ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bahçeli: ‘Her anne övünç kaynağıdır’
Bahçeli: ‘Her anne övünç kaynağıdır’
Meteorolojiden  yağmur ve kar uyarısı
Meteorolojiden  yağmur ve kar uyarısı
Erzurum Söğütlü’de hortum
Erzurum Söğütlü’de hortum
Varto yolunda feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Varto yolunda feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Erdoğan’dan Anneler Günü mesajı
Erdoğan’dan Anneler Günü mesajı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Mart 2015 Pazar - 12:37

Oltu’da Kütüphane Türkiye Projesi

Oltu Halk Kütüphanesi tarafından yürütülen proje ile İŞ-KUR tarafından kamu kuruluşlarında çalıştırılan bayan işçilere yönelik verilen ücretsiz bilgisayar eğitimi veriliyor.

Oltu’da Kütüphane Türkiye Projesi

Oltu Halk Kütüphanesi tarafından yürütülen proje ile İŞ-KUR tarafından kamu kuruluşlarında çalıştırılan bayan işçilere yönelik verilen ücretsiz bilgisayar eğitimi veriliyor.

Oltu Halk Kütüphanesi Müdürü Ali Güven, proje kapsamında eğitimlerin başladığını belirterek, “Yirminci yüzyılda okuma yazma bilmemek kişiler için nasıl bir engelse, yirmi birinci yüzyılda bilgi teknolojilerinden ve onun en önemli ürünü olan internet’ten yararlanmamakta aynı sonucu doğuracaktır” dedi.

İNTERNET VE BİLGİYE ERİŞİM

İnternet kullanımının hızla yaygınlaştığını aktaran Güven, dünya üzerinde oldukça fazla sayıda insanın bu olanaktan yararlandığını belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Özellikle toplumun dezavantajlı (düşük gelirli, yaşlı, sakat, eğitim düzeyi düşük, ev hanımları gibi) kesimleri bu teknolojiden yeterince yararlanamamaktadır. Bu sorunun üstesinden gelmek için gerek devletler, gerekse sivil toplum örgütleri çözüm üretmeye çalışmaktadır. İnternetten yararlanamayan dezavantajlı kesimler için halk kütüphanelerinin en uygun seçenek olabileceği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Kütüphan-e Türkiye Pilot ve Uygulama Projesi de, halk kütüphanelerini; vatandaşların bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) olanaklarından en üst düzeyde faydalanmalarını sağlayacak hizmetlere ücretsiz olarak erişebilecekleri cazibe merkezleri haline dönüştürmeyi ve Türk toplumunun genelinin ve özellikle de toplumun dezavantajlı kesimlerinin yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen bir çalışma yürütmektedir. Her hangi bir nedenle internet erişimi olmayan bireyler için ne yapılması gerektiği önemli bir sorundur.

ULUSLAR ARASI ÖRNEKLER

Çeşitli ülkelerdeki örnekler halk kütüphanelerinin bu konuda devreye girebileceğini göstermektedir. Örneğin ABD’de kamu kaynaklarını kullanan kütüphanelerin neredeyse tamamında İnternete erişim ücretsizdir. Bu ülkedeki yoksulluk sınırının altındaki nüfusun yarısından çoğu da e-posta ve internet erişimi için sadece kütüphaneyi kullanır. ABD’de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de, özellikle Avrupa Birliği’nin tavsiyeleriyle halk kütüphaneleri, toplumun dezavantajlı kesimlerinin bilgi ihtiyaçlarını karşılayan en önemli kurumlar haline gelmektedir. Halk Kütüphanelerinin bu tür eğitim projelerinde en uygun seçenek olduğunu ifade eden Kütüphane Müdürü Ali Güven, bu konuda da şunları aktardı; “Kütüphanelerin ”Parasız hizmet” felsefesine sahip olmaları. Halk kütüphanelerinin hizmeti, geleneksel olarak, ücretsizdir. Bu anlayış, maddi zorluk çeken kesimler için ciddi bir tercih nedeni olmaktadır. Yaygın örgüt yapısı: Ülkenin hemen her yerinde bulunmaları, kolaylıkla erişilebilmelerine olanak sağlamaktadır. Kütüphane çalışanları, gereksinim duyan bireylere eğitim yardımında da bulunmaktadırlar. Bilgi okur yazarlığı yeterli olmayan kişiler de, böylelikle, gerekli eğitim desteği alabilirler. Kütüphaneler, toplumda “güvenli” yerler olarak algılanırlar. Bu yüzden çocuklar, yaşlılar, kadınlar için rahatlıkla gidilebilecek yerlerdir. Belirtilen bu özellikleri nedeniyle halk kütüphaneleri, toplumdaki dezavantajlı gruplar için, internetten yararlanma konusunda en uygun seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

GÜVEN’İN AÇIKLAMASI

Güven daha sonra şunları kaydetti; “Halk kütüphanelerinin, dezavantajlı kesimlerin internet erişimi için en uygun seçenek olabileceği görüşünden hareket eden Kütüphan-e Türkiye Pilot Projesi; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi’nin işbirliği ile Bill ve Melinda Gates Vakfı’ndan sağlanan fonla, Türkiye’deki halk kütüphanelerinin, bilgi ve iletişim teknolojisi olanaklarından toplumun genelinin, özellikle dezavantajlı (düşük gelirli, yaşlı, sakat, eğitim düzeyi düşük, ev hanımları gibi) kesimlerinin yaşam kalitesinin iyileştirilmesine nasıl katkıda bulunabileceğini araştıran bir Ar-Ge projesidir. Bu amaçla pilot proje kapsamındaki kütüphane personeli bilgi teknolojisi ve halkla ilişkiler konularında eğitilmiş ve bu eğitimleri halka yansıtmaları için çalışmaları istenmiştir. Bir yandan da bu eğitimlerin etkisini ölçmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. 2013 yılı Temmuz ayında başlayan projenin Ekim 2015’te bitirilmesi hedeflenmiştir. Pilot çalışmadan elde edilecek veriler ışığında, Türkiye’deki halk kütüphanelerinin toplumda bir “cazibe merkezi” olarak dönüştürülmesine yönelik, sürdürülebilir bir model önerisinde bulunulacaktır. Bu kapsamda; ülke geneline yönelik bir program hazırlanması öngörülmektedir. Bu programın, alt yapıya ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini içermesi; eğitim, tanıtım, etki değerlendirme konularında neler yapılacağını belgelemesi; ülke programı için gerekli mali yükü ortaya koyması; Projeyi Ulusal Bilgi Toplumu Stratejisi ile bütünleştirecek bir anlayışta olması hedeflenmektedir. Projenin tüm Türkiye’de uygulanabilmesi durumunda; BİT alt yapısı hazırlanmış, personeli eğitilmiş, çağdaş tanıtım yöntemlerini kullanabilecek bir yönetim tarzı ile yeni bir anlayışa kavuşan halk kütüphaneleri, toplumun dezavantajlı kesimlerinin “sayısal bölünme” den uğrayacakları zararı önemli ölçüde önleyebilecektir.”

Bu arada bilgisayar eğitim kursuna başlayan Oltulu çalışan bayanlar, kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken verilen hizmetten ötürü memnuniyetlerini ifade ettiler.

 
Ergaz Bluepet’e dadaşça tanıtım
 
Yasin Haşimoğlu’nda ‘Okuma Bayramı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kar Film Festivali heyecanı başladı
11. Uluslararası Kar Film Festivali münasebetiyle İletişim Fakültesinde, ...
'Nevruz Milli geleneğimiz'
Türk Ocakları Erzurum Şubesi Nevruz Bayramını kutladı.
Oltu Karabekir Camisi yenilendi
Oltu Kazım Karabekir Camisi yapılan tadilatın ardından düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.
 
Uyanış son kez sahnelenecek
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Gençlik Komisyonu Tiyatro Ekibi tarafından, ...
11. Uluslararası Kar Film Festivali’nde geri sayım
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nce gelenekselleştirilen 11’inci ...
Alvarlı Efe Hazretlerine Vefa
Sakarya Erzurum Ovacıklılar Derneği, Erzurum Kurtuluşu münasebetiyle yetiştirdiği ...
 
Kocagüney Erzurum Tarihi’ne ışık tuttu
Er-Vak, Erzurumlu Tümgeneral Vehbi Kocagüney’in 1942 yılında kaleme aldığı ...
Pasinler’de duygulandıran tören
Pasinler ilçesinde düzenlenen etkinliklerle 18 Mart Çanakkale Zaferinin ...
Aşkale’de Ecdada Saygı etkinliği
Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Erzurum’un Aşkale İlçesi’nde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva