ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
21 Ağustos 2009 Cuma - 00:58

Ramazan Ayı ve Oruç İbadeti

Peygamber Efendimiz "Allah’ım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur." diye dua ettiği mübarek Ramazan ayına bir kere daha kavuşmanın huzur ve mutluluğu içindeyiz.

Ramazan Ayı ve Oruç İbadeti

Peygamber Efendimiz "Allah’ım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur." diye dua ettiği mübarek Ramazan ayına bir kere daha kavuşmanın huzur ve mutluluğu içindeyiz.
Yine onun "Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş" olarak nitelediği bereketli ve manevi kazancı büyük olan böyle bir aya bizleri sağlık ve afiyet içinde kavuşturan yüce rabbimize hamd olsun. Bu ayın hepimize, millet ve memleketimize hayırlar getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.
Dini hayatımızda önemli bir yeri olan Ramazan ayını, diğer aylardan ayıran ve daha faziletli ve üstün kılan bir takım özellikleri ve manevi güzellikleri vardır. Pek çok manevi tecellilere sahne olan bu ayın taşıdığı ellikleri maddeler halinde kısaca özetleyecek olursak;
1 - İnsanlığın içine düştüğü karanlık ve huzursuz ortamdan çıkarıp aydınlığa kavuşturan yüce kitabımız Kur'anı Kerim bu ayda inmeye başlamıştır. Bu husus Kur'anı Kerimde şöyle bildiriliyor. "Ramazan ayı; insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kur'an indirilen aydır." 
Kur'anı Kerim miladi 610 yılının Ramazan ayında Mekke yakınlarındaki Hira dağında "Oku" emri ile inmeye başlamış ayetler ve sureler halinde 23 sene devam ederek Peygamber efendimizin veda haccı sırasında son ayetin gelmesiyle tamamlanmıştır. Beşeriyetin ufkunda batmayan bir güneş gibi doğan bu yüce Kitap dünya durdukça insanlığı aydınlatmaya devam edecektir.
2- Mübarek Ramazan ayına girer girmez diğer aylardan farklı bir yaşantı içine gireriz. Gündüzleri yemek içmek gibi hayati zevklerden ve her türlü aşırılıklardan çekinerek tuttuğumuz oruçlarla, geceleri dini bir vecd içinde kıldığımız teravih namazları ile okuduğumuz hatimlerle gönüllerimize iman nurunun ilahi izmeleri dökülmeye başlar. Ramazan sonuna kadar devam eden ve günden güne gönüllerde feyzi artan manevi neşe ile mümin kendisine, ailesine ve içinde yaşadığı topluma ve hatta bütün insanlara yararlı bir kişi olarak bayrama erişir.
Ramazan ayı rahmet ve bereketi bol bir aydır. Bu ayın gelmesi ile iyilikler çoğalır, kötülükler azalır, yoksullara ve düşkünlere yardım elleri uzanır. Evet bu ay rahmet ayıdır. Bin aydan hayırlı olan "kadir gecesi" bu ayın içindedir. Bu gece bizim için iyi değerlendirilmesi gereken büyük bir ilahi lütuftur.
Ramazan ayına mahsus ibadetlerimizin başında oruç gelir. İslamın beş temel ibadetinden biri olan oruç; kitap, sünnet ve icma ile sabittir.
Kur'anı Kerimde şöyle buyuruluyor:
"Ey İman edenler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Umulur ki korunursunuz" Bakara 183
İslamın beş temel ibadet üzerine kurulduğunu söyleyen Peygamberimiz bunlardan birinin de Ramazan ayı orucu olduğunu bildirmiştir. Her ibadette olduğu gibi oruç ibadetinde de fert ve toplum için pek çok yararları vardır. Kur'anı Kerimde oruçtan ve orucun hikmetinden söz edilirken " Umulur ki oruçla günahlardan korunursunuz" buyrulmuş; oruç sayesinde insanın günah işlemekten, başkalarına hile ve haksızlık yapmaktan sakınacağı duyurulmuştur. Çünkü sakıncalı olmayan yemeyi ve içmeyi Allah rızası için belli bir süre terkeden oruçlu, Onun yasakladığı söz ve işlerden de sakınmak durumundadır. Aksi halde orucunun bir anlamı kalmaz.
Nitekim Peygamberimiz:
"Oruç bir kalkandır; (Oruçluyu kötülüklerden korur) oruçlu kötü söz söylemesin, oruçlu kendisi ile itişmek ve dalaşmak isteyene iki defa "ben oruçluyum" desin. Ruhumu kudret elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağzının açlık kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir." buyurmuştur.
Bir başka hadisi şerifte de şöyle buyurmuştur.
"Kim yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa Allah Teala o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına değer vermez."
Oruç insanda başkalarına yardım etme duygularını geliştirir.
Çoğu varlıklı insanlar yoksulların çektiklerini bilmezler. Varlıklı kimse tuttuğu orucun nefse olan etkisini tadar da, yıl boyu açlık çeken ve yoksulluk içinde kıvranan yoksulları ve kimsesiz çocukları düşünür. Onlara karşı gönlünde şefkat ve yardım duygulan uyanır.
Oruç sağlığı korur;
Orucun sağlık ve tedavi yönünden de önemi büyüktür. Peygamberimiz "Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız." buyurmuşlardır.
Oruç insanı sabra alıştırır. İnsanın sahip olduğu nimetlerin kadrini öğretir.
Oruç toplum hayatını da olumlu şekilde etkiler; bunun yanında orucun burada sayamayacağımız kadar çok faydaları vardır.
Burada bir de oruç kimlere farzdır. Ona değinmek istiyorum.
Oruç, ergenlik çağına girmiş akıllı, müslüman erkek ve kadınlara farzdır. Ancak oruç kendilerine farz olanlardan hasta olanlar ile yolcu olanlar oruç tutmayabilir. Hasta olanlar iyileştiklerinde, yolcu olanlar da evlerine döndüklerinde yedikleri günler sayısı kadar oruç tutar, kaza ederler.
Nitekim Kur'anı Kerimde;
"Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (Orucu yer ve tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder.” buyurulmuştur.
Hasta bakıcılarının, gebe ve emzikli kadınların durumları da aynıdır. Oruç tuttukları takdirde kendileri veya çocukları zarar görecekse veya gereği gibi hastaya bakamayacaklarsa bunlarda sonradan tutmak üzere oruçlarını yiyebilirler. Çünkü dinde zorlama yok kolaylık vardır.
Oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar ve iyileşmesi mümkün olmayan hastalarda oruç tutmazlar yedikleri her gün için yoksula bir fidye verirler.
Adet gören veya loğusa olan kadınlar ise namaz kılamaz ve oruç tutamazlar ancak bu halleri geçtikten sonra, namazları değil sadece yedikleri günleri kaza ederler.
Bütün ibadetlerde olduğu gibi oruç içinde niyet şarttır. Niyetsiz oruç sahih olmaz. Ramazan ayında her günün orucuna niyet edilmesi gerekir.
Ramazan orucuna güneşin batışından başlamak ve imsakten itibaren yemek, içmek ve cinsi ilişkide bulunmamak şartıyla gündüz kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir.
Ramazan ayı rahmet ve bereketi bol olan bir aydır. Bu ayın faziletinden ve bereketinden yararlanmak için elimizden geldiğince ibadetlerimizi eksiksiz yapmaya çalışmak; orucun, kötülüklere karşı koruyucu bir kalkan olduğunu dikkate alarak kötü söz ve davranışlardan sakınmalıyız. Kimseyi incitmemeye ve Rur'an okuyup anlamı üzerinde düşünerek değerlendirmeli, zamanın boşa geçmemesine çaba harcamalıyız. Anne-Baba ve büyüklerimizin hayır dualarını almaya, akraba ve komşularımızla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışmalıyız.
Dini bilgilerimizi artırmak için kitap okumak, dinin esaslarına ters düşen bid'at ve hurafelerden sakınmalıyız. Çocuklarımıza da zaman ayırmak, duygu ve düşüncelerinin olumlu yönde gelişmesine katkılarımızı artırmalıyız. Malımızın zekatım da vererek bu mali ibadetimizi de yerine getirmeli, yoksulları sevindirmek, toplum fertlerinin birbirleriyle sevişip kaynaşmalarına vesile olmalıyız.
Bütün bunlar, bir taraftan günahlardan arınarak Yüce Allah'ın rızasını kazanmamıza vesile olacak, diğer taraftan ahlakımızın güzelleşmesini sağlayacaktır.
Bu duygularla hepinizin ramazanını kutluyor bu ayın hepimize, millet ve memleketimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini ve daha nice ramazanlara sağlıkla eriştirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyor, hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kair gümüş 17 Mart 2012 Cumartesi 17:33

bnecddede güzel olmiuş

Yorumu oyla      6      4  
Mert 17 Mart 2012 Cumartesi 17:33

performans ödevvim için çok güzel yazmışlar:)

Yorumu oyla      6      4  
ipek 29 Kasım 2011 Salı 14:48

gerçekten de çok güzel oruç tutan insan tuttuğu orucun ise mükafatını alır insanlar arası kaynaşma yaşanır

Yorumu oyla      6      4  
EMRE 14 Ocak 2011 Cuma 15:03

GÜZEL OLMUŞ

Yorumu oyla      6      4  
zehra 29 Aralık 2010 Çarşamba 18:17

bence süper oolmuş bana çok yardımcı oldu tşk

Yorumu oyla      6      4  
emine 29 Aralık 2010 Çarşamba 18:15

çok dogru bilgiler yazmıssınız çok teşekkurler

Yorumu oyla      6      4  
BERNA 27 Aralık 2010 Pazartesi 19:10

SAĞLIK İÇİN ORUÇ TUT MUTLU OL

Yorumu oyla      6      4  
BERNA 27 Aralık 2010 Pazartesi 19:08

DAHA FAZLA BİLGİLER VERİN LÜTFEN ÖĞRENİLECEK ÇOK ŞEYLER VAR

Yorumu oyla      6      4  
berna 27 Aralık 2010 Pazartesi 19:07

KIYAMETİ İKİ GÜN ÜST ÜSTE GÖRMEK NE ANLAMDA

Yorumu oyla      6      4  
berna 27 Aralık 2010 Pazartesi 19:05

namazlarında gaflet içinde OLANLARIN VAY HALİNE MAUN SURESİ...........

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ramazan ve Hayat
Kâinatın efendisi ve onun şahsında bütün insanlık ilk defa bu ayda insanları ...
Ramazan Mektebi
Ramazan, Sevgili Peygamberimizin Medine’ye hicret edişinin ikinci yılından ...
Ramazan’a Doğru
İçinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındıran mübarek Ramazan ...
 
Halk Takvimi Uygulamaları
Takvimler zamanı, yıllara, aylara, haftalara ve günlere bölerek hesap ...
Bosna’da Zaman (V)
Ahmic’den hüzünle ayrılıp Travnik’e doğru yol alıyoruz. İsmi “otluk” anlamına ...
Bosna’da Zaman (IV)
Boşnaklara savaş sırasında İslam ülkelerinden gelen insani ve askeri yardım, ...
 
Bosna'da Zaman (III)
Başçarşının orta yerinde Gazi Hüsrev Camii, külliyesi ve saat kulesi tüm ...
Bosna'da Zaman-2-
OSMANLI İZLERİ HALA CANLI VE HALA GÜZEL.. Otobüsümüz “Küçük Viyana” denilen ...
Bosna'da Zaman...
SUNUŞ: Araştırmacı Yazar Murat Ertaş, yeni yazı dizisinde, sınırları ötemizde, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva