ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Ekim 2014 Pazar - 10:06

‘Önceliğimiz tarihi ve kültürel mirasımız’

Sekmen, kurumun ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şehirde gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projelerinde şehir dokusu ve kültürel mirası koruyacağını ifade etti.

‘Önceliğimiz tarihi ve kültürel mirasımız’

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurumun ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şehirde gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projelerinde şehir dokusu ve kültürel mirası koruyacağını ifade etti.
KATILIMCILAR
Toplantıya İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık, Dr. Cengiz Yavilioğlu ve Adnan Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, bölge illerin vali ve belediye başkanları, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Genel Sekreter Yardımcıları Selami Keskin ve Ünsal Kıraç ile diğer yetkililer katıldı.
SUNUMU SEKMEN YAPTI
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mehmet Sekmen, Tarihi Kentler Birliği'nin önemine vurgu yaptı. Sekmen, şöyle dedi: "Ülkemizde kültürel miras bilinci ve tarihi değerlerin korunmasına yönelik örnek hizmetlerde bulunan Tarihi Kentler Birliği, yurt sathında düzenlediği buluşma ve organizasyonlarla son 14 yılda tarihin bize ne denli önemli olduğunu anlattı. Kent dokuları ve kültürel mirasın korunması amacıyla teori ve uygulamayı bir arada yürüten bu büyük camianın da katkısıyla tarihi kaynakların korunmasına yönelik devlet ve sivil inisiyatifin ortak başarı hikayesine hep birlikte tanık olduk.  Aydın, entellektüel ve akademik ruhun muhteşem fikir ve öngörüsü, mahalli idarelerin yöneticileri olan bizlere her daim ilham kaynağı oldu.  Gelişen, değişen ve büyüyen Türkiye’de üstlendiğimiz misyonun temel doktirinleri arasında tarihsel çevreyi koruma ve yaşatma çabası bulunmaktadır."
ERZURUM'DA KUDEB KURULDU
Başkan Sekmen, Büyükşehir'de KUDEB biriminin kurulduğunu belirtti. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şehrimizin tarihi kaynak ve kimliğini koruma noktasında son 6 ayda çalışmalarımızda hızlı bir ivme kat ettik. Bu çalışmalar içerisinde kısa adı KUDEB olan Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü'nü  kurduk. Şehir envanterini çıkardık. Taş ve ahşap atölyelerini kurarak burada yapacağımız restorasyon çalışmalarımızdan kendi kaynaklarımızdan istifade etme yoluna gittik. Kent tarihinin gün yüzüne çıkması amacıyla büyük bir titizlikle yürütülen Kültür Yolu Projemiz, medeniyetlere ev sahipliği yapan şehrimizin beton ve taşlar ardında kalan kültür mirasını ortaya çıkaracak en önemli projeler arasındadır. Şuan kamulaştırma ve yıkım çalışmaları devam eden projenin hayata geçmesiyle taş duvarlar arasında olan saklı tarih yüzyıllar sonra bütün görkemiyle vücut bulacaktır. 3 etap halinde yürütülen bu proje sayesinde Erzurum, Cazibe Merkezi olacak ve Cumhuriyet Caddesi’nden bakıldığında tarihe tanıklık eden Erzurum Kalesi ve çevresi bütün ihtişamıyla kent estetiğiyle bütünleşecektir."
"BİLİM ADAMI SÖZEN'İ REHBER OLARAK GÖRDÜM"
Sekmen, Erzurum'un yaşatılması ve korunması gereken önemli tarihi eserlere sahip olduğuna dikkati çekti. Sekmen, şöyle devam etti: "Erzurum gibi kadim bir şehrimizde yaşatılması ve korunması gereken önemli eserlere sahibiz. Biz bir yandan tarihi korurken bir yandan da yeni gelişmeyi modern ve yasal bir şekilde devam ettirmemizde büyük önem görüyoruz. Türkiye'de son 10 yılda yeni yapılaşmanın yasal olmasında önemli adımlar atıldı. Göreve gelir gelmez şehrimizdeki olumsuz ve kaçak yapılaşmayı durdurduk. Son zamanlarda dikey değil yatay yapılaşmanın önemli olduğunu devlet büyüklerimiz sürekli ifade ediyor. Şehrin güzelleşmesine katkıda bulundukları için Bakanlarımız, Valimiz ve meclis üyelerimize  teşekkür ediyorum. Ben çalışmalarımda Tarihi Kentler Birliği'ni örnek aldım, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'i her zaman rehber olarak gördüm."
"ERZURUM; TARİHİN KESİŞME NOKTASIDIR"
Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, Dadaşlar diyarının
bir değişim hareketi içerisinde olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Sözen, şöyle konuştu:
"Erzurum değişim hareketi içerisinde... Tarihi değerlerimizi her ölçekte; insan için, çocukların yarın kimlikli bir ortamda olduğunu görmek için korumamız gerekir. Bir ulus kendi varlık nedenini koruyamıyorsa diğer ulusların tutsağı olur. Doğrularla büyütülmüş örnekler olmadıkça bu da bir sisteme bağlanmadıkça yarın süreklilikten konuşmak mümkün olamaz. Süreklilik sözcüğü yerel yönetimlerin olmazsa olmazıdır. Erzurum; Doğu Anadolu'da tarihin bütün kesişme yollarıdır. İpekyolu, ticaret yolu, kuzeyi güneye, doğuyu batıya, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir kesişme noktasıdır. Yapılacak şey başlamıştır. Atölyeler kurulmuştur, çalışmalar başlamıştır. Taş ve bütün zanaat erbabının çalışacağı bir restorasyonun altyapısı oluşturuluyor. Türkiye'nin gözünü Erzurum'un üzerinden hiçbir zaman eksik etmeyeceğiz."
"ERZURUM, MEŞALE BİR ŞEHİR..."
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, kentin tarihsel önemine vurgu yaptı. Başkan Yılmaz, "Erzurum meşale bir şehir, Sivas ta bir meşale şehirdir. Kurtuluş mücadelesinin bütün stratejik hazırlıklarının bu kentte yapılmış olması Erzurum'un kadim bir şehri olması için yetiyor. Urartu, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının her birinin adeta inci tanesi gibi hatıraları olan bu şehirde biz bugüne kadar ne hizmet yapmışsak borcumuzu ödemiş sayılmayız" diye konuştu. Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, kent mimarisinin altını çizdi. Vali Altıparmak, "Kent mimarisinin üzerinde çok çok durmamız gerekir. Yeni oluşan şehirlerde kentsel dönüşümü fırsat bilerek özellikle hava koridorlarının önünü açmak zorundayız. Yeni şehirlerimizde çevreciliği geliştirmemiz lazım. Bir kılıcın fethettiğini bir kılıç yok eder ama bir medeniyetin fethettiğini hiç kimse yok edemez" şeklinde konuştu. AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık da, Kültür Yolu Projesi'nin kent için önemli olduğunu bildirdi. Parlamenter Çığlık, "Şehrimizi planlarken Kültür Yolu Projesi'ni nasıl hayata geçirebileceğimizi sürekli düşünüyoruz. Başkent'te, şehrimizi nasıl cazibe merkezi haline getirebiliriz, bunun üzerinde duruyoruz. Kültür Yolu Projesi, Dadaşların kadim kültürünü gün yüzüne çıkaracak önemli bir projedir" dedi.

 

 

 

 
Ala,‘Hüznümden çok, ümidim var’
 
Erzurum patates üretiminde 12’inci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ala,‘Hüznümden çok, ümidim var’
Ala, ‘Son yıllarda bütün kamu bürokrasinin yöneticileriyle gönüllüleriyle ...
Altun: ‘Soyut mirasa ne kadar sahip çıktık?’
Bitlis’te, İnşaat Mühendisleri Odası ve Bitlis Eren Üniversitesi tarafından ...
Tarihi Kentler Erzurum’da buluştu
Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı, Erzurum’da İçişleri Bakanı Efkan ...
 
Palandöken’e Kültür Merkezi övgüsü
Palandöken İlçe Belediyesi tarafından Yunus Emre Mahallesine yaptırılan ...
Erzurum Kış Festivali 13 Aralık’ta
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum kış festivalinin ...
140 yıl sonra yeniden…
Osmanlı Paşası Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında savunma ...
 
‘Meraki’ yeniden Erzurum seyircisiyle buluşacak
DİLEK BAYRAK-Erzurum Devlet Tiyatrosu’nun geçen sezon sahnelediği Meraki, ...
Aşkale’ye reklamlı tanıtım
Yapımcılığını 22 Derece Medya Grubu sahibi olan Erdinç Bağcı’nın üstlendiği ...
Burak ve Kıvanç’ın gösterisi ilgi topladı
Ünlü televizyon programı, Yetenek Sizsiniz ‘de geçen yıl başarıyla yarışan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva