ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor-Eyüpspor maçı İstanbul’da
Erzurumspor-Eyüpspor maçı İstanbul’da
Müftüler istişare toplantısında buluştu
Müftüler istişare toplantısında buluştu
ETÜ’de Bahar Şöleni
ETÜ’de Bahar Şöleni
Muşlu aileler evlat nöbetine devam ediyor
Muşlu aileler evlat nöbetine devam ediyor
AFAD imdada yetişti
AFAD imdada yetişti
HABERLER>SİYASET
25 Mayıs 2012 Cuma - 05:40

Kurtulmuş Doğu turunda

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, merkezden hazırlanan kalkınma planlarının reel ihtiyaçlara cevap vermemesi nedeniyle kağıt üzerinde kaldığını belirterek, “Türkiye’de kalkınma mutlaka yerelden başlamalı. Yıllardır bu ihmal edilmiştir. Bizim fikrimiz kalkınma ajanslarının daha aktif hale getirilmesidir” dedi.

Kurtulmuş Doğu turunda

IŞIK ÇAPANOĞLU
KARS (İHA) - Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, merkezden hazırlanan kalkınma planlarının reel ihtiyaçlara cevap vermemesi nedeniyle kağıt üzerinde kaldığını belirterek, “Türkiye’de kalkınma mutlaka yerelden başlamalı. Yıllardır bu ihmal edilmiştir. Bizim fikrimiz kalkınma ajanslarının daha aktif hale getirilmesidir” dedi.
Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı’nı (SERKA) ziyaret eden HAS Parti Genel Başkanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, SERKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve Tutak Belediye Başkanı Bülent Osman Osmanağağlu ile SERKA Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar tarafından karşılandı.
Tutar, SERKA’nın çalışmaları, faaliyetleri ve projeler hakkında bilgi verdi. HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş ise, Türkiye’de kalkınmanın mutlaka yerelden başlayarak yapılması gerektiğini ancak bunun ihmal edildiğini söyledi. Bugüne kadar hazırlanan kalkınma planlarının reel ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde hazırlanmamaları nedeniyle kağıt üzerinde kaldığına işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Bizim de öteden beri fikrimiz, Türkiye’de kalkınmanın mutlaka yerelden başlayarak yapılmasıdır. Yıllardır bu ihmal edilmiştir. Türkiye bürokrasisinin bir Devlet Planlama Teşkilatı var. Bürokrasinin okulu niteliğinde bir yerdir. Türkiye’de DPT yıllardır çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Ama ne yazık ki, merkezi planlama olarak yapıldığı için kalkınma planlarının çoğu yazılı halde kalmıştır. Yapılan uygulama programların büyük bir çoğunluğunun geri dönüşü olmamış çünkü reel ihtiyaçlara karşılık gelecek şekilde tasarlanmamıştır. Bizim de fikrimiz kalkınma ajanslarının daha da aktif hale getirilmesidir. Şu anda çok kısa süre içerisinde SERKA olarak muazzam işler yapmışsınız. Bu şunu gösteriyor ki, imkan verildiği taktirde bütün planlarınızı hayata geçirmeniz mümkündür.”
“GAYRI SAFİ YURT İÇİ HASILANIN YÜZDE 2’Sİ KALKINMA AJANSLARINA AYRILMALI”
HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, tespit ettikleri 9 sinerji koridoru vasıtasıyla üstü kapalı bir bölgesel entegrasyon oluşturmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Üretim, dağıtım ve pazarlama kaynakları müşterek hale getirilmelidir” dedi. Kurtulmuş, şöyle devam etti: “SERKA’nın çalışmalarına katkı anlamında iki şey söylenebilir: Sınır aşan sinerji koridorları vasıtasıyla 9 sinerji koridoru tespit ettik. Şehirler ve bölgeler üzerinden giden sinerji koridorlarıdır bunlar. Hedefimiz, şehirlerin potansiyellerini harekete geçirerek üstü kapalı bir bölgesel entegrasyon, aynı zamanda bir kültürel entegrasyon oluşturmaktır. Yani üretim, dağıtım ve pazarlama kaynaklarının müşterekleştirilmesi. Bunun üzerinden ciddi analizler yapabilirsiniz. Zaten ona benzer çalışmalarınız var. Birincisi bu. İkincisi ise, kalkınma ajanslarına kaynak sağlanması. Bu, politik bir çalışmayı gerektiriyor. Bizim teklifimiz, her yıl GSYİH yüzde 2’sini kalkınma ajanslarına vermektir. Bu, bu yıl için 20 milyar dolar gibi bir para eder. Kalkınma ajanları bu parayla tasarladığı faaliyetlerin tamamına yakınını yapabilir. Örneğin sizin bölgede 7 sınır kapısı mevcut ancak sadece 3 tanesi açık. Diğerleri niye kapalı? Her birisi çözülebilecek çok basit politik nedenler dolayısıyla bunlar kapalı. Bunların açılması lazım. Ayrıca mali kaynak aktarılması için Kalkınma Bakanlığı üzerinden hükümete bir teklif sunulabilir. Burada da bir siyasi kararlılığa ihtiyaç var. Başbakanlığın bu kararı vermesi lazım. Buraya kaynak aktarılırsa teşvik uygulamalarının takip edilmesi de mümkün olur. Böylece kısa süre içerisinde yerel kalkınma sağlanmış olur. Biz, yerel kalkınmayı sağlamak için politik araç olarak İl Meclislerini de teklif ediyoruz. Yani belediye ve il genel meclislerini kaldırarak seçilmiş il meclisleri marifetiyle ildeki bütün kararlara ilin kendisinin karar vermesi. Bu hem demokratik özerklik gibi tekliflerin çok üstünde, onların da önünü kapatacak ve halkı reel olarak işin içerisine sokacak olan bir tekliftir. Üniversitelerin, organize sanayi bölgelerinin, sanayi ve ticaret odalarının, ziraat odalarının ve diğer sivil toplum örgütlerinin işin içine sokulması lazım. Bütün bunların hepsinde kalkınma ajansı merkezi bir koordinasyon da sağlayabilir. Bunların yasal altyapılarının da hazırlanarak bir sistem haline dönüştürülmesi lazım. Allah yardımcınız olsun. Ben hakikaten sevindim. Böyle iki yıllık süre içerisinde bu kadar çok şeyin yapılmış olması büyük bir başarıdır. Ziyaret ettiğim ilk kalkınma ajansı SERKA oldu. Genel Sekreter Hüseyin Tutar ve ekibine başarılar diliyorum.”
Konuşmaların ardından Kalkınma Kurulu Başkanı Bülent Osman Osmanağaoğlu, Kurtulmuş’a Kars’ın siyah beyaz bir fotoğrafını hediye etti.

 
ASİMDER’den uluslararası açılım
 
ERGİAD işadamlarını bilgilendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Kadınlarda kongre heyecanı
AK Parti Erzurum Kadın Kolları üyeleri 26 Mayıs 2012 tarihinde Ankara'da ...
Gençlere kurs çağrısı
Boncuk süslemeden filografiye, fotoğrafçılıktan web tasarımına, tiyatrodan ...
‘Büyükşehirle kavgamız yok’
Palandöken Belediye Başkanı Bulutlar, ‘Büyükşehir Belediyesi ile aralarında ...
 
TBB seçime gitti
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, Türkiye Belediyeler Birliği’nde ...
Üç aylar maneviyat iklimidir’
Milletvekili Muhyettin Aksak, bir mesaj yayınlayarak tüm İslam Âleminin ...
Küçükler’den üç aylar kutlaması
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Rahmet, mağfiret ...
 
Yılmaz’dan Üç Aylar mesajı
AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz yayınladığı mesaj ile “Bugün ...
Bulutlar Palandöken vizyonunu anlattı
Palandöken İlçe Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Atatürk Üniversitesi ...
Öztürk gündemi değerlendirdi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk başkanlığındaki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva