ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
30 Temmuz 2020 Perşembe - 05:47

Koca’dan Maske, Mesafe ve Temizlik uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Toplumda 10 bin kişide 26 kişinin belirti göstermeden aramızda dolaştığını bilelim. Maske, mesafe, el hijyenine ne kadar önem vermemizi gösteren önemli bir tablo” dedi.

Koca’dan Maske, Mesafe ve Temizlik uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Toplumda 10 bin kişide 26 kişinin belirti göstermeden aramızda dolaştığını bilelim. Maske, mesafe, el hijyenine ne kadar önem vermemizi gösteren önemli bir tablo” dedi.
Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Türkiye'yi ikinci dalganın bekleyip beklemediği yönündeki soruya cevap veren Koca, bazı ülkelerde vaka sayılarının arttığını belirterek, "Dünyanın beklediği bu ikinci dalga ve influenza ile birlikte farklılaşabilecek olan durumun erken dönemde bizim şu günlerde, bu döneme daha iyi bir geçiş yapmamız gerekiyor. O nedenle de şu dönemde bu günleri bizim çok iyi değerlendirmemiz, olabildiğince bu salgını ve yayılımı önleme çabası içinde bir gayret içinde olmalıyız" dedi.
Bakan Koca, vatandaşlardan, risklerin devam ettiğinden emin olmasını istedi. Bakan Koca, Kurban Bayramı öncesi farklı tedbirler gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya da cevap verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile dün görüştüğünü de hatırlatan Bakan Koca, "Türkiye genelinde birtakım kısıtlamaların alınmasından ziyade, yer yer bölgesel farklılıkların olduğunu, bazı illerimizde artışların olduğunu, dolayısıyla bölgesel alınabilecek tedbirlerin farklılık göstereceğini, o nedenle de valiler başkanlığında olan il hıfzıssıhha kurullarımızın gerektiğinde radikal birtakım tedbirleri alma noktasında da görüşmelerimiz oldu" dedi.
Okulların açılacağı zamana ilişkin soruya da cevap veren Bakan Koca, "Okulların açılma takvimini Milli Eğitim Bakanımız açıkladılar; 31 Ağustos. Okulların bu takviminde eğitim başlamış olacak ama bu eğitimin uzaktan eğitim tarzında mı, hibrit eğitim tarzında mı veya karma eğitim tarzında mı olacağı, bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte zaten Bilim Kurulumuzun bu konuyla ilgili yetkili arkadaşları irtibat halindeler, çalışıyorlar. Yer yer, gerektiğinde iller bazında bir farklılık söz konusu ise salgınla ilgili, gerektiğinde o illere özel, dediğim yöntemlerden farklı yaklaşımlar da devreye girebilir" ifadelerini kullandı.
Bakan Koca, okullara ilişkin çalışmaların detaylandırıldığını söyleyerek, bilgilendirme yapılacağını kaydetti.
“YILIN İLK ÇEYREĞİNDE AŞININ GELİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN OLABİLİR GİBİ GÖRÜNÜYOR”
Aşı çalışmalarına ilişkin soruya da cevap veren Bakan Koca, şunları söyledi:
"Yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir gibi görünüyor. Çünkü son birkaç hafta epey mesafe kateden ülkeler oldu" dedi.
Bakan Koca, gelecek 4-6 ay içinde bu konuda dünyada bir gelişme olabileceğini ifade etti. Koca, Türkiye'de de aşıya ilişkin 6 çalışmanın devam ettiğini belirterek Eylül ya da Ekim ayında klinik safhalara geçecek üniversitelerin olabileceğini söyledi. Kan grupları ile koronavirüs bağlantısına ilişkin ve bağışıklık haritasına ilişkin sorulara ise Koca, “Kan grubuyla ilgili Ateş Kara Hoca’nın açıklaması olmuştu. A grubunda olanların biraz daha fazla görüldüğü şeklinde. Bizim verilerimizde net bir sonuç olduğunu söyleyemem. Bu arada bizim yaptığımız saha araştırması bitti. Bu araştırmada pozitiflik oranı yüzde 0.26; yani 10 binde 26. 10 bin kişide 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor demektir. Bu dediğimiz aramızda belirtisi olmayan 10 binde 26 kişinin dolaştığını dolayısıyla maske ve mesafenin ne kadar önemli olduğunu göstermek açısından çok önemli. Bağışıklık ise 10 binde 80 şeklinde. Bağışık oranımız son derece düşük. Bir toplumun bağışık olabilirliği yüzde 60-65 oranında mümkün olduğu bilinir. Dolayısıyla 0.8 ise gerisini siz düşünün. Toplum bağışıklığıyla bunun oluşamayacağını görmüş oluyoruz. Toplumda, şurası çok önemli 10 bin kişide 26 kişinin belirti göstermeden aramızda dolaştığını bilelim. Maske, mesafe, el hijyenine ne kadar önem vermemizi gösteren önemli bir tablo” şeklinde yanıt verdi.
Bakan Koca, Ayasofya’nın açılışındaki gözlemlerinin sorulması üzerine, “Ayasofya 86 yıllık hayalimizdi. Egemenliğin önemli bir işaretiydi. Her Türk vatandaşının bu konudaki beklentisiydi. Doğrusu bu sevinci herkes yaşadı. Bu sevinci yaşarken yaşadığımız ortamda disiplinize ederek yaşıyor olmalıydık. Yer yer uyanlar oldu, bu anlamda uymayan görüntüleri de görmüş olduk. Sevincimizi yaşarken, Ayasofya dahil olmak üzere bizim pandemi tedbirlerini ve kurallarını ihmal etmeden, maske, mesafe kuralını sevincimizi paylaşırken de devrede tutmamız, asla ihmal etmememiz gerektiği kanaatindeyim” dedi.
“ANKARA’DA YOĞUN BAKIMDA ŞU ANDA DOLULUK ORANLARIMIZ YÜZDE 67 ORANINDA”
Ankara’daki yatak doluluk oranlarına ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Koca, “Yeni normalleşmeyle birlikte özel hastaneler, üniversite hastaneleri, ve kamunun bazı hastaneleri daha çok Covid-19’lu hastalara bakmamayı, bu hastalara bakan pandemi hastanelerine, bu hastaları almamız söz konusu oldu. Bu nedenle de bazı hastanelerimizdeki doluluk oranımız diğer hastaneler almadığı için daha da artmış oldu. Ankara’daki doluluk oranlarını söyleyeyim. Yoğun bakımda şu anda doluluk oranlarımız yüzde 67 oranında. Standart yataklarımızın ise doluluk oranı yüzde 49. Ventilatörlerimizin, solunum cihazlarımızın ise doluluk oranları yüzde 25. Bahsedildiği gibi olmadığını söylemek istiyorum. Şehir hastanesindeki doluluk oranları ise yoğun bakımlar yüzde 69, standart yatakların doluluk oranı yüzde 32, ventilatörün ise yüzde 16. Bu rakamlardan da bu anlamda bir sorun olmadığını ama bizim her gün açıkladığımız rakamlarla giderek yoğun bakımdaki hasta sayılarımızın arttığını zaten söylüyoruz” dedi.
Bir basın mensubunun 65yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin sorusuna Koca, “Bayram sonrası erken dönemde, bu kısıtlamaları kaldırmak noktasında Bilim Kurulu’nun bir önerisi var, bununla ilgili bayram sonrası duyuruyu yapmış olacağız. Sadece bayram döneminde sabredelim. Bayram sonrasında inşallah gereken yapılıyor olacak” şeklinde yanıt verdi.
Bakan Koca, yeni açılacak hastaneler için personel alımının söz konusu olabileceğini kaydetti.

 
Bölücü terör örgütünde çözülme devam ediyor
 
Koca’dan vebal hatırlatması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deneyap Atölyesi’nde maske aparatı üretiliyor
Pandemi sürecinde ürettiği binlerce siperli maske ile sağlık çalışanlarına, ...
Sokak hayvanları için seferber oldular
Erzurum GSİM, Aziziye Gençlik Merkezi faaliyetlerine ara vermeden devam ...
Orhan: “Değerlerimize sahip çıkalım”
Bir süre önce geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu hastaneye kaldırılarak ...
 
Tonluk boğalar birbirleriyle yarışıyor
Erzurum canlı hayvan pazarında 1 tonun üzerindeki kurbanlık boğalar fiyatlarıyla ...
Oltulu doğaseverler zirvede buluştu
Oltulu doğaseverler, hafta sonu yürüyüşlerini 3 bin 32 rakımlı Allahuekber dağına yaptı.
Büyükşehir Belediyesinden Sosyal Hizmete destek
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Palandöken Sosyal ...
 
İş makinası yuvaları oldu
Oltu ilçesinde bir vatandaşın kullandığı kepçenin içine kuş yuva yaptı. ...
Selçuk’tan bayram müjdesi
Selçuk, engelli ve yaşlı vatandaşlar ile ailelerine bayram öncesi ekonomik ...
Yusufçuklar doğayı renklendirdi
Erzurum’da görüntülenen farklı türde yusufçuk türleri doğayı muhteşem ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva