ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EĞİTİM
10 Mart 2020 Salı - 09:36

Liseli öğrenciler projeleriyle yarıştı

TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Erzurum Bölge Sergisi Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde düzenleniyor.

Liseli öğrenciler projeleriyle yarıştı

TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Erzurum Bölge Sergisi Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde düzenleniyor. Organizasyonda 10 ilden 100’ü aşkın proje sergilenirken, en fazla dikkat çeken projeler ise kadına şiddete yönelik hazırlanan projeler oldu.

Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde düzenlenen sergi, gençleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettikleri konuları araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere yenilikçi ve özgün çözümler üretebilmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde 12 bölgede yapılıyor.

Projeler; özgünlük, yenilikçilik, yararlılık, uygulanabilirlik, özümseme ve hâkimiyet, kullanılan bilimsel yöntem gibi kriterlere göre jüri tarafından değerlendiriliyor ve bölge yarışmasında birincilik alan projeler final yarışmasına katılmaya hak kazanıyor.

Bölge sergisinin açılış törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra, Vali Yardımcısı Önder Coşğun, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fevzi Polat, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, TÜBİTAK Proje Yarışmaları Erzurum Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Erdal Karaduman ile çok sayıda akademisyen, öğretmen ve öğrenci katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Çomaklı, Erzurum Bölge Sergisine gösterilen ilgiden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “TUBİTAK tarafından düzenlenen ve bilim insanlarının yetişmesinde önemli bir basamak olan lise öğrencilerine yönelik araştırma projeleri sergisine ve yarışmasına ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Değişen ve dönüşen dünyanın rüzgarına kapılıp savrulmaktan kurtulmanın yolu sağlam bir kültüre ve teknolojik bir alt yapıya sahip olmaktan geçer. Kadim kültürümüzün bize sunmuş olduğu mirası günümüzün teknolojik imkanları ile birleştirmek zorundayız. Bu zorunluluk etrafımızı saran ateş çemberinde daha da önemli bir noktaya gelmiştir” dedi.

Sergide en çok dikkat çeken projelerin başında ise kadına yönelik şiddetin azaltılması ve önüne geçilmesini sağlayacak projeler oldu. Kadına yönelik şiddeti engelleme çalışmalarının sunulduğu stantlara davetliler ise yoğun ilgi gösterdi.

Erzurum Necmettin Erbakan Fen Lisesi öğrencileri Belinay Eyüpoğlu ve Dilan Başıbüyük kadınlara yönelik olumsuz atasözlerinin çok olduğunu ve kadına şiddetin önüne geçilmesi gerektiğini düşünerek bunların yerine olumlu atasözlerinin kullanılması için proje ürettiler. Projelerin de kullanılan olumsuz atasözleri için yerine olumlu atasözü örnekleri sundular.

Eyüpoğlu ve Başıbüyük kadınlara yönelik atasözlerinin daha sık kullanılması gerektiğini vurgulayarak, ‘’Geçmişten günümüze kadınlar hakkında sıkça kullanılan olumsuz öğütler içeren kalıplaşmış sözcüklerin kadına şiddete yönelik etkisi. Son zamanlarda kadına şiddetle alakalı vakalar ciddi şekilde artış gösterdi. Bu durum bizim çok dikkatimizi çekti ve bu konuyu bir problem olarak belirledik. Maalesef ülkemizde her 100 kadından 30’u şiddet görmektedir. Geçtiğimiz sene 2019 da 11 ayda 430 kadın şiddete maruz kaldı. Bizim bu projeyi yapmakta ki amacımız ise kadına şiddete yönelik kullanılan atasözlerini insanlara duyurmak istedik. Örneğin olumsuz atasözü olarak "kadının karnında sıpayı, sırtından sopayı eksik etme’’ gibi olumsuz atasözleri var. Olumlu örnek verecek olursak "yuvayı dişi kuş yapar" gibi olumlu atasözlerini bunların yerine yaygınlaştırarak kadına olan şiddetin önlenmesine yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz. Olumsuz atasözleri daha çok olduğu için olumlu sözcükleri artırıp yaygınlaştırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Erzurum Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencileri Nil İşcan ve Gamze Nur Adal ise kadınların şiddet anında daha önceden belirledikleri numaraya SMS, arama ve konum bilgisi gönderebilecek bir uygulama tasarladı.

İşcan ve Adal, şiddete maruz kalan kadınların ulaşmak istedikleri kişiye anında ulaşabilmesi için böyle bir proje ürettiklerini kaydederek, "Projemizin amacı eski eş şiddetlerinin araştırılması ve şiddet gören kadınların kullanabileceği Android tabanlı uygulama tasarımı. Son zamanlarda artan kadın ölümlerinin ardından zaten üzerinde çalışmakta olduğumuz eski eş şiddetini araştırdığımız projede ek olarak kadınlarımıza bir nebzede olsa yardım edebilmek için Android tabanlı bir uygulama yapmak istedik. Amacımız eski eş şiddetlerini araştırmak ve bunlara yönelik çözümler bulmak. Şiddete maruz kalan kadınların ulaşmak istedikleri kişiye anında ulaşabilmesi için Android tabanlı bir uygulama yaptık. Yöntem olarak anket tekniği kullandık ve topladığımız verileri istatistik programında düzenledik. Aile ve sosyal politikalar müdürlüğünde yetkili kişilerle görüşmeler yaptık ve uzman sosyologlardan bilgiler aldık. Projemizde 52 kadından oluşan bir topluma 10 soruluk bir anket verdik. Kadınların 26 tanesi bir dönem sığınma evinde kalmış ve hala takip edilmekte olan kadınlar diğer 26 tanesi ise tarama yöntemi ile bulduğumuz eşlerinden boşanmış kadınlardı. Bunun üzerine hazırladığımız uygulamanın ana sayfasını siyah renkte tasarladık ki açıldığı zaman hangi amaçla kullanılmak istendiği anlaşılmasın. Kadınlarımız polise başvurmaktan utandıkları için yakın çevredeki akrabalarına veya arkadaşlarına SMS, arama ve konum bilgisi gönderen bir uygulama tasarladık. Kaçırılma durumuna karşılık karşımızda ki numaraya 5 dakikada bir konum bilgisi gönderebiliyor" ifadelerini kullandı.

10 ilden 100 projenin yer aldığı 51. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Erzurum Bölge Sergisi, 11 Mart tarihine kadar ATASEM sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

 
Yaptırmış’tan esnaf buluşması
 
Dilenciden şok itiraf
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAUNİ’den Sağlık Sen istişaresi
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, hafta sonu mesailerini ...
AFAD’tan deprem bilincine eğitim katkısı
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Kredi Yurtlarında doğal afetlere ...
Doğu Anadolu Kariyer fuarı sona erdi
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin “Yetenek Her Yerde” sloganıyla ...
 
Fuar merkezi mahkeme salonu oldu
Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde devam eden Doğu Anadolu Kariyer ...
Atay’a ATAUNİ brifingi
Rektör Çomaklı ile bir araya gelen Atay ve Sayan, üniversitenin gerçekleştirdiği ...
DAKAF'20’de ETÜ tanıtımı
Erzurum Teknik Üniversitesi Doğu Anadolu Kariyer Fuarında bilimsel misyon ...
 
ETÜ, Atay’ı ağırladı
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay Erzurum ...
Eğitimde MEB - YÖK İş Birliği
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ...
DAKAF’da Adalet Bakanlığı standına yoğun ilgi
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Atatürk Üniversitesinin destekleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva