ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Aralık 2014 Çarşamba - 02:43

Naim Hoca’ya eserli vefa

M.COŞKUN-Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özden Naim hocayı kaleme aldı.

Naim Hoca’ya eserli vefa

Erzurum’un önemli değerlerinden biri olan 1999 yılında hakkın rahmetine kavuşan “Erzurumlu Naim Hoca” ismi ile tanınan Naim Gölleroğlu’nun ailesi, vefatından bu yana hakkında söylenen asılsız fıkralardan dert yanıyor. Bunun üzerine Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özden, Naim Gölleroğlu’nun ailesinin de desteği üzerine, Naim Hoca hakkındaki gerçekleri anlatmak için Naim Gölleroğlu’nun hayatını kaleme aldı.

Prof. Dr. Ömer Özden insanlar arasında konuşulan fıkraların çoğunun yalan yanlış olduğunu söyledi. Özden, “Naim Hoca Erzurum’un yetiştirmiş olduğu önemli ve müstesna değerlerinden birisidir. Bu bakımdan araştırmaya değer olduğunu düşünerek 2 yıl önce bir kitap hazırlığına başladım. Bu kitabı hazırlayışımızın asıl nedeni de, Naim Hoca hakkında ortalıkta, çevrede dolaşan bir takım fıkralar oldu. Bu fıkralarda Naim Gölleroğlu Hocamız hakkında, aslında hocamızın söylemediği hatta hiçbir zaman söylemeyeceği sözlerde içeren yanlış ifadeler vardı. Artık Naim Hoca yavaş yavaş böyle bir fıkra şahsiyeti haline getirilme başlanmıştı. Bu bakımdan, hem hocamızın ailesinin isteği hem de benim hocama olan sevgim ve muhabbetimin neticesi olarak, Naim Hoca hakkında bir kitap yazma girişiminden sona yaklaştım. Naim Hocayı birinci elden tanıyan pek çok kişiden söyleşiler aldım. Aşağı yukarı 2 yıldır topladığım bu bilgileri çözümleyerek kitabıma döktüm. Tasnifi oluşan kitabımın son aşamasına geldi. Allah izin verirse önümüzdeki 1–2 ay içersinde Naim Hoca’yı gerçek olarak anlatan kitabım okuyucularıyla buluşacak. Kitap okuyucuyla buluştuğunda da görülecektir ki, Naim Hocamız Erzurum’da veya başka yerde de bazı fıkralarda da kullandığına yönelik ifade edilen sözlerin söylemediği, söylediği bazı sözlerin ise çarpıtılarak fıkralaştırılmak suretiyle anlatıldığı anlaşılacaktır. Dolayısı ile iyi bir şey yaptığımı düşünüyorum. Çünkü genç nesil fazla tanımıyor. 1999 yılının 13 Ekim’inden bu zaman epeyce bir vakit geçti. Ayrıca Naim Hoca hakkında yazılmış hiçbir kitap bulunmaması da dikkat çekicidir. Bu yüzde bizde elimizden geldiğince Naim Gölleroğlu Hocamızı anlatmaya çalıştık.” dedi.

NAİM GÖLLEROĞLU HOCA KİMDİR?

Naim Gölleroğlu Hoca 1925 yılında Erzurum’da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren Erzurum’un tanınmış hocalarından dersler aldı. Geçimini sağlamak için bir süre berber çıraklığı yaptı. 1944–1947 yılları arasında askerliğini yaptıktan sonra çeşitli camilerde imam olarak çalıştı. Vaaz verirken cemaatin yüzünde tebessüm eksik olmazdı. Konuların içine nükteler serpiştirir ayet ve hadisleri tarihi vaka’larla şerh ederdi. Dinleyenleri sürekli uyaran bir hitabet gücüne sahipti. Dağarcığında her konuşmasını süsleyecek kadar güzel gazel kaside dörtlük ve beyitler vardı. Bazen kendisi de âşıkların yaptığı gibi şiirler okurdu.  Son 10 yıl boyunca Zeynel Camiinde imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra emekliye ayrıldı. Hacılar hanı yanında 3 – 4 metrekarelik çok küçük bir dükkânda ömrünün sonuna kadar el emeği ile ekmeğini kazandı. Emekli maaşına ise el sürmüyor, Mehmetçik Vakfı’na bağışlıyordu. Naim Hoca, yakalandığı akciğer kanseri ile 4 yıl boyunca mücadele ettikten sonra 1999 yılının 13 Ekim günü, 73 yaşında hayata veda etti. Vefat ettiği gün bütün Erzurum ağladı.

 
11 ayda 5 bin 712 konut satıldı
 
22 yıl sonra maaş bağlandı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa Sağlam 24 Aralık 2014 Çarşamba 10:35

Allah Rahmet eylesin hocamızın sohbetinden hiç unutmadığım bir sözünü yazmak istiyorum Söz bir kantardır insanı tartar Doğru söz söylersen şerefin artar Eğer yalan söyler iftira atarsan Ocağın batar

Yorumu oyla      7      4  
Burhan Alp 24 Aralık 2014 Çarşamba 09:33

Naim hocamızı, Şükranla,saygı ile rahmetle anıyoruz. Allah taksiratını hasenetine tebliğ etsin,Makamı Cennet olsun. güzel insan

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzciler milli bilinçte birleştiler
Gaziantep Seyyah Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü izcileri Sarıkamış’a ...
Oltulular herfenede buluştu
Oltu ikinci Geleneksel Oltu Herfene kahvaltısı yapıldı.
Büyükşehir Erzurum tanıtımına yoğunlaştı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’un kış turizminin merkezi olması ...
 
Hat Sanatında Erzurum-İstanbul buluşması
Erzurum Valiliği tarafından düzenlenen Esma’ül Hüsna Hat Sergisi açılışı ...
ERİHDER 4 ilde şube açacak
M.COŞKUN-Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ...
Seyyid Yahya Şirvani anıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası ...
 
Çınar İslam’da Aile’yi anlattı
Erzurum Müftüsü Hasan Çınar, konferans vermek, din görevlileri toplantısına ...
Milli Bilinç Kampı başladı
Malatyalı izciler Erzurum Allahuekber Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampına ...
Sertoğlu çocukları sevindirdi
Pasinler’de Anaokullarına Pasinler Belediyesi tarafından oyun parkurları kuruldu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva