SAMET ÖZÜNAL/(GHA) – Yurt dışından ithal edilen canlı hayvanlar, et fiyatlarındaki artışı durdurmakla kalmadı, Erzurum çiftçisinin de yüzünü güldürdü. Önceki yıllar adeta yok fiyatına satışa sunulan ot ve yonca, canlı hayvan ithalatıyla birlikte altına döndü.
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, yurt dışından canlı hayvan ithal edilmesiyle birlikte ot ve yoncanın da kıymete bindiğini söyledi.
//YONCA KIYMETE BİNDİ
Türkiye’ye canlı hayvan ithalatına Haziran ayından itibaren başlandığını hatırlatan Harmandar, “Haziran ayında bir kilo ot 18 kuruştan satılırken, şimdi otun kilosunu 35 kuruştan satın alabilen kendini şanslı sayıyor.” dedi. Başkan Harmandar, “Erzurum’a Haziran ayından bu yana sadece 3 binin üzerinde büyükbaş hayvan ithalatı yapıldı. Bu hayvanların getirilir getirilmez kesilmesi de hiç önemli değil. Sonuçta bir gün bile yemlenseler, ihtiyaç Erzurum’dan gideriliyor.” diye konuştu. Erzurum’a dışarıdan getirilen hayvanların sadece EBK eliyle ithal edilen Angus ırkından oluşmadığına vurgu yapan Harmandar, kooperatifler aracılığıyla da, Erzurum’a hem büyük, hem de küçükbaş hayvan girişinin olduğunu hatırlattı. Hayvan ithalatının devam etmesi halinde Erzurum çiftçisinin uzun yıllardan sonra ot ve yoncadan yeniden para kazanmaya başlayacağını dile getiren EZO Başkanı Harmandar, “Piyasadan talep olunca, haliyle çiftçinin yüzü gülüyor. Erzurum piyasasına yeni hayvanların girmesi, çiftçinin sıkıntısını da özetliyor. Demek oluyor ki, hayvan sayısı arttıkça, çiftçisinin sorunları da azalacak.” ifadelerini kullandı.
//HAYVANCILIK GELİŞTİKÇE TARIM CANLANIYOR…
Devletin yurt dışından canlı hayvan ithal etmekle birlikte mevcut üretimi de desteklediğini anımsatan Mücahit Harmandar, DAP kapsamında işletmelere verilen hibe desteklerin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. EZO Başkanı Mücahit Harmandar, “Hayvancılık faaliyetleri geliştikçe, tarımsal üretimde de artış meydana gelecek. Çünkü günümüzde yem bitkileri üretimi konusunda da çok faydalı teşvikler veriliyor. Hayvancılığımızı geliştirirsek, yem bitkileri için de geniş bir piyasa açmış oluruz. Bu bakımdan biz de çiftçilerimizi ihayvancılık faaliyetleri ve yem bitkileri üretimi konusunda teşvik etmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Harmandar, elinde ot ve yonca bulunan çiftçilere de seslenerek, mahsulünü henüz satamamış olan çiftçilerin endişe etmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.