ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>EKONOMİ
20 Aralık 2011 Salı - 07:31

Organik Tarım, Doğu’nun geleceği

Kalkınma Bakanlığı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ortaklaşa geliştirilen 1.Doğu Anadolu Organik Tarım Kongresi’nde projenin bir yılı değerlendirildi.

Organik Tarım, Doğu’nun geleceği

ERZURUM (İHA) - Kalkınma Bakanlığı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ortaklaşa geliştirilen 1.Doğu Anadolu Organik Tarım Kongresi’nde projenin bir yılı değerlendirildi.
PROJENİN ÖNEMİ
Açılışta konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Mustafa Canbolat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, KUDAKA Sekreteri Dr. Rıfat Altan yürütülen projenin önemli olduğunu ve en geniş şekilde desteklendiğini söylediler. Konuşmacılar, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin sahip olduğu alt yapı ve uzmanlığı ile organik tarımın gelişmesi için çalışmalara devam edeceğini belirttiler.
CANPOLAT’IN DEĞERLENDİRMESİ
Canbolat, konuşmasında, tarımda kalitenin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bitkisel ve hayvansal üretim sürecinde üretim sisteminin yönetilmesi, geliştirilmesi daha uyumlu koşulların oluşturulması güvenilir gıda arzında kaliteyi arttıracaktır. Tarımsal işletmelerdeki üretim aşamalarında görev ve sorumluluklarının tanımlanması, belgelemeler, çalışanların eğitilmesi ve kalite konusunda bilinçlendirilmesi hem kaliteli tarım üretimini destekleyecek hem de iş ve ürün verimliliğini arttıracaktır."
Tarımsal üretimde organik tarımın son derece önemli olduğunu ifade eden Canbolat, "Tarımsal üretim sistemi olan organik tarım ile üründe kalite ve güvenilirlik sağlanarak, tarım ürünlerinin tercih edilme niteliği arttırılacak, üretimde çalışan kişilerin güveni ve refahı sağlanacaktır. Doğal hayat ve biyolojik çeşitlilik korunarak sürdürülebilirlik sağlanacaktır" dedi.
TÜZEMEN SUNUM YAPTI
KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan da, Doğu Anadolu Bölgesi'nin organik tarım potansiyeline sahip olduğunu bildirdi.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen de, Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin organik tarım faktörüyle de öne çıktığını söyledi.
Tüzemen, şöyle konuştu: "Organik tarımı çok iyi bir şekilde geliştirdiğimiz zaman buraya gelen turistlerin özellikle organik tarımda üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlere yönelik ilgisi daha da artacaktır. Bu olanak, onların buraya cazibe merkezi olarak gelmelerini sağlayacaktır. Üniversite olarak da biz bütün bu özelliklerin farkındayız. Çeşitli projelerle öne çıkan değerleri desteklemeye niyetliyiz. 2005'ten beri kurulmuş olan Teknokent ile birlikte sanayi ve teknolojiye yönelik sektörleri hep birlikte desteklemeye ilişkin projeler geliştiriyoruz."
KANTAR PROJEYİ DEĞERLENDİRDİ
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapılan Kongrenin açılışında konuşan Prof. Dr. Faik Kantar ise projenin değerlendirmesini yaptı. Kantar, Erzincan’da Organik Meyve Üretimi Eğitimi, Erzurum’da Pratik Organik Arıcılık Eğitimi ve Bayburt’ta ise Çoruhun Meyveleri-Organik Ürünlerin Doğadan Toplanması konularında çalışmalar yaptıklarını ve yüzlerce üreticiyi eğittiklerini ifade etti.
Kantar, ayrıca Türkiye’de bir ilk olarak yakında yayına başlayacak olan (www.organikuretici.com) sitesini kurduklarını anlattı.
BİLİNÇSİZ VE YOĞUN GİRDİ KULLANIMI
Kantar, tarımda bilinçsiz ve yoğun girdi kullanımının insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu unsurlar toprak, insan ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini yoğun bir şekilde göstermeye başlamıştır. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bilinçlenen üreticiler ve tüketiciler yavaş yavaş çevreye zarar vermeyen ve canlılar üzerinde zararlı etkisi olmayan tarım ürünlerinin üretimi ve tüketimine yönelmişlerdir” dedi.
ORGANİK TARIM SİSTEMİ
Kantar, organik tarım sisteminin bu temeller üzerine oturtulan sentetik girdilerin kullanımına izin verilmeyen bir yetiştiricilik şekli olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Çok sınırlı suni gübre ve tarım ilacı kullanımının olduğu Doğu Anadolu Bölgesi hali hazırdaki mevcut yapısıyla organik tarım sistemine oldukça uygun bir özelliğe sahiptir. Bundan dolayı bölgede organik tarım sistemine geçiş özellikle son yıllarda hızlanarak artmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde sözleşmeli tarım olarak başlayan organik tarım faaliyetleri, bireysel üreticiler ve kooperatifler aracılığı ile oluşturulan projeler ile de desteklenmeye başlamıştır.”
KONGRE BİLDİRİLERİ
Kongrede konuşan Prof. Dr. Faik Kantar, “Kuzeydoğu Anadolu Organik Tarım Sektörü Kümelenmesi Projesi Çalışmaları”nın geldiği nokta hakkında bir sunum yaptı.
Kalkınma Bakanlığı uzmanı Uzman Mustafa Işık “Bölgesel Rekabet Edilebilirlik ve Kümelenme”, İhsan Çarıkçı, Murat Beyaz ve Prof. Dr. Faik Kantar, “Kuzeydoğu Anadolu Organik Tarım Sektörü Kümelenmesi”, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Avni Birinci, Doç. dr. H. Bayram Işık ve Dr. Emine İkikat Tümer, “Vzyon 2023: Kuzeydoğu Anadolu Organik Tarım Sektörü: Mevcut Durum, GZFT ve Stratejik Analiz”, Serbest Tarım Danışmanı, Zir. Yük. Mühendisi Umut Özkan, “Organik Tarımda Üretici Kümelenmesi ve Tarımsal Danışmanlık”, Erzurum Valiliği İl PLanlama Müdürlüğü elemanı Uzman Züleyha Aksüzek Kavak, “Bölgeler Arası Gelişmişlik Farkı ve Organik Tarım: Erzurum çalışmaları”, Erzurum Arıcılar Birliği Başkanı Taner Bayır, “Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Organik Arıcılık Çalışmaları: Kümelenme ve Pazarlanma”, son olarak, Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı’ndan Dr. Sülayman Toy ve Ziraat Mühendisi M. Ali Çakal, “İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi: Ekoturizm” konularında bildiri sundular.

 
A.Ü Lojman sorunu olmayan tek üniversite
 
Akdağ’dan ‘Ahlaki Zemin’ vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspir’de arıcılık atılımı
İspir ilçesinde düzenlenen arıcılık kursuna vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. ...
Pasinler Balı, Anzer Balıyla yarışıyor
Karadeniz arıcılarının Erzurum ve Bayburt bölgelerine gezginci arıcı olarak ...
Mahallebaşılılar Altınok’a minnettar
Mahallebaşı ve Gülahmet Esnaf ve Sanatkarları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ...
 
KUDAKA meslek edindirdi
Oltu Esnaf ve Sanatkârlar Odası, KOSGEB tarafından uygulanan girişimcilik ...
Vergide Kasım Vizyonu
Erzurum’da kasım ayı bazında Vergide tahsilatın tahakkuka oranı ekim ayına ...
Türk Büro Sen’den SGK tepkisi
Türk Büro-Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, 666 sayılı kanun hükmünde ...
 
Yoksulluğa besicilik çözümü
Karaçoban ilçesinde sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara Simental ırkı büyükbaş hayvan verildi.
İşçiler yeni sendikalarını belirleyecek
Büro, Eğitim, Güzel Sanatlar, Ticaret ve Kooperatif İşçileri Sendikası ...
Araç sahiplerine yıkama uyarısı
Dondurucu soğukların yaşandığı bölgemizde hava sıcaklığının sıfırın altında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva