ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>TÜRKİYE
16 Nisan 2015 Perşembe - 13:14

‘Kimse bu milletin tarihini sorgulayamaz’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Papa Francis’in Ermeni iddialarına dair sözlerine ilişkin bazı açıklamalar yaptı.

‘Kimse bu milletin tarihini sorgulayamaz’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Papa Francis’in Ermeni iddialarına dair sözlerine ilişkin bazı açıklamalar yaptı.

Kutlu Doğum programı için gittiği Hatay’da, Valilik ziyareti esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Papa Francis’in sözlerine ilişkin “Doğrusu dünyadaki siyasi, politik lobilerin, PR şirketlerinin din kurumlarının dualarına ve ayinlerine kadar uzanmış olması düşündürücüdür ve üzücüdür” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı olarak, Vatikan gibi ciddi bir din kurumunun, Papa Francis gibi saygın bir din adamının bu tür siyasi politik lobilerin etkisinde kalarak böyle bir açıklama yapmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Görmez, açıklamasında şunları söyledi;

“EĞER TARİHTE YAŞANMIŞ ACILAR ÜZERİNDEN TOPLUMLAR BİRBİRLERİNİ SORGULAMAYA KALKIŞIRLARSA BUNDAN EN BÜYÜK ZARARI VATİKAN’IN KENDİSİ GÖRÜR…”

Diyanet İşleri Başkanı olarak, Vatikan gibi ciddi bir din kurumunun, Papa Francis gibi saygın bir din adamının bu tür siyasi politik lobilerin etkisinde kalarak milletimize hassaten tarih boyunca birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu inşa etmiş ve dünyaya göstermiş bir topluma yönelik bu mesnetsiz iddiaları hem de dua ve ayin üzerinden ifade etmiş olmasından son derece üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. Eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinden toplumlar birbirlerini sorgulamaya kalkışırlarsa bundan en büyük zararı Vatikan’ın kendisi görür.

“BUGÜN BÜTÜN DİN ADAMLARINA DÜŞEN VAZİFE, TARİHTEKİ ACILARDAN ÇOK BUGÜN YAŞANAN ACILAR ÜZERİNDE YOĞUNLAŞMASIDIR…”

Bizim tarihimizde misyonerlik üzerinden sömürgecilik geleneği hiçbir zaman olmamıştır. Bugün bütün din kurumlarına, din adamlarına düşen vazife, tarihteki acılardan çok bugün yaşanan acılar üzerinde yoğunlaşmasıdır. Bugün yaşanan acılar tarihteki acılardan çok daha büyük. Coğrafyamız büyük acılar içerisinde kıvranıyor. Milyonlarca insan katledildi, milyonlarcası yurtlarından evlerinden edildiler. Arakan’da hala bir katliam devam ediyor. Orta Afrika Coğrafyasında büyük trajediler yaşanıyor. Bugün akl-ı selim, kalbi selim sahibi din adamlarına düşen vazife, bu tür tarihte yaşanmış acılardan çok bugün yaşanan acıları ortadan kaldırmak için üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmektir. Bu açıklamayı İncil’de en çok ismi geçen Antakya’dan ve bin yıllardır Hz. İsa’nın havarilerini bağrında taşıyan, Müslümanların da tıpkı Peygamberimizin ashabına saygı gösterdikleri gibi onlara saygı gösterdikleri, farklı dinlerin, inançların, kültürlerin barış içinde birlikte yaşadıkları Antakya’dan bunları söylüyorum.

“KİMSE BU MİLLETİN TARİHİNİ SORGULAYAMAZ…”

Kimse bu milletin tarihini sorgulayamaz. Eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinden biz birbirimize hesap sorarsak herkes bilsin ki, dünyanın yine de en iyi noktada büyük bir iftiharla hiçbir mensubunun, üyesinin başını öne eğdirmeyecek bir tarihin çocukları olduğumuz ortaya çıkar.

 Her şeyden önce ecdadımızın sömürgeleri olmamıştır. Ecdadımız hiçbir ülkeyi sömürge haline getirmedi. 500 yıl idare ettiğimiz ülkelerde ondan önce hangi dil konuşuluyorsa bugün de aynı dil konuşuluyor. Bir Valinin fermanıyla Arnavutça’da, Boşnakça’da biterdi bütün diller biterdi. Ancak öyle olmadı. Ama son iki asırda nice coğrafyalar sömürgeleştirildi. Bu coğrafyalar bütün servetleri kaynakları başka dünyalara taşındı.

“EĞER TARİHTE YAŞANMIŞ ACILAR ÜZERİNDE DURURSAK BÜTÜN İNSANLIK BUNDAN ZARAR GÖRÜR…”

Mutluluk ve refah başka insanların, coğrafyaların kaynakları üzerine inşa edildi. Eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinde durursak bütün insanlık bundan zarar görür. Biz bugünümüze bakmalıyız. Bugünün acıları tarihin acılarından geride değil. Bu coğrafya acılar içinde kıvranıyor. Milyonlarca insan katledildi. Antakya kaç senedir Suriyeli kardeşlerine ev sahipliği yapıyor. Türkiye ev sahipliği yapıyor. Din adamlarının ilim adamlarının dini kurumların üzerinde duracağı konular bu konular olmalıdır.

“AVRUPA'NIN HİÇBİR BAŞKENTİNDE BİRLİKTE YAŞAMA HUKUKU YOKKEN ANADOLU'DA BİZ BİRLİKTE BARIŞ İÇİNDE YAŞAMIŞIZ…”

 

Gerçekten biz tarihimiz boyunca yeryüzüne, insanlığa farklı kültürleri, ,inançları, dinleri birlikte barış içinde nasıl yaşatacağımızı göstermiş bir ecdadın, tarihin çocuklarıyız. Bir sene önce Üsküp’te Osmanlı Döneminde inşa edilen bir caminin restorasyondan sonra yapılan açılışına katıldım. Batı ülkelerinin büyükelçileri oradaydı. Cami onun hemen altında kilise ve onun altında sinagog var. Üçü birlikte tarihi boyunca var olmuş. Caminin kitabesindeki tarih 1492. Bu tarih Amerika'nın keşfedildiği tarih aynı zamanda Yahudilerin Avrupa'dan sürgün edilip İstanbul'a sürgün edildiği tarihtir. Cami, mimarisiyle çağdaş dünyaya şöyle haykırıyor, ‘Burada ben yanı başımda bir kilise ve onun altında sinagog ile birlikte yaşamaya başladığımda Amerika henüz keşfedilmemişti’ Avrupa'nın hiçbir başkentinde bu birlikte yaşama hukuku yokken Anadolu'nun ücra bir kentinde biz birlikte barış içinde yaşamışız. Çünkü inancımız, dinimiz bunu bize bırakmamış. Bizimle aynı inancı paylaşmayanlara hukuk ve ahlak çerçevesinde muamele etmeyi bize emretmiş.

 
Güllüce’yle bir ilk
 
Dadaşlar AK Tanıtım’da buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güllüce’yle bir ilk
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bir arşiv müzesi kuracaklarını ...
‘Ya Allah, Ya Bismillah..’
100 maddeden oluşan Yeni Türkiye Sözleşmesi'ni okuyan Davutoğlu, "Bismillah ...
‘Soykırım diye bir lekemiz yok’
Erdoğan, Papa’nın 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” sözünü kullanması ...
 
‘Papa'yı kınıyor ve uyarıyorum’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarihçilerin işini siyasetçiler, ...
İslam Dünyası’na tarihi mesaj
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mezhepçilik şu anda İslam dünyasını ...
‘Güzel örnekler oluşturmak zorundayız’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meridyen Derneği'nin düzenlediği "Uluslararası ...
 
Sayan’dan ses getirecek açıklama
Sayan, ”CHP önce kendine baksın. 1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak ...
‘Her kutlu doğum sancılı olur’
Erdoğan, ‘Milletimiz önümüzdeki 4 yılda Türkiye’yi yönetecek kadroları ...
‘Makam Değil, Dava Peşinde Olun’
Yeni Türkiye'nin gençlerin omuzlarında yükseleceğini kaydeden Başbakan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva