ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
15 Nisan 2009 Çarşamba - 04:05

Kış yağışlarında azalma

AA/Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Çağlar, yağışlarda bölgesel farklılıklar olduğuna dikkati çekerek, Doğu Karadeniz'de yağış artışları beklenirken, Akdeniz, Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde ise kış yağışlarında azalma beklendiğini ifade etti. Çağlar, ''Önümüzdeki 2025-2100'e kadar olan dönemde, özellikle kış yağışlarında bir azalma bekliyoruz'' dedi

Kış yağışlarında azalma

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, ''Önümüzdeki 2025-2100'e kadar olan dönemde, özellikle kış yağışlarında bir azalma bekliyoruz'' dedi.
     Çağlar, yaptığı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile kurumlarının internet sitesine gösterilen ilgiyi değerlendirdi.
     METEOROLOJİNİN ÇALIŞMALARI
Genel Müdürlüğünün çağın modern olanaklarını kullanarak, çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Çağlar, meteorolojinin herkesin ilgilendiği bir alan olduğunu söyledi. Çağlar, bir çiftçinin hasadını kaldırmasından yolculuğa çıkacak bir vatandaşa kadar, hava durumunun herkesi ilgilendirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: ''Uçaklar inerken, kalkarken veya uçuş yolunda hava ne olacak? Denizciler için keza öyle. Bunun yanında orman yangınları risk bölgeleri nerelerdir? Hava kirliliği ne olacak? gibi sorular hep meteorolojiyle ilgilidir. Biz bu alanlardaki çalışmalarımızın hepsini 'www.dmi.gov.tr'de yayınlıyoruz. Halk da buraya büyük bir ilgi gösteriyor. Günlük ziyaretçi sayısı 2 milyon 100 bine ulaşan internet sitemiz, sektörler içerisinde en fazla ziyaret edilen site konumunda. Sitemizde Ankara'dan Erzurum'a, Edirne'ye kadar tüm il ve ilçelerimizin anlık meteorolojik durumlarını yayınlıyoruz. Yani kısaca halkımız meteorolojik bilgilere artık bir tuş kadar yakındır.''
    MEVSİMSEL TAHMİNLER
 Çağlar, internet sitelerinde ayrıca, iklim değişikliklerine ilişkin durumlarla, mevsimsel tahminleri, uydu ve radar verileri ile geçmişe yönelik sıcaklık, rüzgar ve yağış gibi meteorolojik değerleri de bildirdiklerini sözlerine ekledi.
     KÜRESEL ISINMA
      Çağlar, son yüzyıl içerisinde yaklaşık 0,64 santigrat derecelik bir sıcaklık artışı yaşandığını belirterek, söz konusu artışın insan kaynaklı mı, yoksa tabiatın genel gidişatı içerisinde mi gerçekleştiği sorularının bilim adamlarınca araştırıldığını ifade etti.
     Dünyada bir küresel ısınma gerçeğinin bulunduğuna dikkati çeken Çağlar, bu gerçekten kaçılamayacağını belirterek, ''Bir KYOTO protokolü var. Türkiye de buraya taraf oldu. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi imzalandı. Türkiye artık bu konuda yapılması gereken çalışmaların içerisine dahil oldu'' diye konuştu.
     Çağlar, ülkelerin artık bu değişikliği benimsemiş durumda olduğunu kaydederek, bu noktada enerji verimliliğinin büyük önem arz ettiğini söyledi.
    ENERJİ TASARRUFU
Tasarruflu lamba kullanımından, bina yalıtımına, ağaçlandırmadan, su tasarrufuna kadar birçok alanda çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Çağlar, şöyle devam etti: ''Türkiye iklim değişikliğini kabul ediyor. Buna yönelik gerekli önlemleri de alıyor. Bu noktada enerjinin verimli kullanımı önemli. Ayrıca katı atıkların da standartlara uygun depolanması lazım. Çünkü çöplerde metan gazı çıkıyor ve iklim değişikliğine etki ediyor. Peki iklim değişikliği konusunda ileride Türkiye'deki durum ne olacak? Biz bu konuda projeksiyon çalışmalarımızı yapıyoruz. Modelleme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bilim adamlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Bu kapsamda baktığımızda, kış yağışlarında bir azalma olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 2025-2100'e kadar olan dönemde özellikle kış yağışlarında bir azalma bekliyoruz.''
     DOĞU’DA YAĞIŞLAR AZALACAK
Çağlar, yağışlarda bölgesel farklılıklar olduğuna dikkati çekerek, Doğu Karadeniz'de yağış artışları beklenirken, Akdeniz, Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde ise kış yağışlarında azalma beklendiğini ifade etti.
     Bu noktada yapılacak çalışmalara da değinen Çağlar, suyu olan yerlerde suların biriktirilmesi ve su olan yerlerden olmayan yerlere transferler yapılması gerektiğini söyledi.
     ''İklim değişikliği konusunda iyi bir yapılanma ve su yönetimiyle önlemlerimizi alırsak çok fazla olumsuz etkilenmeyiz'' diyen Çağlar, şunları kaydetti:
     ''Akdeniz kuşağı önümüzdeki dönem içerisinde iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgedir. Bunun unutulmaması gerek. Bundan en az etkilenmek için bilinçli hareket edilmesi şart. Gelecek nesillerin, iklim değişikliğinden en az olumsuz etkilenmesi için alınacak tedbirlerde ısrarlı olmalıyız.''

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigara tiryakisine bir kötü haber daha
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim ...
‘Şehirli için risk yok’
Sağlık Bakanı Akdağ, havaların ısınmasıyla yeniden ortaya çıkan kene ısırığına ...
Doğal zenginliğe hayran kaldılar
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünün ev sahipliğinde, gerçekleştirilen ...
 
Pasinler Aile Hekimliği Merkezine kavuşuyor
Erzurum’un Pasinler ilçesinde, Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimliği ...
Akdağ, 112’yi savundu
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki ...
‘Çevresel Farkındalık’ zekayı yükseltiyor
Atatürk Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkez Müdürü ...
 
Hıfzıssıhha’dan gurur veren başarı
GHA/ Erzurum Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü, Türk Akreditasyon Kurumu ...
Dünya Sağlık Haftası başladı
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü ve Halk Sağlığı ...
Erzurum’u ağaçlandırma seferberliği
GHA/İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, tüm imkanlarını seferber ederek, Erzurum ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva