ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
Kick Boksta Büyükşehir damgası
Kick Boksta Büyükşehir damgası
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Kasım 2014 Pazartesi - 17:23

Rahvanda Saf Kan Atlar yarıştı

Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi tarafından “Rahvanda Saf Kan At Yarışları ve cirit gösterisi düzenledi.

Rahvanda Saf Kan Atlar yarıştı

Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi tarafından “Rahvanda Saf Kan At Yarışları ve cirit gösterisi düzenledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışlara ilgi oldukça yoğun oldu. 7’den 70’e yarışmalara katılan at meraklıları birbirinden güzel görüntülere eşlik etti. Heyecanın had safhaya ulaştığı etkinlikte atın, insan hayatındaki önemi bir kez daha ortaya çıktı.
3 Kasım, Arpaçay ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı kapsamında düzenlenen yarışlar ilçe girişindeki arazide yapıldı. Selim ilçesi başta olmak üzere Arpaçay ilçesine bağlı köyler ve Erzurum’dan da at binicileri yarışlara katıldı. Geçmişten günümüze insan hayatının önemli bir parçası olan atın yeniden insan hayatını renklendirmesinin amaçlandığı etkinliklere soğuk havaya rağmen yoğun ilgi oldu.
RAHVANDA SAF KAN AT YARIŞLARI’NIN İKİNCİSİ DÜZENLENDİ
 Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, Rahvanda Saf Kan At Yarışları’nın ikincisini düzenlendiklerini, yarışlara gösterilen ilginin sevindirici olduğunu söyledi.
 Erdem; “At, yöre kültürümüzde ve geçmiş hafızamızda çok önemli ve köklü geçmişe sahip bir hayvandır. At, günlük işlerimizde, binekte ve koşumda kullanılmasının yanı sıra, çağ açıp çağ kapatan ve sırtında devlet kuran ecdadımızın da atı kullandığını görüyoruz. Kazakların bir sözü var; ‘Biz Orta Asya’dan geldik. Kazakistan’da kaldık ve atlarımızı kestik yedik. Ama siz Türkler, atlarınızla devletler kurdunuz.’ Bu nedenle At bizimi için önemlidir. Yöremizin ve Anadolu’nun Türkleştirilmesinde Sultan Alparslan, Çıldır Gölü’nün Kuzeyinde geldiğinde, Çıldır Gölü’nün Kuzeyinde atlı birlikleriyle .. Milli Mücadele döneminde de Kazım Karabekir Paşa’da bölgemizin kurtuluşunda 15. Kolorduyu tam aktif etmeden Arpaçay’da ki atlı birliklerin yağmış oldukları fedakârlıklarla vermiş oldukları Kahramanlık mücadeleleri hepimizin malumlarıdır. At geçmişten günümüze çok önemli medeniyetlerin kurulmasında önemli yerler almıştır. İnsanlık hayatını da geliştiren bir unsur olmuştur. Her medeniyetin kurtulmasında ve gelişmesinde at önemli bir yer almıştır. Bugün belediyemiz ile birlikte kültürün yaşatılması için çevre illerden katılımcılar ve kıymetli misafirlerimiz var. Bu organizasyonu Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu il birlikte icra ediyoruz. Bunda sonra federasyonun bu yarışı düzenli olarak takvimine alacak be bundan sonraki bu yarışlar da daha profesyonel bir şekilde devam edecek” dedi.
 Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay da rahvan atları koşusu ile bin yıla ulaşan geleneklerden birini daha yaşamaktan dolayı mutluluklarını dile getirdi.
 Altay, “Ecdadımızın yadigârı olan bir kültürü, bu kültüre yakışır güzel bir organizasyonla hayata geçiriyoruz. Rahvan atı yetiştiricilerinin yanı sıra çevre illerden de katılım olması çok sevindirici. Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi olarak bu dönem ecdadımsının bizlere bıraktığı tüm emanetlere sahip çıkıyoruz. Yüzlerce yıl ecdadımızı sırtında taşıyan atlarda kültürümüzün önemli bir parçası olmuştur. Yerel yönetimlerin bu tür değerlere sahip çıkarak bu kültüre değer vermesinin önem taşıdığının bir göstergesidir. Hem bu geleneğin yaşatılması hem de rahvan at sayısının artırılması için bu çalışmalarımız ileriki yıllarda da sürecektir. Bu etkinliğe katılarak bu geleneğin yaşatılmasına katkı sağlayan rahvan atçılara, halkımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.
 Antrenmanların ardından hakem heyeti tarafından atların ve binicilerinin kayıtları yapıldı. Daha sonra da Hakem Ramazan Katırcıoğlu, 2014 yılında yarışlarda uygulanacak kuralları anlattı.
Deste, Dörtlü Tay, Küçük Orta ve Büyük Orta yarışlarından sonra en büyük heyecan baş yarışında yaşandı. Yener Koçulu ve Ömer Erkaya’ya ait atların sahaya çıktığı baş yarışında birinci gelen Yener Koçulu alanda büyük bir coşku yaşattı. Geçtiğimiz yıl kıl payı yarışmayı kaybeden ve bu yıl birinci gelen atanı yarıştan sonra öperek kutlayan Yener Koçulu’yu hayranları öpüp tebrik ettiler. Hayranlar bunanla da kalmayıp Koçulu’yu omuzlarına alarak tezahüratlar eşliğinde sahada tur attırdılar.
“KAYMAKAM ERDEM’E SPORCU LİSANSI VERİLDİ
 Ardından ödül törenine geçildi ve 7 dalda dereceye girenlere kupa ve madalyaları protokol tarafından verildi. At meraklısı Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem’e de Akçakale Köyü Allahuekber Dağı Atlı Cirit İhtisas Kulübü tarafından sporcu lisansı verildi.
 YARIŞLARDA DERECEYE GİRENLER
 Deste 1. Grup: 1. Süleyman Karayazı, 2. Çetin Bakar. Deste 2. Grup: 1. Yalşın Kaya, 2. Eyüp Karaca Dörtlü Tay: 1. Taner Koçulu, 2. Mustafa Kaya ve 3. Ağabey Vergül Baş yarışı: 1. Yener Koçulu, 2. Ömer Erkaya. Başaltı: 1. İlker Tutar. Büyük Orta: 1. Adnan Güngör, 2. Ömer Erkaya. Küçük Orta: 1. Yener Koçulu 2. Aydın Suvari.
 

 
Yakutiye’de Kırmacı seferberliği
 
Kayganlaşan yol kazaya sebep oldu: 4 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cindilli’den ‘mümin duruş’ tanımlaması
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’nce düzenlenen “Söylenecek Çok ...
Büyükşehir Hatipoğlu’nu ağırlayacak
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, önemli bir kültür programına daha imza atıyor.
Orhan’dan sanat açılımı
Aziziye Belediyesi, “La Fontaine Orman Mahkemesi”nde adlı çocuk oyununu ...
 
Türk Satrancı yoğun ilgi buldu
Erzurum Gençlik ve Demokrasi Platformu tarafından Atatürk Üniversitesi ...
Dengizek 'Herefeneyi' başlattı!
Geleneksel hale getirilen ve Erzurum adına adet, görenek ve sohbetlerin ...
3. Avrupa Çocuk Filmleri Festivali tamamlandı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) faaliyetlerini sürdüren Avrupa ...
 
Altaylar'dan Erzurum'a tarihi gerçek
Kocaoğlu, Türk dünyası i kapsamında 15 milyon kilometrelik bir alanın ...
Şeyhulislam Seyyid Feyzullah Efendi Sempozyumu başladı
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ve İlahiyat Fakültesi tarafından Erzurumlu ...
Şair Nazmi’den ‘Su Perileri ve Serpantinler’
Gazeteci yazar Ömer Nazmi’nin ilk şiir kitabı ‘su perileri ve serpantinler’ ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva