ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>ASAYİŞ
12 Ekim 2018 Cuma - 03:04

Soylu afetlerde insan ihmallerine dikkat çekti

Soylu, doğal afetlerde öldürenin doğa değil, insan ve insan ihmali olduğunu belirterek, "Yağmuru yüce Allah yağdırdı ama dere yataklarına evleri yapanlar insanlardı. Depremleri yüce Allah yarattı ama Marmara depreminde çöken binaları yapanlar yine insanlardı" dedi.

Soylu afetlerde insan ihmallerine dikkat çekti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, doğal afetlerde öldürenin doğa değil, insan ve insan ihmali olduğunu belirterek, "Yağmuru yüce Allah yağdırdı ama dere yataklarına evleri yapanlar insanlardı. Depremleri yüce Allah yarattı ama Marmara depreminde çöken binaları yapanlar yine insanlardı" dedi.

Bakan Soylu, ATO Congressium'da başlayan ve iki gün sürecek olan "2. Ulusal Heyelan Sempozyumu"nun açılışında konuştu. Memleketi Trabzon'un Maçka isimli bir ilçesi, bu ilçenin de Çatak adlı bir köyü olduğunu anlatan Soylu, 23 Haziran 1988'de bu köyde yaşanan heyelan faciasını anımsattı. Soylu, heyelan nedeniyle Gümüşhane-Trabzon yolunun trafiğine kapandığını aktararak, "Ekipler, yolu açmak için çalışmaya başladı. Saat 08.00'den sonra Çatak artık maalesef meşhur bir köy olmuştu. İçinde yolcuların beklediği köy kahvesinin, Çatak Köyü İlkokulunun ve sağlık ocağının üzerine tam 575 bin metreküp toprak yığıldı. Kurtulanların ifadesine göre dağlar gümbür gümbür üzerlerine yığılmıştı. O gün 64 vatandaşımızı kaybettik. 1 vatandaşımızın cenazesine de asla ulaşılamadı. Enkaz altında kalan kahvehanenin çatısı kaldırıldığında ortaya çıkan manzara o günün gazetelerinde yer almıştı" diye konuştu.

"DEPREM, HEYELAN, SEL GİBİ AFETLER BİZİM ÜLKEMİZİN AÇIK BİR GERÇEĞİDİR"

Türkiye'nin hemen her konuda ve her alanda dünyanın ortasında yer alan bir ülke olduğunu söyleyen Soylu, bunun siyasi, ticari ve iklimsel olarak da böyle olduğunu ifade etti. Soylu, doğal afetler konusunda da durumun böyle olduğunu belirterek, "Deprem, heyelan, sel gibi afetler bizim ülkemizin açık bir gerçeğidir. AFAD arşiv verilerine göre ülkemizde meydana gelen heyelan olaylarının en sık yaşandığı iller Trabzon, Rize, Giresun ve Kastamonu'dur. Heyelan, ülkemizdeki deprem harici doğal afetler arasında yüzde 57 ile ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizin arazisinin yüzde 80'inin heyelan oluşumuna uygun bir eğime sahip olduğunu da hiçbir zaman aklımızdan ve bundan sonra atacağımız adımlardan da çıkarmamalıyız. Son 50 yılda heyelan sebebiyle yaklaşık 300 vatandaşımız hayatını kaybetti. Sel verilerini de eklersek tablo zaten çok daha ciddi boyutlara tırmanmaktadır" şeklinde konuştu.

Milletvekilliği yaptığı dönem içinde AFAD Başkanlığınca sadece Trabzon'un ilçelerine 17 milyon TL afet yardımı gönderildiğini bildiren Soylu, heyelanların can kaybı olmasa da ciddi maddi hasara yol açtığını söyledi. Bu durumun sıklıkla yaşandığını kaydeden Soylu, "Düşünün ki ailenin tek geçim kaynağı olan bir bahçe, bir tarla veya besi hayvanlarının bulunduğu ağıllar heyelanla akıp gitmektedir. Onları o hale getirebilmesi, ona verilen emek, göz nuru, maddi birikim, umut, hesaplamalar hepsi bir anda tarumar olmaktadır" dedi.

Gerçekleştirilen sempozyum vesilesiyle AFAD'a alınmış olan 21 ağır tonajlı arama ve kurtarma aracının hizmete alımını da gerçekleştirdiklerini dile getiren Soylu, "Bu araçları ülke genelindeki 17 AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğüne dağıtacağız. 25 milyon TL maliyetli bu proje, geçmiş ismiyle Kalkınma Bakanlığı 2018 yatırım programına dahil edilmişti ve Devlet Malzeme Ofisi kanalıyla araç alımları gerçekleştirildi. Afet elbetteki acılar barındıran bir hadisedir. Ama inşallah bu araçlar, bu acıların hafifletilmesine yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

"YAĞMURU YÜCE ALLAH YAĞDIRDI AMA DERE YATAKLARINA EVLERİ YAPANLAR İNSANLARDI"

"Öldüren doğa değildir, insandır ve insan ihmalidir" diyen Soylu, şunları kaydetti:

"Bizim doğal afet dediğimiz hadise aslında sıradan doğa olayları insana zarar verince ortaya çıkan bir sonuçtur. Yer küre yaratıldığından beri depremler oluyor, seller ve toprak kaymaları meydana geliyor. Tıpkı yağmurun yağması gibi. Yağmuru yüce Allah yağdırdı ama dere yataklarına evleri yapanlar insanlardı. Depremleri yüce Allah yarattı ama Marmara Depremi'nde çöken binaları yapanlar yine insanlardı. O depremde resmi rakamlara göre 17 bin 480 vatandaşımızı kaybettik. Bugün üzüntü ve dehşetle izlediğimiz Endonezya depreminde ölü sayısı tsunamiyle birlikte 2 bin 45 kişiye ulaştı. Eğer kendimizi doğru sorgulamazsak, kendimize doğru sorular sorup doğru cevaplayamazsak ne bu toplantılar bir çıktı üretebilir, ne de bu acıların bir sonu gelir. Bizim yaptığımız yanlış suyun önüne çıkmaktır."

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ise, iki gün sürecek olan sempozyumun başarılı geçmesini dilediğini belirterek, "Artık afetler, afet olduktan sonra değil ondan önce bir takım çalışmaların çok uzun ve geniş katılımlarla potansiyel heyelan olabilecek bölgelerin çalışıp önceden önlemlerin düşünülüp ona göre şehirleşmenin ve tarım alanlarının düzenlenmesi önem arz etmekte. 20. yüzyılın başından itibaren dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler ve sanayileşmeyle birlikte kentleşme süreci yaşanmakta ve buna paralel olarak nüfus artışıyla birlikte yeni yerleşme alanlarına ihtiyaç duyulmuş. Yerleşim alanları hem mecburi hem de bilinçsizce gelişmesi zaman zaman söz konusu olmuş. Tabiatın bu şekilde tahrip edilmesi, yaşanan doğal afetin tahrip gücünün artmasına sebebiyet vermiştir. Sadece ülkemizde değil, dünyada yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle birlikte ani yağışlar, bununla birlikte heyelan, sel ve erozyon günümüzün en ciddi küresel problemleri olmuştur" ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği sebebiyle artan şiddetli yağışların ve insan aktivitelerinin heyelan vakalarının her geçen gün artmasına sebep olduğunu belirten Özkaldı, Türkiye'nin heyelanlarla sık sık karşılaştığını söyledi. Özkaldı, heyelanların ülke genelinde yol açtığı kayıplar göz önünde alındığında heyelanlarla daha iyi mücadele edebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili kurumlarla işbirliği yapmalarının önem arz ettiğini belirterek, söz konusu sempozyumun heyelan tehdidine çözüm oluşturmakta katkı sağlayacağını ifade etti.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise Türkiye'de depremden sonra en fazla meydana gelen, mal ve can kaybına sebep olan afet türünün heyelan olduğunu söyledi. Heyelanın önlenmediği taktirde hem can hem de mal kayıplarına sebep olacağına dikkat çeken Güllüoğlu, 80'lerde ve 90'larda başta olmak üzere yüzlerce can ve mal kaybının, yaralanmaların bu nedenle yaşandığına değindi. Güllüoğlu, risklerin azaltılması için ve bundan sonra yeni afetlerin olmaması için daha fazla çalışmalarının gerektiğini belirterek, "Diğer afet türlerinde nasıl çalışıyorsak heyelan konusunda da böyle çalışmalar yapıyoruz. Heyelana karşı hazır mıyız, neler yaptık, neler yapmalıyız bunu tartışıyoruz ve üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Artık dünyada değişen faktör risk azaltmak. Afetler olmadan, seller olmadan, heyelanlar olmadan neler yapmalıyız bu konuları bu sempozyumda konuşacağız" dedi.

 
‘Her zorluk bizi birbirimize daha fazla bağlıyor’
 
Orta Vadeli Mali Plan açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 ilde FETÖ operasyonu: 10 gözaltı
Erzurum’un da yer aldığı 10 ilde düzenlenen FETÖ operasyonunda 10 şüpheli gözaltına alındı.
9 ayda 2.8 milyarlık uyuşturucu madde ele geçirildi
Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin en önemli finans kaynaklarından biri ...
Gül, Nafaka sistemini değerlendirdi
Nafaka sisteminin geliştirilmesi ve sistemdeki sorunların giderilmesi ...
 
Turan ‘UYUMA' uygulamasını paylaştı
Oltu Kaymakamı Şenol Turan, Bilim ve Teknoloji Daire Başkanlığının UYUMA ...
PKK/KCK operasyonunda 158 gözaltı
İçişleri Bakanlığı, PKK/KCK terör örgütüne yönelik Türkiye genelinde yapılan ...
Ağrı yolunda kaza: 2 ölü, 1 yaralı
Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde tır ile otomobilin çarpışması sonucu meydana ...
 
Erzurum’un da bulunduğu 5 ilde FETÖ’ye operasyon
FETÖ/PDY Terör Örgütüne yönelik Malatya merkezli Bingöl, Erzurum, Sivas ...
Valilik açıklama yaptı
Erzurum Valiliğinden yapılan açıklamada "2 çocuğun oyun oynarken Kiremitlik ...
17 yabancı uyruklu şahıs yakalandı
Kars’ta yurda kaçak yollarla giren 17 yabancı uyruklu Sarıkamış’ta yakalandı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva