ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Ocak 2014 Pazar - 17:08

‘Onlar Erzurum’un irfanıydılar’

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen panelde, Abdulgafur Has Hoca Efendi ile Halis Emek Hoca Efendi anıldı.

‘Onlar Erzurum’un irfanıydılar’

ELİF HASANÇEBİ
ERZURUM (İHA) - Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen panelde, Abdulgafur Has Hoca Efendi ile Halis Emek Hoca Efendi anıldı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, AK Parti Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Sekmen, Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Remzi Ertek , Veli Velioğlu Hoca, TRT Erzurum Müdürü Salih Lütfi Şengül, Abdurrahmangazi Vakfı Genel Başkanı Muhammet Emek, MHP Yakutiye Başkan Adayı Nurullah Özkılıç, MHP Palandöken Başkan Adayı Ahmet Kazanç, diğer protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Başkan Ahmet Küçükler, Erzurum'un önemli insanlar yetiştiren bir kent olduğunu belirtti.
KÜÇÜKLER’İN SUNUMU
Başkan Küçükler, “Abdulgafur Has Hoca Efendi, Halis Emek Hoca Efendi ve ahirete intikal etmiş bütün geçmişlerimizin ruhu şad olsun. Erzurum; ilim ve kültür merkezidir, değerli insanların yetiştiği kenttir. Şehrimizde yetişen zatların yaşadığı döneme baktığımızda her bir bölgede bir ilim ve irfan işlevi gören medrese ve mektepler vardır. Bu tarz etkinlikleri yapmak, geçmişimize sahip çıkmak ve değerlerimizi anlamak adına çok önemlidir. Bizden sonraki nesiller ve bizler bu büyük zatları çok iyi tanımamız lazım. Gençlerimizi çok iyi yetiştirebilmemiz için bu büyük zatların hayatları ve yaşantılarını onlara aktarmamız gerekir. Alimler peygamberlerin varisleridir. Onların ahlak ve yaşantılarının peygamber ahlakı olduğunu biliyoruz.” dedi.
"HAS VE EMEK HOCA; İKİ BÜYÜK İSLAM ALİMİDİR"
Prof. Dr. Sadi Çöğenli, Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, Dr. Zeki Koçak ve İlahiyatçı-Yazar Sıddık Polat, Abdulgafur Has Hoca Efendi ile Halis Emek Hoca Efendi'nin hayatları, İslam davasına olan hizmetleri ve medreselerin önemi hakkında bilgi aktardı. Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Çöğenli, ilim ve kültür bakımından Erzurum'un büyük bir merkez olduğunu ifade etti. Çöğenli, "Erzurum Anadolu'da ilim ve medeniyet bakımından Türkiye'nin İstanbul ve Bağdat'ı gibidir. Erzurum'da çok büyük ilim adamları yetişmiştir. Atatürk Üniversitesi'nin bu konuda önemli çalışmaları var. Ulemaların hayatları ve yazmış oldukları eserleriyle ilgili bir çalışma yapılacak. Erzurum üç tane fiili Şeyhülislam yetiştirmiştir. Bunlardan biri Musa Kazım, diğeri Çelebizade Hüseyin Hüsamettin Efendi ve diğeri de Erzurumlu Kurşunlu Medrese'nin sahibi Feyzullah Efendi'dir." dedi. Çöğenli, Halis Emek Hoca'nın her zaman ilim öğrenmeyi kendisine vazife adleden bir zat olduğunu, üç buçuk sene kendisinden ders aldığını vurguladı.
Halis Emek Hoca Efendi'nin öğrencisi Dr. Zeki Koçak da, hocasının hayatı, ders verme metodu, irşat şekli ve vasiyeti hakkında bilgi verdi. Dr. Koçak, "Halis Hocam Araplara Arap Edebiyatı dersi veren bir alimdir. Arap Edebiyatı'nın en üst eserlerinden biri olan Muhtasar'ul Maani ve Beydavi tefsirinden ders mütalaa ediyordu" dedi. Koçak, millet ve ümmet bilincini, Müslümanlar için dert edinmeyi Halis Hoca'dan öğrendiğini sözlerine ekledi. Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu da, kentteki medreselerden önemli din alimlerinin yetiştiğini anımsattı. Erzurum'da yetişen manevi kanaat önderlerinin hepsinin medrese kökenli olduğunu kaydeden
Doç. Dr. Küçükuğurlu, şehirdeki medrese kültürünü anlattı.
"HOCALARIMIZ; İLİM VE İRFANLARIYLA BİRER AHLAK ABİDELERİYDİ"
İlahiyatçı-Yazar Sıddık Polat da, organizasyonu yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler'e teşekkür etti. Polat konuşmasında, Abdulgafur Has Hoca Efendi Rahmetullahi aleyhin hayatı ve vefatından sonra herkesin gönlünde derin izler bıraktığını belirtti. Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Riyadan uzak bir gönül insanıydı. Sözü sohbeti mülayamet ve her hali nezaket olan bir hakikat insanıydı. Seyyid Abdulgafur Hoca Efendi İslam dinini gerçek mahiyetinde yaşayan bir zattı. İnsanlığa imanın sevgiden geçtiği gerçeğini öğreten bir insandı. Hoca efendi almış olduğu manevi terbiyeyle kalbi olgunluk kazanmış zahiri ilmin üstünde bir ufukla marifete erişmiş kamil bir insandı. Hocamız ilim ve irfanıyla bir ahlak abidesiydi. Soyu Hazreti Hüseyin'e uzanan bir alimdi. İcazetli alimlerden biriydi. Tasavvuf ve tasavvuf erbabını çok iyi bilirdi, her sohbetinde tasavvuf önderlerinden görüşler aktarırdı. Seyyid Abdulgafur Hoca Efendi'nin düşünce ve aksiyon hayatıyla vicdan alemindeki erdemli bir coğrafyanın kusursuz bir temsilcisiydi. Hoca Efendi, Kur'an ile beslendi, O'na gönül verdi."
Panel, gazelhanlar Necati İde, Nejdet Uçan, İsmail Tataroğlu ve Bahattin Budak'ın seslendirdiği ilahilerle sona erdi. Programda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve Veli Velioğlu Hoca Efendi, panelistler ve gazelhanlara plaket ve Alvarlı Efe Hazretleri'nin eserlerinin yer aldığı "Nazlı Niyazlar" adlı kitap hediye etti.

 
Ala’ya yoğun ilgi
 
ZMO ve KMO’dan eğitim işbirliği
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muzaffer 26 Ocak 2014 Pazar 23:57

halis hocamın en büyük mücadelesi bu programda niçin anlatılmadı anlamadım. 80 lerde evren paşaya verdiği mücadele demirelle mücadelesi ve erbakan hocaya verdiği onurlu destek belkide hayatının en önemli kısmı ilmi ile milli görüşe verdiği destekte anlatılmalıydı bence yoksa bir alimin sadece ilmi anlatılarak hayatı gelecek nesillere aktarılması yanlıştır.

Yorumu oyla      6      4  
Abdusselam EFE 26 Ocak 2014 Pazar 20:54

Değerli Alim Abdulgafur Has Hocamız, ilmi ile amil ve gerçekten irfan sahibi feyizli bir mübarek zat idi he zaman Rahmetle yad ederiz. Ben hayattaki İlim Hazinelerimizden de bahsetmek isterim bunlardan bazıları, Ali Küçük Hocam, Yunus Kaya Hocam, Veli Hocam ve Eşref Hocam başta olmak üzere, Tefsiri Kebirin tercümesini yapan, Cafer Sadık Hocam ve Arkadaşlarını da Saygı ve sevgi ile burada yad etmek isterim Allah teala cümlesinden razı olsun, (Göl yerinde Elbet Sular bulunur yine vardır diye Ümid olunur yine bugün bin bahaya alınur Mevlaya emanet olsun Erzurum) Cennet Mekan Alvar İmamı. Bu anma programını tertip eden ve bir vesileyle emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Allah a emanet olunuz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm ve tanıtımda yeni konsept
Reklam fotoğrafçılığının ustası olarak bilinen Mark Edward Harris, Denizli-Pamukkale, ...
Has ve Emek Hocaefendilere vefa
Büyükşehir Belediyesi'nce Abdulgafur Has Hoca ile Halis Emek Hoca için anma programı düzenledi.
Varşova’dan Palandöken’e Turizm Köprüsü
Polonya Basın Kulübü’nün Erzurum Gezisi renkli görüntülere sahne oldu
 
Tetikçi’den ‘Bekleyiş’ Resim Sergisi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç. ...
‘Erzurum’a gelenler büyüleniyor’
Altıparmak, "Erzurum'a gelen yerli ve yabancı turistler, burada gördükleri ...
Veyisefendi öğrencileri kukla tiyatrosuyla tanıştı
Erzurum Valiliği tarafından düzenlenmiş olan ‘Kardeş Okulu’ projesi kapsamında ...
 
Palandöken tatilcileri bekliyor
25 Ocak'ta başlayacak ve 15 gün sürecek olan sömestr tatili nedeniyle ...
2013 Turizm ödülleri sahiplerini buldu
III.Ulusal Turizmde İnovasyon Konferansı ve Yılın Turizm Ödülleri Töreni ...
Altıparmak’tan Turizmde yol haritası
Altıparmak, “Turistlerin yüzde 25'i eş, dost tavsiyesi üzerine geliyor. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva