ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
HABERLER>GUNCEL
12 Mart 2009 Perşembe - 00:59

Kutlu Olsun…

GHA/12 Mart Zaferi’nin 91. yılında milli coşkuyu paylaşıyor, Şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Kutlu Olsun…

12 Mart yalnız Erzurum ve Doğu Anadolu için değil, Tüm Türk Dünyası ve İslam Alemi için de özel anlamı bulunan müstesna bir zaman dilimi. 12 Mart,“Vatan bir bütündür, asla parçalanamaz” gerçeğinin, Türk imanıyla dünyanın hafızasına kazındığı özel bir gün. 12 Mart, Türk Milletinin ateşle sınavı.. Ve 12 Mart Türk Milleti’nin birlik ve beraberliğinin eşsiz eseri.

Erzurum’un, düşman işgalinden kurtarılışının 91. yıldönümü yarın törenlerle kutlanacak. 1916 yılında Rusların, ardından Ermenilerin işgali altına giren Erzurum, 12 Mart 1918 günü düşmandan temizlenirken, göndere çekilen Türk bayrağı, ahaliye eşi görülmemiş bir coşku yaşattı.

KURTULUŞ GÜNÜNÜN ANLAMI

Erzurum’un düşman işgalinden kurtarıldığı gün yaşananlar, Kazım Karabekir Paşa, kurtuluş subaylarından Rıfat Erdal ve Kafkas Kolordusu’na bağlı Tümen Komutanı Rüştü Bey’in anlatımlarıyla günümüze kadar ulaşırken, çekilen acılarla, kurtuluş günü yaşanan coşkuyu Anadolu’ya duyuran ise, Albayrak Gazetesi oldu. Kazım Karabekir Paşa tarafından çıkarılan Albayrak Gazetesi, 15 Mart tarihli nüshasında zulmü anlatmış, Aşkale, Ilıca ve Alaca’daki hain saldırıları, okurlarıyla paylaşmıştı. 

KAZIM KARABEKİR PAŞA’NIN ERZURUM’A GİRİŞİ

Kafkas Kolordusu Komutanı Kazım Karabekir Paşa, M. Kemal Paşa ile şifreli bir telgrafla temas kurduğu kaydedilirken, Paşa’nın Erzincan’ı ele geçirdiğini, ardından Aşkale, Ilıca ve Erzurum’u da Ermeni işgalinden kurtarmak muradında olduğunu ifade ettiği bildirildi. Gazi Mustafa Kemal’in ise, Karabekir Paşa’nın bu talebine olumlu yanıt verdiği ve harekete geçilmesini istediği, daha sonra Karabekir Paşa’nın hatıralarında da dile getirilirken, 11 Mart’ta Erzurum’a yaklaşan Türk askerinin, 12 Mart 1918 günü, Erzurum’a İstanbulkapı’dan giriş yaptığı bildirildi. Bağımsız Ermenistan hayali suya düşen General Antranik, Pastırmacıyan ve önde gelen birçok Ermeni lider, Hasankale’ye doğru kaçışa geçerken, Erzurum’da sosyal hayatın düzeldiği, Recep Bey’in geçici Vali olarak tayin edildiği ve Belediye Riasetliğine ise Zakir Bey’in getirildiği yönündeki bilgilere, Karabekir Paşa’nın aktarımlarında da yer verildi.

Kazım Karabekir Paşa, gördüklerini ve kurtuluş coşkusunu, “Erzincan ve Erzurum’un Kurtuluşu” adlı eserinde, M. Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra yayınladı.

ERZURUM  “ALLAH ALLAH” NİDALARINA TESLİM OLDU

Erzurum’un kurtuluşunu gören ve sağlayan subaylar arasında bulunan Rıfat Erdal, Erzurum’un kurtuluşuna dair şu bilgileri veriyor:  “11 Mart 1918 akşamı, alaydan aldığımız emir üzerine, gece yarısı Erzurum’un İstanbulkapısı istikametinde ilerlemeye başladık. 12 Mart 1918’de şafak atarken bizim tabur ve civarımızdaki diğer taburlar İstanbulkapısı’ndan Erzurum’a girdik. Erzurum’un içinde sokak muharebesi başladı. Ermeniler, sokakların köşe başlarını ve yüksek evlerin pencerelerini tutmuş, bize doğru ateş ediyorlardı. Birkaç topla da, Erzurum-Erzincan yolunu takiben Erzurum’a yürüyen birlikler üzerine ateş ediyordu. Ermeniler, topçulukta acemi olduklarından şarapneller ve taneler birliklerin 500 metre sağ ve sollarına düşüyor, zarar vermiyordu. Biz askere süngü taktırmış bir taraftan görebildiğimiz Ermenilere ateş etmekle beraber, bir taraftan da süngü hücumu ile sokak aralarında kaçışan Ermenilere yetişip süngülüyorduk. Allah Allah nidalarını duyan halk yavaş yavaş evlerinden çıkmaya başlamış, karşılarındaki Türk askerini görünce ellerine geçirdikleri, balta, satır, kazma, kürek ne varsa askerin önüne düşerek, Halid Ağa Oteli civarında bulunan ve Rusların malzeme ambarı yapmış olduğu Ulu Camii’ne doğru koşmaya başlamıştı. Caminin kapılarını kırarak içeriye giren halk, oradan elde ettikleri Rus silah ve cephanelerini alıp, askerle birlikte düşman avına çıktılar. Öğlene doğru şehrin içinden silah sesleri azalmaya başlamış, Ermenilerden sağ kalanlar, Kars Kapısı’ndan çıkıp, Deveboynu’na doğru kaçmaya başlamıştı. 13 Mart günü ise Hasankale’ye girdik…”

KUŞLAR BİLE DÜŞMANIN ÜZERİNE DOĞRU UÇUŞUYORLARDI SANKİ

12 Mart günü Erzurum’a İstanbulkapısı’ndan girerek ayak basan 9. Tümen’in Komutanı Erzurumlu Rüştü Bey’in de, kurtuluş coşkusunu ilk yaşayanlar arasında bulunduğu kaydedildi. Kurtuluşu, sabahın erken saatlerinde gerçekleştiren komutanların Rüştü Bey’le Halit Bey olduğu, bizzat Kazım Karabekir Paşa tarafından ifade edilirken, Rüştü Bey, kurtuluş günüyle ilgili olarak şunları aktarıyor: “Sabah saatlerinde İstanbulkapı’dan girdiğimiz Erzurum’u, Allah’ın izniyle hemen teslim alıverdik. Çeteler önümüz sıra kaçışıyor, kaçarken bile ellerinden gelen zararı vermeye çalışıyorlardı. Gün doğarken, orduyla birlikte adeta ışıktan nur damlaları yağıyordu Erzurum’a. Kuşlar bile ‘Allah Allah’ nidalarıyla düşmanın üzerine doğru uçuyordu sanki. Görülmeye değerdi”

ERMENİLER, HAYALLERİYLE KAVRULDULAR

Gerek Albayrak Gazetesi, gerekse Kazım Karabekir Paşa’nın sonraları yayınlanan hatıratlarında, Ermenilerin, Rusların ve Batılı misyonerlerin kışkırtmaları ile Doğu Anadolu’da bağımsız Ermenistan devleti kurma hayalini benimsediklerine dikkat çekilirken, Doğu Anadolu’da bu yüzden büyük kanlı katliamlar gerçekleştirdikleri kaydediliyor.

Ermenilerin, gösterilen bütün iyi niyete rağmen, dış kışkırtmalar ile Osmanlı Hükümeti’ne karşı yasal olmayan yollara başvurdukları binen tarihi bir gerçekken, gizli cemiyetler ile Doğu Anadolu’da bir hayali Ermenistan kurma çabaları başlatan Ermenilerin, Erzurum’da Kilise Mahallesi ve Nazik Çarşı civarında örgütlendikleri ifade ediliyor.

HINÇAK’IN SONU

Doğu Anadolu topraklarının Osmanlı Devleti’nden ayrılması ve orada Ermeni devleti kurulması için mücadele eden Hınçak Komitesi, Ermeni meselesini milletlerarası alanda duyurmak için arka arkaya şiddet uygulamaları ve ayaklanmalar düzenlerken, 1887’de faaliyete geçen yayın organı Hınçak-Çan’la birlikte cemiyetin genel merkezinin de Londra’ya taşındığı belirtiliyor. 1890 yılından sonra Doğu Anadolu’ya ve Erzurum’da teşkilatlanmalara gidilmesi için görevliler yollandığı, yine Kazım Karabekir Paşa’ya ait aktarımlar arasında da yer edinirken, Erzurum’daki Sanasaryan hadisesinin de yine Hınçaklar tarafından organize edildiği bildiriliyor

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İhsan 12 Mart 2009 Perşembe 19:48

Sana son ses diye hitap etmek istiyorum. Çünkü Dadaşın sonu olmaz.Dadaş biliyormusun nedir? Sende bulunmayan şeylerdir.Dadaş;merttir,yiğittir,KahramandırDürüsttür,özü sözü birdir,Dinine,Milletine, Vatanına ve Bayrağına bağlıdır.Erzurum kurtuluşunun Erzurum ve Türk Dünyası için ne mana teşkil ettiğini kimsenin anlatmasına gerek yok ki.Gerçek Erzurum'lu gerçek dadaş, o günleri yaşamış olan dedesinden, babasından defalarca dinlemiştir. Vatan sevgisi her zaman anlatılmakla öğrenilmez. Vatan sevgisi ruhta olur,gönülde olur. Bir hatırayı sana anlatayım.12 Mart.Gün doğmak üzere,Öncü birlik keşif yapmak üzere Araplar düzünden şehre girmek üzere.Çırçır Mahallesinde yaşlı bir nine, birliğin önünde ki komutanın atının geminden tutmuş ağlıyor ve komutana,"malımız mülkümüz kalmadı,bu vatana kurbansız giremezsiniz,atını benim üzerimden geçir beni bu Vatana kurban et sonra şehre gir." diye yalvarıyor. İşte Vatan sevgisibu ve işte bu ninelerin torunları gerçek Dadaş. Anlayabiliyormusun?

Yorumu oyla      6      4  
Gürhan Özorhan 12 Mart 2009 Perşembe 15:30

İlk paragrafı hazmedemiyen elbetteki son cümleyi hiç hazmedemez.Türk Milletinin birlik ve bütünlüğünü bozmaya çalışan,barzaninin çocuklarından beklenen bir açıklama hiçde yadırgamıyorum.Kimliğini son dadaş diye yazması böyle gafillerin son kalıntılarıdır.İhanetlerinin bedelini uşaklık ederek ödemenin acı nidaları,bu kurtuluş gününü hazmedemiyene verilen enağır cezadır.Bu cezadan kurtulmanın yolu Türkün engin merhamet duygularına sıgınmaktır.Bu kurtuluş günün içimde bahar tomurcukları açtıdırdığı kardelen çiceğidir Erzurum sevdam.KURTULUŞ GÜNÜN KUTLU OLSUN.

Yorumu oyla      6      4  
İsmail YK ile mi 12 Mart 2009 Perşembe 15:10

Büyükşehir Belediyesinin İsmail YK gibi adamlara o kadar verip abuk subuk şarkılarla kutlama yapması Kurtuluşumuzun ruhuna uygun mu? Nerde Göç göç oldu, huma kuşu, tabyalar, Erezurum kalesi... Gazeller... Ey başkan Ahmet Küçükler, Şehitlerimizin ve atalarımızın kemiklerini sızlatma... Bu şehrin şehremini böyle olmamalı. Neişi var éBas gaza!" diyen İsmail YK'nın erzurum'un kurtuluşunda...

Yorumu oyla      6      4  
ERZURUMUM 12 Mart 2009 Perşembe 14:15

sormak lazım o vatandaşa özlediği cesur insanlar ermenilermi.erzurumda cesurda çok dadaşta.korkak herif düşüncelerini internette değil git bi dadaş kahvesinde söyle bak gör ne kadar cesur insan var.ERZURUMUM DADAŞLAR DİYARI TÜRKÇÜLÜĞÜNDE İSLAMINDA YURDUMDA KALESİDİR ve ÖYLE KALACAKTIR.Ermeni vatandaşlara duyurulur.

Yorumu oyla      6      4  
zakir 12 Mart 2009 Perşembe 12:58

Son Dadaş adıyla yazan her halde Erzurum'da kalan son Ermeni.

Yorumu oyla      6      4  
bence de 12 Mart 2009 Perşembe 11:28

Evet bence de bu adam kesin Ermenidir. belki kendide fankında değil. çünkü bu duygu içten gelir ancak. yani genetik bir duygudur. Bir adamın aslı ermeni olmasa ne diye bu söylenenlerden rahatsız olsunki. Gardaş araştır bak senin kesin deden adı mıgırdiç'dir.

Yorumu oyla      6      4  
Son Dadaş değil son ERMENİ 12 Mart 2009 Perşembe 11:23

Son dadaş adıyla yazan adamın bu ifadelerden rahatsız olmasından da ben rahatsız oldum. Dedeleri Ermenilerce katledilmiş bir DADAŞ olarak, bu ifadelerden rahatsız olmanın ancak bir ERMENİ için mümkün olacağını düşünüyor, bu Ermeni artığını kınıyorum. Lütfen Editör efendi bu tür içimizdeki ermenilerine de propganda fırsatı vermeyelim.

Yorumu oyla      6      4  
İBRAHİM TOHUMCU 12 Mart 2009 Perşembe 09:10

ERZURUMUN KURTULUŞUNU OKURKEN BİR ERZURUMLU OLARAK ONU KANIMDA HİSSEDİYORUM ŞU AN MEMLEKETİMDEN ÇOK UZAKTA OLSAMDA DÜNYANIN HERYERİNDE YAŞIYAN TÜM DADAŞLARIMIN KURTULUŞ BAYRAMINI KUTLUYORUM. MEVLAMA EMANET OLSUN ERZURUMUM VE DADAŞLARIM

Yorumu oyla      6      4  
Son Dadaş 12 Mart 2009 Perşembe 07:01

bu yazının ilk parağrafındaki yalan ve abartılı ifadeler Erzurum insanının gerçekleri görmesine izin vermemek için yapılan uyutma ve uyuşturma siyasetinin göstergesi. Siz ne zaman gerçekleri gerçek bir şekilde ifade etmeyi öğrenirseniz asıl o zaman kurtulacaksınız. ama sizde o izan henüz yok ve yok olmayada devam edecek gibi. Allah size akıl versin diyecem ama. "Bir kavim kendini değiştirmedikçe Allah onlar hakkındaki hükmünü değiştirmez" ki! Erzurumun kurtuluşunun yalnız Erzurum ve doğu Anadolu için değil Kırgızstan Özbekistan Türkmenistan Azerbaycan ve diğer Türk Devletleri için Türk dünyası için ne gibi bir anlamını olduğunu hele İslam dünyası için ne mana teşkil ettiğini anlatında bir anlayalım Allah aşkına! eminimki bu yorumumu yayınlayacak cesarette yoktur sizde ama olsun Erzurumu seviyorum ve Erzurumun gerçekten kurtuluşunu sağlayacak cesur insanları özlemekle geçireceğim ömrümü. Allah Kazım karabekir ve komutsındaki Osmanlı askerlerinden razı olsun onlara rahmet etsin!..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Obama'ya Sözde Soykırım Uyarısı
Salih TEKİN/İHA/ABD Başkanı Obama'ya çağrıda bulunan Doç. Dr. Kürkçüoğlu, ...
Turgutcan, Kurtuluş Destanını Anlattı
Duayen Gazeteci Turgutcan, kurtuluş törenlerinin özel anlam içerdiğini, ...
“12 Mart, Milli Zafer”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler 12 Mart Erzurum’un Düşman İşgalinden ...
 
Görme Engelliler, Adayları Bilgilendiriyor
Yaklaşan 29 Mart yerel seçimleri, sokaktaki seçmenler gibi, çeşitli sivil ...
Heyelan Nedeniyle Yol Kapandı
Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı Sarıtosun Mahallesi'nden Zeynelli, ...
Akdağ, ‘Hızlı Bakanlardan’
BİMER, bakanların karnesini yayınladı. BİMER'in hazırladığı Ocak ayı verilerine ...
 
Türk-İş'ten Yoksulluk Değerlendirmesi
Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, en büyük ekonomik sıkıntı olan ...
Kobal Ailesi’ne Yardım Eli
Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Esendurak Köyü’nde yaşayan ve bir yangın ...
Sağlık Çalışanlarından "Acil" Eylemi
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nden yapılan açıklamada, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva