ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
24 Ekim 2014 Cuma - 04:32

Şemsettin Sami’ye vefa

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ortak girişimi ile Türk edebiyatının önemli simalarından Şemsettin Sami, vefatının 110. yılında Kosova’da düzenlenen sempozyumla anıldı.

Şemsettin Sami’ye vefa

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ortak girişimi ile Türk edebiyatının önemli simalarından Şemsettin Sami, vefatının 110. yılında Kosova’da düzenlenen sempozyumla anıldı.
Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde düzenlenen bilimsel sempozyuma birçok ülkeden 30’u aşkın bilim adamının yanı sıra, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da katıldı. Bilim adamları, ilk Türkçe sözlük Kamus-ı Türki başta olmak üzere Türk edebiyatında roman ve ansiklopedi alanlarında da ilk eserleri vermiş, Türk diline ve kültürüne büyük hizmetlerde bulunmuş olan Şemsettin Sami’nin bilinmeyen yönlerine ışık tuttu. Saygı duruşu ile başlayan sempozyumun açılışında Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Kuçi, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ve Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramadan Zejnullahu birer konuşma yaptı. Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Şemsettin Sami ile ilgili ilginç bir sempozyum düzenlediklerini, sempozyuma da Kosova’nın yanı sıra, Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Hollanda, Ürdün ve diğer ülkelerden 30’u aşkın konuşmacının katıldığını belirtti. Morina, Kosova’da ilk defa Şemsettin Sami hakkında bu kadar kapsamlı bir uluslararası sempozyumun yapıldığını söyledi.
 Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Karataş da, şimdiye kadar Şemsettin Sami ile ilgili Türkiye’de ve Balkanlar’da bilim adamlarının bir araya gelerek farklı yönlerden bu büyük dil bilimcisini, büyük alimi konuştukları böyle bir etkinliğin yapılmadığını belirterek, “Biz istedik ki onun vefatının uygun bir yıldönümünde buralarda onun yetiştiği ya da asıl mensubu olduğu topraklarda onu anlatalım. Farklı yönleriyle Şemsettin Sami’nın belki de şimdiye kadar konuşulmamış hayatından hikayeler, şimdiye kadar üzerinde durulmamış eserleriyle ele almayı arzuladık” ifadelerini kullandı.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi ise, “Şemsettin Sami, esası Frasheri kardeşler Türkiye’deki kültür hayatının, bugünkü modern kültürün kurucularındandır. Türklük anlayışımız, Türklük kavrayışımız lisanımızın, dilimizin adının Türk dili olarak oluşması, onun sınırları, onun tarihi, onun yapısıyla ilgili gelişmeler, esasen hepsi Şemsettin Sami’nin eserlerine dayanıyor. Türkiye’deki modern sözlükcülüğün esasen babasıdır Şemsettin Sami. Ve onun eseri Kamus-i Türki, bu eser, bugünkü bütün modern sözlüklerin dayandığı ilk sözlüktür. Bu sözlüğe dayanarak bugünkü Türkçe sözler yazılıyor” şeklinde konuştu.
Şemsettin Sami’nin hem bu topraklarda hem de İstanbul’da doğmuş, yaşamış, Osmanlılığın çeşitliliğini, kültürel zenginliğini çok güzel şekilde sindirmiş ve edebi eserlerine aktarmış son derece önemli bir şahıs olduğunu belirten Büyükelçi Songül Ozan, “Şemsettin Sami Türkçemize çok önemli çeviriler kazandırmış ortak bir değerimizdir” dedi.
 Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de, “Şemsettin Sami Frasheri olarak bilinen büyük dilbilimcimiz, büyük ansiklopedicimiz Şemsettin Sami’nin Kosova ve Arnavutluk’tan ortak kültürümüzün en önemli değerlerinden birisi olan bu büyüğümüzü anmak üzere bir araya geldik. Dostlarımızla görüşmek, kardeşlerimizle kucaklaşmak adına buradayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkanlar coğrafyası ile özel bağları dolayısıyla bu ilişkilere fevkalade önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
 Sempozyumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un sempozyuma gönderdikleri kutlama mesajları da okundu. İki gün boyunca 8 oturumun yapılacağı sempozyum, Arnavutluk’a yapılacak günübirlik gezi ile son bulacak.
 

 
90 bin şehit için 90 bin fidan dikildi
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Dünya'ya seslendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atama Kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
Başbakanlık ile Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre ve Şehircilik, ...
Koop-İş'ten üyelerine destek
M.COŞKUN-Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığı bir oto lastik firması ...
Önce Dadaşlar sahip çıktı
Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, Ahıska Türklerinden göçe zorlananların ...
 
Görmez gençlere seslendi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ülkedeki gençlik merkezi ...
ASİMDER'den Fransız Saınte Anne Koleji'ne tepki
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Güzelsoy’lardan şok eden iddia…!
Erzurum Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı Ağa Güzelsoylar, Türkiye’de ...
 
Son Saraç'tan kaygılı tespitler
M.COŞKUN-Saraciye mesleğinin son temsilcilerinden 53 yaşındaki Metin Mutaf, ...
ASİMDER Metzamor’a dikkat çekti
ASİMDER Başkanı Gülbey, Ermenistan’da bulunan ve sınıra sadece 16 km uzaklıkta ...
Türk Kızılayı ile kurban bereketi yıl boyu sürecek
2007 yılından bu yana 'Kurban’da Kızılay Modeli'ni başarıyla uygulayan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva