ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
30 Mart 2021 Salı - 01:55

Pakdemirli: 3 yılda 973 tesisi hizmete aldık

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Dünyadaki sulak alanların maalesef yüzde 50’si çoktan yok oldu. Dünya nüfusunun, onda birinden fazlası içme suyuna, dörtte birinden fazlası temiz suya erişemiyor.' dedi

Pakdemirli: 3 yılda 973 tesisi hizmete aldık

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Dünyadaki sulak alanların maalesef yüzde 50’si çoktan yok oldu. Dünya nüfusunun, onda birinden fazlası içme suyuna, dörtte birinden fazlası temiz suya erişemiyor. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılında dünyadaki mevcut temiz su, ancak ihtiyacın yüzde 60’ını karşılayabilecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan 1. Su Şurası Lansmanı ve 363 Tesisin Hizmete Alım Töreni’nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Su yaşamdır, berekettir, medeniyettir. Su, bu yüzyılın en kıymetli ve en stratejik kaynaklarından birisidir. Sanayileşme ve plansız kentleşmeyle birlikte son yüzyılda suyumuzu maalesef hor kullandık. Irmaklarımız hep akacak, musluklarımız hiç kesilmeyecek, suyumuz hiç bitmeyecek diye düşündük. Şimdi ise azalan su kaynakları ve artan su tüketimi ile karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.
”DÜNYADAKİ SULAK ALANLARIN MAALESEF YÜZDE 50’Sİ ÇOKTAN YOK OLDU”
İnsanoğlunun altın gibi metaller, petrol gibi karbon yakıtlar için mücadele ederken, yakın zamanda su ve gıdayla ilgili mücadelelere şahit olunacağını işaret eden Bakan Pakdemirli, “Çünkü dünyadaki sulak alanların maalesef yüzde 50’si çoktan yok oldu. Dünya nüfusunun, onda birinden fazlası içme suyuna, dörtte birinden fazlası temiz suya erişemiyor. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılında dünyadaki mevcut temiz su, ancak ihtiyacın yüzde 60’ını karşılayabilecek. 2050 yılında ise, dünya nüfusunun yarısının susuzluk riski yaşayacağı öngörülüyor. Tablo maalesef iç açıcı değil. Diğer taraftan, son yıllarda küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin etkilerini de ciddi şekilde hissetmeye başladık. Sanayi devriminden bu güne en sıcak dönemleri yaşıyoruz. Geçen yıl, dünyada sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir dönemi geride bıraktık. 2020 yılında yaşadığımız meteorolojik kuraklığın, önümüzdeki yıllarda, iklim değişikliğinin etkisiyle, daha güçlü şekilde karşımıza çıkacağı bir gerçektir. O nedenle, tedbirlerimizi şimdiden almalı, kaynaklarımızı heba etmeden, elimizdeki suyu en verimli şekilde kullanarak, gelecek nesillere aktarmalıyız” diye konuştu.
“ARTIK SUYUMUZU YANI BAŞIMIZDA DEĞİL, BAŞKÖŞEMİZDE TUTMAMIZ GEREK”
Türkiye’nin; kişi başına yıllık bin 340 metreküp su varlığı ile su stresi altında olan ülkeler grubunda olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, “Mevcut suyumuzun yüzde 77’si tarım sektöründe kullanılıyor. Nüfusumuzun, 2050 yılında yüzde 26 artışla 105 milyona ulaşması bekleniyor. 2050 yılındaki bu nüfusu doyurmak için, gıda üretimini bugüne göre yüzde 60 artırmak, bu gıda artışı için de yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayız. Kısacası, artık suyumuzu yanı başımızda değil, başköşemizde tutmamız gereken bir döneme girdik. O nedenle, 84 milyon vatandaşımızla birlikte, suyumuzu vatan bilerek korumak, bir damlasını bile ziyan etmeden, tasarruflu kullanmak zorundayız. Suyla ilgili tüm bu gelişmeleri hesaplayarak, hem teşhisi belirliyor hem de tedaviyi en iyi şekilde uygulayacak planlarımızı ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.
Son 19 yılda cumhuriyet tarihinde yapılanın iki katından daha fazla barajın hizmete alındığını kaydeden Bakan Pakdemirli, “Sulama alanında yaptığımız yatırımlar ile teknik ve ekonomik sulanabilir arazi varlığımız olan 85 milyon dekar alanın yüzde 80’ini sulamaya açtık. İşte bu yatırımlar sayesinde; son dönemdeki meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüşmesini önledik. Ve toplam bitkisel üretimimizi son bir yılda 9 milyon ton artışla, 126 milyon tona yükselterek, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Ayrıca, bugün ülkemiz, güvenilir içme suyu hizmeti kullanan nüfus oranında yaklaşık yüzde 99 gibi, gelişmiş birçok ülkenin üzerinde bir seviyeye ulaşmıştır. İnşallah, bu seviyemizi korumaya ve geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte su alanındaki çalışmalara da hız verdiklerini söyleyen Pakdemirli, “Kaynaklarımızdaki her bir damla suyu değerlendirmek ve verimli kullanmak için Bakanlık olarak var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Son 3 yılda 72’si baraj olmak üzere 973 tesisi hizmete aldık. Bu dönemde; Kars Barajı ve Sulaması, Konya Ovası 1.2.3. Kısım Sulamaları, Hatay-Reyhanlı Barajı, Gaziantep-Doğanpınar Barajı, Gaziantep-Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı, gibi önemli ve büyük yatırımları tamamladık. Ayrıca, Atatürk Barajından sonra ülkemizin dolgu hacmi bakımından 2. Büyük barajı olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajını bütün üniteleriyle birlikte tamamlayarak 2020 yılında hizmete aldık. Yine, 275 metre ile ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajını da inşallah bu yıl içinde bitireceğiz” dedi.
“BU YIL 51’İ BARAJ OLMAK ÜZERE TOPLAM 382 TESİSİ HİZMETE ALMAYI PLANLIYORUZ”
2021 yılını, ‘Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı’ olarak ilan ettiklerini kaydeden ve sulama yatırım bütçesini 2,4 kat artırarak, 15,3 milyar liraya çıkardıklarını belirten Bakan Pakdemirli, “Yeni sulama yatırımlarının tamamını modern ve kapalı sistemde projelendiriyoruz. Bu yıl 51’i baraj olmak üzere toplam 382 tesisi hizmete almayı planlıyoruz. İnşallah dur-durak demeden yatırımlarımızı arka arkaya hizmete almaya devam edeceğiz. Bugün de 64 ilimizde, 5,2 milyar liralık yatırımla hayat bulan 363 tesisin açılışını yapacağız. Baraj ve göletlerden, içme suyu tesislerine, sulama yatırımları ve taşkın koruma tesislerinden toplulaştırma projelerine kadar hizmete aldığımız yüzlerce tesisin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Biliyoruz ki polisimiz ve jandarmamız vatandaşımızın huzuru için gece gündüz demeden çalışıyor. Biliyoruz ki silahlı kuvvetlerimiz bu vatanı savunmak için dağ tepe demeden mücadele veriyor. Biliyoruz ki zat-ı aliniz de ülkemizin bekası, büyümesi ve kalkınması için ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyerek bu milleti, bu ülkeyi, en güçlü şekilde temsil ediyor. Biz de, suyumuzu vatan bilerek, halkımıza hizmeti şiar edinerek, durmuyor, dinlenmiyor, suyun gücünü milletle buluşturmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Sulama yatırımlarına hız verirken, suyun geleceğini de planladıklarını belirten Pakdemirli, “Bugün, cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşecek Birinci Su Şurasını başlatacağız. Birinci Su Şurası kapsamında; ilgili bakanlıklar, tüm belediyeler, üniversiteler, STK’lar ve tüm paydaşlarla birlikte suyumuzun geleceğini konuşacak, hedeflerimizi ortaya koyacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz. Bu kapsamda; su güvenliğinden tarımsal sulamaya, su kaynaklarının geliştirilmesinden iklim değişikliğine, su hukukundan havza bazında su yönetimine kadar tüm konulara, 7 ay boyunca tüm paydaşlarla birlikte detaylı olarak çalışacağız. 15 yıl aradan sonra, Üçüncü Tarım-Orman Şurası’nı 2019 yılında gerçekleştirdik. Ve vakit kaybetmeden eylem planımızı hazırlayıp, uygulamaya geçtik. Şimdi de aynı şekilde bugün başlatacağımız Su Şura’sını, Ekim ayında başarıyla tamamlayıp, Şura Sonuç Belgesi ve eylem planımızı hazırlayarak kamuoyuna açıklayacağız. Bu Eylem Planı doğrultusunda, suyumuzu korumak, verimli kullanmak ve gelecek nesillerimizi bir damla suya muhtaç etmemek adına, belirlediğimiz aksiyonları tek tek hayata geçireceğiz. Biz, suyumuzu vatan bildik. Suyumuzu, su gibi aziz milletimize sunmayı hizmet edindik. Şimdi ise, çocuklarımıza en iyi şekilde teslim etmek için sizlere söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER FOTOSU TARIM VE ORMANCILIK BAKANLIĞI KURUMSAL WEB PORTALİNDEN ALINMIŞTIR

 
MİT ve TSK’dan ortak operasyon
 
‘Uluslararası Hac Sempozyumu başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’dan 6 projeye teknik destek
KUDAKA 2021 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında 5’i Erzurum’a ait olan ...
ESTP’de Güvenli güven tazeledi
Salgın hastalık nedeniyle daha önce yapılamayan Erzurum Sivil Toplum Platformu ...
Selçuk’tan yapılandırma uyarısı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SGK prim ...
 
Erzurum kamu harcamalarında 2’inci sırada
DOSİAD - .. Erzurum’un kamu harcamaları payı bölge toplamında yüzde 12,1, ...
Erzurum’da 2 bin 461 araç devredildi
DOSİAD - Erzurum’da bin 453 otomobil, 46 minibüs, 10 otobüs, 616 kamyonet, ...
Erzurum’un bölgesel teşvik payı yüzde 11’e çıktı
DOSİAD - Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ocak ayı teşvik belgesi ...
 
KUDAKA’dan termal turizme destek
Olur Belediyesi tarafından hazırlanan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın ...
Oral'dan Berat Kandili mesajı
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Ramazan-ı Şerif’in ...
KUDAKA’dan yenilenebilir enerji yatırımı desteği
Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve “Sektörel Rekabet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva