ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
HABERLER>BÖLGEDEN
8 Mayıs 2013 Çarşamba - 19:52

Konukçu Milli Mücadeleyi anlattı

Atatürk Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu Aydın'da düzenlenen toplantıda milli mücadeleyi anlattı

Konukçu Milli Mücadeleyi anlattı

MEHMET BARLAS
AYDIN (İHA) - Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği öncülüğünde 2005 yılından bu yana yürütülen ve çalışmaları kitaplaştırılan “Milli Mücadelede Aydın Sancağı” projesi Yenipazar ayağı ile sona eriyor.
11 Mayıs 2013 Cumartesi günü Yenipazar’da Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği, Adnan Menderes ve Ege Üniversiteleri’nin katkıları ile düzenlenecek olan “Milli Mücadele’de Güney Aydın Cepheleri ve Efelerin Karargahı Yenipazar” konulu panelin tanıtım toplantısı yapıldı. Aydın Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan toplantıya Yenipazar Belediye Başkanı M. Yüsran Erden, Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Ünal Uyguç, Erzurum Atatürk Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu ve Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Dernek Başkanı Ünal Uyguç, Milli Mücadelede Aydın Sancağı projesinin taşıdığı öneme işaret ederek, “Biz Aydın için çalışan bir grubuz. Bu panellerin düzenlenmesi ve çalışmaların kitaplaştırılması çok önemli. Bizler üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Bundan sonra bu çalışmaya sahip çıkmak Aydınlılara kalıyor. Bilimsel çalışmaya dayanan projemizi Yenipazar’da tamamlıyoruz. Bugüne kadar 9 kitap basıldı. Yenipazar’ın konu olacağı 10’uncu kitapla bu işi bitireceğiz. Cumhuriyet kolay kurulmadı. Bunun için o dönem yaşananların taze tutulması gerekiyor” dedi.
Cumartesi günü gerçekleşecek panel ve kültür merkezi açılışına tüm Aydınlıları davet eden Belediye Başkanı Yüsran Erden de, “Yenipazar olarak bir kalkınma planı uyguluyoruz. Bunun içinde turizm olarak kültürel etkinlikler ve kültürel değerlerin yaşatılması da yer alıyor. Ülkemizde milli birliğin konuşulduğu bir dönemde bu panelin düzenlenmesini önemsiyoruz. O dönem kişisel menfaatlerini bir tarafa bırakarak ülke için birlik olan insanları anacağız. Yörük Ali Efe Müzesi’nde bulaşarak etkinlikler yapıp kültür merkezi açılışını gerçekleştireceğiz. Bu merkezde Osmanlı arşivinde yer alan Yenipazar’la ilgili belgeleri ve tarihte kullanılmış malzemeleri sergileyeceğiz. Ayrıca yaşlılarımızın döneme ait anlattıklarını görüntülü olarak yaşatacağız. Son olarak panel ile etkinliğimizi tamamlayacağız” diye konuştu.
2005-2006 yıllarında başlayan proje çalışmalarıyla güncel olmayan ve eksikleri bulunan Aydın’ın Milli Mücadeledeki yerini bilimsel olarak ortaya koyduklarını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş ise, “Bu konuda uzun yıllar önce yapılmış sadece iki eser vardı. 2005’ten itibaren Aydın’ı ilçe ilçe gezerek bilimsel toplantılar sonucu Aydın’ın Milli Mücadeledeki yerini kitaplarla ortaya koyduk. Nazilli Kongrelerinin 85’inci yıldönümünde Nazilli’den başlayan çalışmalarımız Yenipazar’da sona eriyor. Amacımız Aydın’ın Milli Mücadele kahramanlarını ve Kuvayi Milliye ruhunu yeni kuşaklara aktarmaktır” şeklinde konuştu.
“GÜZELHİSAR” AYDIN’DA YAŞATILMALI
“Milli Mücadelede Aydın Sancağı” projesi çalışmalarını dışarıdan bir bilim adamı olarak takdirle takip ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Enver Konukçu da, şunları söyledi: “Bu çalışmalar Türkiye’de takdirle yerini aldı. Ben Aydın’la çok ilgili olduğum için her ortamda konuyla ilgilendim. Amerika’da karşılaştığım Rumlar, bana Aydın ile ilgili anılarını anlatarak, ‘Aslına Türkler, dalına basılmadığı sürece çok mazlum insanlardır. Biz, Türklere yerel işbirlikçilerle birlikte eziyet ettik. Verdiğiniz milli mücadeleyi önemsiyoruz’ dediler. Milli Mücadele tarihine baktığımız zaman Gediz, Küçük ve Büyük Menderes Havzası’nda yaşayan insanların üstlendiği büyük rolü görüyoruz. Tarihte hep ‘Efeleri’ ve ‘Güzelhisar’ı görüyoruz. Ben bunu yetkililere aktarmak istedim ancak şimdiye kadar fırsat bulamadım. Bence Aydın’daki merkez belediyede ‘Efeler’ veya ‘Menderes’ yerine ‘Güzelhisar’ ismi yaşatılmalı. Bu çalışmaların yapılmış olması nedeniyle gurur duyuyorum. Efelerin ve Efelerin Milli Mücadeledeki yerinin bilimsel olarak ortaya konulması memnuniyet verici”
 

 
Tekman’da Kaymakamlık Futbol Turnuvası
 
ETSO Yönetimi belirlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahıska’da ilk resmi Türk Düğünü
Gürcistan’ın Ahıska kentinde gerçekleşen Azerbaycan uyruklu Nurane ve ...
Ilgar’da flora molası
Oltu ve Şenkaya Bal Üreticileri Birliği üyesi arıcılar, gezi için gittikleri ...
Erzurumlu Gönül Elçileri Erciş’te
Erzurum Köylerini Kalkındırma Derneği (ERKÖYDER ) üyesi bir grup gönül ...
 
Mayıs ayında kayak keyfi
Kayakçılar 2 bin 950 metre yüksekliğindeki Ergan Dağı’nda, bahar mevsiminde ...
Bisikletle 2 bin 500 km yol aşacak
Uzun yolculuğuna başlamadan önce konu ile ilgili bilgi veren Yavri, Niğde’den ...
Destici kazazedeleri ziyaret etti
BBP Genel Başkanı Destici, Doğu Anadolu Bölge İstişare Toplantısı için ...
 
Öğretmenlere yıl sonu morali
Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen 3. Öğretmenler Geleneksel Yıl Sonu ...
Kazazedeler Ardahan’da defnedildi
Erzurum'un Tortum ilçesinde dün meydana gelen trafik kazasında hayatını ...
Ortaokullar arası bilgi rekabeti
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tertip edilen bilgi yarışmaları finalleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva