ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 2. Yarıda 4’üncü sırada
Erzurumspor 2. Yarıda 4’üncü sırada
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
16 Ağustos 2017 Çarşamba - 10:12

Kuraklık yok..!

NESRİN ÇETİNKAYA-Meteoroloji bölge müdürlüğü, Erzurum’da bu yılın kurak geçtiğine dair yapılan haberlere ve söylemlere itiraz etti.

Kuraklık yok..!

Meteoroloji bölge müdürlüğü, Erzurum’da bu yılın kurak geçtiğine dair yapılan haberlere ve söylemlere itiraz etti. Meteoroloji 12’inci Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Uyarı Merkezi Sorumlusu Yavuz Kaynar, “Yağış verilerine baktığımızda Erzurum’da bu yılın kurak geçtiğini söylememiz imkânsız” dedi

TEMMUZ-AĞUSTOS AYLARINDA SICAKLIK MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

2017 itibari ile en yüksek sıcaklık değerlerinin34-35 derece civarında Ağustos ayında ölçüldüğünü belirten Kaynar, “2017 yılı itibari ile Temmuz ayı sıcaklığı 3 ila 7 derece arasında mevsim normallerinin üzerinde geçti. Ağustos ayı da aynı şekilde mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde geçiyor, geçmeye de devam edecek.  Yalnız bu iki ayda da uzun yılların ölçülen ekstrem değerlerine ulaşamadık. Uzun yıllar ortalamalarında 2000 yılının Temmuz ayı için 35,6, 2006 Ağustos için 36,5 ölçülen en yüksek dereceler bunlar. Sadece bu dönemlerde ölçülen yüksek değerlere ulaşmışız. Şuanda ise bizim en yüksek değerimiz Ağustos ayında 34, 35 civarında” dedi.

“KURAKLIKTAN BAHSETMEMİZ İMKÂNSIZ”

Önümüzde yağışlı günlerin ve ayların var olduğuna dikkat çeken Kaynar, bu doğrultuda 2017 yılı bitmeden alınan yağışlarla mevsim normallerinin üzerine çıkılacağını kaydetti. 

Alınacak yağışlar ile mevsim normallerine ulaşılacağını belirten Kaynar, bu doğrultuda kuraklık ibaresinden bahsedilemeyeceğinin altını çizerek, “Meteoroloji olarak kuraklık değerlendirmemiz şu şekilde; biz yıllık ortalama yağışa bakıyoruz. Yıl içerisinde ki yağış ortalamamız hala normal seviyede gidiyor. Yani kuraklık seviyesinde değil. Kuraklığın olması için birçok parametre gerekiyor. Yani yağışın az olması, sıcaklığın fazla olması, nemin olmaması lazım, kışın can suyu yağışı dediğimiz kar uyu, toprak altı yağışını hiç almamız lazım kuraklığın oluşması için. Ama bizim bu kış Ocak, Şubat, Aralık aylarında ay bazında normallerimiz 22,25 kilo yağış civarında. Ama biz geçtiğimiz aylarda her ay 50 kiloya yakın yağış aldık. Yani mevsim normallerinin iki katı fazlası. 2017 için mevsim normalimiz 432 kiloluk bir yağış. Bizim şuana kadar aldığımız mevcut yağış ise 250 kilo. Dolayısıyla sadece 150-180 kiloluk bir yağış daha gerekiyor, mevsim normallerine ulaşabilmemiz için. Bu doğrultuda da önümüzde yağışlı günler ve aylar var. 2017 bitmeden biz bu 432 kiloyu yakalarız, hatta geçeriz. Bundan dolayı kuraklık ibaresini kullanamayız” diye konuştu.  

“TEMMUZ VE AĞUSTOS NORMALİN ÜSTÜNDE SICAK GEÇTİ”

Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olması aynı zamanda normalin altında yağış alınmasının çiftçiyi olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Kaynar, “Çiftçilerimiz için son iki ay normalin üzerinde sıcak geçti ve normalin altında bir yağış alındı. Fazla sıcaklık yüzünden bitkiler kurudu. Hava çok sıcak olduğundan yağışlarda dolu şeklinde olabiliyor, bu da yine ürüne zarar verdi. Bu sadece Temmuz ve Ağustos için geçerli. Diğer aylar için böyle bir şey söz konusu değil. Ama tahminlerimize göre önümüzde ki hafta Salı gününde itibaren bir hafta boyunca yağış alacağız. Dolayısıyla ağustos ayı için mevsim normallerinin altında yağış aldık diyemeyiz, ayın sonlarında ise alınan yağışlar ile birlikte Ağustos ayı mevsim normallerinin üzerine çıkacaktır. Diğer aylara baktığımız zaman Nisan, Mayıs ve Haziran ayları sıcaklık ve yağış bakımında mevsim normallerinde geçti. Yani sonuç olarak tüm verilere baktığımız zaman kuraklık beklemiyoruz. Sadece bir aylık bir geçiş dönemiydi ve o da geçti. Artık yağışlı günler geliyor ve yağışlar mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek” ifadelerine yer verdi.  

ÖNÜMÜZDE YAĞIŞLI GÜNLER VE AYLAR VAR

Önümüzde ki hafta yaklaşık olarak 15 kilo civarında bir yağışın beklendiğini söyleyen Kaynar, Ağustos ayının bitimi ile mevsim normallerine ulaşılacağını belirterek, “Ay bazında baktığımızda ay ortalamamızın altındayız. Temmuz ayı için uzun yıllar yağış ortalamamız 26,7 kilo, fakat bu sene aynı ayda aldığımız yağış miktarı 6,5 kilo. Dolayısıyla Temmuz ayında mevsim normallerinin altında bir yağış gerçekleşti. Ama Ağustos’ta iller biraz daha değişiyor. Ağustos ayında uzun yıllar yağış miktarı 77,5 kilo, fakat bu sene alınan yağış miktarı sadece 1 kilo. Tabi daha Ağustos’un bitimine var, daha ayın yarısındayız. Ama önümüzde ki hafta aşağı yukarı 15 kilo civarı bir yağış bekleniyor. Yani bu durum Ağustos bitene kadar biz mevsim normallerini yakalayacağız demektir” şeklinde konuştu.

 
En büyük problemleri İş, barınma ve dil
 
Esnaf yüksek kiralardan yana dertli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gemalmaz il ekonomisini değerlendirdi
1989-1991 yılların da kurulan 47’inci Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar ...
Karaçoban’dan İran’a ‘Bitki torfu’ ihracatı
Erzurum’da iş adamı Yavuz Bulut, Karaçoban İlçesinde köylülerin arazisi ...
ETSO Orçan'ı ağırladı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Magosa kentinin Tatlısu Belediye Başkanı ...
 
Bakan Fakıbaba'dan Erzurum'a müjde
ELİF YILMAZ-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım ...
Erzurum’un kredi hacmi açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın haziran ayı ölçeğinde 5.9 milyar TL’si ...
Yıldırım beklentilerini paylaştı
NESRİN ÇETİNKAYA-Kurban bayramına 1 aydan az bir süre kala, Kurbanlık ...
 
FİNTÜRK-2 Erzurum verileri yayımlandı
MAHMUT AKDAĞ-İllere Göre Seçilmiş Bankacılık Sektörü Verileri (FİNTÜRK- ...
Erzurum’un mükellef sayısı açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da temmuz ayı ölçeğinde faal vergi mükellefi sayısı ...
Erzurum’dan İhracatta ilk 3 sektör açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın ocak-temmuz döneminde gerçekleştirilen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva