//TANITIM ETKİNLİĞİ
Hafta sonunda İstanbul’dan Erzurum’a havayoluyla gelen grup, karayoluyla Oltu’ya geçti. Oltu’da konaklama tesisinde dinlenen gruba ilk önce Oltu Cağ Kebabı ile ilgili bilgiler verildi. Coğrafi işaret belgesi alınmasıyla ilgili süreç anlatıldı. İstanbul’dan gelen gruptaki uzmanların fikirlerini açıkladığı kısa sunumun ardından, misafirlere Oltu Taşı ve Oltu Zümrütü’nün işlenerek satışa sunulduğu iş merkezi gezdirildi. Oltu Kalesi’ni di ziyaret eden grup, daha sonra ilçe gezisinin ardından Oltu Cağ Kebabı’nın hazırlanışından pişirilmesine kadar tüm aşamalarını içeren canlı bir sunumu izlediler. Sunum sırasında gruptaki bazı uzmanlarda hazırlık süreciyle ilgili tavsiyelerini uygulamalı olarak anlattılar. Oltu Cağ Kebabı ikramının ardından semaverde hazırlanan çaylarını yudumlayan gruba Ozan Hikmet Çelebi de Erzurum yöresinden ve kendi eserlerinden türkülerden oluşan sazlı-sözlü bir konser sundu.
Etkinliğe katılan gazeteci ve uzmanlar, Oltu Cağ Kebabı’nın kendine özgü tadı ve lezzeti bulunduğunu belirterek, değişik adlarla Türkiye genelinde tanınan bu lezzetin özellikle Oltu’da tamamen yöresel argümanlar kullanılarak sunulması gerektiğini ifade ettiler. Uzmanlar, ayranın hazır sunulması yerine yayıkta hazırlanmasını, tandır ekmeği ile birlikte sunulmasını, etin hazırlanışı sırasında karabiber katılmasının en son aşamada düşünülmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde de bulundular. Uzmanlar, tanıtım çalışmalarında Cağ Kebabı’nın tarihsel geçmişine işaret eden bir hikayenin yapılacak araştırmalarla ortaya çıkarılması gerektiğini de ifade ederek, bunun çok önemli olduğuna işaret ettiler.
//İSTİHDAMA KATKI
Öte yandan Oltu Cağ Kebabı’na coğrafi işaret belgesinin alınmasının ardından 8 yıla yayılacak bir proje ile tanıtımının yapılması, yörede yetiştirilecek koyun ve keçilerin kesiminin yapılmasının ardından, pişirilmeye hazır konuma getirilip, soğutmalı araçlarla Türkiye genelinde dağıtımının yapılması ve bu sayede bölgede 250 ila 500 kişinin bu yolla istihdamı da hedefleniyor.
//TÜRK MUTFAK LİTERATÜRÜNE GİRDİ
Oltu Ticaret ve Sanayi Odası, 2009 yılında patent alarak ilçeye özgü bir tat olarak literatüre giren Oltu cağ kebabını lezzet ustalarının katılımıyla tanıttı. Organizenin sunumunu üstlenen Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Cafer Yakupoğulları, Oltu cağ kebabının hak ettiği yere gelebilmesi için konunun uzmanlarının görüş ve değerlendirmelerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Herkesin fikrine ihtiyaç duyduklarının altını çizen Yakupoğulları, "Bundan sonraki yol haritamızı bu değerlendirmeler ışığında daha da belirginleştireceğiz." dedi.
//YÖRE KOYUNCULUĞU GELİŞTİRİLECEK
Oltu cağ kebabının oldukça önemli ve konuyla ilgili uzman bir davetli topluluğunun karşısına çıkmasının kat edilen yol açısından önemli olduğunun altını çizen Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ise, "Birçok konuda olduğu gibi cağ kebabı ile ilgili de geldiğimiz nokta doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu işten ilçe merkezi ve Türkiye'nin birkaç ilinde ekmek yiyen çok insanımız var. Planlanan standart, üretim ve pazarlama ağının tamamlanmasının ardından cağ kebabı yöremiz için etkili ve önemli bir gelir kapısı olacak, yöre koyunculuğu da canlanacaktır." diye konuştu.
//OTSO’DAN MARKA AÇILIMI
Oltu Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Baki Karaca, cağ kebabı ile ilgili şimdiye kadar yapılan tüm girişimlerin hem yöreye ait bu lezzeti ülke geneline tanıtma ve yayma hem de ciddi bir ekonomik girdi sağlama çabası olduğunun altını çizerek, "Ürünümüze sahip çıkıp, iyi bir pazarlama ağıyla yörede neredeyse bitme noktasına gelen koyunculuğun da gelişmesini sağlayacağız. Değerli konuklarımızdan konuyla ilgili yerinde ve ufkumuzu açıcı öneriler geldi. Bu da organizasyonun ne denli isabetli olduğunu göstermiştir." ifadelerini kullandı.
//KAKINÇ’TAN TAM NOT
Davetliler arasında yer alan Araştırmacı-Yazar Seyfettin Halit Kakınç, yöresel lezzetlerin hak ettiği değeri bulması ve dünya pazarında yer bulabilmesinin en etkili yönteminin ürünün bir hikâyesinin olmasından geçtiğini söyledi. Oltu cağ kebabının artık patente sahip yöresel bir lezzet olmaktan öte Türkiye'nin her tarafına pazarlanabilmesinin önemine işaret eden Kakınç, gelinen noktanın küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı.
//TÜRK MUTFAĞINA YENİ LEZZET
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de daha önce birkaç kez geldiği Oltu'da cağ kebabını tattığını belirterek, "Oltu'nun sahip olduğu zengin kültürel zenginlikler yanında mutfağı ile de ön plana çıkma çabası bizleri son derece sevindirdi. Oltu cağ kebabının üretiminde kullanılan etin bölgeye ait doğal ortam ve yaylalardan beslenen ve yetiştirilen koyunlardan elde edilmiş olması başlı başına bir farklılıktır. Yani bir anlamda ham maddenin korunması ve devamlılığının sağlanması çok önemli. Bunun yanında etin hazırlanışı da farklı bir teknikle yapılıyor. Tamamen odun ateşinde pişirilen etin lezzeti bir harika." şeklinde konuştu.
//GENİŞ ÇAPLI ORGANİZASYON
Organizasyona Aksiyon Dergisi Ankara Temsilcisi İdris Gürsoy, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı ve Habertürk Gazetesi'nden Adnan Şahin, Lacivert-Hayal Kahveleri İşletmecisi Önder Köse, Mutfak Dostları Derneği Genel Sekreteri Zeynep Kakınç, Araştırmacı-Yazar S.Halit Kakınç, Food in life Dergisi sahibi Gökmen Sözen, Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak Ekipmanları'ndan Dilek Öztiryaki, İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Hüsran Köse, Kanal D Dramalar Koordinatörü Lale Eren, Mimolet Executive Chef İşletmecisi Murat Bozok, Sabah Gazetesi yöneticilerinden Murat Çelikkan, KAVALA Vakfı Genel Müdürü Meltem Arslan Çelikkan, Türk Günleri Organizatörü Monique ve Osman Serim, Restoran işletmecisi Tahir Tekin Öztan ile Erzurum ve Oltu'dan ulusal ve yerel basının temsilcileri katıldı.