ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Erzurum eksi 6’yı gördü
Erzurum eksi 6’yı gördü
İbrahim Hakkı’nın 1755’te tespit ettiği gerçek
İbrahim Hakkı’nın 1755’te tespit ettiği gerçek
Tekman’da futbol turnuvası düzenlendi
Tekman’da futbol turnuvası düzenlendi
Lise öğrencilerinden ‘Sabrın İzleri’ filografi sergisi
Lise öğrencilerinden ‘Sabrın İzleri’ filografi sergisi
HABERLER>EĞİTİM
8 Mayıs 2013 Çarşamba - 13:40

Oltu AİHL’den Hoşgörü Seyahati

Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi proje ekibi “AB Ülkelerinde Din Öğretimi Uygulamalarının Yerinde İncelenmesi ve Medeniyetler İttifakı” konulu AB projesi kapsamında incelemelerde bulunmak üzere ikinci çalışma gezisi için İtalya’ya gittiler.

Oltu AİHL’den Hoşgörü Seyahati

DURSUN MURAT AYDIN
ERZURUM (İHA) - Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi proje ekibi “AB Ülkelerinde Din Öğretimi Uygulamalarının Yerinde İncelenmesi ve Medeniyetler İttifakı” konulu AB projesi kapsamında incelemelerde bulunmak üzere ikinci çalışma gezisi için İtalya’ya gittiler.
Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı 2012 Hayatboyu
LEONARDO DA VİNCİ HAREKETLİLİK PROJESİ
Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hazırladığı projenin uygulanması çalışmaları sürüyor. Haziran 2012 itibariyle yürütülmeye başlanan proje kapsamında ilk çalışma ziyaretini Çek Cumhuriyeti’ne yapan İmam Hatip Lisesi proje ekibi 7 Mayıs’ta İtalya’ya gitti. Avrupa’da, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve dini mekânların ziyaret edileceği gezi öncesinde Okul Müdürü Önser Yeğin açıklamalarda bulundu.
Yeğin konuyla ilgili olarak; “Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik projeleri 2012 yılı Teklif Çağrısı döneminde Ulusal Ajans’a 2261 proje teklifi başvurusu yapılmıştır. Yapılan içerik değerlendirmeleri sonucu 320 projenin desteklenmesi uygun bulunmuştur. Okulumuz proje koordinatörü Temel Vural ve proje ekibimiz tarafından hazırlanan “AB Ülkelerinde Din Öğretimi Uygulamalarının Yerinde İncelenmesi ve Medeniyetler İttifakı” konulu projemiz de yeterli puanı alarak 234. sırada kabul edilmiştir. 2012 Haziran ayı itibariyle uygulamaya başladığımız proje faaliyetlerimiz 2013’ün Ağustos ayında sona erecek şekilde planlanmıştır.” dedi.
YEĞİN BİLGİ VERDİ
“6-14 Kasım 2012 tarihleri arasında proje kapsamında yaptığımız Çek Cumhuriyeti gezisi sırasında Almanya ve Avusturya’da da bir kısım etkinlikler gerçekleştirdik.” diyerek projenin ilk ayağıyla ilgili bilgiler aktaran Yeğin, “Proje ekibimiz bu ülkelerde eğitim, öğretim faaliyetlerinin işleyişi hakkında incelemelerde bulundu. Bir meslek lisesi olmamız sebebiyle, özellikle din eğitiminde uygulanan metotlarının incelenmesine ağırlık verdik. Demokrasi ve insan hakları konularındaki uygulamaları yerinde görme fırsatımız oldu. Çalışmalarımız sırasında Türk Kültür ve medeniyetini, İslam dininin sevgi ve hoşgörüyü esas alan yaklaşımını, geçmişte ve günümüzdeki somut örneklerle anlatma imkânı bulduk. Bu çalışmalarımızı ve tecrübelerimizi kamuoyuyla da paylaştık. Okulumuzun başarı hanesine kaydedilen uluslararası bir projenin AB sürecinde farklı kültürlerin birbirlerini doğru anlamalarına, önyargıların ortadan kaldırılmasına, dünya barışına ve eğitim faaliyetlerine olumlu katkı sağlayacağı ümidiyle, proje kapsamında ikinci çalışma ziyaretimizi 7-14 mayıs tarihleri arasında İtalya’ya yapacağız.”şeklinde konuştu.
Proje ve Program koordinatörü Temel Vural ise projeyle ilgili olarak şu hususları dile getirdi: “Projemizi, Çek Cumhuriyeti ve İtalya’daki sivil toplum kuruluşları, yerel ortak olarak Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi ortaklığı ile hazırladık. Avrupa Birliği Bakanlığı, Ulusal Ajans tarafından kabul edilen projemizde özetle şu hususlar ön plana çıkmaktadır:
“Proje, AB ülkelerinde, din eğitimi, dini kuralları öğrenme ve yaşama hakkı, inançlara saygı, dinler arası hoşgörü konularındaki uygulamaları görme, yerinde inceleme ve tespit edilen olumlu, uygulanabilir örneklerin Türkiye'de de yaygınlaştırılması imkânlarını araştırmaya yönelik olarak tasarlanmıştır. Ayrıca Türkiye’deki uygulamaların da Avrupa’da anlatılması planlanmıştır. Proje, son zamanlarda ulusal ve uluslararası medyada da yer bulan dini önyargı ve bağnazlık olarak ifade edilebilen bir kısım algı ve yargıların toplumsal huzur ve güven açısından doğurduğu tehlikenin farkındalığından hareketle ortaya çıkmıştır.”
“Türkiye nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmakla beraber, ülkemizde farklı din mensupları da bulunmaktadır. Anadolu'da, asırlarca birlikte yaşama konusunda dünyaya model olabilecek bir birliktelik sergilenmiştir. Anadolu coğrafyasında, Müslüman çoğunluk tarafından başka din mensuplarına dini tercihleri konusunda bir baskı yapılmamış, bu topraklarda yüzyıllar boyunca sevgi ve hoşgörü iklimi egemen olmuştur. Ancak bugün hem AB ülkelerinde hem de ülkemizde, zaman zaman din eğitimi, din ve vicdan hürriyetleri konusunda karşılıklı olarak birtakım önyargılar ve bu önyargıların beslediği bazı olumsuzluklar gözlenmektedir.”
“Türkiye olarak, AB'nin bir üyesi olma yolunda ilerlerken geçmişteki tecrübelerin günümüze taşınmasının, gerçekleşecek bir AB üyeliğinde birlikte yaşama kültürümüze ve yanlış anlaşılmaların karşılıklı olarak ortadan kaldırılmasına ciddi katkılar sağlayacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Ülkemizde geçmişte yaşanmış tecrübelerin ve bugünkü uygulamaların AB'li müstakbel ortaklarımıza doğru anlatılması ile önyargıların ortadan kaldırılmasında önemli mesafeler alınacağını kabul etmek gerekir. Bu noktadan bakıldığında, bir ortaklığın tarafları olarak Türkiye, İtalya ve Çek Cumhuriyeti toplumlarının birbirlerini doğru anlamalarının önemli olduğu kadar, hem din öğretimi hem de din ve vicdan hürriyeti konularında karşılıklı olarak birikimlerden faydalanılmasının da bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz.”
Okulumuz idareci ve öğretmenleri, Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi’nden katılımcıların, inceleme ve gözlemler neticesinde elde edilecek iyi örneklerden oluşan somut sonuçlar okullarda öğrencilerimize; yerel ortaklarımız olan Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi vasıtasıyla da toplumun değişik kesimlerine yaygınlaştırılacaktır. Böylece, çağdaş ve pedagojik esaslara dayalı bir din eğitimine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Din mensupları arasında karşılıklı hoşgörü ve birbirini anlama kültürünün yaygınlaştırılması, AB ile daha sağlam, iyi niyetli, önyargılardan arınmış inançlara saygılı bir işbirliğine ve AB'ye uyum sürecine katkıda bulunmak da projenin hedefleri arasındadır.”
İmam Hatip Lisesi, Oltu Müftülüğü ve Gözlem Gazetesi’nden toplam 16 katılımcısı olan projemiz birer haftalık 2 ayrı hareketlilikten oluşmaktadır. Avrupa’daki ilk hareketlilik 6 Kasım 2012 Salı günü Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prah'da başlayıp, Almanya ve Avusturya’da devam eden etkinliklerle 13 Kasım 2012 Salı günü yine Prah'da sona erecek şekilde gerçekleştirildi. Bu hareketlilikte okulumuz öğretmen ve idarecilerinden 5 katılımcı, Oltu Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi’nden 3 kişi olmak üzere toplam 8 katılımcı yer aldı. Şimdi ise benzer bir çalışmayı İtalya’da yürüteceğiz. İkinci hareketlilik 7 Mayıs 2013 Salı günü İtalya'nın Basilicata bölgesinin Potenza şehrinde başlayarak Roma, Potenza ve Rimini'de devam edip 14 Mayıs 2013’de sona erecek; proje etkinlikleri 2013 yılının Ağustos ayında tamamlanacaktır.” dedi.
 

 
‘Engelsiz Yaşam Merkezi’nde geri sayım
 
Erzurum’da futbol fırtınası
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
11 Mayıs 2013 Cumartesi 10:32

Herkes bilir ki bu projelerde amaç ufak bi tatil yapmaktır, çalışma gezileri genelde böyle olur.

Yorumu oyla      7      4  
hoşgörü 11 Mayıs 2013 Cumartesi 01:36

her gün yüzlerce Müslüman batılı Hristiyanlarca katlediliyor.hristiyanların papasından ses çıkıyormu?şimdi kalkıp hoşgörü şakşakçılığı yapılıyor.Dinler arası diyaloga sayın Dİ başkanı bile karşı çıktı.yine kalıntıları var.gidip höşgörüyü batıda inceleyecğinbize kendi tarihinize bakın.tarihinizden ışık alın biraz.bir avatndaş olarak bu tip AB hayranı projleri hoş karşılamıyorum.Masumda bulmuyorum.

Yorumu oyla      7      5  
GÜRBÜZ 11 Mayıs 2013 Cumartesi 00:01

Projede emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Temel VURAL hocamızın gayretleri ve özverisi takdire şayan.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Kar Serçesi’ 12 Mayısta gösterimde
"Kar Serçesi" adlı filminin 12 Mayıs 2013'te izleyicilerle buluşacağı açıklandı.
‘Dünden Bugüne Erzurum’
Atatürk Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu’nin düzenlemiş olduğu, ...
ETÜ Olimpiyatı tamamlandı
ÖZEL-Erzurum Teknik Üniversitesi(ETÜ)’nce düzenlenen 1.Matematik Olimpiyatı sonuçları açıklandı.
 
Grassi Türk-İtalyan İlişkileri’ni anlattı
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası ...
DAİB’den bilgilendirme semineri
DAİB tarafından Dış Ticaret ile ilgili firma ve kuruluşlarda çalışan elemanların ...
Eğitimde büyük hedef
Vali Öztürk, Erzurum'un eğitimdeki hedefinin ülke genelinde 15'inci sıraya ...
 
AÖF dünyaya açıldı
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, çeşitli öğrenim materyallerini ...
Bilgide ASML farkı
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tertip edilen bilgi yarışmaları kapsamında ...
Öğrenciler şiir okumada yarıştılar
Pasinler ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından şiir yarışması düzenlendi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva