ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Aralık 2010 Cuma - 00:21

Osmanlı Arşivleri tarihi aydınlatıyor

Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Dr. Mustafa Küçük, Erzurum’da Osmanlı evrakının kültürel ve diplomatik önemini anlattı

Osmanlı Arşivleri tarihi aydınlatıyor

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Dr. Mustafa Küçük, Erzurum’da Osmanlı evrakının kültürel ve diplomatik önemini anlattı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü bünyesinde kurulan “Bilgi Kulübü”nün davetlisi olarak Erzurum’a gelen Küçük, Osmanlı Arşivi hakkında detaylı bilgiler verdi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü bünyesinde kurulan “Bilgi Kulübü”, yeni bir etkinliğe daha imzasını attı.
//KÜÇÜK ARŞİVCİLİĞİ ANLATTI
Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Dr. Mustafa Küçük’ü Erzurum’a davet eden kulüp, Osmanlı Arşivi’nin tarihçesi ve bu arşivin Türk ve dünya tarihi açısından taşıdığı önemi, konunun uzmanı olan Küçük’ten dinledi. Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ve Doç. Dr. Süleyman Çiğdem’in de katıldığı konferansa, diğer fakülte ve bölümlerde görevli öğretim üyeleriyle öğrenciler de büyük ilgi gösterdi. 
//OSMANLI ARŞİVLERİ
Konferansta, Osmanlı Devleti’nin, 14. asırdan 20. asrın başlarına kadar 600 küsur yıl yaşamış; Asya, Avrupa ve Afrika’nın önemli bir kısmına yayılmış bir devlet olduğunu anlatan Dr. Mustafa Küçük, bugün onun mirası üzerinde otuzu aşkın devletin hüküm sürdüğünü kaydetti. Bu devletlerin en az 500 yıllık tarihlerinin ana kaynaklarının Osmanlı Devleti arşivlerinde bulunduğuna dikkati çeken Küçük, “Bu arşivlerin Akdeniz ve Avrupa ülkeleri tarihi için birinci derecede önemli arşivler olduğu kabul edilmektedir. Bilhassa sosyal, iktisadi, idari, nüfus ve benzeri konulardaki araştırmaların önem kazandığı çağımızda bu arşivler, oldukça zengin tarih kaynaklarını muhafaza etmektedirler. Bu belgelerden Osmanlı Devletinin siyasi, iktisadi, içtimai ve benzeri konulardaki portresini çıkarmak mümkündür. Adı geçen bölge ülkelerinden özellikle Ortadoğu Müslüman ülkelerinde ve Balkan devletlerinde Osmanlı dönemine ait vesikalar bulunmakla beraber, bunların asıl kaynakları Osmanlı arşivlerinde bulunmaktadır.” diye konuştu. 
//OSMANLI ARŞİVLERİNİN ÖNEMİ
Osmanlı arşivlerini incelemeden adı geçen ülkelerdeki devletlerin tarihlerini tam anlamı ile yazabilmenin mümkün olmadığını dile getiren Küçük, Osmanlı Arşivi’nin tarihçesine de değindi. Osmanlı Devletinde arşivcilik hizmetinin baştan beri bulunmasına karşılık; modern bir anlayışla yapılmaya başlanan ilk arşivcilik teşebbüsünün Tanzimat’tan sonra 1845de Sadrazam Mustafa Reşid Paşa ile başladığını belirten Küçük, “Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı İmparatorluğunun merkez teşkilatına dahil olan üç temel kuruluş yani Bâb-ı Âsafi, Bâb-ı Defterî ve Dîvân-ı Hümâyûn vesikalarını bir araya toplattırarak Başbakanlık Osmanlı Arşivinin esasını oluşturan binanın temelini attı. Bu bina tamamlanması ile Hazine-i Evrak, yani Osmanlı Arşivi modern bir hüviyete kavuşmuş oldu.” ifadelerini kullandı. Osmanlı’da yazı türleri üzerine bilgiler de aktaran Küçük, daha sonra konferansa katılanların sorularını yanıtladı.
//BİLGİ KULÜBÜ’NÜN ÇALIŞMALARI…
Öte yandan konferansta, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü bünyesinde oluşturulan “Bilgi Kulübü”nün çalışmaları da anlatıldı. 2008 yılında kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Bilgi Kulübü’nün, çeşitli ‘eğlence ve kültür’ etkinlikleriyle, bölüm öğrencilerinin daha sosyal bir üniversite hayatı yaşamasını amaç olarak benimsediği açıklandı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Bilgi Kulübü, her yıl düzenlediği geleneksel tanışma gecesi programıyla, öğrenen ve öğreten arasındaki diyalogu daha samimi bir ortama taşımayı başarmıştır. Ayrıca, yeni gelen öğrencilerin okula ve şehre daha kolay adapte olmalarına katkı da sağlamıştır. Kulüp ilk olarak, bölüm öğrencileri için bir seminer düzenlemiş ve Prof. Dr. Hasan Seçen’i konuk etmiştir. 2009 yılında bütün öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin katıldığı bir de piknik düzenlemiştir. Bunların yanı sıra, organize edilen “Kitap, Kütüphane ve Erzurum” konulu söyleşiye, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunda önemli rol oynayan Yüzbaşı Ahmet Edip Somunoğlu’nun 87 yaşındaki kızı Hatice Somunoğlu da katılmıştır.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Dünyası, Kültür hazinesi
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelde, ...
Vatan Şairi Namık Kemal rahmetle anıldı
EDT’den ‘Fermanlı Deli Hazretleri’
Erzurum Devlet Tiyatrosu 'Fermanlı Deli Hazretleri' Oyunu ile 'Deniz Kızı' ...
 
Erzurum, 2011 katılımcılarına tanıtılacak
Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 'Erzurum Tanıtım Serisi' adı altında şehrin ...
Tortum YİBO’ya kavuşuyor
Erzurum’un Tortum ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan Yatılı Bölge İlköğretim ...
Topçu, Bilgi Şöleni ile anılacak
Erzurum’da ‘35 Yıl Sonra Nurettin Topçu Bilgi Şöleni’ düzenleniyor. Büyük ...
 
2011 turist sayısını patlattı
Son 20 yıl içerisinde Erzurum’u ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı, ...
EDT’ten ‘Benim Güzel Pabuçlarım’
Erzurum Devlet Tiyatroları’nda (DT) Aralık ayında “Benim Güzel Pabuçlarım" ...
Erzurum Kapıları tarihe açılıyor
Tarihte, kalesi, tabyaları ve düşman işgaline karşı yapılan dış surlarıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva