ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Ekim 2012 Cumartesi - 01:16

Medrese Geleneğine bilimsel bakış

Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, 1933’te üniversite reformu yapıldığı zaman bir gün önce müderris adını taşıyanların, ertesi gün profesör olduğunu söyledi.

Medrese Geleneğine bilimsel bakış

HABER : NEJDET ARMAĞAN
MUŞ (İHA) - Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ), ‘Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler’ adlı uluslararası sempozyum başladı.
Rektörlük konferans salonunda düzenlenen toplantıya, Muş Valisi Ali Çınar, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, kamu kurum amirleri, ABD, Almanya, İngiltere, Mısır, Sudan, Suudi Arabistan, Ürdün, Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Pakistan, Malezya’dan ve yurt içinden çok sayıda akademisyen, kanaat önderi, medrese müderrisi ve din görevlisi katıldı.
İNANÇ’IN SUNUMU
Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan sempozyumda bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, Muş’un medrese kenti olan bir il olduğunu söyledi. Üniversite olarak geçmişle bugünü ve geleceği bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlamayı hedefleyerek yolculuklarına başladıklarını ifade eden Nihat İnanç; “Kendi içinde sıkıntıları olan bir konuyu tartışıyoruz. Geçmişimize baktığımızda ülkemizle ilgili sıkıntıların yaşandığı bir dönemi tartışıyoruz. Aslında bir tarafında bir medreseler, bir tarafından ilahiyatlar. Madalyonun hangi yüzünden bakarsanız bakın artılarıyla, eksileriyle tartışıldığı bir alan. Biz bu iki önemli kurumun buluşma noktasının, o köprünün gerçekleşebileceği yer arıyoruz. Biz medrese geleneğimizden, onların birikimlerinden, ilahiyat fakülteleri olarak faydalanabileceğimiz gibi, ilahiyat fakültelerinden de medreselerin faydalanabileceğine inanıyoruz. Bu açıdan bu sempozyum bizim için son derece önemli. Maalesef geçmişe baktığımızda ülkemizde kopma noktaları yaşanan hususlar var. Biz üniversite olarak akademik çalışmalarımızın yanı sıra, kedimizi kopma noktalarının yaşandığı bu hususlarda sorumlu hissediyoruz. Kimi zaman kopma noktaları halk ile devlet arasında yaşanırken, kimi zaman kopma noktaları bizatihi halkın içinde yaşanmış ve yaşatılmış bulunmaktadır. Üniversite olarak bu alanda bir boşluğu doldurmaya, kendi mütevazı kadromuzla katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
TOPLUMUN ÖZ DEĞERLERİ
Toplumun kendi öz değerleriyle, kendi kitabıyla, kendi Allah’ıyla buluşması gerektiğine inandıklarını vurgulayan İnanç şöyle konuştu;
“Din ile toplumun kopma noktalarını, hiçbir komplekse kapılmadan, hiçbir sıkıntı duymadan bu konulara el atma sorumluluğumuzu hissettiğimizi ifade etmek istiyorum. Bugün toplumun kendi köklerinden kopmasıyla, kendi değerlerinden uzaklaşmasıyla birçok sorunu yaşıyoruz ve yaşamaya devam ediyoruz. Eğer insanımızda Allah korkusu olmuş olsaydı, Kuran-ı Kerim korkusu olmuş olsaydı basit bir hayvanı bile katletmekten korkarken, binlerce, on binlerce insanı katletmeye cesaretini gösterebilir miydi? Bu nedenle kimse ne derse desin, toplumun kendi öz değerleriyle, kendi kitabıyla, kendi Allah’ıyla buluşması gerektiğine inanıyoruz ve bunun mutlaka tartışılması gerektiğine inanıyoruz.”
HACIMÜFTÜOĞLU’NUN SUNUMU
İnanç’ın konuşmasının ardından birinci oturuma geçildi. ‘Medreselerin Dünü ve Bugünü’ konulu panele başkanlık eden Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, 1933’te üniversite reformu yapıldığı zaman bir gün önce müderris adını taşıyanların, ertesi gün profesör olduğunu söyledi. Aynı reformla birlikte bir gün önce medrese veya Darülfünun adını taşıyan kurumların da üniversite adını aldığını ifade eden Nasrullah Hacımüftüoğlu şöyle konuştu;
“Değişen bir şey yoktu, fakat eskiyi unutturmak veya bizim kültür kökümüzü tamamen kazımak için o ismin asla kullanılmaması talep edilmiştir ve maalesef yakın tarihe kadar bu gelmiştir. Şu anda öyle bir gün yaşıyoruz ki, biz artık medreseyle başlayan ve günün şartları ne getirirse getirsin, hiç önem vermeden, aynı yolda devam eden eksiklikleri tespit etmek suretiyle geliştirerek yolumuza devam edeceğiz. Medrese olarak başladı, üniversite olarak devam eder. Yarın başka bir isim de olabilir ama şuna hepimiz kanaat getirelim, Bağdat Nizamiye Medreseleriyle bir dünya üniversiteler modeli gösteren İslam eğitim kurumları, Endülüs Emevi Devleti’nin, bütün dünyaya örnek muhallet müesseseleri oradan yetişen meşhur müellifler ve eserleri İstanbul’un fethiyle Anadolu’nun muhtelif illerine kurulan müesseseler ve bütün yeryüzünde serpilmiş bulunan tüm medreseler aslında üniversite eğitimi veren kurumlardı. Modellerine baktığımız zaman bu medreselerin göbeğinde cami vardır. İstanbul Fatih Medreseleri’nde göbekte cami, etrafta fakülteler, eğitimine devam etmektedir. Hiçbir medrese yok ki tarihte astronomi tahsil edilmesin. Astronominin tahsil edildiği bir medrese demek, pozitif birimlerin zirvede öğretildiği medrese demektir. Çünkü tüm tabiat ilimlerinin anası astronomidir. Astronomi tahsil eden, pozitif bilimleri, seküler bilimleri, dünyevi ilimleri tahsil etmek demektir.”
Üç gün sürecek sempozyuma, Bursa Uludağ Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Hamdard University, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ürdün Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Melik Suud Üniversitesi, Almanya İslam İlimleri Enstitüsü, University of Chicago, Muş Alparslan Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Rize Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Şanlıurfa Harran Üniversitesi, Islamic Azad University, Kayseri Erciyes Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Adana Çukurova Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Faisal University, Iğdır Üniversitesi, Magtımgulı Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Islamic Association of North Texas'dan çok sayıda öğretim üyesi, görevlisi ile çok sayıda kanaat önderi, medrese müderrisi ve din görevlisi katılıyor.

 
Çalık gündemi ele aldı
 
Hemşireliğe çağdaş yaklaşım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elmalı Mağarası turizme açılıyor
Erzurum İl Genel Meclisi Ekim dönemi toplantılarına dün yapılan oturum ile devam edildi.
Doğu’da caz rüzgarı esecek!
Türkiye’nin en yenilikçi ve geniş kapsamlı festivallerinden biri olan ...
Olcay Türkiye 3’ncüsü oldu
Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Fotoğrafçılar Derneği (AHFOD) ...
 
Din görevlileri sorunlarını paylaştı
Tortum Müftülüğü farklı bir etkinliğe imza atarak din görevlileri haftasında ...
Bunun adı: Peygamber Sevgisi
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinde tüm Türkiye’de olduğu gibi en çok ...
İhmal Camisi ibadete hazır
Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan toplantıda yaptığı değerlendirmede “Projelerimiz ...
 
Erzurum’da Ekim ayı, Kültür ayı
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin sosyo kültürel ve sosyo ekonomik aydınlanmasında ...
Dindi: ‘Camiler irşat merkezi’
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet Sen) Erzurum ...
İstanbul’da Dadaş Buluşması
İstanbul Erzurumlular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı üyeleri herefene etkinliğinde buluştu
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva