ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
HABERLER>EĞİTİM
17 Mart 2015 Salı - 05:39

Öğretmen Okulları 167’inci yılında

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen Öğretmen Okullarının 167.Kuruluş Yıl Dönümü kutlamaları, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonun da gerçekleşti.

Öğretmen Okulları 167’inci yılında

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen Öğretmen Okullarının 167.Kuruluş Yıl Dönümü kutlamaları, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonun da gerçekleşti.

Programa Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları katıldı.

YILDIRIM’IN MESAJLARI

 Programın açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yıldırım öğretmen adaylarına önemli mesajlar verdi. Yıldırım, çağdaş anlamda öğretmen okullarının ilki olarak kabul edilen Darülmuallim’in açılışının 167. yılı münasebetiyle düzenlenen toplantıya teşrif eden herkese teşekkür etti.

EĞİTİMLE AMAÇ

Eğitimle asıl amaçlanan insanı daha da, onun doğuştan sahip olduğu bazı yeteneklerini ortaya çıkarmak ve geliştirmek olduğunu belirten Prof.Dr. Ali Yıldırım, eğitimin aynı zamanda insanın, insanlık vakarına yakışır nitelikli bir hayat sürdürmesini amaçladığını söyledi. Yıldırım bütün bunların geliştirilmesi için eğitimin işin ehli kimselerce, yani öğretmenler tarafından verilmesi gerektiğini hatırlattı.

ÖĞRETMEN YETİŞTİRME MODELLERİMİZ

Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti. “ Öğretmen yetiştirme modellerimiz çeşitli aşamalar ve gelişmelerle günümüze kadar gelmiştir. 167 yıllık bu süreçte, Dârulmuallim’den sonra kız öğretmen okulu olan Dârulmuallimat, Dârulmuallimin-i Sıbyan ve Dârulmuallimin-i İdadi gibi öğretmen okulları da açılmıştır. Cumhuriyet dönemine geçilirken, toplumun yüzde 10’u bile okuryazar olmadığı için öğretmen yetiştirme konusu en büyük öncelikler arasında yer almıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk “Başöğretmen” unvanı ile karatahta başında halka ders vermiş, toplumun eğitimi için büyük çaba harcamıştır. Ülkemizde tarihsel süreç içinde çeşitli öğretmen yetiştirme modelleri denenmiş ve uygulanmıştır. Dârulmuallimin-i Rüştiye denilen Dârulmuallimin mektepleri, rüştiyelere erkek öğretmen yetiştirmek için 16 Mart 1848 de açılmıştır. Bu tarih, öğretmen okullarının kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.

“ÖĞRETMENLİK ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN İHTİSAS MESLEĞİDİR”

Öğretmenlik mesleğinin hassasiyetine de vurgu yapan Prof. Dr. Ali Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti; “Öğretmenlik mesleğinin doktorluk, mühendislik, veterinerlik vb. mesleklerde olduğu gibi özel eğitim gerektiren bir ihtisas mesleği olduğunu bilmek gerekir. Değişen toplum şartları ile birlikte eğitim kurumlarının da kendilerini yenilemeleri ve bazı yapısal değişikliklere gitmeleri zorunludur. Bu bağlamda 167 yıllık süreçte çok sayıda öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarının açılmış olması, bir zenginlik olarak da değerlendirilebilir. Ancak “Ağaç kökü üzerinde gelişir.” düşüncesinden hareketle, değişiklikler yapılırken daha önceki tecrübelerden azami ölçüde faydalanılmasının, yeni kurulan kurumların işlevini çok daha etkili bir şekilde icra etmesine neden olacağı aşikârdır. Bu durum sürdürülebilirlik açısından da önemlidir. Sevgili öğretmen adayları; Sizler, her gün bilgilerinizi yenilemeli ve okuyan, düşünen, sorgulayan ve araştıran gençler olarak yeni bilgi kanallarına ulaşmayı, bir yaşam tarzı olarak benimsemelisiniz. Bu sorumluluğun farkında olduğunuza ve bu görevin üstesinden başarı ile gelebilecek potansiyele sahip bulunduğunuza gönülden inanıyoruz.”

ARSLAN’IN MESAJI

Öğretmen adaylarına önemli mesajlar veren İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, öğretmen adaylarının atama kaygılarına değindi. Yüksel Arslan “Öğretmen mesleği çok fedakârlık isteyen bir meslektir. Okulu bitirdiğinizde, eğitimlerinizi tamamladığınızda beraber çalışacağımız aday arkadaşlarımızsınız. Bakanlığımız ve adaylar arasında zaman zaman farklı iletişim araçları kullanılmaya çalışılıyor. Ülkemizde eğitim fakülteleri çok sayıda öğrenmen adayı mezun ederken, ne yazık ki bunların ancak bir kısmı, öğretmenlik mesleğine atanabiliyor. Bakanlığımız 2015 yılı atamaları için 47 bin kadro tahsis etti. Bakanlığımızın yeni getirdiği sistemle, öğretmenlik sınavında,  en az 15 alanda herkes kendi alanının sorularıyla test ediliyor. Başarılı olanlar, öğretmen olarak yoluna devam ediyor.”

Program sonunda, Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından Türk Halk Müziği Konseri verildi.

 
Lavaş, bir Erzurum markası
 
Sağlıkçılar moral depoladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balkanlar’da KÜNİB Rüzgârı
Atatürk Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer aldığı Kafkasya Üniversiteler ...
Yakutiye Üniversiteli anneleri ağırladı
Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezinin eğitim tarafını ...
Emanetçilerin yüzü güldü
Erzurum’da üniversiteye giriş sınavının birinci basamağı olan Yükseköğretime ...
 
Öğrenciler önlük, akademisyenler cübbe giydi
14 Mart Tıp Bayramı ve Geleneksel Önlük Giydirme Töreni, Atatürk Üniversitesi ...
Atatürk Üniversitesi Tıp Eğitiminde marka
Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
EGC bir ilke imza atıyor
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti (EGC), üyelerine yönelik olarak organize ...
 
‘Hep Birlikte Daha İyiye’
Pasinler 13 Mart İlkokulunda, okul idaresince “Hep Birlikte Daha İyiye” ...
Cumhuriyet MTAL’de örnek etkinlik
Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan "Mesleki Tanıtım ...
‘Erzurum’a dünden daha çok sarılıyoruz’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ‘Erzurum’a dünden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva