ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Temmuz 2020 Cuma - 09:05

Kurum’dan Hacı Cuma açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İnşallah ülkemizde ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayana dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Kurum Erzurum Hacı Cuma bölgesinde ve kale etrafında çok önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kurum’dan Hacı Cuma açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İnşallah ülkemizde ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayana dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Kurum Erzurum Hacı Cuma bölgesinde ve kale etrafında çok önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İller Bankası 2019 yılı Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı. Burada konuşan Bakan Kurum, İller Bankasının sağladığı finansal kaynaklarla belediyelerin altyapı yatırımlarına destek veren Türkiye’nin en büyük, kalkınma ve yatırım bankası olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart seçimleri münasebetiyle 11 maddelik manifestoyla şehircilikte yeni bir sürece girildiğini ilan ettiğini hatırlatan Kurum, Bakanlık olarak şehircilik manifestosundan hareketle şehirleri birer marka şehir haline getirmek için canla başla çalıştıklarını belirtti. Deprem dönüşümünü hızla gerçekleştirmek istediklerini aktaran Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'bedeli ne olursa olsun yapacağız' sözleriyle 2012 yılında başlattığı dönüşüm çalışmalarımız kapsamında bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü sağlamış olduk. Bugün de 'Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm' hedefiyle dönüşüm çalışmalarına süratle devam ediyoruz” diye konuştu.
“YERİNDE DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ”
En son Sivrice merkezli depremden sonra Elazığ’da 24 bin konutun çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “İnşallah bir yıl içerisinde hem Elazığ hem Malatya’da deprem konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Yine İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Kâğıthane’den Beyoğlu, Güngören, Kartal’a; Bağcılar, Arnavutköy ve Beykoz’da birçok riskli bölgede çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu hafta sonu da inşallah İstanbul’da iki tane temel atma töreni yapacağız. Biri Zeytinburnu, diğeri Kağıthane’de olmak üzere bin 27 adet deprem konutumuzun temellerini atmış olacağız. Biliyorsunuz Kağıthane’de kayan binanın hemen sonrasında çalışmaya başladık ve orada hızlı bir şekilde yerinde dönüşüm yapıyoruz. Toplamda 700 bağımsız bölümü içeren bir proje gerçekleştiriyoruz. Yine aynı şekilde Zeytinburnu’nda millet bahçesi ve çevresinde rezerv konutlar yapmak suretiyle de oradaki dönüşüme hızlı bir şekilde adım atmış bulunuyoruz. İstanbul’u depreme karşı hazır hale getirmek için çalışmalarımızı canla başla belediyeler ile birlikte sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
“1 BUÇUK MİLYON ACİL ÖNCELİKLİ KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Şehirlerde yatay mimariye yöneldiklerini belirten Kurum, “Yine Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Burdur’dan Diyarbakır, Erzincan, İzmir’e, Bolu, Malatya, Samsun, Sivas, Sinop ve Zonguldak’a kadar inanın Türkiye’nin bir köşesinden diğer bir köşesine kadar dönüştürülmesi gereken ne kadar alan varsa tespitini yapıyoruz. Şehre yakışacak yatay mimari imzası ve mahalle kültürünün yaşatılacağı, ki içerisinde sosyal donatılarının da barındığı kentsel dönüşüm projeleri ile şehirlerimizi depreme dayanıklı hale getirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda 104 bin bağımsız birimin üretilmesine yönelik projelerimizi başlatmış bulunuyoruz. İnşallah bu çalışmalarla yılda 300 bin olmak üzere 5 yıl içerisinde 1 buçuk milyon acil öncelikli dediğimiz konutun deprem dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Son 2 yıl içerisinde dönüşümü adeta baştan sona yeniden düzenlemek ve şehir ile alakalı sorunları aşmak adına yine meclis ile birlikte birçok mevzuat düzenlemesi yaptık” ifadelerini kullandı.
“ANKARA YENİ BİR MEYDANA KAVUŞACAK”
2023, 2053 ve 2071’e dair eylem planlarını hazırladıklarını belirten Bakan Kurum, şunları kaydetti:
“Yani artık şehirlerimiz için yapacaklarımız kafamızda nettir. Düzenli yapılardan millet bahçesine, atık sudan kentsel dönüşüme kadar tüm birimlerimiz için yapılması gereken işlemlerimizi gittiğimiz illerde hafızamıza aldık. Dönüşüm konusunda istekli olan vatandaşlarımızı endişelendiren, gayretli belediyelerimizi zorlayan tüm engelleri de bu çerçevede ortadan kaldırdık. Bu kritik hamlelerimizle artık belediyelerimizin eli bu noktada daha güçlü. Bundan böyle sizlerle birlikte çıktığımız bu yolda kaybedecek hiçbir vaktimiz yok. İnanın işimiz de vaktimizden çok, o çerçevede vatandaşa gece gündüz hizmet etmek ve şehirleri depreme hazır hale getirmek için sizler ile birlikte çalışmak zorundayız. Tabii kentsel dönüşüm ve yenileme kapsamında 81 ilimizde tarihi kent meydanlarını tekrar gün yüzüne çıkaracak proje ve adımları atıyoruz. Bu çerçevede gittiğimiz şehirlerde belediyelerimiz ile birlikte o kadim tarihimizin ortaya çıkması için projelerimizi yapıyoruz. Meydanlarımızı tarihi hüviyetine kavuşturacak bu vizyon projeyle; yüzlerce tarihi eserimizi ve kültürel aksımızı yeniden ihya ediyor, yine yüzlerce etapta yenilediğimiz iş yerlerimizi esnafımıza kazandırmış oluyoruz. Şu anda Ankara Hergelen Meydanı, Ankara için gerçekten çok önemli bir yer ve tarihi bir alan buradaki tarihi eserlerin ihyası ile Ankara yeni bir meydana kavuşacak. Konya Mevlana Meydanı, Mevlana Müzesi'nin hemen karşısındaki müze ile tarihi eserleri birbirine bağlayacak bir inşayı yine belediyelerimiz ile birlikte yürütüyoruz. Erzurum Hacı Cuma bölgesinde ve kale etrafında çok önemli düzenlemeler yapıyoruz. Afyonkarahisar Mısri ve İmaret Camii çevresi, Kayseri’de Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte yürüttüğümüz ve önemli olduğunu düşündüğümüz Kaleiçi mevkii, Yozgat’ta Merkez Çapanoğlu Camii etrafında, Kastamonu’da Nasrullah Camii çevresinde, Niğde Kale etrafında, Muş merkezde, Bursa’da Ulu Cami etrafında tamamen silueti bozan ne kadar yapı varsa bunları ortadan kaldırıyoruz. Bu kadim medeniyete ne kadar zarar veren yapı varsa kamulaştırmak suretiyle Türkiye’de dünyaya örnek olacak ve yaklaşık 100 milyon TL anlaşma bedeli olan bir projeyi yine Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütüyoruz. Bittiği zaman kültür park ve millet bahçesi ile bağlantı sağlayacak yine şehir siluetine zarar veren yapıları yıkarak devam edeceğimiz projemiz ülkemize değer katacaktır. Kütahya ve Sinop’ta yine bu çerçevede projelerimiz var. Sinop’ta şehir meydanı ile alakalı, sahil ile başlayan alanda projemizi yürütüyoruz. Zonguldak’ta da tüm sahili baştan başa düzenliyoruz. Bu çerçevede ihalemiz yapıldı.”
“12 İLDE 10 BİN ADET SANAYİ SİTESİ PROJESİNİN BİN 420 TANESİNİ TAMAMLADIK”
Sokak sağlıklaştırma projelerini çok önemsediğini dile getiren Kurum, “Her gittiğimiz şehirde de sokak sağlıklaştırma projeleri yapmaya gayret gösteriyoruz. Belediye başkanlarımıza da tavsiyemiz şudur, bazen çok iş yaparız ama o işler gözükmez bazen de 1 liralık iş yaparsınız bin liralık karşılığı olur. Sokak sağlıklaştırma projeleri işte böyle projeler. Hem şehri güzelleştiriyorsunuz hem de vatandaşa şehirde gezebileceği, dolaşabileceği ve tarihi eserleri ortaya çıkaracak adımları atıyoruz. Ülkenin dört bir yanında yüzlerce sokağımızı, binlerce binamızın cephelerini iyileştiriyoruz. Yine dönüşüm kapsamında şehir merkezlerine sıkışmış sanayi alanlarımız var. Şehirlerimiz çok hızlı büyüyor ancak şehirlerin içine sıkışmış köhneleşmiş, vatandaşa tam anlamıyla hizmet veremeyen sanayi alanlarını şehrin dışındaki alanlara taşıma projeleri yapıyoruz. Yıllar boyunca vatandaşlarımızı rahatsız eden, esnafımızın rahat bir şekilde çalışamadığı sanayi alanlarını çok daha modern ve geniş alanlara taşıyoruz. Otelleri, restoranları olan, içerisinde eğitim, sosyal ve kültürel alanlar bulunan son derece güzel sanayi siteleri inşa ediyoruz. Şu anda Ankara’dan İstanbul’a, Konya, Adana, Trabzon ve Aksaray’dan yine Diyarbakır’a, Bolu, Bursa, Kayseri, Muğla ve Rize’ye kadar 12 ilimizde, 10 bin adet sanayi sitesi projelendirildi. Bin 420 tanesini tamamladık ve vatandaşımıza teslim ettik. 3 bin 422’sinin ise inşası fiilen devam ediyor. Ayrıca, 3 bin 375 iş yerinin ihale çalışmalarını da süratli bir şekilde yapıyoruz. Ayrıca şehir içlerinde bulunan ahırlarımız var özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığın daha yoğun olarak yapıldığı alanlarda çok sayıda ahırlarımız var. Ağrı bunun en önemli örneklerinden biridir ki Ağrı Belediye Başkanı da burada. Ağrı’da şehir içerisinde bulunan ahırlarımızı şehir çeperlerimizin dışına taşıyacak 50 başlıklı, 75 ve 100 başlıklı ahırlarımızı projelendirdik. Zannedersem Temmuz ayı içerisinde ihalesini yapıyoruz. Köy kent projemiz var. Pandemi sürecinde şunu gördük ki vatandaşımız köyüne dönmek istiyor. Cumhurbaşkanımızın talimatları ile 81 ile yazı yazdık ve dedik ki şehrinizde bu projeye uygun alanları bize bildirin bizde TOKİ işbirliği ile bu alanlara uygulamalar yapalım. Bu uygulamalar çerçevesinde vatandaş köye gitsin ve köylerdeki eski güzel alışkanlıkları yeniden yaşasın ve gençlerimiz çocuklarımız doğa ile iç içe olsunlar diye bu projeyi yürütüyoruz” diye konuştu.
“100 BİN SOSYAL KONUT KAMPANYASINDA DA BAŞVURU SÜRECİMİZ TAMAMLANDI”
Sosyal konut çalışmalarını çok önemsediklerini belirten Kurum, “İnşallah ülkemizde ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayana dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sosyal konut çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor. Bu konuda da yine siz belediye başkanlarımızın talepleri, önerileriyle ilerliyoruz. TOKİ’mizle bugüne kadar ülkemizde sosyal donatılarıyla beraber toplam 1 milyon bağımsız bölüm ürettik. 2019 yılında 50 bin, 2020 yılında da 100 bin sosyal konut projesi başlattık ve bu çerçevede çalışmalar devam etmektedir. Yine 67 ilimizde 50 bin sosyal konut projesi kapsamında kura çekimini tamamladık, 30 bin konutun inşaatına başladık. 100 bin sosyal konut kampanyasında da başvuru sürecimiz tamamlandı ki 1 milyon 200 bin başvuru aldık” ifadelerini kullandı.
“MEMLEKETİMİZİN YEŞİLİNE SONUNA KADAR SADIĞIZ, SADIK KALACAĞIZ"
“Memleketimizin yeşiline sonuna kadar sadığız, sadık kalacağız” diyen Kurum sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu duygudan hareketle Selçuklu'dan Osmanlı'ya, Osmanlı'dan Cumhuriyete şehircilik kültürümüzün en kıymetli parçası olan ve yeşil alan miktarını şehirlerimizde artıracak olan önemli bir projeyi, millet bahçelerini yeniden ihya ve inşa etmek adına başladık. Hedefimiz 2023 yılına kadar 81 ilde 81 milyon metrekarede millet bahçesi yapmaktır. Şu ana kadar Cumhurbaşkanımızın iştirakleriyle 23 millet bahçemizi aziz milletimizin hizmetine sunduk. Halen 72 ilimizde 184 adet ve yatırım değeri 14 milyar TL olan millet bahçelerini projelendirdik ve etaplar halinde teslimlerini gerçekleştiriyoruz. Bu konuda sizler bize yer gösterin, biz destek olalım, şehirlerimizin her birini birer bahçeye, büyük yeşil alanlara kavuşturalım.”
Ayrıca 22 ilde ekolojik koridorların inşasına başlandığını belirten Kurum, “Edirne’den bisiklete binen vatandaşımız, Hakkari’ye kadar bisikleti ile güvenli bir şekilde gitsin istiyoruz. Bisiklet yolu ile ilgili 2023 hedefimiz 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yürüyüş yolu ve 60 kilometre çevre dostu sokak yapmak” dedi.
Korona virüs ile başarılı bir mücadele yürütüldüğüne de değinen Kurum, “İklim değişikliği, çevre, doğa ve tabiat koruma hassasiyetiyle ortaya koyduğunuz her projede, her adımda, her çalışmada sizlerin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

 
Türkiye’yi Atatürk Üniversitesi temsil edecek
 
Selçuk velilere seslendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum kent içi ulaşım ağı güncelleştiriliyor
Yeni yapılan ve Barış Pınarı Köprüsü ile birleştirilen bölünmüş çift şeritli ...
Darısı Erzurum’un başına
Erzincan ve Bayburt son 3 günde korona virüs vakalarının en az görüldüğü illerden oldu.
Büyükşehir Kurban Bayramına hazır
Büyükşehir Belediyesi, Kurban bayramı için Erzurum’da adeta seferberlik ilan etti.
 
Degen’den Bayram ikramiyeleri önerisi
Degen, Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi ikramiye sevinci yaşayan emeklilerin, ...
SYD vakıflarına 6 milyon TL kaynak aktarıldı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Mayıs ayından ...
81 ilde çevre denetimi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılın ilk yarısında 81 ilde yaptığı çevre ...
 
İYİ Parti Palandöken İlçe Başkanlığı seçime gitti
İYİ Parti Palandöken İlçe Başkanlığında yapılan ilçe kongresinde iki aday ...
Nusret’e davet ilgi topladı
Tortum Şelalesi Rekreasyon çalışması ve Nusret’e Erzurum’da şube açma ...
Şehir Hastanesine ulaşım desteği
Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Şehir Hastanesi’ni Dadaşkent, Yıldızkent ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva