ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TRENDYOL 1. Ligde Erzurumspor faktörü
TRENDYOL 1. Ligde Erzurumspor faktörü
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
DAP BKİ’ye başvurularda yeni süreç
DAP BKİ’ye başvurularda yeni süreç
Kick boksta Gençoğlu gündem oluşturdu
Kick boksta Gençoğlu gündem oluşturdu
Çiftçi’ye Üçkümbetler brifingi
Çiftçi’ye Üçkümbetler brifingi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Ekim 2019 Cumartesi - 04:22

Sırma'dan "Ah Endülüs" konferansı

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın konuşmacı olarak katıldığı "Ah Endülüs" adlı konferans düzenlendi.

Sırma dan  Ah Endülüs  konferansı

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın konuşmacı olarak katıldığı "Ah Endülüs" adlı konferans düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin konferans salonunda düzenlenen etkinliğe öğrencilerin yanı sıra üniversite personeli yoğun ilgi gösterdi. Sözlerine konferansa katılanları selamlayarak başlayan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, 711'den 1492'ye kadar 781 sene Müslümanların hâkimiyetinde kalan Endülüs'ün dönem dönem Avrupa'nın en kalabalık ve zengin ülkesi haline geldiğini ifade etti. Endülüs döneminde bilimden sanata mimariden edebiyata kadar her alanda dünyaya yön veren bir gelişme yaşandığını belirten Rektör Prof. Dr. Yardım, "Endülüs Emevi Devleti zamanında batıda, dine aykırı kabul edildiği için pozitif bilimlere ilgi gösterilmemişken Endülüs'te her bilim dalında büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Hıristiyanlar ancak 11. yüzyılda Doğu’ya ve Endülüs'e doğru gerçekleştirdikleri Haçlı Seferleri esnasında İslam Medeniyeti’ni yakından tanıma fırsatı bulmuşlar ve Arapça eserleri kendi dillerine tercüme ederek yararlanmaya başlamışlardır. Endülüs'te edebiyat alanında yaşanan gelişmeler Batı’yı etkilemiş ve yeni eserler ortaya çıkmıştır" dedi.

“Endülüs ve Endülüs şehirleri gönül coğrafyamızın başkentleridirler”

Edebiyat ve kültür hayatının dışında tarım ve mimari alanlarında da Endülüs'ün Avrupa'yı önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Yardım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Pirinç, şeker kamışı ve pamuğu İspanya'ya ve dolayısıyla öteki Avrupa ülkelerine ilk tanıtanlar Endülüs Müslümanları olmuştur. Sadece bu alanlarda değil, sanatta da Endülüs adeta bir zirvedir. Çünkü bu dönemde ortaya çıkan eserler, bugün İslam sanatı için olduğu kadar dünya sanatı için de büyük önem taşırlar. Günümüze çok azı ulaşsa da bu önem azalmaz. Bu devir mimarisinin İspanya'da bıraktığı en önemli ve en ünlü bina, hiç şüphesiz bütün dünya camileri içinde müstesna bir yere sahip olan Kurtuba Ulu Camii'dir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Sadece bir fikir vermesi açısından bahsetmek istedim. Dolayısıyla bilimden sanata, mimariden kültür hayatına ve ekonomik gelişmelere kadar her alanda Endülüs dünyaya örnek olmuş ve dünyayı etkilemiştir. Ne yazık ki bağnazlıklar yüzünden İslam Medeniyetinden kalan neredeyse bütün kültür mirası yok edilmiş ve insanlık bu mirastan mahrum bırakılmıştır. Her ne kadar Müslümanlar tarafından geliştirilmişse de bu miras aslında dünyanın ortak kültür mirasıdır ve bütün insanlığın ortak malıdır. Meseleye böyle bakılmadığında dünyada saygı ve hoşgörü ortadan kalkar ve insanlar birbirlerine tahammül edemez hale gelir. Nitekim bugün dünyadaki bütün çatışmaların en önemli sebebi bu bağnazlıktır. Bizim açımızdan ise Endülüs ve Endülüs şehirleri gönül coğrafyamızın başkentleridirler. Tıpkı Kudüs gibi. İşte bugün Endülüs'ün bizim için neler ifade ettiğini anlayacağız. Meseleyi uzmanından dinleme fırsatı bulacağız. Bu vesile ile bu anlamlı konferansı şereflendiren saygıdeğer Hocam Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'ya teşekkür ediyorum. Bu güzel etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen mesai arkadaşlarımı kutluyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum."

Batılı yazarların da yazdığı gibi dünyanın kültür ve medeniyetinin en büyük devletinin İspanyadaki Endülüs İslam Devleti olduğunu dile getiren Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, eski Endülüs devletini 5-6 defa ziyaret ettiğini ve her seferinde de birçok yerde ve birçok eserin dilinde Müslümanların izlerine rastladığını anlattı. Büyük İslam devletlerinin yıkılma nedenlerinden bahseden Prof. Dr. Sırma, “Belli bir dönemden sonra Allah’ın emri olan İslam bırakıldı ve herkes milliyetçi, ırkçı bir bünyeye girdi. Daha sonra da adam olamadık gitti; hala da olamadık. Bunun bir örneğidir Endülüs” dedi.

Hz. Osman zamanında başlamış olan fetih hareketinden Endülüs’ün çöküşüne kadar olan süreci anımsatan Prof. Dr. Sırma, hocasının ‘Müslümanlar genellikle Tarık Bin Ziyad tarafından fetih edildi derler ama Hz. Osman zamanında teşebbüsü yapıldı’ dediğini söyleyerek Hz. Osman’ın, “Endülüs’ü fetih edecek olanlar, ahir zamanda İstanbul’u fetih edecek askerin sevabına ortak olacaktır” sözünü dile getirdi. Endülüs’te yani İspanya’da Vizigotlardan kalma bir devlet olduğunu, bu devletin bünyesinde Hıristiyanlar ile Yahudilerin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Sırma, “Kuzey Afrika’da İslami fetihler devam edince Hıristiyan ve Yahudilerin bir kısmı zaman zaman Kuzey Afrika’daki Müslümanlara haber gönderip yardım istiyorlardı. Tarif adında bir mücahit tarafından yapılan keşif sırasında sahilde çıkarma yapılacak bir sahil bulunuyor ve o sahile günümüzde de ‘Tarife’ deniliyor ve bu keşif sonrası Tarık Bin Ziyad tarafından fetih gerçekleşti” diye konuştu.

Müslümanların hilafeti bırakıp saltanata dönüştükten sonra çöküş sürecine girdiklerini ve bir daha bellerini doğrultamadıklarını ifade eden Prof. Dr. Sırma, “Çıkar çatışmaları Müslümanların tarihinde her zaman problem olmuş ve günümüzde de problem olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sırma, Endülüs’te emirlerin biri gidiyor, biri geliyor ve 700 sene boyunca süren Endülüs İslam Devleti’nin en parlak döneminin Emir Abdurrahman döneminde yaşandığını, Batılı yazarların ve tarihçilerin Endülüs’ün kültür ve medeniyette dünyanın en büyük devleti olduğunu söylediklerinden bahsetti. O dönemdeki İspanyolların tamamının Arapça bildiğini ve Arapçadaki Elif, Lam harfinin İspanya’da hala yaşadığını anlatan Prof. Dr. Sırma, Endülüs’e ziyareti esnasında çektiği fotoğrafları göstererek Endülüs tarihine atıfta bulunduğu “Roland’ın Şarkısı” adlı şiirini okumasıyla konuşmasını sonlandırdı.

Program, Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım'ın Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'ya anı plaketi ve çeşitli hediyeler takdim etmesiyle sona erdi.

 
ASİMDER’den Paylan’a sert tepki
 
“Bu coğrafyada raconu Türk milleti keser”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MYO’dan yeni döneme motivasyon sergisi
Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü öğrencilerinin ...
Erzincanlı’dan Çelik’e : ‘Benim Erzurum versiyonum’
Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği "Maddeden Manaya" programına katılmak ...
Prof. Dr. Fuat Sezgin’e vefa
“2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” kapsamında Ardahan Üniversitesi ve Ardahan ...
 
Timsal Karabekir’e Türk Dünyası Hizmet Ödülü
Güneş Vakfı Tarafından Başlatılan "Türk Dünyası Hizmet Ödülleri" sahiplerini bulmaya başladı.
MSE ‘Perde’ dedi
Medya Sanat Evi 6’ncı sezon için perdelerini açtı
Gıda ürünleriyle Yakutiye’yi resmettiler
Sebze ve meyveleri oyarak yapmış oldukları çalışmalar ile gastronomiye ...
 
Küçük Eliz’in Atatürk sevgisi sosyal medyada hit oldu
Erzurum’da 3 yaşlarındaki küçük kızın eline aldığı Atatürk heykelini tanıması ...
Dadaşlar Eyüpsultan’da buluştu
İstanbul Eyüpsultan Camisi’nde, bir araya gelen vatandaşlar Barış Pınarı ...
Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir Rüzgârları
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva