ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>BÖLGEDEN
5 Aralık 2010 Pazar - 04:50

Ovit böyle bir kasım ayı yaşamadı

Rize'nin İkizdere ile Erzurum'un İspir ilçelerini birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı Geçidi'nde geçen yıl 20 Kasım tarihinde çığ düşmesi sonucu Öz İspir Seyahat firmasına ait bir midibüste 18 yolcu 40 saat boyunca mahsur kalmıştı. Geçen yıl çok ağır kış şartlarının yaşandığı, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu Ovit'te, bu yıl ülke genelinde olduğu gibi bahardan kalma günler yaşanıyor.

Ovit böyle bir kasım ayı  yaşamadı

ERZURUM gazetesi
Geçen yıl 20 Kasım'da çığ düşmesi sonucu çoğu öğrenci 18 kişinin bir midibüste 40 saat boyunca mahsur kaldığı Rize'nin İkizdere ilçesi Ovit dağı geçidinde bu yıl bahar havası yaşanıyor. Araçların yol güzergahını kısalttığı için tercih ettiği Ovit'te, önceki yıllarda Ekim ayı sonlarında köylerine inmeye alışkın olan çobanlar hala daha hayvanlarını otlatıyor.
18 KİŞİ MAHSUR KALMIŞTI
Rize'nin İkizdere ile Erzurum'un İspir ilçelerini birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı Geçidi'nde geçen yıl 20 Kasım tarihinde çığ düşmesi sonucu Öz İspir Seyahat firmasına ait bir midibüste 18 yolcu 40 saat boyunca mahsur kalmıştı. Geçen yıl çok ağır kış şartlarının yaşandığı, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu Ovit'te, bu yıl ülke genelinde olduğu gibi bahardan kalma günler yaşanıyor.
//OVİT BÖYLE BİR KASIM YAŞAMADI
Yıllar boyunca İspir-Rize arasında yolcu taşıdığını anlatan ancak Ovit'te Aralık ayında ilk kez kar görmediğini söyleyen Öz İspir Seyahat firmasının şöförlerinden Hüseyin Günal, "Daha önceki yıllarda böyle hava şartları görülmüş şey değil. Hava çok güzel. Kar yok. Yollar yapıldı. İnşallah hava şartları bir süre daha böyle gider. Çünkü kar düşüp de Ovit kapanırsa mecburen Bayburt ve Trabzon üzerinden Rize'ye gitmek zorunda kalacağız ki bu da yolumuzu çok ama çok uzatıyor" dedi. Geçen yıl firmanın bir aracının Ovit Geçidi'nde mahsur kaldığını hatırlatan Günal, "Çok sıkıntı çektiler. Tek tesellimiz kimseye bir şey olmamasıydı" diye konuştu. Kamyon sürücüleri de Ovit Geçidi'nde bu aylarda ilk kez böyle hava şartları ile karşılaştıklarını belirterek, "Kışın bu yolun derdi çekilmiyor. Rakım yüksek olduğu için yol aylarca ulaşıma kapalı kalıyor. Bölgeye mutlaka tünel yapılması gerekiyor. Kar yolları kapayınca 300 kilometreyi bulan Zigana tüneli yolunu kullanmak zorunda kalıyoruz" diyerek hava şartlarının bir süre daha böyle gitmesini umduklarını dile getirdiler.
//ÇOBANLAR HALA YAYLADA
Önceki yıllarda genellikle Ekim ayı sonunda yayladan köylere inen çobanlar da hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle hala daha Ovit'i terk etmedi. Ovit Yaylası'ndaki evde kalmayı sürdüren çobanlardan Macit Turpçu, "Geçen yıl bu tarihlerde kar kalınlığı 2 metreyi aşmıştı.Şimdi hava şartları iyi. Köylere inmedik. Koyunlar otluyor. İlk kez Aralık ayında böyle sıcak bir hava gördük" dedi.
KARAYOLLARI UYARI LEVHALARI ASTI AMA..
Bu arada, kış mevsiminde kar yağışının yoğunluğu ve çığ tehlikesinin çok artması nedeniyle yol güzergahı üzerine her yıl olduğu gibi yine uyarı levhaları asıldı. Karayolları 103'üncü Rize Şube Şefliği'ne bağlı Ovit Şantiyesi görevlileri, kar olmamasına rağmen Sivrikaya köyü yakınları ile İkizdere karayolunun sahile bağlantı noktasına yolun saat 17.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında trafiğe kapalı olduğuna dair uyarı levhaları yerleştirdi.
//İLK KAR TÜNELİ 14 YILDA BİTİRİLDİ, BU YIL ULAŞIMA AÇILDI
Rize-Erzurum karayolunun Ovit Dağı geçidini 12 ay ulaşıma açık tutmak amacıyla 1997 yılında projelendirilen 11 kar tünelinden ilki ancak bu yıl tamamlanabildi. Çamlık köyünde yapılan 300 metrelik kar tüneli, ödenek yetersizliği nedeniyle 13 yılda yapıldı. Ulaştırma Bakanlığı'nın 2023 yılı hedef yatırım programına alınan Rize-Mardin otoyolu kapsamında yapımı planlanan Ovit Dağı tünelinde başlatılan proje sondaj çalışmaları ise tamamlandı ve proje çizim aşamasına geçildi. Ovit tüneli tamamlandığında 14 kilometre uzunluğu ile Türkiye ve Avrupa'nın en uzun tüneli olacak, dünya sıralamasında ise 3. sırayı alacak.
//18 KİŞİ 40 SAAT MAHSUR KALDI
 
Erzurum'un İspir İlçesi'nden 20 Kasım 2009 tarihinde yola çıkan ve içerisinde sürücüsü ile birlikte 18 kişi bulunan midibüs ile 30 kişi bulunan bir başka midibüs, 3 kamyon ve sürücüleri Ovit Dağı Biberoğlu Yaylası mevkinde mahsur kaldı. 30 kişi ile 3 kamyon ve sürücüleri çalışma sonrası kurtarılırken çoğunluğu Atatürk Üniversitesi (AÜ) İspir Meslek Yüksekokulu öğrencisi olan 18 kişi ise, yaklaşık 40 saat sonra dağcıların yardımıyla kurtarılabildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaş Polis Akademisi’nin 3'sü sona erdi
Türkiye’de Kars’ta ilk defa düzenlenen ‘Vatandaş Polis Akademisi’ kursunun sertifika töreni yapıldı.
ASİM-DER’den anlamlı armağan
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİM-DER), 1915'te ...
Fırat dualarla uğurlandı
Mehmet Sait Fırat Hocaefendi Elazığ'ın Palu ilçesinde toprağa verildi.
 
Rektör Özcan hizmet hedeflerini açıkladı
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan Kars’taki basın mensuplarıyla ...
Prof. Dr. Çelebi dekanlığa atandı
Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) 4 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirdiği ...
İller Bankası’ndan bölgesel açılım
Iğdır'ın Tuzluca İlçe Belediyesi, Erzurum İller Bankası desteğiyle döşenecek ...
 
Cihaner, güller ve alkışlarla uğurlandı
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden Adana'ya savcı olarak atanan ...
Erzurum’un patatesi Ahlat’tan geliyor
Bitlis'in Ahlat İlçe Tarım Müdürü Nihat Keskin, önümüzdeki hasat dönemi ...
Mehmetçik olmak en büyük şeref
Ardahan Çıldır ilçesinde askere giden gençler davul ve zurnayla uğurlandı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva