ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
HABERLER>EKONOMİ
14 Mart 2015 Cumartesi - 06:10

TANAP’ta tarihi süreç

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve BP arasındaki, Erzurum’dan da geçecek olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ortaklar Anlaşması, törenle imzalandı.

TANAP’ta tarihi süreç

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve BP arasındaki,  Erzurum’dan da geçecek olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ortaklar Anlaşması, törenle imzalandı.

BOTAŞ, SOCAR ve BP arasında TANAP Projesi Ortaklar Anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığındaki törende yaptığı konuşmada, TANAP'ın siyasi tehditler ve ekonomik fırsatların buluştuğu bir proje olduğunu belirterek, "Ham petrol fiyatlarına bağlı olarak gaz fiyatlarının düşmüş olmasına rağmen biz projeye devam kararındayız" dedi.

Son dönemde bazı firmaların enerji yatırımlarını durdurduklarını ifade eden Yıldız, "Bu projenin önüne ekonomikten ziyade siyasi engeller çıkarılmaya çalışıldı ama bu projenin önünde siyasi bir engel olmayacaktır" diye konuştu.

BAKAN YILDIZ’IN KONUŞMASI

TANAP'ın ortakları olan SOCAR ve BP'ye güvendiğini ifade eden Yıldız, "Bu tür projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Biz 20 ilden geçecek projeyi göstermelik değil fonskiyonel olarak da çevreye, faunaya zarar vermeden gerçekleştireceğiz. Batı standartlarının hemen hemen hepsi uygulanacak" dedi.

Yıldız, TANAP'ın temelinin 17 Mart'ta Türkiye ve Azerbaycan devlet başkanlarının bulunacağı bir törende Kars'ta atılacağını belirterek, projenin, programın daha önünde ilerleyen hıza sahip olduğunu söyledi.

TANAP’IN ÖNEMİ

TANAP'ın, Avrupa Birliği üyelerinin gaz tedarikiyle ilgili çok önemli bir proje olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti: "TANAP ham petrolden etkilenmeyecek kadar stratejiktir, etkilenmez demiyorum, ama kararlılığımız devam edecektir. 2018 yılının sonunda Şah Deniz 2 projesinin doğalgazını hem Türkiye'de hem Avrupa'da kullanacağımızı ümit ediyorum. Aynı zamanda Şah Deniz ve Hazar'daki hisselerimizi de arttırdık. Biz bu işlerden pişman değiliz, mutluyuz. Türkiye'nin 2040'lı 2050'li yıllarına zemin hazırlıyoruz."

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk, TANAP'ın Türkiye ve Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacağını ve bölgenin enerji arz güvenliğine büyük katkı sağlayacağını söyledi. BOTAŞ'ın TANAP'taki ortaklık payının yüzde 30'a çıkarıldığını anımsatan Konuk, projenin hızla ilerlediğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Rovnag Abdullayev, TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol,  BP Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Bölge Başkanı Gordon Birell veBOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk ortaklık anlaşmasını imzaladı.

Ortaklık anlaşması ile TANAP'ta SOCAR'ın payı yüzde 58, BP'nin payı ise yüzde 12 oldu. BOTAŞ'ın yüzde 30'luk hissesi sabit kaldı.

"TANAP'LA İLGİLİ REKABET OLUŞTURMA SİYASETİMİZ OLMAZ"

Bakan Yıldız, imza töreninde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Rusya ile görüşülen Türk Akımı projesinin TANAP'a rakip olup olamayacağının sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin kabiliyetlerinin birçok projeyi aynı anda gerçekleştirmeye yönelik olduğunu ve bu projelerin birbirine rakip projeler olmadığını ifade etti.

Güney Akım'ın iptalinden sonra Türk Akımı projesine sıcak bakıldığını belirten Yıldız, "Biz TANAP'ın ortağıyız, yüzde 30 hissemiz var. Aynı şekilde Şah Deniz'de 468 kilometrekarelik bir alanda da hisselerimizi arttırdık. TANAP bizim elimizde büyüyor, öz varlığımızdır. Onunla alakalı rekabet oluşturma gibi bir siyasetimiz olmaz. Bu projeler Avrupa'da tüm kapasitesiyle kullanılan projelerdir. Biz, birçok diğer projeyle beraber Türkiye'nin siyasi istikrarını vurgulamış olacağız" diye konuştu.

Yıldız, TANAP'tan önce planlanan Nabucco Projesinin gerçekleştirilememesinin nedeninin sorulması üzerine, kaybedenin Türkiye değil Kuzey Avrupa ülkeleri olduğunu ve TANAP'ın Nabucco'nun yerini fevkalade şekilde aldığını söyledi.

Taner Yıldız, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'in Türkiye ziyareti sırasında enerji konusunu görüştükleri anımsatarak, "Macaristan; Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan üzerinden doğalgaz tedarik etmek istiyor. Gaz tedariki konusunda istekli. Macaristan Cumhurbaşkanı'nın 'bundan sonraki girişimleri beraberce takip edelim' dediği bir süreci yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Katar Emiri ile Afşin-Elbistan Santrali ile alakalı verecekleri teklif üzerinde konuştuklarını anlatan Yıldız, "Bu projenin mutlaka geliştirilmesi lazım. Petrol, gaz ve kömür projelerimizi aynı anda geliştirmemiz lazım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 17 Aralık sürecine de değinerek, şunları kaydetti:

"17 Aralık süreci başarılı olsaydı bugün TANAP'tan bahsedemiyor olacaktık. Bütün bu projenin arkasındaki temel saygı, temel güç, bizim siyasi istikrardan aldığımız ve onun sürdürülebilirliğine olan inancımızdan kaynaklanıyor. Başka türlü, 'siyasi istikrar olmasın, ben enerji sektöründe acayip işler yaparım' diye bir şey yok. Hiçbir sektörün mutlak değer büyüklüğü siyasi istikrardan daha büyük değildir. O yüzden, siyasi istikrara sahip çıkmak yalnızca iktidar partisinin değil, muhalefetin, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin, sanat dünyasının ve hatta paralel yapının da sorumluluğudur. Onlar siyasi istikrara tehdit oluşturdukça biz herhangi bir taviz vermeyeceğiz. Kendini iyi niyetli olarak paralel yapının içerisinde hissedenler, gerçekleri önümüzdeki süreçte daha fazla görecekler. O yüzden, biz yolumuza devam edeceğiz, önümüzdeki projelere devam edeceğiz. Türkiye'nin bölgesiyle beraber ilerlemesi, büyümesi, gelişmesi inşallah sağlanmış olacak."

 
Asım’ın nesline sesleniş
 
Sekmen: Önceliğimiz, Tarihe dayalı şehircilik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Sağlık Kampüsü'ne ödenek
100 yatak üzeri yatırımlara da 52 milyon 27 bin lira tutarında ödenek ...
Kamil Koç yeniden Erzurum yollarında
Türkiye’de büyük bir şehirlerarası otobüs ağına sahip olan Kamil Koç, ...
Demirdöğen ABİGEM vizyonunu paylaştı
M.COŞKUN-2009 yılından beri girişimcilik eğitimleri başta olmak üzere ...
 
BTC ve KOSGEB’ten girişimcilere destek
BTC Şirketi tarafından desteklenen “Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal ...
Anadolujet’in yeni kampanyası devam ediyor
AnadoluJet, Enterprise işbirliği ile yolcularına sunduğu hesaplı araç ...
İŞKUR 2 bin 500 kişiyi istihdam edecek
İŞKUR ağaçlandırma alanında çalışacak 2 bin 500 işçiye 23 Milyon 121 Bin ...
 
Haklarını hukuki yoldan arayacaklar
Otogar taksicileri hukuka başvuruyor. Erzurum oto terminalinde bulunan ...
Erzurum Bölgesi 11'inci sırada
M.AKDAĞ-TÜİK 2014 işgücü istatistiklerini paylaştı. Erzurum, Erzincan ...
Sekmen: ‘Türkiye çağ atlamıştır’
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bölgesel havacılık ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva