ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
HABERLER>EKONOMİ
31 Aralık 2019 Salı - 03:39

Pekcan, kaçakçılıkla mücadeleyi değerlendirdi

Pekcan, “2019 yılı başından itibaren 5 bin 411 olayda; 1 milyar 45 milyon değerinde uyuşturucu, 2 milyar 62 milyon değerinde ticari eşya olmak üzere toplam 3 milyar 107 milyon kaçak eşya yakalaması gerçekleştirdik” dedi.

Pekcan, kaçakçılıkla mücadeleyi değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2019 yılı başından itibaren 5 bin 411 olayda; 1 milyar 45 milyon değerinde uyuşturucu, 2 milyar 62 milyon değerinde ticari eşya olmak üzere toplam 3 milyar 107 milyon kaçak eşya yakalaması gerçekleştirdik” dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, 2019 yılı kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine ilişkin, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Kaçakçılık alanında 2019 yılında başarılı bir yıl geçirildiğini ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gerçekleştirilen çalışmanın arka planında çalışan personele teşekkür etti. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi’ndeki çalışmalardan bahseden Pekcan, “Komuta Kontrol Merkezinde; kara, hava, deniz ticaret akışını 7 gün 24 saat kontrol edebiliyoruz. Ülkemiz sahasını kullanan ticari uçakların ve kara sularımızda seyir halinde olan gemilerin hareketlerini takip edebiliyoruz. Gümrüklü sahalardaki X-ray taramasından geçen araçlarımızın X-ray sonuçlarını burada görebiliyoruz. Gerekirse de onların burada bir kez daha analizini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca kara kapılarımızdaki mevcut plaka okuma sistemlerinin de burada analizini gerçekleştiriyoruz. 2019 yılında hem teknoloji hem de insan kaynağına yatırım yaparak ekiplerimizi güçlendirdik” ifadelerini kullandı.

2019 yılında Ticaret Bakanlığı kapsamında yapılan faaliyetlerden de bahseden Pekcan, Savunma Sanayi Başkanlığıyla birlikte yürütülen Milli Tarama Sistemi (MİLTAR) projesi hakkında bilgi verdi. Dünyada yalnızca 7 ülkede üretilen x-ray tarama sistemlerini yerli kaynaklarla üretileceğini söyleyen Pekcan, “Araç ve konteynır tarama ekipmanlarını biz İthal ediyoruz, yurtdışından. Ama şimdi Savunma Sanayi Başkanlığı ile geliştirdiğimiz ‘MİLTAR’ projesiyle bunu artık Türkiye’de üretebiliyor olacağız. 2021 yılında da ekipmanlarımızı devreye alacağız. Bu sefer bununla beraber bu araç ve konteynır tarama sistemleri üreten sayılı ülkeler arasına girecek Türkiye. Ümit ediyoruz seri üretimle de bunu biz dünyaya ihraç ediyor olacağız. ‘MİLTAR’ projemizin dışında TÜBİTAK’la geliştirdiğimiz birkaç projemiz var. Bunlardan bir tanesi ‘Tarama Ağı’ projesi. Bu proje ile beraber bütün kara ve deniz kapılarımızda X-ray tarama sonuçlarını anında burada ileri teknolojiyle analizini yapabiliyor olacağız. Değerlendirmesini yapabiliyor olacağız. Mesela transit bir araç bir kapımızdan girdi, bize beyan ettiği diğer kapımızdan çıkacak; girişte ve çıkıştaki tarama sonuçlarını kontrol edebiliyor olacağız” şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın birlikte gerçekleştirdiği projelerden bilgi veren Pekcan, “TÜBİTAK’la gerçekleştirdiğimiz bir diğer proje; yolcu görüntüleme sistemi, bunu fiilen devreye almış bulunuyoruz. Özellikle yoğun trafiği olan, yoğun gümrük kapılarımızda hali hazırda uygulanıyor. Artık yolcuyu fiziki arama yapmaksızın, yolcunun üzerindeki yabancı maddenin analizlerini yapabiliyor, tespit edebiliyoruz. TÜBİTAK’la gerçekleştirdiğimiz bir başka proje de; veri yönetimi ve hedefleme yazılım projesi. Bu projeyle beraber büyük veri havuzunu harmanlayarak, verilerin analizini ileri teknolojiyle ve yapay zeka yöntemiyle analizini yapabilmek. Bununla beraber artık organize kaçakçılıkları da biz önceden görüp, riskini önceden görebileceğiz. Bildiğiniz gibi Türkiye giren çıkan araçların takibi kadar, transit araçların da takibi önemli. Bununla ilgili biz uydudan riskli gördüğümüz araçları takip edebiliyoruz. Bu takip için de 2 bin 500 mobil ünite tedarik etmiş durumdayız ve kapasitemizi güçlendirdik. 2019’da gerçekleştirdiğimiz önemli adımımız da Bakanlığımız bünyesinde Gümrük Muhafaza Kriminal Laboratuvarını kurduk. Artık burada uyuşturucu ve yasal olmayan madde analizini kendimiz seri olarak tespitini yapabiliyoruz. Adli kolluk güçlerine de yardımcı olacağız, zaman kaygı vermeksizin. Bakanlığımız bünyesinde narkotik suçlarla mücadele birimini kurduk. ‘NARKOKİM’ birimini kurmuş bulunuyoruz. 32 taşra idaremizde 24 saat görev yapacak bu arkadaşlarımız. Bunun dışında dünya gümrük örgütü tarafından organize edilen bölgesel köpek eğitim merkezimiz var ve bu köpekler 5 ayrı grupta eğitim alıyorlar. Bunlar; çay, tütün, silah, mühimmat, patlayıcı ve nakit olmak üzere şu anda 189 detektör köpeğimiz var. İnsan kaynağımıza çok önem veriyoruz her zaman olduğu gibi. Adli kolluk, çevik kuvvet, narkotik olmak üzere bu sene 35 farklı alanda 2 bin 200 personelimize de eğitim vermiş bulunuyoruz” diye konuştu.

"2019'DA 3 MİLYAR 107 MİLYON KAÇAK EŞYA ELE GEÇİRDİK"

2019 yılında gerçekleştirilen başarılı operasyonların sonuçlarından da bahseden Pekcan, sayısal verileri de paylaştı. Pekcan, “Son beş yılda Bakanlığımızda, teknolojiye 410 milyon liralık yatırım yapılmış durumda. 2019’da 125 milyon yolcu 6 milyon 500 bin konteynır, 700 bin uçak, 80 bin gemi, 4 milyon nakliye aracı toplamda; 9 milyon aracın işlemini gerçekleştirdik. Bu işlemlerinde 2 bini adli kolluk kuvveti olmak üzere, toplamda 5 bin 700 gümrük muhafıza personeli ile gerçekleştiriyoruz. 2019 yılı başından itibaren 5 bin 411 olayda; 1 milyar 45 milyon değerinde uyuşturucu, 2 milyar 62 milyon değerinde ticari eşya olmak üzere toplam 3 milyar 107 milyon kaçak eşya yakalaması gerçekleştirdik. Biliyorsunuz son havaalanlarından yakalanan en büyük uyuşturucu 1.7 ton olarak İstanbul havaalanında geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirildi. 2019’da toplam 8.7 ton uyuşturucu yakalaması gerçekleştirdik. 17 bin ton kaçak akaryakıt yakalaması gerçekleştirdik. 17.4 milyon paket kaçak sigara yakalaması gerçekleştirdik. Kaçak sigara dünyada yüzde 10, Avrupa’da yüzde 8.7 olmasına rağmen Türkiye’de kaçak sigara kullanım oranı 2.2’ye düştüğünü memnuniyetle görüyoruz. Kaçak sigara üretiminde, imalatında kullanılan 110 milyon adet makaron yakaladık ve 140 bin adette elektronik sigara yakalaması gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bütün bunları yaparken bir taraftan sınır kapılarımızda modernleşme çabuk çalışmalarımız inşaat çalışmalarımız devam ediyor. İhracatçımızın, ithalatçımızın, dış ticaret erbabımızın işlerini aksatmadan yasal ticaretin önünü açarak, diğer taraftan da yasa dışı ticareti önlemeye yönelik çalışmalarımıza devam ettik. 2020 yılında da artırarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, 2019 yılı değerlendirme toplantısının ardından toplantıyı takip eden basın mensuplarının yeni yıllarını kutladı.

 
Destici’den destek açıklaması
 
“Evlat nöbetini basit bir eylem olarak görmeyin”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üreticilere 425 milyon liralık destek
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üreticilere 425 milyon liralık ...
Erzurum’dan 15 yılda 422.8 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan son 15 yılda 422.8 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. ...
Erzurum vergi rekortmenleri açıklandı
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı 2018 vergilendirme dönemi Gelir ve Kurumlar ...
 
KUDAKA Erzincan’da toplandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 118. Yönetim Kurulu toplantısı, ...
ETB’den üyelerine indirim jesti
Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığı, üyelerine yönelik geçen yıl başlattığı ...
2 bin dönüm arazi suya kavuşacak
Erzurum Büyükşehir Belediyesinin yapacağı göletle 2 bin dönüm arazi suya kavuşacak.
 
Ekonomide faiz indirimi gündemi
Merkez Bankası tarafından 2019 yılının ikinci yarısından itibaren 1200 ...
Asgari ücret açıklandı
1 Ocak 2020 itibariyle geçerli olacak asgari ücret 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak açıklandı.
Orman işçilerinden kış mesaisi
Ormancılar kar ve soğuk havaya aldırış etmeden üretim yapmaya devam ediyor.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva