ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu Çayının debisi yükseldi
Oltu Çayının debisi yükseldi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
HABERLER>GUNCEL
5 Temmuz 2010 Pazartesi - 00:01

Milli coşku doruğa çıktı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 91'inci yıldönümü, düzenlenen parlak törenlerle kutlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "Milli mücadele içinde çok özel bir anlam taşıyan bu kenti tüm tarih varlıkları ile ayağa kaldırıp kültür turizminin özel duraklarından birisi yapmaya çalışacağız" dedi.

Milli coşku doruğa çıktı

Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 91'inci yıldönümü parlak törenlerle kutlandı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 91'inci yıldönümü, düzenlenen parlak törenlerle kutlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Milli mücadele içinde çok özel bir anlam taşıyan bu kenti tüm tarih varlıkları ile ayağa kaldırıp kültür turizminin özel duraklarından birisi yapmaya çalışacağız" dedi.
//İKİ TÖREN
İstanbul'dan 19 Mayıs'ta 1919'da Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişi sırasında uğradığı Ilıca'da ve İstanbulkapı'da iki ayrı tören düzenlendi. Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağı 100'üncü Yıl anıtından İstanbulkapı'ya kadar öğrenciler ve muharip Gaziler eşliğinde getirildi. Bayrağın selamlanmasının ardından, kortej eşliğinde İstanbulkapı'dan Havuzbaşı'ndaki Atatürk heykeline kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Sebahattin Öztürk, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık, Muhyettin Aksak, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, mülki ve askeri erkan ile öğrenciler katıldı. Havuzbaşı semtinde varılmasının ardından Atatürk anıtına çelenk sunuldu, Erzurum Bar ekibi burada gösteri yaptı.
//DADAŞ, AL BAYRAK UĞRUNA GEREKİRSE BİR DEĞİL, BİN DEFA ÖLÜR"
Törende konuşma yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, vatanın kolay kazanılmadığını belirterek Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin son derece önemli olduğunu söyledi.
Başkan Küçükler, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehrimize teşriflerinin 91'ncı yıl dönümünü kutlamanın haklı onur ve gururunu yaşıyoruz. Bugün, emsali görülmemiş bir Kurtuluş Mücadelesi'nin başlamasına vesile olmuş gündür. Erzurum Kongresi, memleketin bütününü ilgilendiren ve kendisinden sonra gelişen olayları büyük ölçüde etkilemiştir. Zira Sivas Kongresi kararları, Erzurum Kongresi kararlarına dayanmıştır. Misak-ı Milli'nin esasında Erzurum Kongresi kararları yer almıştır. Bu kongrede nihai hedef bellidir. Hedef; ulusal egemenliği hakim kılmak ve tam bağımsızlıktır. Erzurum halkı, hep bir ağızdan, 'Esaret yok, manda yok, himaye yok, insan onuru var, özgürlük var, bağımsızlık var, Cumhuriyet var' diye haykırmışlardır. İşte bu ses, kurtuluş mücadelesini ateşlemiş, İstiklal Harbi'ni bize kazandırmıştır. Böylesine azim ve coşkuyla kurtarıcısını bağrına basan Erzurum halkı, Milli Mücadele'ye ev sahipliği
yaparken, Cumhuriyet'e giden yolda sağlıklı kararların alınmasına öncülük etmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın Erzurum'u yakından tanıması ve bu toprağın insanını çok sevmesidir. Bu yüzden Atatürk, kurtuluş mücadelesinin ateşini buradan yakmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa çok iyi biliyordu ki, dadaşın ilk ve son arzusudur al bayrağı göklerde hür görmek.
Yine çok iyi biliyordu ki; dadaş, rengini şehit kanından alan al bayrak uğruna gerekirse bir değil, bin defa ölür, bin defa ölür. İşte bunun içindir ki, büyük devlet adamı, kendisini Erzurumlu yapan kararı, 'Tarihi olan Erzurum'un; bu erler yatağının hemşehrileri meydanında (yanında) bulunmak, acizleri için en büyük saadettir' cümleleri ile dile getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti şimdi de bu terör belasıyla uğraşmaktadır. Her gün bir vatan evladı, teröristler tarafından haince ve kalleşçe şehit ediliyor. Teröre çanak tutanlar çok iyi bilmelidir ki; Türkiye Cumhuriyeti, terörle mücadelede asla yılgınlığa kapılmayacaktır. Bölücüler, çok yakın bir zamanda akıttığı kanda boğulup gidecektir. Milletimizin sarsılmaz vatan sevgisi, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin (TSK) sahip olduğu yüksek ruh ve şuur, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik ve bütünlüğümüze yönelen tehditleri bertaraf edecektir. Bu ülkeyi dünyaya vermeyenler, üç beş çapulcuya boyun eğmeyecektir. Selam olsun oğlunu asker kınasıyla, kışlasına uğurlayan analara. Selam olsun 'Bir oğlum daha var vatana o da feda olsun' diyen şehit babalarına. Vatan için can veren, ay-yıldızlı hilal uğruna vurulan şehitlerimize selam olsun. Bu bağlamda; Erzurum'da şekillenen Türk Milli Mücadele hareketinin liderine kavuştuğu 3 Temmuz gününde, bizlere Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk vatanını emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının ve aziz şehitlerimizin manevi şahsiyetleri önünde saygıyla eğiliyorum."
//AKDAĞ 3 TEMMUZ’UN TARİHİ ÖNEMİNİ ANLATTI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'da 3 Temmuz'u Türkiye'nin bağımsızlığı ve yeniden bir millet oluşunun başlangıcı olarak değerlendirdi. Milli mücadeleyi teşkilatlandırmak üzere geldiği Erzurum'da Atatürk'ün kentin ileri gelenleri ve halk tarafından adeta bağrına basıldığını anlatan Bakan Akdağ, "Gençlere sesleniyorum. O günleri yad edeceğiz, hatırlayacağız. Çünkü hem o günleri hem de bu günümüzü ve geleceğimizi şekillendirmek için o günleri hatırlamak önemli. Bağımsızlığın, hürriyetin kolay kolay kazanılmadığını biliyoruz. Bir taraftan bu nimetlere sıkı sıkıya sarılırken, bir taraftan da birliğimizi, kardeşliğimizi pekiştireceğiz. "dedi.
//KORE GAZİSİ FENALAŞTI
Bakan Akdağ, konuşmasını tamamladıktan sonra yerine dönerken 83 yaşındaki Kore Gazisi Fevzi Çalışkan'ın yere yığıldığını gördü. Gazi Çalışkan'a çocuk doktoru Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve kalp cerrahı olan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ilk müdahaleyi yaptı. Bir bankın üzerine oturtulan Çalışkan'ın tansiyonunun düştüğü belirlendi. Fevzi Çalışkan ambulansla Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı.
//ATATÜRK EVİ ZİYARETİ
Atatürk heykeli önünde düzenlenen törenlerinden ardından konuklar 3 Temmuz 1919 günü Erzurum'a gelerek 52 gün kaldığı Yukarı Mumcu Caddesindeki Atatürk'ün adını taşıyan evi gezdi. Müze Müdürü Mustafa Erkmen, konuklara ev ve Atatürk'ün Erzurum'da neler yaptığı konusunda bilgiler verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Atatürk evinde bulunan ve 1 Ekim 1924'te Erzurum Hükümet konağı önünde çekilen toplu fotoğraftaki bazı isimlerde yanlışlık olduğunu bunun uzmanlar tarafından incelenmesini istedi.
//ATATÜRK EVİNİN ÖNEMİ
Atatürk evinden çıktıktan sonra konuşan Bakan Günay, 3 Temmuz'un cumhuriyet tarihi açısından çok özel bir gün olduğunu bildirdi. Ertuğrul Günay, "Cumhuriyet tarihimizde, cumhuriyetin temellendiği, ulusal bütünlüğün pekiştiği, Milli Mücadelenin başladığı özel duraklardan birisindeyiz. Atatürk'ün bir süre kaldığı evin bu kadar bakımlı olması hepimiz için son derece sevindirici. Erzurum'da çeşitli tarih dönemlerinden kalma başka yapılar da var. Bu önemli tarih ve serhat kentini, milli mücadele içinde çok özel bir anlam taşıyan bu kenti tüm tarih varlıkları ile ayağa kaldırıp kültür turizminin özel duraklarından biri yapmaya çalışacağız. Milletimizin birliğinin, bütünlüğünün ve bağımsızlığının, cumhuriyetimizin ve milletin egemenliğini sonsuza kadar sürmesini diliyorum" diye konuştu.
//3 TEMMUZ 1919-3 TEMMUZ 2010
Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadeleyi teşkilatlandırmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da Anadolu topraklarına ayak bastı. Havza- Amasya- Sivas- Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum'a geldi. Bu tarihi olayı, Atatürk'ü Ilıca ilçesi girişinde karşılayanlar arasında bulunan Cevat Dursunoğlu, "Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa, Üçüncü Ordu Müfettişi olarak Erzurum'a geliyor. Erzurum'un eski ve güzel bir adeti vardır. Erzurumlular Batı semtinden gelen misafirlerini şehrin ilk göründüğü nokta olan Ilıca'dan karşılar, geniş ovanın bu başlangıç noktasından kaleye kadar kendisine yoldaşlık ederler. O gün Mustafa Kemal Paşa'yı küçük bir kafile burada karşıladı. Mustafa Kemal Paşa ile arkadaşları, ikindi üstü Ilıca'ya varmışlardı. Kaplıcaların önünde düşman baltasından kurtulmuş bir kaç söğüdün gölgesinde misafirlere birer kahve sunuldu. Sekiz on kişilik bu grup kahvelerini içerken günün durumu konuşulmağa başlandı" diye anlatmıştı.
//TEMİZLİK SKANDALI
Kutlama törenleri öncesinde İstanbulkapı 'da temizlik skandalı yaşandı.Atatürk'ün 3 Temmuz 1919 yılında Erzurum'a giriş yaptığı İstanbulkapı 'da törenler başladı. Protokolün geçiş yapacağı İstanbulkapı 'nın Yakutiye Belediyesi tarafından önceden bakım ve temizliğinin yapılmaması tepkilere neden oldu. Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanı Durak Bulut'un cep telefonuyla Yakutiye Belediyesi yetkililerini arayarak, temizlik çalışması için ricada bulunması sonuç vermeyince, Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri tören öncesinde tarihi İstanbulkapı 'nın merdiven ve iç kısım bakım ve temizlik çalışmalarını yaptı. Bu esnada törene katılan öğrenciler ile davetliler çevreye yayılan tozdan rahatsız oldu. Tören yerinde bulunan 9. Kolordu Komutanlığı'nda görevli bir albay ise temizliğin önceden yapılmaması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi görevlisini uyardı.
//BAKIMSIZLIĞA TEPKİ
Tören yerinde bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Erzurum Şube Başkanı Kenan Öztürk de tören öncesinde Karskapı'nın bakımsızlığa terk edilmesine tepki gösterdi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç ile davetliler askeri bando ve davul zurna eşliğinde İstanbulkapı'nın içine girmeden Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı önüne kadar yürüdü.
//BAKAN GÜNAY'DAN FEVZİ ÇAKMAK FIRÇASI
Havuzbaşı'ndaki törenlerin ardından protokol yürüyerek, Çaykara Caddesi'ndeki Atatürk Evi'ne gitti. Atatürkevi'nin duvarlarındaki fotoğrafları inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğral Günay, Mareşal Fevzi Çakmak'a ait olmayan bir fotoğrafın altına Çakmak'ın isminin yazılı olduğunu görünce, Arkeoloji Müze Müdürü Mustafa Erkmen'e kızdı. Bakan Günay, Erkmen'den fotoğraf altlarının daha dikkatli yazılmasını istedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye'de 91. Yıl Coşkusu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli mücadeleyi başlatmak üzere Erzurum'a ...
Sultan Sekisinde “Dadaş Zirvesi”
ERVAK tarafından her yıl geleneksel olan yapılan 17. Sultan Sekisi Toplantısı, ...
Akan mevlitle anıldı
ERZURUM (İHA) - Geçtiğimiz Çarşamba günü çalıştığı Doğan Haber Ajansı ...
 
“Erzurum’da koyun yolsuzluğu yok”
ERZURUM (İHA) - Erzurum Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, koyun destek primleri ...
Mahallebaşı asfalta kavuştu
DİLEK BAYRAK/ERZURUMgazetesi/Yakutiye İlçe Belediyesi, yaklaşık bir ay ...
91’inci yıl gururu
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a ...
 
Aziziye Sanat Merkezi’ne kavuştu
Aziziye - Pendik Kardeş Belediye Sanat Merkezi ve İpek Halı Dokuma Kursu, ...
Cumhuriyet Caddesi’ne 2011 vizyonu
DİLEK BAYRAK/ERZURUM gazetesi - Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı ...
PTT binalarına çağdaş vizyon
ERZURUM(GHA) – Erzurum’da kısıt süren inşaat sezonu, sektörü olduğu gibi, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva