ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>SİYASET
13 Ağustos 2014 Çarşamba - 02:26

Öztürk’ten 3 soru önergesi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Pasinler ilçesinde meydana gelen dolu nedeniyle oluşan zararla ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Öztürk’ten 3 soru önergesi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Pasinler ilçesinde meydana gelen dolu nedeniyle oluşan zararla ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TBMM Başkanlığına verdiği önergede İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırmak üzere sorular yöneltti. Öztürk, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya verdiği önergede, “31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır.

 Buna göre; Bakanlığınızın ve Erzurum Valiliğinin bu durum karşısında almış olduğu önlemler nelerdir?

 Bu afetten zarar gören çiftçilerimizin zararının karşılanması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Eğer bir tedbir var ise hangi fonlar devreye alınmıştır ve ne kadar destek sağlanacaktır?” dedi.

 BAKAN EKER’E SORDU

MHP Milletvekili Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği önergede şunları kaydetti:

“31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde (köylerinde) şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan yapılan çalışmalar sonucunda hasadın henüz başlamadığı, bitkilerin vejetason dönemini tamamlayamadığı bu mahallelerden (köylerden) Yastıktepe’de 3 bin 61 dekar, Otlukkapı’da 7 bin 551 dekar, Altınbaşak’ta köyünde bin 235 dekar ve Sunakta ise 535 dekarlık alanın ciddi zarar gördüğü belirlenmiştir. Bu köylerde zararın ağırlıklı olarak; buğdayda yüzde 80-90, ayçiçeğinde yüzde 80, silajlık mısır bitkisinde yüzde 65, Şeker pancarı bitkisinde yüzde 50, yoncada ise ikinci ve üçüncü biçim karşılığı olan yüzde 60-70, patates bitkisinde ise yüzde 60-65 düzeyinde olacağı beraber çalıştığımız bölgedeki uzmanlarca tespit edilmiştir.

 Buna göre; Bakanlığınızın bölgeye ilişkin zarar ziyan bilançosu nedir? Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır. Bakanlığınızın tespitleri bu rakamları doğrulamış mıdır? Bu afetten zarar gören çiftçilerimizin zararının karşılanması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Eğer bir tedbir var ise hangi fonlar devreye alınmıştır ve ne kadar destek sağlanacaktır? Tarım girdilerinin son derece yüksek olduğu Erzurum ilinde çiftçilerimizin başta Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası olmak üzere devlet kurumlarına olan borçları ertelenecek midir? Böyle bir uygulama var ise bu borçlar nasıl yapılandırılacaktır? Özel sektör borçları bakımından mağduriyet yaşayacak olan bölgedeki üreticimize destek sağlanması düşünülmekte midir? 2015 yılı üretim dönemi için tohumluk gübre ve mazot desteği sağlanacak mıdır? Tohum dahi elde edemeyecek kadar zararın yüksek olduğu bölgede 2015 bahar döneminde çiftçi hangi desteği alarak tarlasını ekebilecektir? 1 Ağustos 2014 Cuma günü yerinde yapmış olduğumuz incelemede üreticilerimizin Güneydoğu Anadolu bölgemizden biçer-döver kiralayarak hasat yaptıkları, bölge tarımının lokomotifi olan Pasinler ovasında makine ekipman yetersizliği olduğu ve üreticinin hasadı dahi borçlanarak yaptığı gözlenmiştir. Zirai alet ve makine parkının Doğu Anadolu bölgesinin en verimli topraklarında yetersiz olması karşısında Bakanlığınız bu eksikliği gidermek için ne gibi önemler almaktadır? Doğunun patates üretim merkezi olan Pasinler Ovasında niçin tohumluk üretimi düzenli yapılamamaktadır? Bu bölgede bölgeye uygun sertifikalı tohumluğun üretimi, depolanması, pazarlanması ve dağıtımı konusunda bir faaliyet yürütülmemektedir?”

KALKINMA BAKANI YILMAZ’A VERİLEN SORU ÖNERGESİ

Öztürk, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede ise, “31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde (köylerinde) şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır.

 Buna göre; Bakanlığınızın DAP idaresi bölgesinde afet zararı gören üreticiyi destekleme konusunda bir çalışması var mıdır? Bölgede özellikle buğday üreticilerinin Güneydoğu Anadolu bölgesinden biçer-döver kiralayarak hasat yaptıkları, Pasinler ovasında makine ekipman yetersizliği hat safhadadır. Zirai alet ve makine parkının Doğu Anadolu bölgesinin en verimli topraklarında yetersiz olması karşısında Bakanlığınıza bağlı DAP idaresi Başkanlığı ne gibi önlemler almaktadır? Önlemleriniz varsa nelerdir? Doğunun patates üretim merkezi olan Pasinler Ovasında niçin tohumluk üretimi destek ve projeleme sorunları nedeniyle düzenli yapılamamaktadır? Bu bölgede bölgeye uygun sertifikalı tohumluğun üretimi, depolanması, pazarlanması ve dağıtımı konusunda Bakanlığınıza bağlı DAP idaresi Başkanlığı tarafından bir faaliyet yürütülmekte midir? Bu kurumun bölgenin bu potansiyelinden haberi var mıdır? Var ise bu konuda herhangi bir çalışma yapmakta mıdır?” ifadelerine yer verdi.

 
CHP’den seçim sitemi
 
Teşvik verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den seçim sitemi
M.COŞKUN-CHP İl Başkanı Tacettin Kızıloğlu, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde, ...
'Kars bir Erzurum değildir'
Kılıç, ‘Şimdi bu yüksekliğin göreceli değerlendirmesini yapmak lazım. ...
Erzurum için ilgi çekici yorum
Türkiye’de 10 Ağustos'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ...
 
Sekmen: ‘Teşekkürler Erzurum’
Sekmen, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de milletin iradesinin bir kez daha ...
Sertoğlu: ‘Milletimiz için hayırlı olsun’
Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla ...
Demir seçim sonuçlarını değerlendirdi
AK Parti Oltu İlçe Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı.
 
Oltu AK Parti’de halaylı kutlama
10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre Başbakan Recep Tayyip ...
Bulutlar: ‘Kazanan Yeni Türkiye olmuştur’
Türkiye Cumhuriyeti’nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep ...
Korkut, ‘Yeni Türkiye'nin mimarını seçtik"
Korkut, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülke için bir milat olduğunu ifade ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva