ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
Yeşilay: “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim”
Yeşilay: “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim”
 ETÜ’den vefa etkinliği
 ETÜ’den vefa etkinliği
HABERLER>GUNCEL
7 Temmuz 2009 Salı - 04:05

O bir dadaştı..

80'li Yıllarda Gerçekleştirdiği Projelerle "İstanbulluluk" Kavramının Yeniden Tartışmaya Açılmasında Önemli Rol Oynayan Erzurumlu bir annenin oğlu olan Çelik Gülersoy, Vefatının Altıncı Yılında Anılacak.

O bir dadaştı..

 80'li Yıllarda Gerçekleştirdiği Projelerle "İstanbulluluk" Kavramının Yeniden Tartışmaya Açılmasında Önemli Rol Oynayan Erzurumlu bir annenin oğlu olan Çelik Gülersoy, Vefatının Altıncı Yılında Anılacak.
Gerçekleştirdiği kültürel ve teknik projelerle İstanbul'da kentlilik bilincinin yeniden gündeme getirilip tartışılmaya açılmasında öncülük eden isimlerden Çelik Gülersoy, vefatının altıncı yılında Demirciköy'deki mezarı başında anılacak.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Turing Onursal Başkanı Çelik Gülersoy'un Demirciköy'de bulunan mezarı başındaki anma töreni yarın saat 11.00'de gerçekleştirilecek. Törene katılmak isteyenler için saat 10.00'da Dördüncü Levent'teki Birinci Oto Sanayi Sitesi Yanı Seyrantepe Girişi'nden araç kaldırılacak. Törene Turing Yönetim Kurulu ile kurum üyeleri ve Çelik Gülersoy Vakfı Mütevelli Heyeti de katılacak.
TÜRK TURİZMİNİN ÖNCÜLERİNDEN ÇELİK GÜLERSOY-
23 Eylül 1930'da Hakkari'de doğan Gülersoy, İstanbul'lu bir baba ve Erzurumlu bir annenin oğluydu. Gülersoy'un üç yaşında, 1933 yılında taşındıkları İstanbul'da gördüğü ilk semt Kariye Camii çevresi oldu. Aile bir yıl sonra Yıldız'a taşındı. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da yapan Gülersoy, Beyoğlu Erkek Lisesini birincilikle, İstanbul Hukuk Fakültesini iyi derece ile bitirdi. İstanbul sevgisi giderek kişiliğinin bir parçası haline gelen Gülersoy öğrenimi sırasında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na girdi ve kuruluşu dünyadaki benzerleri arasında en üst düzeylere taşıdı. TURİNG'i yeniden örgütleyerek Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu birçok hizmeti yerine getirmesini sağlayan Gülersoy turizm konusuna eğilen ilk bilimsel etüdleri yayınladı ve dünyada üye sayısı çok sınırlı bulunan, Monaco'daki Turizm Bilimsel Uzmanları Uluslararası Derneğine (AIEST) ve Uluslararası Turizm Akademisine üye seçildi. Turizm ve kültür çalışmaları dolayısıyla kendisine Kültür Bakanlığı'nca 1979'da "Şeref Plaketi", 2000'de Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 1976'da ise İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından "Cavaliere" ve 1980'de Fransız cumhurbaşkanınca "Ulusal Takdir" nişanları verildi.
HAYATINI KÜLTÜR VE SANATA ADAMIŞTI
1979 yılında, "Kapalı Çarşının Romanı" adlı yapıtı, Simavi Vakfı Sosyal Bilimler ödülünü kazandı. Gülersoy, Boğaziçi Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından, fahri doktora ünvanlarına layık görüldü.
İstanbul nüfusunun 20 kat artmasıyla yok olan kent ve kentlilik değerleriyle bunların korunmasına dikkat çekmek için 1970'lerde yeni çalışma dönemine giren Gülersoy, 30 yıl İstanbul tarihi üstüne yayınlar yaptı. 1970'lerde dizi halinde, şehrin semtlerinin yüzyıllar boyunca fiziksel değişikliklerini saptayan gravür ve resim materyalini, semtlerin tarihçeleriyle beraber yayınlamaya başlayan Çelik Gülersoy, ikinci olarak Türkiye'den sözeden yabancı ünlü eserleri ilk kez Türkçeye kazandırdı. Çelik Gülersoy Kapalı Çarşı, Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları, Göksu, Sultanahmet Camii ve Hıdiv Kasrı monografileriyle bu alanda da ilkleri gerçekleştirdi.
1979'dan sonra, İstanbul'un tarihi korularının bakımını ve içlerindeki köşk ve kasırların restorasyonunu ve Sultanahmet, Edirnekapısı ve Safranbolu'da önemli sokakların onarımını gerçekleştirerek, bunların oteller ve çay salonları halinde halka açılmasına öncülük eden Gülersoy'un çalışmaları karşısında karşılaştığı bazı engeller basın ve kamuoyundan tepki görmüştü. Gülersoy son düzenleme çalışmalarıyla da birçok ulusal ve uluslar arası ödüle layık görülmüştü.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzundere Akut Merkezi oluyor
AKUT Arama Kurtarma Derneği ile Uzundere Belediyesi arasında ön protokol ...
Kamu iş başvuruları bugün başlıyor
Kamuya öğretmen ve kariyer meslek memurları dışında kalan 10 bin 244 kadro ...
Iğdır'da Hz. Ali'nin Doğum Günü kutlandı
Hz. Ali'nin (R.A) doğum günü münasebetiyle Iğdır Hacı Yusuf Hacer Camii'nde ...
 
Gerileme rekoru..!
Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde kapanan gerçek kişi ticari ...
“Hipodrom Projesi”ne destek
Ege Bölgesi Erzurum Dernekleri Birliği Federasyonu Başkanı Muzaffer Okumuş ...
DATÜB’den ‘haklı’ tepki
Kandilli ve Ilıca’daki çiftçiler, tarlalarındaki yem bitkilerini, kilogramı ...
 
Başbağlar Şehitleri Rahmetle anıldı
Başbağlar şehitleri, törenle anıldı. Katliamın 16. yıldönümünde köyde ...
Bunlar, örnek insanlar
İl Özel İdaresi’nin köy yolu yapım çalışmalarını yürüten personel, mesai ...
Altıok göreve hızlı başladı
Mahmut Yıldız’ın, Karayolları Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva