ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Silah ve tarihi eser kaçakçılarına operasyon
Silah ve tarihi eser kaçakçılarına operasyon
5 ilde ‘Sibergöz-33’ operasyonu
5 ilde ‘Sibergöz-33’ operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
15 Aralık 2017 Cuma - 14:44

Şengül, ZMO'nun tespitlerini paylaştı

Şengül, kaliteli kabam yem sorunu ve yem planlaması konularında üreticiler için yol haritası niteliğinde tespitlerde bulundu.

Şengül, ZMO nun tespitlerini paylaştı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, kaliteli kabam yem sorunu ve yem planlaması konularında üreticiler için yol haritası niteliğinde tespitlerde bulundu.
Şengül, kaba yem sorunu ve yem planlamasıyla ilgili olarak bilimsel gerçeklere dayalı bir yaklaşım sergilenemediği sürece yüksek verime sahip hayvanlardan bile verim elde edilemeyeceğini belirterek, "Buradan şu sonuç çıkıyor: et meselesi, aslında ot meselesi" dedi. Tarım ve hayvancılıkla ilgili planlamalar yapılırken geçmişe ait verilerle uğraşmak yerine geleceğe dair uzun vadeli, düzenli planlamalar yaparak projeler geliştirmek gerektiğini vurgulayan Şengül, "Varlığımızı devam ettirebilme açısından tarım ve hayvancılıkta ülkesel ve küresel bazda, ekolojik, ekonomik ve sosyal riskleri mutlaka göz önünde bulundurmalı, arz-talep durumu ve rekabet koşullarını iyi bir şekilde tahlil etmeliyiz" diye konuştu.
SEKTÖRDE VAR OLABİLMEK İÇİN!
Tarım ve hayvancılıkta kârlılık için verimli ve kaliteli üretimin önemli bir etken olduğunu, kârlılık üzerine etki eden öncelikli unsurun ise, üretim maliyetleri olarak karşımıza çıktığını anlatan Şengül, "Tarım ve hayvancılığı birbiriyle bağlantılı, devamlılıkları birbirine bağımlı olan iki faaliyet alanı olarak düşündüğümüzde, bitkisel üretimin başlangıcından en son üretilen hayvansal ürün aşamasına kadar her bir dönem için hassas ve düzenli planlamalar yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Hayvancılıkta en önemli maliyeti yem masraflarının oluşturduğunu kaydeden ZMO Şube Başkanı Şengül, geleneksel yöntemler ve düşük kaliteli kaba yemlerle beslenen hayvanlardan istenen kalitede, yüksek verim elde etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Özellikle tahıl üretiminden ve diğer bitkisel üretimlerden arta kalan, düşük besin değerine sahip dolgu maddesi niteliğindeki yemlerle hayvan beslemek suretiyle bu sektörde var olmanın mümkün olmayacağı uyarısında bulunan Şengül, yüksek verimli hayvanlarla hayvancılık yapılması durumunda bile saman yedirilerek yüksek verim elde etmeyi beklemenin çok mantıklı olmayacağını belirtti.
KALİTELİ KABA YEM AÇIĞI VAR...
Türkiye'de yıldan yıla dalgalanmalar olmakla birlikte yaklaşık olarak 15 milyon "Kültür Irkı" büyükbaş hayvan varlığına eşdeğer bir hayvan varlığının bulunduğunu açıklayan Şengül, mevcut hayvanların yaşama payı için kaliteli kaba yem açığının bile en iyimser hesaplamalarla yüzde 30-35 civarında olduğunu belirterek, bu açığın saman ve diğer bitkisel üretim artıkları ile kapatılmaya çalışıldığını ifade etti. Hayvancılıkta minimum düzeyde kar edilebilecek bir hayvancılık faaliyetinin amaçlanması durumunda ise, kaliteli kaba yem açığının en az yüzde 50 civarında olduğunu dile getiren Şengül, bu düzeyde kaliteli kaba yem açığının kapatılmasının yıllardan beri yem bitkileri ve diğer bitkisel üretimlere yapılan devlet desteklerine rağmen mümkün olamadığını kaydetti. Şengül, bunun sebebinin ise, hayvansal ürün fiyatları ve pazarlama problemlerinin yanı sıra özellikle yem üretim ve tüketimi ile ilgili koordinasyon ve planlama eksikliği olarak açıkladı.
Hayvancılık faaliyetlerinin bölgelerin ekonomik, sosyal ve ekolojik koşullara bağlı olarak şekillendiğini belirten kaydeden Başkan Şengül, küçük aile işletmeleri şeklindeki hayvancılık faaliyeti ile hayvansal üretimde küresel düzeyde hayvancılığın yapılabilmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Kaldı ki bu tür aile işletmeleri bile kendi hayvanlarının ihtiyacı olan kaliteli kaba yemi üretme yerine düşük kaliteli saman gibi artıkları yüksek maliyetlerle tedarik ederek hayvan beslemektedirler." dedi.
TARIMI KESİMİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ...
Tarımsal yapının gereği bu tür hayvancılık faaliyetlerinin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdal Şengül, kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan üreticilere tavsiyelerde de bulundu. Şengül, "Üreticilerimiz devlet desteklemelerini çok iyi şekilde değerlendirmeleri ve kendi kaliteli kaba yemlerini kendilerinin üretmeleri bu tür faaliyetleri sürdürülebilir kılacaktır" ifadesini kullandı.
Öte yandan ülkede yaklaşık 20 milyon hektar civarında işlemeli tarım arazisinin 4-5 milyon hektarının her yıl nadasa bırakıldığını belirten ZMO Şube Başkanı Şengül, tarım arazileri içerisinde kaliteli kaba yem üretimi amacıyla kullanılan yem bitkileri ekiliş alanlarının hayvancılıkta gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında yok sayılabilecek düzeyde olduğunu vurguladı. Etkin münavebe sistemi uygulamaları ile yem bitkilerini üretim zincirine dahil etmede tarım kesimin bilinçlendirilmesi ve bu süreci benimsemesinin şart olduğunu belirten Şengül, aksi halde iyi niyetle yapılan son derece faydalı devlet teşviklerinin dahi bu problemin üstesinden gelmeye yetmeyeceğini sözlerine ekledi.

 
Erzurum İMO'da 25'inci yıl heyecanı
 
Engelli çocuğa kötü muamele, ders konusu oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin 15 Aralık 2017 Cuma 22:23

Şengül bey teorik bir kaç kelam etmiş, kaliteli yemden kasıt kesif yemdir ama kesif yem ifadesine rastlayamadım

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum İMO'da 25'inci yıl heyecanı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şubesi, kuruluşunun 25'inci yıldönümünü ...
Erzurum Ekonomisinde Ahilik gündemi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından, ...
Büyükşehir’in sosyal denge sözleşmesi yenilendi
Büyükşehir Belediyesi ile MEMUR-SEN’e bağlı Belediye ve Özel İdare Çalışanları ...
 
DAP İdaresi Bilmez'i ağırladı
Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma ...
Bakan Tüfenkci, önceliklerini paylaştı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Erzurum’da katıldığı Esnaf ve ...
Dış Ticarette Azerbaycan gündemi
Şengel, “Bir Millet, İki Devlet” ülküsü üzerine inşa edilen Türkiye-Azerbaycan ...
 
5 bin konut için düğmeye basıldı
NESRİN ÇETİNKAYA-Yakutiye bölgesinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarında ...
Erzurumlu kış aylarında daha hassas
Nesrin ÇETİNKAYA-Kış aylarında vatandaşların araç temizliği konusunda ...
Pazarcıların soğuk çilesi
N.ÇETİNKAYA-Erzurum’da her gün farklı yerlerde kurulan semt pazarı, kar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva