ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Şubat 2018 Pazartesi - 01:46

Sultan II. Murad Han dualarla anıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Sultan II. Murad Han’ın ‘kelamıyla gönülleri, kılıcıyla ülkeleri fetheden bir sultan’ olduğunu söyledi

Sultan II. Murad Han  dualarla anıldı

Sultan II. Murad Han, vefatının 567. yılında Bursa’da dualarla anıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Muradiye Külliyesi’nde gerçekleştirilen programda önce Mevlid-i Şerif okundu, ardından Sultan II. Murad Han’ın yaşamına dair bilgiler paylaşıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Sultan II. Murad Han’ın ‘kelamıyla gönülleri, kılıcıyla ülkeleri fetheden bir sultan’ olduğunu söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Muradiye Külliyesi’nde gerçekleştirilen Sultan II. Murad Han’ı anma programı, Mevlid-i Şerif okunmasıyla başladı. Programa katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ikindi namazının ardından II. Murad Türbesi’ni ziyaret etti. Başkan Aktaş, vefatının 567. yılında Sultan II. Murad Han’ı rahmetle anarak başladığı konuşmasında, “İnanıyorum ki anmalar yeni anlamlara kapı açar. Bu vesileyle, Ertuğrul Gazi’den Osman Gazi’ye, Orhan Bey’den Yıldırım Han’a, Murad-I Hüdavendigar’dan Çelebi Mehmet’e kadar bu şehrin inşasında emeği geçenleri ve İstanbul’un fethinden sonra Bursa’nın imar ve ihyasına değer veren tüm ecdadımızı rahmetle anıyorum” dedi.
Başkan Aktaş, Sultan II. Murad’dan yadigar bir kubbenin altında olduklarını ifade ederek, “Kelamıyla gönülleri, kılıcıyla ülkeleri fetheden bir sultanı anıyoruz. Fetret döneminden sonra adeta Osmanlı’yı yeniden kuran Çelebi Mehmet’in Oğlu Sultan Murad Han, Amasya’da doğdu, Bursa’da eğitim aldı, 1421’de Bursa’da tahta çıktı. Bir yandan Anadolu’daki beyliklerle, bir yandan Balkan ve Avrupa devletlerinin ihtiraslarıyla bir yandan da Bizans’ın sinsi emelleriyle karşı karşıya kaldı. Ama Sultan Murad, memleket menfaati için vazifeden kaçmadı” diye konuştu.

Tahtı terk eden padişah
Sultan II. Murad Han’ın cesaretine dikkati çeken Başkan Aktaş, “Memleket menfaati için azimle canını feda etmeyi göze aldı. En önemli arzusu İstanbul’u fethetmekti. Zira her komutan gibi o da efendimizin müjdesine nail olmak istiyordu. O arzuyla yanarken hanedan dışında olup da burada medfun tek kişi olan ebe Gülbahar Hatun’dan bir oğlu olduğunun müjdesini aldı. “Elhamdülillah, Ravza-İ Murad’ta bir gül-i Muhammed’i açtı” dedi. Adını Mehmet koydu. Sultan Murad öyle bir evlat yetiştirdi ki, kutlu fetih ona nasip oldu. Onun tek arzusu imanlı bir kul olarak ölmekti. Bu yüzden kendini ibadete vermek istemiş, sağlığında tahtı terk eden padişah olarak tarihe adı geçmiştir” şeklinde konuştu.
Başkan Aktaş, Sultan II. Murad Han’ın tahtı bıraksa da oğlunun çağrısıyla yeniden ordunun başına geçtiğini anlatarak, “Varna ve II. Kosova savaşlarından zaferle ayrılmıştır. Halkın kendisine duyduğu sevgiden dolayı “Koca Murad Bey”, “Koca Murad Gazi” isimleriyle anılmıştır. Murad Han, ince ruhlu, hassas, lütufkar, adil, merhametli, sözüne sadık, cesur ve tedbir sahibi, kumanda kabiliyeti yüksek bir devlet adamıydı. Hemen bütün ömrünü gaza meydanlarında geçirdi. Ancak imar işlerini asla aksatmadı. Çok eser bıraktığı için “Ebu’l Hayrat” diye anılırdı. Saltanatı döneminde Bursa, Edirne ve başka şehirlerde yoksullar için imaretler, vakıflar ve ulema için medreseler yaptırdı. Vakıf malına önem verirdi” açıklamasını yaptı.

Bursa’ya ‘Kur’an ve Hat Müzesi’ kazandırılacak
Sultan II. Murad Han’ın Kur’an-ı Kerim’e verdiği değere de işaret eden Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına devam ettiği ‘Kur’an ve Hat Müzesi’nin Bursa’ya kazandırılacağını söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanlığı Kent Belleği Araştırma Görevlisi Mehmet Esen de Sultan II. Murad’ın yaşamına dair tarihi bilgiler vererek, II. Murad’ı sadece anmak değil anlamanın da önemli olduğuna vurgu yaptı.
Programa katılan AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten ise II. Murad’ı anlamanın tüm Osmanlı hanedanının anlaşılmasına etkili olduğunu ve II. Murad’ın sadece Fatih Sultan Mehmet’i yetiştirmesiyle dahi tarihte çok önemli bir yerinin bulunduğunu belirtti. Bursa İl Müftüsü İzani Turan da ecdadın değerine işaret ederek ecdat yadigarı eserlerde emeği geçenleri tebrik etti.
İlçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, muhtarlar ve vatandaşların yoğun katılım sağladığı programa Bursa Mehter Takımı, marşlarıyla renk kattı. Başkan Aktaş, programın sonunda vatandaşlara helva ikram etti.

 
Darmık dağı ve çevresi havadan karadan vuruluyor
 
935 terörist öldürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Işık dadaşların konuğuydu
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli’de Erzurum Tanıtım Günleri’ne ...
Şehr-i Kadim Aziziye 12. sayısında
Aziziye Belediyesi Kültür yayınlarından Şehr-i Kadim Aziziye dergisi 12. ...
Erzurumlular Tanıtım Günü'ne yoğun ilgi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Erzurumlular Tanıtım ...
 
EGC Bakan Yardımcısı Yayman’ı ağırladı
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin ...
"Haçlı saldırıları devam ediyor"
Erzurum’da düzenlenen ‘Türk Dünyasına Açılan Kapı Erzurum’ adlı panele ...
BBŞT’den “Bir Delinin Hatıra Defteri”
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği “Bir Delinin ...
 
TDK, Destan Projesi’nin 66. kitabını yayımladı
Türk Dil Kurumu tarafından 1997 yılında başlatılan “Türk Dünyası Destanlarının ...
Dadaş kültürü Kocaeli'de tanıtılacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Erzurum kültürünün ve geleneklerinin ...
Şenkaya Hızek Festivaline hazırlanıyor
Şenkaya Kaymakamlığı, Şenkaya Belediye Başkanlığı, Şenkaya Doğa Sporları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva