ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Eylül 2009 Çarşamba - 03:45

Ramiz Efendi Camisi göz kamaştırıyor

GHA/ Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Yıldızkent bölgesinde yaptırılan Ramiz Efendi Camii, Medine’deki Mescid-i Nebevi’ye olan benzerliğiyle dikkat çekiyor

Ramiz Efendi Camisi göz kamaştırıyor

Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Yıldızkent bölgesinde yaptırılan Ramiz Efendi Camii, Medine’deki Mescid-i Nebevi’ye olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. Hazreti Peygamber’in medfun bulunduğu ve aynı zamanda Ravza-i Mutahhara’ olarak ta adlandırılan Mescid-i Nebevi, İslam dünyası için ayrı bir önem taşırken, Yıldızkent’te yaptırılan Ramiz Efendi Camii de, henüz inşaat halinde bulunmasına rağmen, görenleri kendisine adeta hayran bırakıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir hayırsever tarafından yaptırıldığı öğrenilen Ramiz Efendi Camii’nin inşaatına geçen yıl başlandığı belirtilirken, görkemli mescidin bu yılsonunda ibadete açılacağı kaydedildi. Caminin yapım işlerini yürüten dernek yetkilileri, Mesdic-i Nebevi’ye olan benzerliğiyle dikkat çeken Ramiz Efendi Camii’nin, kimler tarafından yaptırıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınırken, söz konusu ibadethaneyi, isminin açıklanmasını istemeyen bir hayırseverin yaptırdığı ifade edildi. Mimari üslubu ve görüntüsüyle, Medine’de bulunan Mescid-i Nebevi’yi andıran Ramiz Efendi Camii’nin, iki adet minareden oluşacağı dile getirilirken, inşaat çalışmalarının ise, aralıksız biçimde devam ettirildiği kaydedildi.
RAMİZ EFENDİ CAMİSİ
Palandöken İlçe Müftüsü Mustafa Baytar, Yıldızkent’te yapımı devam eden Ramiz Efendi Camii hakkında kendilerinin de tafsilatlı bir bilgiye sahip olmadıklarına dikkati çekerek, “Caminin inşaatı bittikten sonra İlçe Müftülüğü’ne tahsisi yapılacak. Caminin hayırseverler tarafından yaptırıldığı bilgisinin dışında, bize ulaşan resmi bir kayıt yok. Cami, yeşil kubbesi ve cephesindeki mimarisiyle Medine’deki Mescid-i Nebevi’yi andırıyor. Allah, böyle bir hizmette bulunmayı herkese nasip etsin. Sebep olanlardan ve yaptıranlardan Allah razı olsun.” diye konuştu.
ÖRNEK ALINAN MİMARİ
Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye hicretinden sonra önemli ilk icraatlardan biri Medine’de bir mescid inşası olmuştur. Hz. Peygamber tarafından bizzat yaptırılan binalardan biri olma özelliğini taşıyan Mescid-i Nebevî, aynı zamanda Rasûl-i Ekrem’in Medine’deki bütün faaliyetlerinin merkezinde yer almış ve İslam mimari tarihinde sonradan inşa edilen bütün mescid ve camilere örnek teşkil etmiştir. İlk mescid basit ve sade olmasına rağmen son derece fonksiyonel olarak yapılmıştır. İslam bilginlerinin umumi görüşüne göre Mescid-i Nebevî en mübarek üç mescidden biridir.
Hicret sırasında Hz. Peygamber’in üzerinde bulunduğu devenin çöktüğü alan, sahiplerinden alınarak öncelikle zemin düzenlemesi yapılmıştır. Daha sonra Rebiülevvel ayında (Eylül 622) 3 arşın derinliğindeki temel üzerine Rasûlullah’ın temele ilk taşı koymasıyla mescidin inşasına başlanmış, Şevval ayında ise (Nisan 623) tamamlanmıştır. Yani mescidin inşası sekiz ay kadar sürmüştür. İlk bina, taş temel üzerine tek sıra kerpiçten, bir adam boyu kadar yükseklikteki çevre duvarı ile kuşatılarak üstü açık biçimde ) bir alana üç kapılı olarak inşa edilmiş ve kıblesi Peygamber tarafından Kudüs’e doğru yapılmıştır. Doğu duvarının güney kısmına mübarek zevceleri Hz Aişe ve Sevde için kapıları mescide açılan 2 tane de oda yapılmış, daha sonra bu oda sayısı 9’a çıkmıştır.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çoruh Vadisi’nde kuş festivali
GHA/Akbabalardan kartallara, şahinlerden, delicelere, atmaca ve doğanlardan ...
Türkmen Rüzgarı
Etimesgut Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Anadolu Günleri ...
2011 sinerjisi
2011 sürecinde, kış oyunları yatırımları önemli ölçüde hız kazanırken, ...
 
Bakırcı’da onarım tepkisi
Yakutiye ilçesine bağlı Bakırcı Mahallesi, yine onarım tartışmalarıyla ...
Sanat seferberliği
GHA/ Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Kültür Merkezi, yeni ...
İzciler Erzurum’u tanıtıyor
Türkiye İzcilik Federasyonuna bağlı Erzurum izcileri, 2011 UNİVERSİAD ...
 
Sultan II. Mahmud Türbesi, Türk eseri
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Sanat ...
Sanatseverlere sevindirici haber
Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Adana, Antalya Devlet Tiyatroları ve bölgelerindeki ...
Büyükşehir Erzurum’u temsil edecek
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva