ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EĞİTİM
16 Ekim 2019 Çarşamba - 18:50

Saraç açıkladı

Saraç, “Özel yetenekle öğrenci alımı devam edecektir. 128 programdan sadece 14’üne sadece merkezi yerleştirmeyle öğrenci alımına geçilme kararı alındı. Bu 14 programın hepsinde de zaten merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan üniversitelerimiz var” dedi.

Saraç açıkladı

YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, “Özel yetenekle öğrenci alımı devam edecektir. 128 programdan sadece 14’üne sadece merkezi yerleştirmeyle öğrenci alımına geçilme kararı alındı. Bu 14 programın hepsinde de zaten merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan üniversitelerimiz var” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) M. A. Yekta Saraç, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 14 yükseköğretim programında yer alan özel yetenek sınavının kaldırılması üzerine açıklamalarda bulundu. YÖK’ün daha önce açıkladığı özel yetenek sınavının kaldırıldığı söz konusu 14 bölüm ise; ’Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı’ olarak sıralandı. Bu bölümlere girmek isteyen adaylar artık YKS’de sadece ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi’ne değil, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi’ne de hazırlanacak.

YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, basında çıkan haberlerin bilgi kirliliği oluşturduğunu belirterek, özel yetenekle öğrenci alan 128 bölümden sadece 14’ünün merkezi yerleştirmeyle öğrenci alacağını söyledi. Saraç, söz konusu durumun öğrencilerin lehine olduğunu da sözlerine ekledi. Saraç, “Çok açık bir bilgi kirliliği var. Ben de basındaki bazı haberleri izliyorum. Özel yetenek sınavının kaldırıldığına yönelik bir çalışma yok. Özel bir çalışma olmadığı gibi böyle bir düşünce zihnimizde de yer almıyor. Söz konusu olan 128 programın 14’üyle alakalı alınan karar. Bu 14 programın ortak paydası; hem özel yetenek hem de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alınıyoruz. Dolayısıyla, ‘Bunlar sadece özel yetenekle girilecek programlardır’ düşüncesi yanlış. Bu yanlışın en büyük delili; sistem içerisinde bu bölümlerin aynı zamanda merkez yerleştirmeyle de öğrenci alıyor olması. Demek ki; özel yetenek sınavının kaldırıldığını iddiası bütünüyle gerçek dışı, gerçeği yansıtmayan bir husus. İkinci husus ise; bu 14 program aynı zamanda eş zamanlı olarak merkezi sınavla da öğrenci alan programlar. Burada bir başka hususa da dikkat çekelim. Merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlardaki doluluk oranı, özel yetenekle öğrenci alan programların doluluk oranına göre daha da yüksek. Yani öğrenci lehine de bir adım olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

“Özel yetenekle öğrenci alımı devam edecek”

‘Özel yetenekle daha nitelikli öğrenci geliyor’ tartışmasının yersiz bir tartışma olduğunu vurgulayan Saraç, söz konusu 14 programın hem özel yetenek hem de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alımı yaptığını söyledi. Saraç, “Bu programlarla, merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programların mezun yetkinliği hiçbir zaman tartışma konusu olmadı. Açık ve net ifade edelim; bu geride kalan 114 program var. Bunlar özel yetenekle öğrenci alacak. Bu programlar arasında; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Müzik, Resim İş Öğretmenliği başta olmak üzere; resim, keman, bale, antrenörlük, çalgı eğitimi vb. bölümlerde hala özel yetenek sınavıyla öğrenci aldıkları gibi önümüzdeki dönemde öğrencilerini özel yetenekle alacak. Bunlarla ilgili herhangi bir değişiklik; puan türü ve merkezi sınavla ilgili, söz konusu bile değil. Dolayısıyla bu programlarda okumak isteyen öğrencilerin lehine alınan; sadece 128 programdan 14’ünü kapsayan; nitelik, kalite, yeterlilikler gibi hususlarında gözetildiği bu karara ilişkin bilgi sahibi olunmadan ve genelleme yapılarak, ‘Özel yetenek kaldırılıyor’ iddiası ortaya koyuldu. Ama gerçeklik zemini asla yok. Kamuoyunda özel yetenek sınavı tamamen kaldırıldı gibi bir algı oluşturulmaya çalışması; öğrenci ve ailelerini de yanıltmaya yönelik bir bilgi kirliliği oluşturuyor. Bu hususu bu vesile ile açıkça ifade etmek istedik. Özel yetenekle öğrenci alımı devam edecektir. 128 programdan sadece 14’üne sadece merkezi yerleştirmeyle öğrenci alımına geçilme kararı alındı. Bu 14 programın hepsinde de zaten merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan üniversitelerimiz var” açıklamasında bulundu.

 
Aziziye’den adına yakışan tarihi duruş
 
Atama Kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATA AÖF’te Sınavsız İkinci Üniversite fırsatı
ATA AÖF’te Sınavsız İkinci Üniversite fırsatı devam ediyor
ATAUNİ’de Patent sahibi akademisyenler ödüllendirildi
Atatürk Üniversitesinin desteğiyle akademisyenler tarafından üretilerek ...
MEB’den İşte Bu Kadar Kolay” yaklaşımı
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenme süreçleri farklı olan her öğrencinin başarıya ...
 
ETÜ Senatosundan Barış Pınarı Harekatına destek
Erzurum Teknik üniversitesi Senatosu, TSK tarafından yürütülen Barış Pınarı ...
TÜBİTAK'tan Yetim'e Proje Performans Ödülü
TÜBİTAK, ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Fatih ...
Tarihi medresede tarih dersi
Fen Lisesi öğrencileri tarih dersini Çifte minareli medresede işledi.
 
ATAUNİ’den Barış Pınarı Harekatına destek mesajı
Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı TSK’nın gerçekleştirdiği ...
Öğrencilerden öğrencilere destek
İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Okulları Öğrenci ...
Öğrenciler bilgilerini yarıştırdı
Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Dadaş Ortaokulu, öğrencileri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva