ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Eylül 2016 Salı - 08:12

Satala Antik eserleri Erzurum Müzesinde

Roma İmparatorluğu’nun doğudaki en önemli askeri karargahının bulunduğu Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde ki Satala Antik Kentinde 2017 yılında kazı yapılabilmesi için gerekli girişimler başlatıldı.

Satala Antik eserleri Erzurum Müzesinde

Roma İmparatorluğu’nun doğudaki en önemli askeri karargahının bulunduğu Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde ki Satala Antik Kentinde 2017 yılında kazı yapılabilmesi için gerekli girişimler başlatıldı.

 Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Milletvekili Hacı Osman Akgül ve beraberindeki heyetle birlikte önceki dönemlerde çeşitli kanallar aracılığıyla kazı girişimlerinde bulunulan bölgede incelemelerde bulundu.

 İlçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Sadak köyünde Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, kurum müdürleri ve köy muhtarı ile birlikte giden Vali Memiş, ilk olarak tarihi Roma havuzu, hamam ve mahalle arasında incelemelerde bulundu.

 “2017 YILI İTİBARİYLE KAZIYA BAŞLAYACAĞIZ”

 Tarihi kaynaklara göre Roma İmparatorluğu döneminde 15. Lejyon Lego Apollinares tarafından kurulan ve antik dönemde garnizon olarak kullanılmasının yanı sıra Anadolu ve Kapadokya’dan Karadeniz’e geçen askeri yolların birleştiği noktada Roma’nın stratejik bir karakolu olan Satala Antik Kentinin tarihçiler tarafından önemli bir tarihi ve kültürel yer olduğunun değerlendirildiğini belirten Vali Memiş, 2017 yılı itibariyle kazı yapılabilmesi için hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

 “EVLERİN DUVARLARINDA BİLE TARİHİ TAŞLAR VAR”

 Köyde insanların evlerinin duvarlarında kullandığı taşların bile tarihi değere sahip olduğunun değerlendirildiğini kaydeden Vali Memiş, bölgenin turizm açısından çok önem verdikleri bir bölge olduğuna vurgu yaparak İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş’ten kazı yapılacak alanla ilgili bilgi aldı.

 SADAK MİLLİ PARKI BAKAN ONAYINDA

 Sadak köyünde ayrıca Kelkit’in rüyalarından birisi olan Sadak Barajının faaliyete geçtiğini, an itibariyle de sulama sisteminin yapıldığını dile getiren Vali Memiş, baraj gölünün olduğu alanla ilgili Milli Park çalışmalarının da devam ettiğini, Bakan onayındaki çalışmayla ilgili Milletvekillerinden müjdeli haber beklediklerini sözlerine ekledi.

 “DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN KARARLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”

 AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül ise açıklamasında amaçlarının Gümüşhane’de turizme yönelik tesisleri ulaşılabilir konuma getirmek olduğunu belirterek, “En azından haftalık turlar yapılabilecek bir organizasyon içerisindeyiz. Doğal güzelliklerimize ulaşımı kolaylaştırmak için kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Turistlerin en az 1 hafta Gümüşhane’de kalıp bu doğal güzellikleri görüp kentimizin ekonomisine de bir katkı sağlama çabası içerisindeyiz. Mevcut durumda turlar geliyor ama şehirde kalmadan dönüyorlar. Şuanda turizme açık olan mevcut Karaca Mağaramız var. Biz buna Limni Gölü’nü, Artabel Göllerini, Sadak’ı, Örümcek Ormanları’nı ilave ederek tur şirketlerinin hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.

 “BİZİM GÖREVİMİZ ALTYAPIYI HAZIRLAMAK”

 Devam eden otel inşaatlarının yanısıra turistlere yaylalarda butik konaklama imkanı sunmak istediklerini dile getiren Akgül, “Bazı tur şirketleri merkezde, bazıları yaylalarda konaklamak istiyor. Biz her tercihe göre hizmet sunma çabası içerisindeyiz. Ağırlıklı olarak yaylalara butik oteller yaparak konaklama imkanı sunacağız. Yatırımcı zaten cazibe görünce geliyor. Karşıyaka Tabiat Parkı’na yatırımcı geldi, 25 milyon gibi bir yatırım yapacak. Demek ki bir cazibe gördüğü için geldi. Turizme bu yerlerinin ulaşımını sağladığımız zaman sermaye gelecektir. Bizim görevimiz altyapıyı hazırlamak. Kayak Merkezimizi önümüzdeki dönemde özel müteşebbisle yapmayı planlıyoruz. Sermaye sahipleri Gümüşhane’de yatırım yapabiliyorlar. Bu önemli bir şey. Zaten özel müteşebbis gelmeden kamu imkanlarıyla yapabileceğiniz şeyler sınırlıdır. Ekonomik bütçeye bağlı. Serbest müteşebbis geldiği zaman hizmetlerin de kartopu gibi yürüyeceğini göreceksiniz” diye konuştu.

 Vali Memiş ve beraberindekiler daha sonra Satala Antik Kentine su getirmek için 15. yüzyılda 47 gözlü olarak yapılan fakat günümüze kadar 1 tanesi sağlam kalan su kemerini de inceledikten sonra bölgeden ayrıldı.

 Satala Antik Kentinden çıkarılan veya bulunan eserler Türkiye’de Erzurum ve İstanbul Arkeoloji müzesinde, bronzdan yapılan Afrodit büstü ise Londra British Müzesi’nde sergileniyor.

 

 
Darbe girişimini protesto için yollara düştü
 
Erzurum’un 30 bin mükellefi var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk Ozanlarından gençlere davet
M.COŞKUN-Erzurum İpek Yolu Halk Ozanları Derneği Başkanı Selami Yağar, ...
Erzurum’u sanatla tanıtıyor
Erzurum Fotoğrafçılık Kulübü Başkanı Barış Yorulmaz, yaklaşık 8 yıldır ...
Aşıklara özel saz üretiyor
M.COŞKUN-Âşık Reyhani’den âşıklık geleneğini devralan halk ozanı İbrahim ...
 
Oltu, ‘Babacan’ şairini kaybetti
Oltu’nun yaşayan tarihi olarak da bilinen İhsan Babacan(85) Hakk’ın rahmetine kavuştu.
Yakutiye ADEM’den el emeğine destek
M.COŞKUN-Yakutiye Kaymakamlığı ADEM (Aile Destek Merkezi)’nde kadınların ...
Özkılıç: “Erzurum her alanda Rönesans’ını yaşıyor”
Erzurum Âşıklar ve Şairler Derneği Başkanı İlahiyatçı-Yazar Nurullah Özkılıç, ...
 
Akbuğa'dan Hazan mevsimine sanatlı yaklaşım
Atatürk Üniversitesi kampüsünde çekilen ‘Sonbahar’ temalı fotoğraf, üniversiteden ...
Kaybedilen tarih geri kazanılıyor
M.COŞKUN-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ...
Aşık Temelli ‘Bizim Avrad’ın hikayesini paylaştı
DİLEK BAYRAK-Dünya Halk Aşıkları Şairleri ve Yazarları Kültür Araştırma ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva