ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Mayıs 2022 Salı - 13:27

Samancı teknoloji bağımlılığına dikkat çekti

Eğitimci Abdullah Samancı, okul çağında teknoloji bağımlılığı ve çözüm önerilerini kaleme aldı.

Samancı teknoloji bağımlılığına dikkat çekti

Eğitimci Abdullah Samancı, okul çağında teknoloji bağımlılığı ve çözüm önerilerini kaleme aldı.
Dünya hızla teknolojik bir dönüşüm içerisinde, hayatımızın vazgeçilmez ve işlevsel yönleriyle tüm hayatımızı çepeçevre sardığını ifade eden Abdullah Samancı, “’İnternet ve Teknoloji Bağımlılık Rahatsızlığı’’ terimini bilim insanları; internet teknolojik unsurları takıntılı biçimde aşırı kullanımı ve internetten yoksun bırakıldığında sinir bozucu yada huysuz davranış durumu, daha geniş bir bakış açısıyla da internet bağımlılığı bireyin internet ve teknolojik unsurları kullanım kontrolünü kaybederek hayatında problemli sonuçlar doğuracak kadar yoğun kullanması olarak ifade edilmektedir” dedi.
Yetişkin bireylerin için teknoloji ve teknolojinin temel unsurları hayat akışımız için vazgeçilmez bir yer aldığını kaydeden Samancı, “Hayatımıza muhteşem kolaylıklar sağlamakta. Artık cep telefonumuzdan hayatımızdaki birçok yükümlüğü yerine getirebilmekteyiz. Dünya ve ülke gündemini tarafsız farklı yönleriyle anında takip edebiliyor, çeşitli platformlara isteklerimiz doğrultusunda katkı sağlayabiliyoruz. Yaygınlığı günden güne artan tüm unsurlar neredeyse, iç cebimizde, telefonumuzda saklı hale geldi.
Finansal işlemlerimiz artık hayatımızda ciddi bir zaman almamaya ve hızlıca tüm işlerimizi internet ve internet unsurları kanalıyla hızlıca çözüm üretmekteyiz. Neresinden bakarsak bakalım teknoloji yetişkin bireyler bizler için bir gün içerisinde saatlerce zaman kazancı bizlere sunabiliyor” diye konuştu.
Samancı daha sonra şunları kaydetti;“Tabi ki sağlıklı ve faydacı kullanımın haricinde kullanım amacının dışında da zaman zaman kullanımlar olabiliyor.Bir de madalyonun diğer yüzü akademik eğitim sürecinde olan çocuklarımız için teknolojinin kullanımı içler acısı ve gelecek için çok büyük endişeler doğuracak boyutta. Çocuk psikoloji bilim otoriteleri çocuk psikolojisinin gelişim sürecinin başlangıcını anne karnına kadar indirgemekte. Çocuklarımız ilk teknoloji unsurlarına aslında anne karnında maruz kalıyorlar.
Dünyaya gözlerini açan çocuklarımız ilk teknoloji kullanımını anneleri babaları ve varsa ailenin diğer bireyleri kanalıyla öğrenmeye başlıyorlar ve artık çağımızda tam anlamıyla bir teknoloji tarlasında gözlerini açıyorlar. Aile fert sayısı kadar cep telefonu, bilgisayarlar, tabletler, akıllı tüm bilgisayar özelliklerini taşıyan televizyon unsurları, böylelikle teknoloji serüveni başlamış oluyor. Teknoloji bağımlılığı serüveninde birey için ilk hata, aileden geliyor.
Birinci Sahne, Büyüme döneminde olan çocuk annenin istediği kadar yemek yememektedir. Aslında bünyesi için gerektiği kadar besin almaktadır fakat bu anneye yeterli gelmemektedir. Ve muhteşem bir silah keşfeder anne onun tüm dikkatini başka bir noktada toplamalı ve fark etmeden annenin gönül rahatlığı oluncaya kadar çocuğa yemek yedirmelidir. Ve muhteşem bir sonuç alır. Annenin artık içi rahattır ve yemekten doymuş olarak ayrılır. Ve aslında bağlılığın ilk ve kocaman adımı atılmış olur. Artık bu süreç haftalarca, aylarca ve yıllarca devam edebilir. Tatbikî teknolojinin muhteşem albenisi artık çocuğu sadece yemek esnasında yeterli gelmeyecek ve sürekli kullanım süresi artacaktır.
İkinci sahne, anne baba akşam yemeği için çok güzel restoran seçmişleridir. Fakat bir sorun vardık bir türlü yerinde durmayan tam bir kâşif vardır yanlarında yan masalarda dahil olmak üzere kimseleri rahat bırakmamaktadır. Çözüm çok kolaydır. Dört yaşında, beş yaşında, üç yaşında kaç yaşında olduğunun bir önemi yoktur. Küçük bir telefon ekranı kocaman bir çözüm sunar!
Anne ve babalar için bir övünç kaynağı olur bu serüvenin başlangıcı bizim çocuk muhteşem bir zekaya sahip! Biliyor musunuz daha 2 yaşında okuma yazma bilmiyor fakat telefonu benden çok daha iyi kullanıyor. Kendisi arama motorunu açıyor oradan video gösterim platformlarına kendi becerisiyle erişiyor hatta oradan da hiç benden yardım almadan istediği video ve içeriğe ulaşabiliyor !!! hatta inanmazsınız ama falan oyunda şu an beşinci seviyede. Muhteşem gibi söylemlerde bulunabiliyor. Ve artık çok daha güçlenmiş çok daha bağımlılık düzeyi güçlenmiş bir bireyle karşı karsıyayız. Maalesef günümüzde bu bağımlılık iki üç yaşlarından başlamaktadır.
Artık okul çağına başlamış birey aynı zamanda neredeyse teknoloji bağımlılık sürecini de tamamlamak üzeredir.
Okul çağında teknoloji bağımlılık oluşmamış bireyler için en önemli sınav akranlarıyla olan ilişkilerinde başlamaktadır. Bilinçli anne ve babası ile okul çağına kadar teknoloji bağımlılığı oluşmamış bir birey için en büyük ilk tehdit maalesef teknoloji bağımlısı bir arkadaştır. Teknolojik unsurlara bağımlı bir bireyin tüm gündemi teknolojik unsurlar ve içeriklerini oluşturur. Saatlerce oynadığı oyunlar geçirilen muhteşem zaman dilimleri muhteşem yorumlar, yeni teknoloji bağımlılarına davetiye çıkarır gibidir. Bu noktada okullarımıza büyük sorumluluk düşmektedir. Bireysek teknoloji özellikle telefon kullanımı sistematik bir şekilde okullarınızda mutlaka sınırlandırılmalıdır. Okulda çeşitli beceriler bilgiler edinmelidir fakat onun tüm gündemi telefon tablet ve televizyon gibi unsurlardır. Televizyon darken artık eski televizyon unsurlar asla çocukların dikkatini çekmemektedir. Günümüzde belli bir program akışı olan televizyonun hiçbir hükmü ve bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Oysa bu unsurun yerini bireyin istediği an istediği tarzda çizgi film, dizi, film gibi unsurlar izleyebilmesine imkan veren özel üyelikleri bulunan platformlardır gelmektedir.
Teknolojik bağımlılığın en önemli ilk belirtileri akademik beceri kazanmak zorunda olan bireylerde görülür. İster aktif isterse pasif uzun süreli ekran kullanımının yol açtığı ruhsal ve bedensel sorunlar arasında obezite, dikkat problemleri, okuma gelişiminin yavaşlaması, depresyon, uyku problemleri, taklit eğilimi ve azalan farklı yaklaşım yeteneği sayılabilir.”

 
Aydemir’den muhalefetin haline dadaşça tepki
 
Tekman 26’ıncı Sultan Sekisine ev sahipliği yapacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da geleceğin teknoloji yıldızları aranıyor
Erzurum’da 'Deneyap Teknoloji Atölyeleri' için geleceğin teknoloji yıldızları ...
Erzurum Uluslararası Kongreye ev sahipliği yapacak
Erzurum Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. ...
“Bilimle aydınlık yarınlar” projesi başladı
Kızılay Derviş Hopikoğlu Anaokulu, çocukların bilime karşı merak duygularını ...
 
İmece 2023'te fırlatılacak
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. ...
Türkiye'nin uzay atağı
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türk gençliğinin ...
 Hedef Türkiye birinciliği
Erzurum İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı mesleki eğitim kurumları; tasarım, ...
 
Astronomi meraklıları Erzurum’da buluşacak
Erzurum'da 2022 Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği gerçekleştirilecek
SBL’den ‘İklimi Değil Kendini Değiştir’ projesi
Erzurum Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri “İklimi Değil ...
Biden’e bilimsel tepki
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva