ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Mart 2015 Çarşamba - 19:32

Mesnevi’ye pedagojik yaklaşım

Bayburt Üniversitesinin davetlisi olarak Bayburt’a gelen Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Doç.Dr. Süleyman Doğan ‘Mesneviden Pedagojik Telkinler’ konulu bir konferans sundu.

Mesnevi’ye pedagojik yaklaşım

Bayburt Üniversitesinin davetlisi olarak Bayburt’a gelen Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Doç.Dr. Süleyman Doğan ‘Mesneviden Pedagojik Telkinler’ konulu bir konferans sundu.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde gerçekleşen konferansa Bayburt Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof.Dr. Necmettin Tozlu’nun yanısıra rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
DOĞAN’IN KONFERANSI
Eğitimcilerin yoğun katılım gösterdiği konferans, Doç. Dr. Süleyman Doğan’ın Mevlana’nın çok iyi bir pedagog, Mesnevi’nin ise bir ahlak ve pedagoji kitabı olduğunu vurgulaması ile başladı. Doğan, konuşmasında Mesnevi’deki kıssalarda eğitim ve hoşgörü ile ilgili telkinlerin günümüzde de geçerliliğini koruduğunu belirtti. Hz. Mevlana’nın mesnevisinin inceliklerinin anlattığı konferansta Doğan günümüz meselelerinin çözüm noktaları, öğrenme metotlarına uygunluğuna değindi.
Mesnevi ve Mevlana hakkında bilgi veren Doğan, Mevlana’nın eğitim metodunun hikaye anlatımı, metaforik anlatım, menkıbe ve kıssa anlatımı, ayet ve hadisler ve bunların işârî yorumları ve şiir olduğunu kaydetti.
26 HİKAYEYE PEDEGOJİK TAHLIL
Mesnevideki 26 hikâyeyi pedagoji açısından incelendiğine dikkati çeken Doğan, Mevlana’nın bir metaforla birçok şey anlattığını bunun başka örneğinin olmadığını, kendisinin ırak görüşlü vizyoner bir insan olduğunu örneklerle katılımcılara aktardı.
Aynı zamanda Türkiye Gazetesi yazarı olan Doğan, Mevlana’nın etkili bir anlatımı olduğunu kaydederek " Hayvanlarla anlatım, bugünkü çocuk eğitimde bile en önemli bir materyaldir. Bu şekilde dolaylı yoldan mesaj vermek eğitimde önemlidir. Yap, et gibi emirler insan üzerinde tepki oluşturur. Mevlana’nın gerek Belh’te gerek Konya’da içinde bulunduğu toplum çok dilli, çok kültürlü. Bundan dolayı anlatımı da etkili bir şekilde. Mevlana’nın kaynağı ilahidir. Kendisi ‘insanlık ailem, bütün gök kubbede evim’ demiştir. Goethe bu sözü ile Mevlana’yı bir dünya vatandaşı olarak nitelemiştir. Bütün batılı filozoflar Mevlana’dan büyük bir zat olarak bahseder. Mevlana 3A olarak formüle ettiğim Allah, Âlem ve Âdem kavramlarını çok iyi anlamış ve çok iyi analiz etmiş, buna göre bir toplum inşa etmek için varını yoğunu sarf etmiştir. Aslında dünyanın meselesi insanlık meselesidir. İnsanlık meselesi hallolursa bütün meseleler halledilecektir. Çünkü insanlık bütün insanlık âleminin meselesidir. İnsan ise olmuş bitmiş bir varlık değil bir olgunlaşma meselesi olan varlıktır. Mevlana bütün insanlığa bir proje olduğu için batılılar peşine koşuyorlar. Niye Mevlana’ya, Yunus’a koşuyorlar. Kaynakları ilahi kaynaktan bir parça olduğu için koşuyorlar. Mevlana, insanın en uzun yolculuğu içine yaptığı yolculuktur diyor. Yaşadığı Anadolu topraklarında yen bir kimlik ve kişilik oluşturuyor. Bu kimlik ve kişilik şefkatin, merhametin, hoşgörünün kişiliği ve kimliğidir. Bir Anadolu kimliğidir. Kuşatıcı bir kimliktir, dinden neşet eden yeni bir medeniyettir. "dedi.
ÖRNEKLEMELER
Mesnevideki pedagojik metodunu örneklerle anlatan Doğan, Mevlana’nın en büyük metodunun gözlem metodu olduğunu belirterek, " Mevlana diyor ki görmez misiniz kar taneleri düşer de yere, hiç biri birbirinin ayağına basmaz. Hepsi bir sükûnette yere rahatlıkla düşer. Ne oluyor insanoğluna ki neyi paylaşamıyor. Gözlem metodunu insanı anlatmak için öne çıkarıyor. Kendini gözleme, kendini anlama, kendini tanıma, kendine yön verme ve nefis mücadelesi. Gözlem metodu bugün bütün bilimlerde esastır. Önce doğru gözlem, doğru ölçüm, doğru değerlendirme. Doğru gözleyemezseniz doğru ölçemezsiniz. Doğru ölçmezseniz doğru değerlendiremezsiniz. Bu birçok bilimde böyledir. Diğer yandan Mevlana, 16. Yüzyılda yaşamış Descartes’in metodik şüpheciliğini çok önceden anlatmıştır. Mevlana’da davranışın kaynağı düşüncedir. İnsanların davranışını incelerseniz düşüncesini görürsünüz der. Mevlana öğrenmenin başlangıcı şüphe ve ilgidir der. Mevlana, hakikate ulaşmak için gerçek olmayandan şüphe etmeyi doğru görmektedir. Descartes’in ifadesiyle buna “metodik şüphe” diyoruz. Mevlana bunu asırlarca önce fark etmiş, bazen şüphenin insanı gerçeğe ulaştıracak yollardan biri olacağını savunmuştur. Eğitimde ilk ceza ve mükâfatı öneren Mevlana’dır. Batılı pedagog Jean-Jacques Rousseau, ‘Émile ou de l’éducation’ adlı eserinde ceza ve mükâfattan bahseder. Eser güzel bir pedagojik romandır. Fakat Mevlana’dan çalıntılar vardır. Descartes de vardır. Zaten 19. Yüzyıla gelinceye kadar atıf yoktur, alıp alıp yazılmıştır. "şeklinde konuştu.
EĞİTİM FAKÜLTELERİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLMELİ
Türkiye’de asıl sorunun eğitim fakülteleri olduğunu anlatan Doğan, " Eğitim fakülteleri yeniden şekillenmelidir. Cumhuriyet döneminde yaşayan Emrullah Efendi’nin Tuba Ağacı Formülü vardır. Eğitimin örgütlenmesi yukarıdan aşağıya doğru olmalı diyor. Yukarı dediği eğitim fakültelerinden aşağı doğru. Üniversite, orta öğretim, ilköğretim, anaokulu şeklinde. Problem yukarıdan aşağı bir yapılanmanın tekrardan inşa edilmesidir. Bazıları da ilkten başlanarak yukarı doğru çıkmalı diyor. Aslında bizim kültür yapımıza yukarıdan aşağı daha uygun gibi görünüyor. Eğitim fakültelerinin kitap yazımı ve müfredatlarının da yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Kitapların dili batılı mı doğul mu nedir, ne vermek istiyor, tamamen kafa karıştırıcı. Oradan çıkan öğrenci gidip bir şey veremiyor. Asıl problem eğitim fakültelerindedir. Çünkü yetiştiren orasıdır. Eğitim fakülteleri akademileri olabilir. Buradaki öğretmenler sadece bilgi donanıp formasyon alarak mezun olmamalı. Bir de mülakata tabi tutulmalı. Bu batıda, Avrupa'da var; çünkü geleceğimizin varisi çocuklarımızı, daha donanımlı insanlara teslim etmeliyiz. İlahi aşka sahip olan, gönül ehli, olgunlaştırıcı, yumuşak kalpli, aydınlatıcı, mesleki sevgiye, bilgiye sahip, rehber, sabırlı ve affedici olan kişilere teslim edilmeli. Ben bunları ihmal ediliyor düşüncesiyle savunuyorum. "ifadelerini kullandı.
MANEVİ ORTAM
Bayburt’ta manevi bir hava sezdiğini, şehirde yaşanmış bir maneviyat bir ruhaniyet olduğunu anlatan Doğan şöyle devam etti: " Mevlana pedagojisi Bayburt’ta da gördüğüm gibi hep iyi, güzel ve sevgi üzerine bakar. Batıdaki polyannacılık Mevlana’dan çalmadır. Mevlana pedagojisi tamamen güzellikle bakar ve der ki disiplin dıştan verilen bir zorlama değil içte oluşan bir yapıdır. Bu yapı da göstererek ailede başlar, okulda devam eder. Mevlana’nın eğitim anlayışı itidale dayanır. Bunun için kerpiç örneğini verir. Kerpice çok su verirseniz kerpiç olmaz, ayarında su vereceksiniz der. İşte bunun için öğrenciye ayarında ve kararında bireysel, zihinsel ve fiziksel gelişimini ele alarak eğitim verilmelidir. Senin görevin çocuk eğitimi ise onun diliyle, onu anlayarak konuş, asıl sorun oradadır. Asıl olan öğrenendir. Mevlana pedagojisinde öğrenci baldır, öğretmen ise süttür. Bal süte karıştığında sütleşir. Ahlaki manada öyle bir münasebet olmalı ki, öyle bir numune-i timsal olmalı ki öğretmen, öğrenci de ona uysun. O bir model olsun. Yine Mevlana’da istidat, kabiliyet kapasiteyi önceler "dedi.
Bir saat süren konferans sonunda Bayburt Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof.Dr. Necmettin Tozlu Doç.Dr. Süleyman Doğan’a Bayburt Üniversitesi logolu çini tabak takdim etti.
Konferanstan sonra ise Doğan, öğrencilere, akademisyenlere ve katılımcılara kitaplarını imzaladı.
 

 
Sekmen başarıyı ödüllendirdi
 
‘Onlar imkansızı başardı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB Yolunda Kırsala Damga Vuran Yatırımlar
“TKDK Ankara İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış Töreni”, Gıda Tarım ve ...
Kaymakam Zengin, kariyer sürecini paylaştı
Oltu Anadolu Lisesi, Kariyer Günleri Etkinliği kapsamında düzenlediği ...
Öztek tarihe ışık tuttu
Prof. Dr. İbrahim Öztek’in “100. Yılında Ermeni Sorunu” isimli yeni kitabı çıktı.
 
Sosyal Medya anketleri açıklandı
Kobimedya sosyal medyada kendi yöntemini geliştirerek "Sosyal medyada ...
Gençlik İbrahim Hakkı’yı öğrendi
Gençlik Merkezlerinin düzenlediği “İbrahim Hakkı Hazretlerini Anma Etkinliği” ...
‘23 yıldır yüreğimiz kan ağlıyor’
Ceylan, Hocalı’da Ermeniler’in Azeri Türklerine karşı yapmış oldukları ...
 
‘Sönmeyen ateş: Hocalı’
Doç. Dr. Aliyeva Hocalı Kasabası’nda yaşananların tüm insanlığa karşı ...
Müftü Yazıcı’dan hurafe tepkisi
M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, bidat ve hurafelerin hayatımızın ...
‘Yardımlar, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmalı’
Zengin, muhtarlarıN mevzuata uymaları ve yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva