ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Ekim 2019 Perşembe - 14:26

Sekmen: ‘Tarihimizi iyi okumalıyız’

Sekmen, 'Tarihimizi iyi okumalıyız. Kültür, sanat, edebiyatta başarılı olmak için hepimize sorumluluklar düşüyor” dedi

Sekmen: ‘Tarihimizi iyi okumalıyız’

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde, aşıklık geleneğinin güncel durumu ile ilgili istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Atatürk Üniversitesinde Aşıklar Kürsüsü kurulması önerisi konuşuldu.

Aşıklık geleneğinde iyi olan yerleri görmek, eksik olan yerleri not etmek ve bunları hem devlete hem de uluslararası topluma, Türkiye’nin deneyimlerini aktarmak amacıyla akademisyenlerin bir araya geldiği toplantıda Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, aşıklık geleneğini gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla aşıklık geleneğinin temsilcilerine sanatçı unvanı verileceğini ve Erzurum Kalesi’nde yapılan tarihi bir binanın aşık temsilcilerine tahsis edileceğini açıkladı.

‘UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun 70. yıl dönümü ve aşıklık geleneğini ‘UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydının 10. yılı sebebiyle düzenlenen istişare toplantısında Erzurum tarihi mirası, sanata ve sanatçıya verilen değer konuşuldu.

Programda, aşıklık geleneğini koruma ve aktarmada son 10 yılı değerlendiren UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum Valisi Okay Memiş, konu ile ilgili değerleri paylaştı.

“TÜRKMENİSTAN’IN KAYDI BİZİM KAYDIMIZDIR”

Erzurum’da ve Atatürk Üniversitesinde misafir olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, "Somut olmayan kültürel mirasın paydaşlarıyız. Burada bir dostlar buluşması düzenlemek bizi çok heyecanlandırıyor. İstişare toplantısı için Erzurum’un seçilmiş olması, Şehrin tarihi hikayesinden ve derinliğinden geliyor. Atatürk Üniversitesi, aşıklık geleneğinin araştırılması ve tespiti açısından bir çok değer yetiştirmiştir. Aşık denilince akıllara mutlaka Erzurumlu Emrah gelir. Çok değerli bir isim olan Mehmet Kaplan’ı anmamak olmaz, arkadaşlarıyla birlikte Behçet Mahir’i dinleyerek yaptığı çalışmalarıyla, Köroğlu’nun bütün dünyaya yansımasına vesile oldular. Türkmenistan birkaç yıl evvel UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesine, Köroğlu’nu kaydettirdi. Türkmenistan’ın kaydı bizim kaydımızdır" şeklinde konuştu.

“ERZURUM’UN UNESCO KARNESİ PEK PARLAK DEĞİL”

Öğrenen şehirler programıyla hayat boyu öğrenmeyi kendine şiar edinmiş bir şehir olan Erzurum’da UNESCO Kürsüsü kurulması gerektiğini söyleyen Oğuz, Erzurum’un UNESCO karnesinin pek de parlak olmadığını dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul depreminde yaşanan korkuyla, akıllarda beliren sorulara değinen Oğuz, “10 yıl önce yapılmış binaların içinde olmaktan korkuyoruz. Bir deprem anında acaba bir şey başımıza gelir mi diye, ancak atalarımızın yapmış olduğu miraslarımızda şahane bir şaheser var ve sapasağlam ayakta duruyor ancak herhangi bir tarihimiz UNESCO listesinde yok. Bu toplantı bir farkındalık olsun, UNESCO bizi dinlesin ve tarihimize, mirasımıza sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Bülent Çakmak, aşıklık geleneğinin çağın gerisinde kalmadan nasıl yaşanması gerektiğini vurgulayarak, geleneğin yaşatılarak nesillere aktarımı çabası içerisinde olduklarını söyledi. Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı ise aşıklık geleneğinin Atatürk Üniversitesinde ders olarak okutulduğunu, bu konu hakkında birçok makale, tez ve kitaplar yayınladıklarını dile getirdi.

“UNESCO’ya neden kendimizden söz ettirmeyelim, bizler hemen yanı başımızda bir tarih barındırıyoruz. Haşmetiyle ayakta duran bin yıllık eserleri gözlerimizle görüyoruz” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Bizim aşıklarımız neden devlet sanatçısı olmuyor? Aşıklar kürsüsü önerisi çok doğru bir tespit hemen bu çalışmalara başlayacağız. Aşıklık geleneğini gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla, aşıklık geleneğinin temsilcilerine sanatçı unvanı almaları gerek. Erzurum Kalesi’nde yapılan tarihi bir binayı da aşık temsilcilerimize tahsis edelim. Aşıklık geleneğini yaşayıp yaşatacağız."

26. Dönem Milletvekili Ruhi Ersoy, toplantıda bulunan aşıklara ve gazilere ithafen, “Yaşayan Dede Korkut'ları burada görmek beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Biz meseleye yaklaşırken dinamik ve geleceğe mesajlar veren kültür ile hareket ettik. Erzurumlu Emrah, Karacaoğlanlar biliniyorsa bunun üzerinden Kıraç'lar, Cem Karaca'lar ve Barış Manço'lar doğabilir. Tarihimizi iyi okumalıyız. Kültür, sanat, edebiyatta başarılı olmak için hepimize sorumluluklar düşüyor” diye konuştu.

Erzurum Valisi Okay Memiş ise Erzurum’da sanata dair çok değerli ve nadir ustalar olduğundan bahsetti. Erzurum’un Sultanahmet Meydanı gibi olan ve kent meydanında bulunan tarihi eserlere büyük önem verdiklerini söyledi.

 
Sürat Patenciler yeni sezonu Erzurum’da açtı
 
Aşkale’de grup köy yollarının yapımına başlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güngörmez “Kartal Kalesi” tarihe ışık tutacak
Erzurum’da demir çağından kalma 2 bin 500 rakımda bulunan 3 bin yıllık ...
Üstad Necip Fazıl’a vefa
Van’da Anadolu Mektebi tarafından "Fikir Sanat Aksiyon: Necip Fazıl Kısakürek" ...
Gülsevin, ‘Dilimizin Kemiği’ Türkçe'yi anlattı
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin , ‘Dilimizin Kemiği’ ...
 
ETÜ'nün, Erzurum Tanıtım Günleri başladı
ETÜ’nün öğrencileri için kaydettiği oryantasyon programı çerçevesinde ...
KUDAKA’dan Palandöken çıkarması
KUDAKA 115. Yönetim Kurulu Toplantısı için Erzurum’a giden Erzincan Valisi ...
EDT Kayıp El’i seyirciyle buluşturacak
Erzurum Devlet Tiyatrosu yeni sezonda ‘Kayıp El’i ve çocuk oyunu ‘Çizmeli ...
 
Oklavalar kış sofraları için dönüyor
Anadolu’da yaklaşan kış mevsimine hummalı bir şekilde hazırlanmaya devam ...
Rumeli’den Erzurum’a “Seyyah”ın hikayeleri
Rumeli’den Erzurum’a aşina olduğumuz türkülerin acıklı ve sevinçli hikayelerinin ...
İbrahim Hakkı Hazretlerine vefa
Doğumunun 316. Yılında Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerini anma etkinleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva