ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
HABERLER>EĞİTİM
23 Ekim 2019 Çarşamba - 08:08

Nitelikli iş gücünde dev adım

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü’ imza töreni ve tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

Nitelikli iş gücünde dev adım

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü’ imza töreni ve tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen salonunda ‘Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü’ imza töreni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan arasında imzalandı.

Tanıtım videosunun izlenmesinin ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Milli Eğitim Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında, dış ticareti geliştirmek konusunda ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve dolayısıyla ülke ihracatına katkı sağlanması amacıyla ortaya koymuş olduğumuz yeni bir işbirliğine tanıklık etmenin mutluluğu içindeyiz. Mesleki ve teknik eğitimde sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliğe sahip, gelişen teknolojiye etkin şekilde uyum sağlayabilen, paydaşların planlama ve karar alma süreçlerine aktif şekilde katıldığı bir sistematiği hayata geçirmeyi çok önemsiyoruz. Ülkemizin 2023 vizyon çalışmaları doğrultusunda bu hedeflere ulaşabilmek için dünyanın deneyimlerinden, tecrübelerinden ve kaynaklarından yararlanmayı ihtiyaç ve talepleri bilerek yola çıkmayı çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZİN İHRACATINA KATKI SAĞLAYACAK ÇALIŞMA SÖZ KONUSU”

İstanbul, İzmir, Gaziantep, Mersin illerinde seçilen 4 okulda protokol faaliyetlerinin süreceğini belirten Selçuk, "Deneyim ihtiyacını son derece yüksek bir alan olarak dikkate aldığımız dış ticaret alanı, en büyük paydaşımız olan Ticaret Bakanlığıyla işbirliği yaparak yetişmiş iş gücü ihtiyacını önemli ölçüde geliştirme konusunda bir hedefimiz var. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı iş birliğinde ülkemizin ihracatına katkı sağlayacak dış ticareti geliştirmeye yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü geliştirmeyi kolaylaştıracak bu amaçla İstanbul, İzmir, Gaziantep, Mersin illerinde 4 okulumuzda protokol faaliyetleri yürütülecek biçimde bir çalışmamız söz konusu. Bugün bu protokol kapsamında alan öğretim programı ve eğitim materyalleri yabancı dil ağırlıklı olarak güncellenecek; zorunlu dil İngilizce, ikinci yabancı dil; Çince, Japonca, İspanyolca, Rusça vb. diller belirlenecek pilot kurumlarda uygulanmaya başlanacak. İşletmelerde beceri eğitimi ve staj uygulamalarının gerçek hizmet ve üretim ortamlarında yapılması, Bakanlığımız ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı iş birliğinde Hizmet içi eğitim faaliyetleri yapılması, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için toplantı, seminer, konferans, yarışma vb. farkındalık faaliyetleri düzenlemek ve destek verilmesi, alan öğretim programı ve eğitim materyallerinin güncellenmesi çalışmalarına katkı sağlanması, pilot okullarda öğrenim gören öğrencilere burs verilmesi, pilot okullardan mezun olanların istihdam edilmesi çok önemli. Çünkü iş garantili olarak açtığımız okulların insanlarımızı mutlu ettiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

"ANLAMLI BİR ADIM ATMIŞ OLDUK"

Protokolün, Türkiye’de rekabet gücünün arttırılmasında ve ekonomik kalkınma sağlamasında önemli bir adım olduğunu söyleyen Selçuk, “Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığı arasında, bilim ve teknoloji temeli üzerinde kurmuş olduğumuz bu köprü ile, inanıyorum ki sadece öğrencilerimiz için değil hem iş dünyasının teknolojik bilgiyle donatılmış, dünya ticaretine yön veren yabancı dillerden birini kullanma becerisine sahip, kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak hem de ülkemizin rekabet gücünün artırılması ve ekonomik kalkınmasına destek olmak adına değerli ve anlamlı bir adım atmış olduk” diye konuştu.

“DÜNYANIN 17. EKONOMİSİYİZ”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Barış Pınarı Harekatı’nda şehit düşen Türk askerine Allah’tan rahmet dileyerek ve projeye katkılarından ötürü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Pekcan, “Türkiye, dinamik yapısıyla bölgesel ve küresel ekonomik aktörlerden biri haline gelmiş bulunmakta. Bugün dünyanın 17. ekonomisiyiz. 1996 yılından beri Avrupa Birliğiyle Gümrük Birliği Anlaşmamız var. Coğrafi olarak Avrupa’nın Asya’nın, Kuzey Afrika’nın, Orta Doğu’nun, Rusya’nın ortasındayız. Komşularımız bizim doğal ticaret ortağımız. Bu ticaret ortaklarımızla ihracatımızın büyük bölümü bu bölgelere yapılıyor. Alışkanlıklarımız bu doğrultuda. Ancak dünya; ticaret savaşlarından kaynaklanan, korumacılık önlemlerinden kaynaklanan, Brexit sürecinden kaynaklanan değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu süreçte bireysel ve küresel ticaret hacmi hızla daralıyor. Alıştığımız pazarlardaki küresel ekonomik ve ticari yavaşlamanın da etkisiyle biz kendimize mutlaka yeni pazarlar bulmak zorundayız. Yeni pazarlarımızı donanımlı, iyi eğitilmiş gençlerimizle birlikte ulaşacağımıza inanıyoruz. Buralarda hem dış ticaret mevzuatına hakim hem uluslararası ticaret mevzuatı ve ticaret hukukuna hakim hem ticaretin finansmanı konularına hakim yeni pazarların diline, kültürüne, alışkanlıklarına, talep ve beklentilerine hakim; donanımlı yetişmiş gençlerimize ihtiyacımız var. Ticaret deyince aklınıza sadece mal ticareti gelmesin, hizmet ticareti de artık büyük bir ekonomi. Türkiye’de sağlık sektörüne dışarıdan operasyon için gelen, ameliyat için gelen, tedavilerini Türkiye’de alan büyük bir kısım var. Turizm ve ulaştırmada ulaştığımız başarı hepimizce malum. Türk dizileri de tahmin edemeyeceğiniz kadar Türkiye’nin uluslararası pazarlarda çok ciddi talep görüyor. Bu diziler de Türkiye’nin tanıtımına çok ciddi katkı sağlıyorlar. Bütün bu sektörlerde çalışmak için nitelikli, eğitilmiş iş gücüne ihtiyacımız var” dedi.

“e-ticaret, e-pazarlama GENÇLERİMİZE İSTİHDAM SAĞLAYACAK”

Pekcan, Türkiye’nin dış ticaret hacmini eğitimli, iyi donanımlı gençlerle büyütmek istediğini söyledi. Türkiye’nin kalkınma planında üretimin ve ihracata dayalı stratejisinin olduğunu da söyleyen Pekcan, “Teknoloji ve dijital teknolojiler de hızla gelişiyor. E-ticaret, e-pazarlama yöntemleri gelişiyor ve dünyanın bir ucundaki tüketici, diğer bir ucundaki üreticiden malını satın alabiliyor. Küçük ve mütevazı işletmelerimizde e-ticaretten faydalanıyor. E-ticaret, e-pazarlama gibi alanlar gençlerimize istihdam sağlayacaktır. Dış ticaret alanında daha fazla bilgiye ve farkındalığa sahip olmak üzere bu okullarımız hem dış ticaretimize hem ekonomimize destek verecektir. İlgi duyan gençlerimizi lise çağından itibaren bir eğitim sürecinin içinde yer alacak. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak Milli Eğitim Bakanlığıyla beraber bu süreçte her türlü eğitim desteğini vereceğiz. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin toplam dış ticareti 391 milyar, buna 48,6 milyar hizmet ticaretini de eklediğimiz zaman 462 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluyor. Buralarda iyi eğitimli gençlerimize çok ihtiyaç var. Bu hacmi beraber büyüteceğiz. Türkiye’nin kalkınma planında üretim ve ihracata dayalı bir büyüme stratejisi izlenmektedir. Bu eğitim sistemiyle gençlerimizi de bu sistemin içinde görmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü’ imza törenin ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, öğrencilerle fotoğraf çekildi.

 
TFF 1. Ligde dikkatler Erzurum’da toplanacak
 
Kadın istihdamında 96 kat artış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir ile ATAUNİ arasında sınav protokolü
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı ...
Eğitimde çağdaş sistem
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, e-portfolyo sistemi ile öğrencilerin ...
Erzurum Üniversitelerinden Ar-Ge işbirliği
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) tarafından başlatılan Ar-Ge İşbirliği Politikaları ivme kazanıyor.
 
ETÜ hızla yükselen 10 üniversiteden biri
Erzurum Teknik Üniversitesi, 6000'den az öğrencisi olan üniversiteler ...
ATAUNİ 108 Üniversite içinde 12’inci sırada
Atatürk Üniversitesi devlet üniversiteleri sıralamasında 12, tüm üniversitelerin ...
Yalçın: ‘Terör ancak eğitimle biter’
“Eğitimdeki başarı, terörle mücadelede de en etkili yöntemdir. Bu yüzden ...
 
Eğitim Bir Sen beklentilerini paylaştı
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreter Latif Selvi, Eğitimde teşvik sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Çomaklı’dan Varank ve Mandal’a AR-GE sunumu
Çomaklı, ile beraberindeki heyet, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ...
Rektör Çakmak’tan Bakan Varank’a YÜTAM brifingi
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva