ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Biri saklandığı evde, diğeri Erzurum’da yakalandı
Biri saklandığı evde, diğeri Erzurum’da yakalandı
Erzurum imalat sektöründe dijital dönüşüm
Erzurum imalat sektöründe dijital dönüşüm
 AFAD imdada yetişti
 AFAD imdada yetişti
Ağrı yolunda feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı
Ağrı yolunda feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı
Uzundere’de heyelan
Uzundere’de heyelan
HABERLER>BÖLGEDEN
26 Nisan 2013 Cuma - 01:05

Kop’a Andorra modeli

Vali Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler’le birlikte KUDAKA tarafından organize edilen İspanya gezisine katılan Bayburt Belediye Başkanı Polat, Andorra’daki kış turizm tesislerinden örnek vererek, KOP için aynı projelerin yapılabileceğine vurgu yaptı.

Kop’a Andorra modeli

YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2011 yılında hazırlanıp 2012 yılında uygulamaya başlanan İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, "Diğer ülkelerdeki başarılı turizm kümelenmesi örneklerinin yerinde incelenmesi" ve bölgemizde geliştirilmeye çalışılan tarih ve kültür mirası turizmi ile kış ve spor turizmi uygulamaları örneklerinin görülmesi açısından Türkiye’nin turizmde öne çıkan ürünlerine benzemesi nedeniyle Ajans Yönetim Kurulu ve Uzmanlarından oluşan bir heyet, 08-15 Nisan 2013 tarihleri arasında bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Çalışma ziyareti kapsamında sırasıyla Madrid Türk Büyükelçiliği, Turizm Müşavirliği, Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan ve Açık Hava Müzesi ilan edilen Toledo şehri, Kurtuba Camii ve El Hamra Sarayı ve etrafındaki kültür turizmine hizmet eden turizm ürünleri, Andorra Grandvalira ve Vallnord Kayak Merkezleri ve işletme modelleri, Pays Vasco (Bask) Bölgesinde yer alan turizm ve turizme dayalı teknoloji geliştirme merkezleri (Basque Tour, San Sebastian’da yer alan Zamudio Techno-Park) ve Bilbao’da yer alan çeşitli merkezler ziyaret edildi.
Heyet içerinde yer alan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İspanya çalışma ziyareti izlenimlerini şu şekilde değerlendirdi:"08-15 Nisan tarihleri arasında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın organize ettiği yurtdışı gezisiyle ilgili izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin valileri, belediye başkanları, il genel meclis başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanlarının yer aldığı bu organizasyona bizde ilimizi temsilen katıldık. İspanya, Endülüs ve Andora’ya düzenlenen bu gezideki amacımız; özellikle İspanya ve Andora’daki turizm tesisleri ve tarihi mekânları incelemek, bu iki ülkenin turizmle ilişkilerini ortaya koymaktı. Zira benim her zaman ifade ettiğim gibi Bayburt’un kalkınmasıyla ilgili olarak üzerinde durulması gereken önemli ana sektörlerden birisi mutlaka turizmdir. Onun için Bayburt’ ta turizme yönelik yapılabilecek mekânlarla ilgili inceleme ve araştırma gezileri yapmak durumundayız. Bizde arkadaşlarla birlikte geçen hafta bunu yaptık.
Gezi esnasında edindiğimiz gözlemler neticesinde şu tespitlere vardık: Kalkınma çok yönlü olarak gelişiyor. Senkronize hareket edildiği zaman, kurumlar arasında koordinasyon sağlandığı zaman turizm ve ticaret gelişiyor. Her şeyden önce ülkelerin gelişim adına kendi potansiyellerini bilmeleri ve ortaya koymaları gerekiyor. Örneğin incelemelerde bulunduğumuz Andora’dan bahsetmek istiyorum. İspanya ve Fransa arasında dağlık bir alandan oluşan Andora, gerek nüfus gerekse coğrafi bakımdan Bayburt’tan küçük bir ülke. Coğrafi yapısıyla Gümüşhane’ye çok benziyor. Turizmden o kadar çok gelir elde etmişler ki kişi başına düşen milli gelirleri 46.000 $. (Hani biz diyoruz ya 2002’de 3.500 $ olan geliri şu anda 10.500 $’a çıkardık) Peki hemen yanındaki İspanya gibi bir ülkede 24.000 $ iken burada 46.000 $ nasıl olmuş, bunu nasıl başarmışlar?
60.000 nüfusu olan Andora, tamamen kış turizmine yönelmiş. Çünkü bakmışlar ki en önemli değerleri dağları. Anlatırken de bunu böyle ifade ediyorlar. Yaradan bize önemli bir nimet vermiş dağlarımız bizim en önemli nimetlerimiz diye bahsediyorlar. Şimdi onları dinlerken bir yandan da kendi dağlarımızı düşünüyoruz. Bizde dağ çok, her tarafımız dağ taş. Aslandede köyümüzün kotu 1450 m’dir. 1450 m.’den 3 bin m.’ye ulaşan rakım var ve dağlarımız istediğimiz kadar fazla.
Bütün mesele şudur: Kendi potansiyelimizi tespit edip o mekanlardaki sosyal ihtiyaçları karşılayıcı tesisler yapmak ve bunun pazarlamasını yapmak ondan sonrada gelsin turistler gelsin paralar demek lazım. Andoralılar bu girişimlerine yaklaşık 50 sene önce başlamışlar. Otelleri, kayak pistlerini, telesiyejleri, gondollarını oluşturmuşlar. Sosyal ihtiyaçları karşılayıcı lokantaları, kafeteryaları, eğlence mekanlarını yapmışlar. Reklamlarını da güzel yapınca 60 bin nüfuslu olan ülkenin yıllık turist sayısı 8 milyona ulaşmış. Bu rakamlar gerçekten çok uçuk rakamlar. Sadece bir iki kayak tesisini gezdik, birisinin toplam pist uzunluğu 210 km. Düşünün ki bizim Kop Dağı’ndaki tesisimizin pist uzunluğu sadece 1200 metre. Bu şekilde bu işin olması mümkün değil.”

 

 
2. OSB Bakanlık kararını bekliyor
 
Genel Kurul’da başarı konuşuldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
CAN 26 Nisan 2013 Cuma 17:33

sayın başkan sen ilk önce eminkulpu mah temizle eşki semt garajının yerin temizle ondan sonra yola cık. EDİTÖR: DEĞERLİ YORUMCU, HABER BAYBURT BELEDİYE BAŞKANINA AİTTİR, ERZURUMLA İLGİLİ DEĞİLDİR.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buğdaylı’da örnek proje
Erzurum Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi tarafından düzenlenen ...
Şehit Yıldırım rahmetle anıldı
Bayraktar, Trabzon’un Araklı ilçesinde Bingöl-Erzurum Karayolu Karlıova ...
Tekman’da coşkulu kutlama
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Erzurum’un Tekman İlçesi’nde ...
 
Emreköy'de 23 Nisan Coşkusu
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Erzurum’un Köprüköy ilçesine ...
Doğu’dan Sibirya manzarası
Bingöl’ün Balpınar köyü yolundaki karla mücadele çalışmaları esnasında ...
Yusufelililer Erzurum’da buluştu
Yusufelililer Sosyal Kültürel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince Erzurum'da ...
 
Ermenistan sınırında miting
ASİMDER ile merkezi Azerbaycan’ın Bakü şehrinde bulunan Beynel Halk Diaspora ...
Karsspor deplasmanda gelip geldi
Yakutiyespor’un da yer aldığı Bölgesel Amatör Lig (BAL) Lig 1’inci gurupta ...
Bayburtspor’dan Düzyurt spor’a tatlı karşılama
BAL 1’inci gurupta Yakutiyespor bu haftayı bay olarak geçirirken, Bayburtspor ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva