ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Eylül 2020 Salı - 15:26

Malazgirt Savaş alanı tespit ediliyor

Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi saha çalışmalarında, Müslüman mezarı olduğu değerlendirilen bir alan tespit edildi.

Malazgirt Savaş alanı tespit ediliyor

Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi saha çalışmalarında, Müslüman mezarı olduğu değerlendirilen bir alan tespit edildi.
Proje ekibinin yanı sıra MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın da katıldığı toplantı, 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, projenin bir de belgeselinin çekileceği müjdesini verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde yürütülen projeye 10 üniversiteden 30 akademisyenin destek verdiğini hatırlatan Polat, “Muş Alparslan Üniversitesi de bu üniversitelerden bir tanesi. Bölgemizde ilk defa böylesine önemli bir projeyi hocalarımızla başlattık ve yürütüyoruz. İnşallah bu projenin neticelenmesi durumunda özellikle Sultan Alparslan ile ilgili, 1071 Malazgirt Zaferi ile ilgili Türkiye’de çok büyük bir keşif sayılabilecek sonuçlara ulaşılır. Bugün burada bulunmamızın önemli sebeplerinden biri, projenin bir başka adımına başlamış olmamız. Nasip olursa bu proje ile ilgili ciddi bir belgesel çekilecek. Belgeselin yapımını duayen gazeteci ve belgeselci Coşkun Aral üstlenecek” dedi.
“BİR TOPLU MÜSLÜMAN MEZAR ALANI TESPİT ETTİK”
Projede gelinen son aşamadan söz eden Prof. Dr. Adnan Çevik de, “Temmuz ve ağustos aylarında projenin ilk iki etabını tamamladık ve şu anda 3. etap çalışmaları için tekrar buradayız. Projenin hızlı yol almasında Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın verdiği destekler çok önemli. Projenin ilk iki etap çalışmalarını tamamladık ve üçüncü etap çalışmalarında çok heyecanlı bir aşamaya geldik. İkinci etap çalışmalarının sonlarına doğru, Malazgirt Şehitliği olabileceğini düşündüğümüz bir toplu Müslüman mezar alanı tespit ettik. Bu etapta, Hacettepe Üniversitesinden antropolog arkadaşlarımızın da katılımıyla yarından itibaren kazı çalışmalarına başlayacağız. Bu bizim için projenin en önemli aşamalarından biri olacak. Birinci etabımız çok verimli geçmişti. Bu etabın da verimli geçeceğine inanıyorum. Muş Alparslan Üniversitesinin çok önemli işler yapacağına inanıyoruz. Bu bölge tarihsel ve kültürel anlamda çok zengin. Sahada dolaşırken Demir Çağı’ndan, Urartu döneminden, Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar pek çok tarihsel katmanı tespit ediyoruz. Onları raporluyoruz, haritalandırıyoruz, akademik anlamda yapılması gereken her şeyi yapıyoruz. Böylece bir kültür envanteri de çıkarmak istiyoruz. Bu coğrafyaya, tarihimize, kültürümüze hizmet etmek için buradayız. Umarım kısa zamanda ülkemize bu anlamda bir müjde vermiş oluruz” diye konuştu.
“BURASI GENÇ KARDEŞLERİM İÇİN İNANILMAZ BİR FIRSAT”
Gazeteci ve belgeselci Coşkun Aral ise dünyada benzerleri sadece birkaç ülkede yapılan savaş arkeolojisi üzerine bir belgesel yapma fırsatını bulmak istediğini söyledi. “Burada önemli olan, Türklerin Anadolu’ya girdiklerinde bu coğrafyadaki varlıkları ve ardından bıraktıkları izlerle, bugün bize bırakılan bu değerli mirasın ne olduğunu, nasıl başladığını somut verilerle ortaya koymak” diyen Aral, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu çok ciddi bir çalışma. Ben ilk kez birbirinden farklı alanlarda çok değerli hocalarımızın ortak çabasıyla yürütülen bir çalışmaya tanıklık ediyorum. Ben de Güneydoğuluyum. Güneydoğu’nun eğitimde makûs bir kaderi vardı. Burası genç kardeşlerim için inanılmaz bir tecrübe alanı. Adnan hocamın dediği gibi bu salt bir savaş arkeolojisi çalışması değil, aynı zamanda milyonlarca yıllık yeryüzümüzün son bir iki milyon yıllık değişiminde bu topraklarda yaşanmışlıkların da bir belgeseli ve envanteri ortaya çıkmış olacak. Bölgenin kaderini değiştirecek bir çalışma olacak. Neredeyse Diyarbakır kadar önemli ve eski değerleri olan ve surları bugün bile ayakta duran bir yerleşim bölgesinden bahsediyoruz. Bütün bunlar ortaya çıkacak ve bu projenin öncülüğünde, Anadolu’nun bu bölgesinde birbirinden farklı uygarlıkların da izini sürmeye çalışacağız.”

 
Tarihi eser kaçakçılığı: 1 gözaltı
 
DAP Bölgesinde 108 Atölye kurulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Testi pozitif çıktı, Erzurumluları uyardı
Erzurum Dadaşlar fasıl ekibi solisti Fikret Şimşek, korona virüse yakalanınca ...
‘Libya’daki Köroğlu Türkleri’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda Libya'da etnik ...
EDT’ten ‘Ölümcül Oyun’
Erzurum Devlet Tiyatrosu ‘Ölümcül Oyun’ ile perde dedi.
 
Erzurumlu Müzisyenlerden destek talebi
Dünyayı saran Korona virüs yüzünden sanatçılar, konserlerini ertelemek zorunda kaldı.
Ciritçiler Kanuni Kupası için yarıştı
Kanuni Sultan Süleyman'ın Erzurum’a gelişinin 486. yıl dönümü nedeniyle ...
Osman Gazi Türbesi'nde saygı nöbeti başladı
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrulgazi'nin Söğüt'teki ...
 
2 bin 750 yıllık ambarlar koruma altına alınıyor
Van’ın Gürpınar ilçesinde Urartu Kralı 2'nci Sarduri tarafından yaptırılan ...
Ciritçiler Kanuni kupası için yarışacak
Cirit müsabakası 13 Eylül Pazar günü 14.00’te Dadaşkent yolunda Buz Hokeyi ...
Tortum Gölünde tekne turu
Tortum Gölünde yarım saatli tekne turu kişi başı 15 TL aldığını söyleyen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva