ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Soykırım ve işgale karşı yürüdüler
Soykırım ve işgale karşı yürüdüler
5 katlı binanın 3. kat merdiveni çöktü
5 katlı binanın 3. kat merdiveni çöktü
Erzurum'da açık oto pazarı düzenlendi
Erzurum'da açık oto pazarı düzenlendi
Öğrenciler sınavda, veliler dışarıda ter döktü
Öğrenciler sınavda, veliler dışarıda ter döktü
16 terörist etkisiz hale getirildi
16 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>BÖLGEDEN
16 Ağustos 2013 Cuma - 17:18

Müslüman Dilendirmez

15 Ağustos 1913 yılında kurulan Müslüman Dilendirmez Cemiyetinin 100. yıl dönümü Bayburt'ta farklı bir şekilde kutlandı.

Müslüman Dilendirmez

YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - 15 Ağustos 1913 yılında kurulan Müslüman Dilendirmez Cemiyetinin 100. yıl dönümü Bayburt'ta farklı bir şekilde kutlandı. Dernek tüzüğünün güncellendiği ve geçici bir yönetim oluşturularak dernek yapısını yeniden kuran yönetim kurulu, Bayburt Öğretmen Evinde bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi.
Derneğin geçici başkanlığını üstlenen Adil Kacır yaptığı konuşmada şunları söyledi.
"100 yıl önce15 ağustos 1913'te kurulan Bayburt Müslüman dilendirmezler cemiyetini dernek yapısında yeniden oluşturmanın mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. Sizlerin huzurunda bu cemiyetin kurulmasına öncü olan 12 değerli üyemize çok teşekkür ediyoruz.
Bizler yardımlaşma ve dayanışmayı en üst seviyede tutan bir toplumun bireyleriyiz "Veren el alan elden üstündür" prensibini hayat düsturu haline getirmiş bir medeniyetin müntesipleriyiz. Bizim medeniyetimiz "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" ilkesini asırlarca topraklarında hâkim kılmış, sadece insanlara yönelik değil diğer canlıların da hakkını gözetmek adına dünya tarihinde ilk defa vakıf müessesini oluşturmuş bir medeniyettir.
Kaynağını tarihindeki bu güzelliklerinden alan ülkemiz insanı, kendisindeki bu cevheri, her zaman ve zeminde korumuştur.
Osmanlı'nın son dönemlerinde kurulan alanında şu ana kadar bir ilk olan Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti 1913 yılında Bayburt kaymakamı Tunalı Hilmi Bey önderliğinde, Bayburt eşrafının geniş katılım ve desteğiyle kurulmuş ve 12 maddelik bir Nizamname ile oluşturulmuştur. Cemiyet, sosyal yardımlaşma, kalkınma ve yerel yönetim açılarından tarihimizdeki ilginç sosyal hizmet çalışmalarından birisi olarak tanımlanmıştır.
Anadolu insanı, acıların en büyüğüne maruz kaldığı işgaller sırasında, yokluğun ve açlığın ne demek olduğunu tecrübe ederek kazanmış; o günlerde dahi asil duruşundan ödün vermemiştir. Bölgede işsizliğin hızla yayıldığını ve dilenciliğin büyük boyutlara ulaştığını gören, Savaştan, ekonomik sıkıntılardan, yoksulluktan yorgun düşmüş Müslüman halkın dilenmesini izzet-i nefis meselesi yapan, bir Müslüman'ın dilenecek kadar çaresiz ve kimsesiz kalmasını kimlik ve şahsiyetine yakıştıramayan duyarlı onurlu, vakur insanların oluşturduğu bir cemiyet, bir dernektir.
Bizler "Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti"ni günümüz ihtiyaçlarına ve sosyal gerçekliğine göre revize ederek, güncelleyerek yeni bir bakış açısıyla bir yönüyle yerel, misyon ve amacıyla ulusal bir boyutta hizmet üretecek şekilde yeniden ihya edip hayata geçiriyoruz.
Cemiyetimizin amacı, Yurtiçinde ve yurtdışında dil, din, ırk, cinsiyet ve siyasi düşünce gibi hiçbir ayırım gözetmeden Nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabi afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış, zulme uğramış bulunan tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmak, insanların sosyal sorumluluk bilincini, yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirmek, toplumların sosyoekonomik düzeyini yükseltmek, yoksullukla mücadele ve nitelikli insan yetiştirilmesi maksadıyla her seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmak, Dilencilere her türlü maddi ve manevi yardımı yapmak ve topluma kazandırılmasını sağlamak, işsizliği bahane edinerek dilenciliğe girişmiş yahut girişecek olanlara iş bulmayı sadakanın en makbulü görerek işçi ve işveren arasında köprü görevi üstlenmek, veren el ile alan eli buluşturmaktır. Bunu icra ederken amacımız sadece muhtaçlara yardım dağıtan bir kuruluş olmak değil, çok ciddi bir istihdam bürosu gibi çalışan üretken bir müessese oluşturmaktır.
Dilendirmezler, gönüllerinde "Engin bir merhamet", ruhlarında "
Müslüman dilenmez, dilendirilmez!" emelini taşırlar... bu vizyonla değerlerinden ve ilkelerinden sapmadan sosyal sorumluluklarını yerine getirirler.
Cemiyetimiz dün olduğu gibi bugün de, siyaset üstüdür, parti, cemaat, grup, ideoloji ve düşünce üstü bir yapıda organlarını oluşturmuştur.
İçerisinde her düşünceyi ihtiva edecek enginlikte hoşgörü ve saygıyı içselleştirmiş bireylerin öncülüğünde kurulmuştur, cemiyetimiz bir renk cümbüşüdür. bizler çalışma prensiplerimizi ve Misyonumuzu benimseyen tüm hemşerilerimizi, vatandaşlarımızı derneğimize üye olmaya ve destek vermeye davet ediyoruz.
Göstermiş olduğunuz bu ilgiden dolayı kurucularımız ve yönetim kurulumuz adına hepinize çok teşekkür ediyoruz.
Bayburt'umuzda yaptığı hizmetler ve cemiyetimizin kuruluşuna öncü olması hasebiyle bugünün anısına Belediye Başkanımızdan Tunalı Hilmi Beyin isminin uygun gördükleri bir yere verilmesini talep ediyoruz."

 
Solakzade’de park tepkisi
 
Kahraman ecdad saygıyla anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İpek veda etti
Bayburt Valisi Hasan İpek veda ziyaretleri kapsamında Bayburt Gazeteciler cemiyetini ziyaret etti.
Doğu vicdanı ayakta
Mısır’da darbecilerce işlenen katliama Doğu Anadolu Bölgesi illerinden tepki yağıyor.
Jandarma’dan uyuşturucu operasyonu
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı, 4 farklı noktaya eş zamanlı düzenlediği ...
 
Kars yolunda kaçakçılık operasyonu
Kars İl Emniyet Müdürlüğü’nce sigara kaçakçılarına yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Serinlemek onların da hakkı
Narman ilçesinde artan hava sıcaklığı hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor.
En fazla talep Erzurum’dan
Ekşi pestil üreticisi Köksal, bölgede en fazla talebin Erzurum’dan olduğunu söyledi.
 
Orgeneral Turmuş’tan veda ziyareti
3.Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş Belediye Başkanı Yüksel Çakır’ı makamında ziyaret etti.
Al köylüleri kayıp Gülali’yi arıyor
Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Al köyünde 3 gündür kaybolan Gülali Ünlü’den haber alınamıyor.
Yoncalı’da şenlik coşkusu
Bayburt şu ana kadar görmediği bir şenliğe ev sahibi yaptı. Bayburt’un ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva