ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
26 Mayıs 2020 Salı - 17:01

“Saman ile hayvancılık, makinesiz de tarım olmaz”

DAP İdaresi’nin “Şeker Pancarı Üretiminin Artırılması Projesi” kapsamında, Kars Özel İdaresi’ne sağladığı finansal destekle alınan ve pancar çiftçisinin yükünü ortadan kaldıracak 13 adet tarımsal makine Kars Şeker Fabrikasına teslim edildi.

“Saman ile hayvancılık, makinesiz de tarım olmaz”

 DAP İdaresi’nin “Şeker Pancarı Üretiminin Artırılması Projesi” kapsamında, Kars Özel İdaresi’ne sağladığı finansal destekle alınan ve pancar çiftçisinin yükünü ortadan kaldıracak 13 adet tarımsal makine Kars Şeker Fabrikasına teslim edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, üretimde verimliliğin artması için bu projeyi desteklediklerini söyledi. Demir, “Saman ile hayvancılık, makinesiz de tarım olmaz” dedi.
Son alınan kararlarla şeker pancarı üretim kotasının artırıldığını ancak makineyle yapılan tarımın bölgede az olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, şeker pancarı üretiminin yoğun işçilik isteyen zahmetli bir iş olduğunu, bu yüzden üretimde azalma yaşandığını söyledi.
Bir kalkınma kuruluşu olarak asıl görevlerinin bölgenin var olan kaynaklarını harekete geçirmek olduğunu ifade eden Başkan Demir, bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bölgenin ortak potansiyeli tarım ve hayvancılık. Yaşanan göçlerden dolayı kırsalda çiftçilik yapanlar daha çok yaşlılardan oluşuyor. Ekim, çapalama ve hasat döneminde işçi bulunamaması özellikle hasat makinesine ihtiyacı zorunlu kılıyor. Makineleşme olmayınca da üretim düşük olmakta, fabrikalar yeterli kapasite ile çalışamamaktadır. Bu da işgücü ve üretimde verim kaybı demektir. Ortak akılla sahip olunan bu potansiyeli kesinlikle katma değere dönüştüreceğiz. Onun için hizmet ağırlığını tarıma verdik. Makine desteğiyle amacımız çiftçimizin daha çok kazanması ve onların refah seviyesinin artmasına katkı sağlamaktır. Alınan tarımsal makineler bölgede büyük bir kesime hitap ediyor. Bu yüzden, Bölge illerinde, içinde çeşitli tarımsal makinelerin olduğu filolar kurduk. Çiftçilerimiz kapı kapı dolaşıp pancar makinesi temin etme derdine artık düşmeyecek. Özellikle bu yıl tarım açısından verimli bir yıl olacağına inanıyoruz.”
Pancar üretimi için sağlanan pancar söküm ve pancar çapa makineleri ile Karslı pancar üreticilerinin talebinin karşılandığını ifade eden Fabrika Müdürü Mevlüt Dülger, üretimde artışı sağlayacak makinelerin alımından dolayı DAP İdaresi’ne teşekkür ederek, “Desteklerini hiç esirgemediler. 3 adet çift, 5 adet tek sıralı pancar söküm makinesi, 5 adet de pancar çapa makinesi alınarak, çiftçilerin kullanımı için fabrikamıza teslim edildi. Başkanımız Adnan Demir’e bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Üretimi destekleme anlamında hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak üreticinin yanında olduklarını da bu vesileyle bir kez daha göstermiş oldular” dedi.
Teknik konulara ilişkin bilgiyi ise Kars Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Şahin Şahin verdi. Fabrikanın rantabl çalışma süresinin 100 gün olduğunu söyleyen Şahin, fabrikanın bin 800 ton günlük, yıllık ise 180 bin ton pancar işleyebileceğini belirterek, geçen yıl 40 bin ton civarında pancar işlediklerini, makinelerin devreye sokulmasıyla üretim artışından dolayı yaklaşık 1,5 kat daha fazla pancar işleyebileceklerini söyledi.
Makinelerin çiftçilere kullandırılması konusunda bilgi veren Şahin, bunu kiralama yöntemiyle ve fahiş fiyatı da önleme usulüyle yapacaklarını belirterek, çapa makinelerini üretim esnasında bakım için, söküm makinelerini de hasat için kullandıracaklarını söyledi. Şahin, pancar ekiminin 4-5 bin dekar alanda 750 çiftçiyle yapıldığını da sözlerine ekledi.

 
TYB'den sanal şölen
 
Valilik açıklama yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kar besiciliği vurdu
Pülümür ilçesinde yaylalarda dün yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle bazı ...
Lavanta tarlaları sel suları altında kaldı
Olur'da etkili olan sağanak yağmur sonrası tarihte ilk kez Olur ilçesine ...
Erzurum Yaylalarında üretiliyor
Servet değerindeki ‘arı sütü’nün gramı 8 TL, kilosu ise 8 bin TL'den satılıyor.
 
Erzurum şirketleşmede bir ilki yaşadı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - Erzurum’da Nisan ayında 13 şirket kurulurken, ...
TBB Erzurum çek verilerini paylaştı
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Ocak- Nisan 2020 ...
Pekcan’dan Destek Paketi müjdesi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan ...
 
Karaismailoğlu’ndan sertifika açıklaması
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, COVID-19 salgınıyla mücadele ...
166 kişinin, tüm bakkal ve market borcu ödendi
Tunceli’nin Hozat ilçesinde kaymakamlık örnek bir Zimem geleneğini yerine ...
Erzurum ilk 20’de
DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL - Erzurum dönemde, il geliri tahsilatı tutarında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva