ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
8 Nisan 2020 Çarşamba - 18:51

Pakdemirli: ‘Gıda arzında sıkıntı yok’

arım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de gıda arz güvenliğinde bir sıkıntı olmadığını belirtti

Pakdemirli: ‘Gıda arzında sıkıntı yok’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de gıda arz güvenliğinde bir sıkıntı olmadığını belirterek, “Ülkemizde ilk Covid-19 vakası görülmeden önce bazı adımlar attık. Bunlardan en önemlisi, perakende zincirlerini ileride yaşanabilecek olası sıkıntılara hazır olmaları konusunda yönlendirmemizdi. Bu sayede marketlerimizin stokları iyi ve rafları dolu durumda” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, video konferans aracılığıyla Konya’daki çiftçiler, üreticiler, yetiştiriciler ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Yaşanan küresel virüs salgını nedeniyle video konferans aracığıyla buluşmak zorunda olduklarını belirten Pakdemirli, salgının en kısa zamanda el birliği ile atlatılacağını ve ilk fırsatta yüz yüze buluşacaklarını söyledi. Konya’yı “medeniyetler beşiği, tarımın başkenti, hoşgörünün başşehri” olarak tanılayan Pakdemirli, Konyalıların çalışkan ve girişimci insanlar olduğunu dile getirdi. Bakan Pakdemirli, virüs salgını nedeniyle tarımın, üretmenin, kendi kendine yetmenin ne kadar stratejik olduğunun çok daha iyi anlaşıldığını belirterek, tarım sektörünün en az savunma sanayii kadar kritik bir sektör olduğunu söyledi. Konya’nın tarımsal açıdan stratejik bir şehir olduğunun altını çizen Pakdemirli, “Ülkemizde üretilen buğdayın yüzde 10’u, arpanın yüzde 14’ü, şeker pancarının yüzde 29’u, kuru fasulyenin yüzde 24’ü, patates, buğday ve arpa tohumluklarının yüzde 29’u, yağlık ayçiçeğinin yüzde 16’sı, süt üretiminin yüzde 6’sı, 2,7 milyar adet yumurta üretimi ile hem tahıl ambarımız hem de hayvansal protein depomuzdur” dedi.
Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tarımsal konularla ilgili bilgi verdiğini anımsatan Pakdemirli, “Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Çiftçimiz, üreticimiz bir karış yer dahi boş bırakmadan eksinler biçsinler, biz çiftçimizin, üreticimizin arkasındayız’ dedi" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de gıda arz güvenliğinde bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Pakdemirli, “Ülkemizde ilk Covid-19 vakası görülmeden önce bazı adımlar attık. Bunlardan en önemlisi, perakende zincirlerini ileride yaşanabilecek olası sıkıntılara hazır olmaları konusunda yönlendirmemizdi. Bu sayede marketlerimizin stokları iyi ve rafları dolu durumda, şu ana kadar da dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan market manzaralarına ülkemizde rastlamadık” diye konuştu.
Bakan Pakdemirli, bu güçlü tarım ve orman altyapısını oluşturabilmek için son 17 yılda birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu kapsamda tarımsal hasılamızı yüzde 645 artırarak 275 milyar TL’ye çıkardık. 308 milyar lira tarımsal destek verdik. 565 baraj inşa ettik. 6,6 milyon hektar araziyi sulamaya açtık. 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Tohumluk üretimimizi 8 kat artırdık. Tohumluk ihracatımızı 10 kat artırdık. Ayrıca 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatımız ve 5,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız ile tarımda net ihracatçı konuma geldik.”
Kapısının herkese açık olduğunu ve sektörün sorunlarına doğrudan eğilmeye çalıştığını anlatan Pakdemirli, bu çerçevede 70 ilde program ve 200’ü aşkın toplantı yaptığını, böylece tarımsal üretimdeki yapısal sorunları yerinde çözme yolunu tercih ettiğini söyledi. Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vurguladığı gibi yerlilik ve millilik ekseninde tarım ve ormancılık politikalarını oluşturduklarını belirterek, Türkiye’yi 2023 hedeflerine ve 2053 ile 2071 ideallerine taşımak için gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile Türkiye’de gıda üretim üstleri kurduklarını anlatan Pakdemirli, bugün itibarıyla 41 proje üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bakan Pakdemirli, üretilen stratejik ürünlerin lisanslı depoculuk sistemi ile kaliteli ve sağlıklı bir şekilde depolanmasını sağladıklarını ve böylece üreticilerin ürettiği ürünü değeri fiyattan satmasını sağladıklarını ifade ederek, atıl durumda olan 2 milyon hektar tarım arazisini üretime kazandırmak için de çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.
DESTEKLER
Bu zorlu süreçte çiftçilere destek olmaları için İl Tarım ve Orman Müdürlerine tüm imkânlarını seferber etmeleri talimatını verdiğinin altını çizen Pakdemirli, “Biz de Bakanlık olarak bu yıl içerisinde 10,4 miyar liralık destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına yatırdık. Bu desteklemelerin yüzde 10’a yakınını Konyalı çiftçilerimize verdik” dedi.
Pakdemirli, başlattıkları “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı” kapsamında tohum bedelinin yüzde 75’ini hibe olarak vermeye başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Hasat zamanından önce fiyatları açıklayacağız. Artan maliyetler karşısında bu yılı da doyurucu fiyat politikası ile telafi edeceğiz. Kimse merak etmesin siz ekmeye, biçmeye, alın teri dökmeye devam edin. Siz Üretin. Ürününüz tarlada, serada; etiniz, sütünüz ise elinizde kalmayacak. Gerekirse devlet olarak biz alacağız.”
“2020’DE İNÜFUSUMUZ KADAR, FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMA HEDEFİMİZ VAR”
Son 17 yılda 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını dile getiren Pakdemirli, “Geçtiğimiz yıl milli bir seferberliğe dönüşen, ‘Geleceğe Nefes’ kampanyamızı biliyorsunuz Guiness Rekoru ile taçlandırdık. 11 Kasım’ı da Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan ettik. 2020’de ise nüfusumuz kadar, yani 83 milyon fidanı toprakla buluşturma hedefimiz var. Sizlerin desteğiyle bunu da başaracağız. Buna eminim yeni Guinesslere imza atacağız” dedi.

 
Selçuk nakdi yardımın detaylarını açıkladı
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelge yayımladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk nakdi yardımın detaylarını açıkladı
Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün kamuoyuna duyurduğu ...
Büyükşehir’de Kentsel Dönüşüm mesaisi
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’daki kentsel dönüşüm ...
Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçinin duasını aldı
Oltu ilçesinde 300 çiftçiye yüzde 75 hibeli 56 ton buğday tohumu dağıtıldı. ...
 
Erzurum’da bin 293 çiftçiye tohum desteği
Erzurum’da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Bitkisel Üretimin ...
KOBİ’lere müjde var
136 bin KOBİ’ye müjde geldi.
Selçuk yeni tedbirleri paylaştı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Covid-19 ...
 
Sağlık Bakanlığı sonuçları açıkladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Sağlık Bakanlığının ...
PTT'den İŞKUR ödemelerinde yeni uygulama
PTT'nin İŞKUR ödemeleriyle ilgili yeni uygulamasıyla, hak sahibi vatandaşlar ...
Erzurum’da 11 yılda 2020 şirket kuruldu
DOSİAD - ÖZEL - TOBB 2009-2019 iller birikimli kurulan ve kapanan şirket ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva