ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Ağustos 2010 Pazartesi - 08:40

Oltu cağ kebabı dünya mutfağına giriyor

*** Coğrafi işaret belgesine kavuşan Oltu Cağ Kebabı ile ilgili tanıtım çalışmalarına başlandı.Türkiye’nin önde gelen resturant işletmecileri, mutfak ve yemek uzmanları, dernek temsilcileri ve gazetecilerin bulunduğu bir grup Oltu’da incelemelerde bulundu. Erzurum'un dünyaca ünlü lezzeti Oltu cağ kebabının tanıtımı için, hafta sonu her biri yemek ve mutfak alanında uzman, tanınmış lezzet ustaları Oltu'da ağırlandı.

Oltu cağ kebabı dünya mutfağına giriyor

//TANITIM ETKİNLİĞİ
Hafta sonunda İstanbul’dan Erzurum’a havayoluyla gelen grup, karayoluyla Oltu’ya geçti. Oltu’da konaklama tesisinde dinlenen gruba ilk önce Oltu Cağ Kebabı ile ilgili bilgiler verildi. Coğrafi işaret belgesi alınmasıyla ilgili süreç anlatıldı. İstanbul’dan gelen gruptaki uzmanların fikirlerini açıkladığı kısa sunumun ardından, misafirlere Oltu Taşı ve Oltu Zümrütü’nün işlenerek satışa sunulduğu iş merkezi gezdirildi. Oltu Kalesi’ni di ziyaret eden grup, daha sonra ilçe gezisinin ardından Oltu Cağ Kebabı’nın hazırlanışından pişirilmesine kadar tüm aşamalarını içeren canlı bir sunumu izlediler. Sunum sırasında gruptaki bazı uzmanlarda hazırlık süreciyle ilgili tavsiyelerini uygulamalı olarak anlattılar. Oltu Cağ Kebabı ikramının ardından semaverde hazırlanan çaylarını yudumlayan gruba Ozan Hikmet Çelebi de Erzurum yöresinden ve kendi eserlerinden türkülerden oluşan sazlı-sözlü bir konser sundu.
Etkinliğe katılan gazeteci ve uzmanlar, Oltu Cağ Kebabı’nın kendine özgü tadı ve lezzeti bulunduğunu belirterek, değişik adlarla Türkiye genelinde tanınan bu lezzetin özellikle Oltu’da tamamen yöresel argümanlar kullanılarak sunulması gerektiğini ifade ettiler. Uzmanlar, ayranın hazır sunulması yerine yayıkta hazırlanmasını, tandır ekmeği ile birlikte sunulmasını, etin hazırlanışı sırasında karabiber katılmasının en son aşamada düşünülmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde de bulundular. Uzmanlar, tanıtım çalışmalarında Cağ Kebabı’nın tarihsel geçmişine işaret eden bir hikayenin yapılacak araştırmalarla ortaya çıkarılması gerektiğini de ifade ederek, bunun çok önemli olduğuna işaret ettiler.
//İSTİHDAMA KATKI
Öte yandan Oltu Cağ Kebabı’na coğrafi işaret belgesinin alınmasının ardından 8 yıla yayılacak bir proje ile tanıtımının yapılması, yörede yetiştirilecek koyun ve keçilerin kesiminin yapılmasının ardından, pişirilmeye hazır konuma getirilip, soğutmalı araçlarla Türkiye genelinde dağıtımının yapılması ve bu sayede bölgede 250 ila 500 kişinin bu yolla istihdamı da hedefleniyor.
//TÜRK MUTFAK LİTERATÜRÜNE GİRDİ
Oltu Ticaret ve Sanayi Odası, 2009 yılında patent alarak ilçeye özgü bir tat olarak literatüre giren Oltu cağ kebabını lezzet ustalarının katılımıyla tanıttı. Organizenin sunumunu üstlenen Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Cafer Yakupoğulları, Oltu cağ kebabının hak ettiği yere gelebilmesi için konunun uzmanlarının görüş ve değerlendirmelerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Herkesin fikrine ihtiyaç duyduklarının altını çizen Yakupoğulları, "Bundan sonraki yol haritamızı bu değerlendirmeler ışığında daha da belirginleştireceğiz." dedi.
//YÖRE KOYUNCULUĞU GELİŞTİRİLECEK
Oltu cağ kebabının oldukça önemli ve konuyla ilgili uzman bir davetli topluluğunun karşısına çıkmasının kat edilen yol açısından önemli olduğunun altını çizen Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ise, "Birçok konuda olduğu gibi cağ kebabı ile ilgili de geldiğimiz nokta doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu işten ilçe merkezi ve Türkiye'nin birkaç ilinde ekmek yiyen çok insanımız var. Planlanan standart, üretim ve pazarlama ağının tamamlanmasının ardından cağ kebabı yöremiz için etkili ve önemli bir gelir kapısı olacak, yöre koyunculuğu da canlanacaktır." diye konuştu.
//OTSO’DAN MARKA AÇILIMI
Oltu Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Baki Karaca, cağ kebabı ile ilgili şimdiye kadar yapılan tüm girişimlerin hem yöreye ait bu lezzeti ülke geneline tanıtma ve yayma hem de ciddi bir ekonomik girdi sağlama çabası olduğunun altını çizerek, "Ürünümüze sahip çıkıp, iyi bir pazarlama ağıyla yörede neredeyse bitme noktasına gelen koyunculuğun da gelişmesini sağlayacağız. Değerli konuklarımızdan konuyla ilgili yerinde ve ufkumuzu açıcı öneriler geldi. Bu da organizasyonun ne denli isabetli olduğunu göstermiştir." ifadelerini kullandı.
//KAKINÇ’TAN TAM NOT
Davetliler arasında yer alan Araştırmacı-Yazar Seyfettin Halit Kakınç, yöresel lezzetlerin hak ettiği değeri bulması ve dünya pazarında yer bulabilmesinin en etkili yönteminin ürünün bir hikâyesinin olmasından geçtiğini söyledi. Oltu cağ kebabının artık patente sahip yöresel bir lezzet olmaktan öte Türkiye'nin her tarafına pazarlanabilmesinin önemine işaret eden Kakınç, gelinen noktanın küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı.
//TÜRK MUTFAĞINA YENİ LEZZET
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de daha önce birkaç kez geldiği Oltu'da cağ kebabını tattığını belirterek, "Oltu'nun sahip olduğu zengin kültürel zenginlikler yanında mutfağı ile de ön plana çıkma çabası bizleri son derece sevindirdi. Oltu cağ kebabının üretiminde kullanılan etin bölgeye ait doğal ortam ve yaylalardan beslenen ve yetiştirilen koyunlardan elde edilmiş olması başlı başına bir farklılıktır. Yani bir anlamda ham maddenin korunması ve devamlılığının sağlanması çok önemli. Bunun yanında etin hazırlanışı da farklı bir teknikle yapılıyor. Tamamen odun ateşinde pişirilen etin lezzeti bir harika." şeklinde konuştu.
//GENİŞ ÇAPLI ORGANİZASYON
Organizasyona Aksiyon Dergisi Ankara Temsilcisi İdris Gürsoy, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı ve Habertürk Gazetesi'nden Adnan Şahin, Lacivert-Hayal Kahveleri İşletmecisi Önder Köse, Mutfak Dostları Derneği Genel Sekreteri Zeynep Kakınç, Araştırmacı-Yazar S.Halit Kakınç, Food in life Dergisi sahibi Gökmen Sözen, Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak Ekipmanları'ndan Dilek Öztiryaki, İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Hüsran Köse, Kanal D Dramalar Koordinatörü Lale Eren, Mimolet Executive Chef İşletmecisi Murat Bozok, Sabah Gazetesi yöneticilerinden Murat Çelikkan, KAVALA Vakfı Genel Müdürü Meltem Arslan Çelikkan, Türk Günleri Organizatörü Monique ve Osman Serim, Restoran işletmecisi Tahir Tekin Öztan ile Erzurum ve Oltu'dan ulusal ve yerel basının temsilcileri katıldı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Aydoğdu 23 Ağustos 2010 Pazartesi 15:19

Sevgili Tortum'lu hemşerilerim. Oltu cağ kebabı Oltu ilçe merkez ve köylerinde yıllardan beri yapılmaktadır.Köyün gençleri bir araya gelir ortaklaşa bir koyun alır. Bir gün öncesinden hazırlıklar yapılır.Ertesi gün semaverler alınarak Suların en soğuk aktığı yerde cağ kebabı vurulur.Cağ ustası pişen etleri sırasıyla cağlara dizerek (keserek) katılan katılımcılara ikram eder,et bitinceye kadar bu böyle devam eder.Daha sonra semaverde hazırlanan taşan kanı çaylar içilir .gençler yöresel türküler söyleyerek birlikte olmanın arkadaşlığın kardeşliğin sosyal dayanışmanın gururunu ve mutluluğunu yaşarlar.Biz Oltulular olarak hep böyle gördük ve böyle biliriz.Sözüm ona cağ kebabı Oltu'ya aittir. Oltunun tarihten gelen bir kültür mirasıdır.Şimdi ise restoranlarda Oltu cağ kebabı olarak yerini aldı bile. İzmirden sevgilerle

Yorumu oyla      9      4  
oguzhan 13 Ağustos 2010 Cuma 18:27

ahada cag kebap oltu oldu ne oldu tortum cag kebaba nazarmı degdi ben her yerde dnyada her zaman tortum diye duydum oltu diye yeni duyuyorum hayırlı olsun hasan çakmak tortum belediye başkanı yer verde bi salon açsınlar koltugundan bi dışarı çıkta bak dünyada neler oluyor oltulular patates yerine çag kebap yiyormuş:))))

Yorumu oyla      6      7  
kemal kara 13 Ağustos 2010 Cuma 15:14

cağ kebabının vatanı tortumdur. ilk defa ticari maksatla derekapı ve ahbusor kapıda yapılmış tır. olur oltu şenkaya bu yoldan geçerken bu kebabı görmüşlerdir.oltulularda sahip çıkmıştır. hatta bir firmada ben icat ettim demekdedir.erzurum çağ kebabı diyende vardır.aslı tortum çoruh vadisine özgü meşe odununda koyun etinin kekik ve diyer otlarla terbiyesi ile yapılan toplu yendiğinden tabak çatal zorluğundan cağ denen şişler ile servis yapılır yanındada sadece soğan ve dometes yenir. ekmekte lavaş olmalıdır.

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kitap Dostlarından Ramazan Buluşması
Erzurum’da kültür ve sanat etkinliklerinde ilk akla gelen kuruluşlardan ...
Camilerde Ramazan seferberliği
Orhan YILDIRIM(CİHAN)- Erzurum'da vatandaşın rahatça ibadet edebilmeleri ...
Hocalı Katliamı dünyaya anlatılıyor
IŞIK ÇAPANOĞLU (İHA) - 25-26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Hocalı ...
 
Ramazan geliyor, Hayır Kapıları açılıyor
ERZURUM(GHA) - Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle, yardım kuruluşları da harekete ...
İl Halk Kütüphanesi arşiv hazinesi
ERZURUM(GHA) - Tarihe düşülen notlar ve yaşamın bir parçası olan günlük ...
Gençlik Meclisi üyelerinden milli etkinlik
Bağcılar Belediyesi, "Kuruluştan kurtuluşa milli mücadelenin izinde" sloganıyla ...
 
Fırçalarıyla, Erzurum’u renklendiriyorlar
ERZURUM (İHA) - Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencileri şehri renklendiriyor. ...
Turizmde Ramazan umudu
ERZURUM(GHA) – İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, “Ramazan ayında ...
Erzurum’un marka ziyneti: Oltu Taşı
Erzurum’da süs eşyası denince akla gelen ilk isim olan, ünü yurt içi ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva