ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
1 Haziran 2017 Perşembe - 15:46

Milli yazılımlar ekonomiye katkı sağlayacak

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu,Türkiye’nin yazılım ile bilgi teknolojileri alanlarında uluslararası standartlarda ürünler ve hizmetler üreterek sektörde söz sahibi ülke olmaya aday olduğunu bildirdi

Milli yazılımlar ekonomiye katkı sağlayacak

Dünya çapında, özellikle hastaneler, sağlık sistemleri, üniversiteler ve devlet kurumları için tehdit oluşturan siber saldırılara karşı güvenlik ve ülke ekonomisine katkı için milli yazılım geliştirilmesi gerektiğini belirten Ege Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, üniversitelerin bu konuda örnek olması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin yazılım ile bilgi teknolojileri alanlarında uluslararası standartlarda ürünler ve hizmetler üreterek sektörde söz sahibi ülke olmaya aday olduğunu söyleyen Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, kaynak kodlarına sahip olunmayan, yerli olarak üretilmeyen hiçbir kritik altyapı bileşeninin güvenliğinden emin olunamayacağını hatırlattı. Dedeoğlu, siber saldırılar ve bilgi güvenliği konusunda alınabilecek ilk önlemin yerli yazılım kullanımına yönelmek olduğunu vurguladı.

“Bilgi ve bilginin güvenliği paradan daha değerli”
Şu anda kamuda ve özel sektörde yabancı yazılım kullanma oranının yüksek olduğunu belirten Dedeoğlu, “Yerli yazılım oranımız yüzde 3’lerde. Kendi yazılımlarımızı üretip kullanabilirsek hem ülke ekonomisine katkı sağlayabiliriz, hem cari açığımız azalır hem de en önemlisi bilgi güvenliğimizi sağlamış oluruz. Şüphesiz ki günümüzde en kıymetli şey bilgi. Özellikle üniversiteler, hastaneler, yerel yönetimler gibi kamu kurumlarında, yerli yazılım ürünü kullanmak bilgi güvenliği açısından stratejik öneme sahip. Yabancı bir yazılım kullandığınızda satın almak için verdiğiniz paranın dışında bilgi güvenliği anlamında da sıkıntılar yaşanabilir. Bilgi sistemlerinde yerli yazılım kullanımını artırmak ve bunu genele yayabilmek amacıyla yazılımlar geliştirmek için çalışıyoruz” dedi. Dedeoğlu, bu amaçla Ege Üniversitesi kuruluşu olan ÜNİ-PA tarafından geliştirilen tüm yazılımlar bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla ISO 27001 kapsamına alındığını ifade etti.

“Üniversiteler öncü olmalı”
Türkiye’nin bilişim ve iletişim çağında sadece tüketici olarak değil, üretici olarak da yer alması gerektiğini ifade eden Beril Dedeoğlu, üniversitelerin bu konuda öncülük etmesi gerekliliğini vurguladı. Türkiye’nin bilişim ve yazılım sektöründe gelişmesinin, katma değer yaratma noktasında ekonomiye büyük katkısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dedeoğlu, “Yerli yazılım konusunda ihtiyaç çok büyük. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı kuruluşu ÜNİ-PA ile üniversiteler, hastaneler, yerel yönetimler gibi birçok kurum için yazılım geliştiriyoruz. Geliştirilen tamamı yerli yazılımlar, halen 20’den fazla yerel yönetim ve 3’ü yurt dışında olmak üzere 31 üniversitede kullanılıyor. Ancak yerli yazılım geliştirme konusunda üniversitemize gelen talepler her geçen yıl artıyor. Biz de geliştirdiğimiz yazılımlar ile işbirliği içinde bulunduğumuz kuruluş sayısını her geçen yıl artırıyoruz” diye konuştu.

Mobil Kampüs kullanımı artıyor
Bünyesinde görev yapan 30 bilgisayar mühendisi ile Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesinde hizmet veren Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı kuruluşlarının özellikle “üniversite bilgi sistemleri” geliştirme alanında sektörünün öncü firmalarından biri haline geldiğini belirten Prof. Dr. Dedeoğlu, “Mobil bilgi sistemleri, bilgi güvenliği ve siber güvenliğin önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Üniversitelerin bu sistemlerin kullanımında da öncülük görevini üstlenmesi gerekiyor” dedi. ÜNİ-PA tarafından geliştirilen Mobil Kampüs uygulamasının, başta Ege Üniversitesi olmak üzere 19 Mayıs, Ordu, Giresun, Bayburt, Erzurum Teknik, Van Yüzüncü Yıl, Abant İzzet Baysal, Kemerburgaz ve Nişantaşı üniversitelerinde kullanıldığını, uygulamayı kullanan üniversite sayısının daha da artmasının planlandığını belirten Dedeoğlu ayrıca, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi “Kampüs Otomasyon Yazılım” projesinin tüm yazılım süreçlerinin e-üniversite kapsamında Ege Üniversitesi kuruluşu tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

 
Tekman Azizoğlu'nu ağırladı
 
Azizoğlu, Mehmetçikle iftar açtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkez önemli açıklamalarda bulundu
Dünya Sağlık Örgütündeki komitede yer alan tek Türk olan Erzurumlu bilim ...
Polonya'da Oltu rüzgârı
Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği kapsamında Oltu Halk ...
'Böyle bir sorumluluğumuz var..'
N.ÇETİNKAYA-İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Öge, değerlendirmelerde ...
 
Erzurumlu genç mucitler finalde
Aralarında Erzurum’dan Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi öğrencilerinin de ...
1.Tematik Sektörler Zirvesi tamamlandı  
22-23 Mayıs tarihlerinde ATA Teknokent 1.Tematik Sektörler Zirvesi  ATA ...
iletişimciler mobbingi sorguladı
Erzurum Atatürk üniversitesi iletişim fakültesi halkla ilişkiler ve tanıtım ...
 
'Tarım öncelikli sektör'
Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum Ziraat ...
Bölgesel gelişmişlik farkına bilimsel yaklaşım
NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ...
Büyükşehir'den Erzurum Mutfağı yaklaşımı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projeyle Erzurum mutfağının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva