ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum vergi tahsilatında liderliğini korudu
Erzurum vergi tahsilatında liderliğini korudu
Erzurum bölgede 3, ülkede 56’ıncı sırayı aldı
Erzurum bölgede 3, ülkede 56’ıncı sırayı aldı
Gümrük'ten 'rekor' yakalama
Gümrük'ten 'rekor' yakalama
UAD’da Ermenistan-Azerbaycan davası başladı
UAD’da Ermenistan-Azerbaycan davası başladı
Işıkhan: 'İstihdam 32 milyon 423 bin kişiye yükseldi'
Işıkhan: 'İstihdam 32 milyon 423 bin kişiye yükseldi'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Kasım 2015 Pazartesi - 03:03

Seyyid Abdülhakim Arvasi’ye vefa

Son asırda yetişen büyük İslam alimlerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri, vefatının 72. yılında Ankara Bağlum’daki kabri başında dualarla anıldı.

Seyyid Abdülhakim Arvasi’ye vefa

Son asırda yetişen büyük İslam alimlerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri, vefatının 72. yılında Ankara Bağlum’daki kabri başında dualarla anıldı.

Keçiören Kaymakamlığı ve Keçiören Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Abdülhakim Arvasi Hazretleri'ni anma programı çerçevesinde son devrin büyük alimlerinden olan Abdülhakim Arvasi, Bağlum’daki kabri başında dualarla yad edildi. Abdülhakim Arvasi Hazretleri’nin kabri başında okunan duaya Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, eski İhlas Holding İdari Temsilcisi Enver Yazıcı ve İhlas Vakfı mensuplarının yanı sıra çok sayıda vatandaş eşlik etti. Kabir ziyaretinin ardından Bağlum Yeni Merkez Camii’nde mevlit okundu. Caminin konferans salonunda devam eden etkinliğin başında İlçe Müftüsü Dr. İhsan İlhan tarafından Kur’an-ı Kerim okundu. Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir telgraf gönderdi. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bu anma programının son devir tasavvuf alimlerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi’yi anlamak, tanımak, verdiği hak mücadelesini kavramak ve bunu yeni nesillere anlatmak açısından çok faydalı olacağına inanıyorum. Bizlere rehber olan ve ilmi ile gönüllerimize taht kuran Abdülhakim Arvasi’yi vefatının 72. sene-i devriyesinde rahmetle anıyorum. Programın düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ediyor, katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

600 seneden beri ilim yaymakla ve en üstün insanlık meziyetlerinde numune olmakla tanınmış ve halk arasındaki ayrılıkları gidermekte, milli birliği sağlamakta büyük vazifeler üstlenmiş Arvasi ailesinin bir ferdi olarak 1943 yılında Ankara'da vefat eden Abdülhakim Arvasi’yi anma töreninde konuşan Kaymakam Nusret Dirim, Keçiören’e tayin edildiği esnada yaşadığı bir hatırasını anlattı. Keçiören’e ilk atandığında bir dostunun kendisine Bağlum’da Abdülhakim Arvasi Hazretleri’nin kabrinin yolunu bulmakta zorlandığını söylemesinden sonra yapılan çalışmaları anlatan Kaymakam Dirim, “Ulaşımda sıkıntılar olduğu hemen hissediliyordu zaten. Levhaları düzenlemek lazım diye düşündük. Bir çalışma yaptık. Ankara’da yaşayıp da Abdülhakim Arvasi Hazretleri’ni bilmeyenler var. Bu programlarla bunu anlatmamız gerekiyor. Anılmasından maksat, onların hayatındaki güzelliklerden bizlerin istifade etmesi” dedi.

“NECİP FAZIL KISAKÜREK PENCERESİNDEN ABDÜLHAKİM ARVASİ HAZRETLERİ”

“Necip Fazıl Kısakürek Penceresinden Abdülhakim Arvasi Hazretleri” konulu konferansında konuşan Avukat Hayati İnanç ise, 1978-79 yıllarında İstanbul’da hukuk öğrencisi iken Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri’ni sevmenin kendisine nasip olduğunu belirtti. Konuşması esnasında zaman zaman üstad Necip Fazıl Kısakürek’ten şiirler de okuyan İnanç, üstadın Çile şiirinden “Atomlarda cümbüş, donanma, şenlik. Ve çevre çevre nur, çevre çevre nur. İç içe mimari, iç içe benlik. Bildim seni ey Rab, bilinmez meşhur. Gece bir hendeğe düşercesine birden kucağına düştüm gerçeğin. Sanki erdim çetin bilmecesine, hem geçmiş zamânın, hem geleceğin” mısralarını okuyarak, üstadın Abdülhakim Arvasi Hazretleri'ne kavuşmasının neşesini anlattığını kaydetti.

“İyi ki sevilenlerin hiç olmazsa adlarını işitmek nasip oldu, hiç liyakatimiz olmadığı halde” diyen İnanç, Abdülhakim Arvasi Hazretleri’nden öğrendiklerini şu sözlerle anlattı:

“Kim sevilir kim sevilmez, kim iyidir kim kötüdür, güzel midir çirkin midir, onu sevmeyenlere buğz olmadıkça onu sevmek mümkün olmadığını işittik. ‘Hiçbir amelime güvenmem Allahü Teâlâ’nın ve resulünün düşmanlarına buğz ediyorum bu bana yeter inşallah’ diyerek bize de işaret buyuruyorlar. İşittim ki, Necip Fazıl 'Çile' şiirini yazdığında baştan sona okumuş, efendi hazretleri dinlemiş, sonuna kadar hiçbir şey buyurmamış, son kıtanın ilk mısrasını değiştirmişler. Necip Fazıl orada diyor ki, ‘Diz çök önümde ey ulu gökler diz çök. Heybem hayat dolu, deste ve yumak. Sen, bütün dalların birleştiği kök. Biricik meselem, sonsuza varmak.’ ‘Göklere değil nefsine diz çöktür’ buyuruyorlar ve şiir değişti şimdi Çile’de görüyoruz, ‘Diz çök önümde ey zorlu nefs diz çök.”

Programın sonunda misafirlere yemek ikram edilirken, Kaymakam Nusret Dirim, Hayati İnanç’a bir tablo hediye etti.

SEYYİD ABDÜLHAKİM-İ ARVASİ KİMDİR?

Son asırda yetişen, zahir ve batın ilimlerinde kamil ve dört mezhebin fıkıh bilgilerinde mahir, büyük âlim ve ruh bilgilerinin mütehassısı, Medresetü'l-Mütehassısin müderrislerinden Tasavvuf Kürsisi Profesörü büyük velidir. 1865 yılında Van'ın Başkale kazasında doğdu. 1943‘de Ankara'da vefat etti. Abdülhakim Arvasi Hazretleri'nin kabri Ankara’nın Keçiören ilçesi Bağlum semtinde bulunmaktadır.

 
‘Olayların sorumlusu terör örgütü’
 
‘Millete hizmetkar olmaya geldik’
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Aralık 2015 Salı 09:03

rabbim böylesine güzel kulları ile haşreylesin yolumuzun kandillerine sonsuzkere sonsuz selam olsun rabbim şefaatlerine nail eylesin amin

Yorumu oyla      6      4  
TAHİR 30 Kasım 2015 Pazartesi 11:35

BUNUN GİBİ DAHA NİCE MANEVİ BÜYÜKLERİMİZ VAR ONLARIN YÜZÜSUYU HÜRMETİNE AYAKTAYIZ...ABDULHAKİM ARVASİ ,NECİPFAZIL KISAKÜREK,SALİH MİRZABEYOĞLU....KIYMETLERİNİ BİLELİM...YAŞARKEN DE...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dadaşlardan Nef’i’ye vefa
Erzurum'un İstanbul'daki sesi olan İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma ...
‘Aynı Çınarın Dalıyız, Aynı Bayrağın Alıyız’
Yeni Vizyon 2071 Gençlik Derneği tarafından ‘Aynı Çınarın Dalıyız, Aynı ...
Uzundere İlçe Halk Kütüphanesi hizmete açıldı
Uzundere İlçesi’nde öğrencilerin kişisel gelişimleri açısından modern, ...
 
Müftü Osman Bektaş’a vefa
Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Müftü Osman Bektaş Paneli” Tortum’da gerçekleşti.
Bir ozan daha sustu..
Âşıklık geleneğinin bölgedeki önemli temsilcilerinden Âşık Yaranî (Cengiz Ay) vefat etti.
Üstad Kabaklı’ya vefa
Elazığlı edebiyat ve kültür adamı Ahmet Kabaklı düzenlenen panel ile anıldı.
 
Ruhları şad olsun
Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından şehit yakınlarına ...
Uzundere’den Avrupa açılımı
Avrupa Doğa Koruma Merkezi (ECNC) ile Uzundere Kaymakamlığı ve Uzundere ...
Hâfız Faruk Kaleli’ye Vefa
Büyükşehir Belediyesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva