ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Ağustos 2017 Cuma - 15:58

TDED uyardı

NESRİN ÇETİNKAYA-Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın dil üzerine yaptığı açıklamayı yorumlayarak, özellikle gençlere rol model olan insanlara hassasiyet çağrısında bulundu.

TDED uyardı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, geçtiğimiz gün Başbakan Binali Yıldırım’ın gençlerin dil hassasiyetine yönelik olarak yaptığı “Dilimizi kısırlaştıran, nesiller arasındaki iletişimi yok eden, Türkçeden ziyade nevzuhur bir kuşdilini andıran bu çürümeye artık 'dur' deme zamanı gelmiştir” şeklinde ki açıklamasının son derece yerinde ve sevindirici olduğunu kaydetti. 2017 yılının Türk Dili yılı olması nedeniyle dil üzerinde ki hassasiyet ve açıklamaların sıklıkla yapılmış olmasının dil ve kimlik duyarlılığı oluşturacağına dikkat çeken Ertaş, dil duyarlılığın konusunda özellikle gençlerin önünde ki sanat camiasına ve siyasetçilere çok iş düştüğünü belirtti.

“GENÇLERE FAZLA YÜKLENMEMELİYİZ”

Sosyal medyada kullanılan dil için gençlere fazla yüklenilmemesi gerektiğini söyleyen Ertaş, topluma rol model olan insanların dili doğru bir şekilde kullanmamasının gençlere kötü örnek olduğunu kaydederek, “Dil bozukluğu, dil yozlaşması dendiği zaman hatta genel olarak ahlaktan, değerler eğitiminden bahsedildiğinde olumsuz anlamda, aklımıza hep özne olarak gençler geliyor. Bu noktada birinci hatayı burada yapıyoruz. Gençlerinin üzerine bu kadar yüklenmememiz gerekir. Gençlerin önüne bu dili servis edenler, bunlar gençlerin önündeki insanlardır. Yani anneler, babalar, öğretmenler veya gençlerin rol model aldığı sanat, edebiyat ve siyaset dünyasından her alanda insanlar var. Bunların dili güzel kullanmaması gençlere bir kapı açıyor ve kötü örnek oluyor. Öncelikle bir suçlu aranacaksa bu suçlu toplumun her katmanında bulunan ve her türlü sosyal statü ve rolde bulunan insanlarımızdır. Bizleriz, öğretmenlerdir mesela.  Elbette gençlerin kullanımları, gençler konu olursa eleştirilebilir ama böyle bir durumda var” dedi.  

GENÇLERİN SOSYAL MEDYADA KULLANDIKLARI DİL TÜRKÇE’NİN RUHUNA ADETA TECAVÜZ!

Geçtiğimiz günlerde gençlerin sosyal medya da kullandığı dil üzerine Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamaların dil ve kimlik duyarlılığı oluşturulmasında etkili olacağına dikkat çeken Ertaş, dil bozukluğuna bir bütün olarak bakılması gerektiğini belirtti.

Gençlerin sosyal medyada kullandıkları kısaltmaların, abuk sabuk ifadelerin dünyanın en zengin ve ahengi en yüksek dillerinden biri olan Türkçe’nin ruhuna adeta tecavüz olarak nitelendiren Ertaş, “Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamalar yerinde açıklamalardır. 2017 yılının Türk Dili yılı olması hasebiyle de dil üzerinde ki hassasiyet ve açıklamaların sıklıkla yapılmış olması da güzel ve sevindiricidir. Belki bir dil duyarlılığı, kimlik duyarlılığı oluşur. Ben dil bozukluğuna bir bütün olarak bakıyorum ve öyle değerlendiriyorum. Gençlerin sosyal medyada kullandıkları kısaltmalar, abuk sabuk ifadeler bizim dünyanın en zengin ve ahengi, müzikalitesi en yüksek dillerden biri olan
Türkçe’nin ruhuna adeta tecavüz. Çünkü dilimiz hakikaten gerek Halk şiirinde, gerek Divan şiirinde ve birçok edebi metinde, nesirde kendini gösterdiği üzere belki de dünyanın ahengi en yüksek dili. Konuşulduğu zaman, dilimizi biri güzel konuştuğu zaman adeta şarkı söylüyor gibi konuşur. Şiir okuduğu zaman ahengi hissedersiniz, fakat bugün bunlar yok” diye konuştu.

 

DİLİN USTALARI MEDYADAN UZAK KALMAMALI

Sosyal meydanın artık günümüz gerçeğine dönüştüğünü kaydeden Ertaş, dili iyi ve yetkin kullanabilen kişilerin bu mecralardan uzak kalmaması gerektiğini söyledi.

Dil duyarlılığı konusunda sanat camiasına, öğretmenlere ve siyasetçilere çok iş düştüğünü belirten Ertaş, “Bunun nedenini şöyle bağlıyorum ben; Dil üzerinde yetkin kişilerin dil çok iyi kullanan kişilerin sosyal medyadan uzak olmaların da tesiri var. Yani sosyal medyaya malayani iş, boş iş gözüyle bakan veya sosyal medyada ki düzeye düşmeyelim diye uzak duran insanlarında suçu var. Artık sosyal medya bir gerçek. Böyle bir hakikat varken siz dilin ustaları bu mahalden uzak kalırsanız bu gençler bu mecralarda abuk sabuk konuşan büyükleri örnek alırlar. Bu konuda, dil duyarlılığı onuşunda öğretmenlere çok iş düşüyor. Dil duyarlılığı konusunda sanat camiasına yani toplumun önünde ki, özellikle gençlerin önünde ki sanat camiasına ve siyasetçilere çok iş düşüyor. Bir de popüler yazarlar var, sıkıntılarımızdan birisi de bu. Popüler yazarlar, popüler dili de kullanarak kendilerini diğerlerinden farklı kılmaya çalışıyorlar. Gençlerde bunları örnek alabiliyor” dedi.  

“DİLİNİ KONUŞMAYAN GENÇLERİN, GELECEĞİ OLAMAZ”

Dil duyarlılığı huşunda gençlerde ve ailelerde duyarlılığın artırılması gerektiğine vurgu tapan Ertaş, “Sonuç olarak şunu söylemek gerekir, sizin dilinizi konuşmayan, kültür ve medeniyet dilinizi konuşmayan gençler, sizin geleceğiniz olamaz. Sizin zengin, kadim kültürünüzün dilini konuşmayan gençler, sizin geleceğiniz olamaz.  Bu cümlenin altının çizilmesini istiyorum. Hangi dili kullanıyorlarsa, hangi dile özenti içeresindeyseler o milletin, o medeniyetin kapısında dilencidir o insanlar.  Onun için gençlerimizde, ailelerimizde duyarlılığı artırmamız lazım. 2017’nin Türk Dili yılı olması da bunun için güzel bir fırsat. İnşallah okullar açıldığında da Milli eğitim ile birlikte okullarda dil duyarlılığı konusunda çalışmalar yapacağız. İnşallah sonuca bir katkımız olur” ifadelerine yer verdi.

 
203 öğrenci Fen Liselerini kazandı
 
Kamerun'dan Erzurum'a gönül köprüsü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum tarihine bir kapı daha aralanıyor
Erzurum’un dışarıya açılan 4 önemli kapılarından biri olan Harput Kapı, ...
TRT Kemençe sanatçısı Maksutoğlu vefat etti
TRT Erzurum Radyosunda da uzun yıllar mesai veren TRT Kemençe sanatçısı ...
Çağlayan Şehitliği gün yüzüne çıkıyor
NESRİN ÇETİNKAYA-İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, gün yüzüne çıkarılarak ...
 
Ata Planlama ve Tasarım Dergisi Eylül’de yayında
ELİF YILMAZ-Editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Nalan Demircioğlu Yıldız, Yrd. ...
Altınok YGM vizyonunu paylaştı
NESRİN ÇETİNKAYA-Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı ...
Dursunoğlu'ndan ‘Türkiye Türkçesi Ses Bilgisi’
NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve ...
 
Oltu taşı deyip geçmeyin
Dağın metrelerce altından adeta iğneyle kuyu kazar gibi gün yüzüne çıkartılan ...
Sekmen'e Menderes teşekkürü
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş ile ŞEHİRDER ...
Korkut'tan 'Rüya Proje' nitelemesi
Erzurum Merkez Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un 'rüya' projesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva