ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>GUNCEL
28 Nisan 2009 Salı - 02:15

Kendini arayan şehir…

Samet ÖZÜNAL/GHA/Erzurum, ekonomik ve sosyal değerleriyle, özellikli bir il olmasına rağmen, tanıtımı konusunda ciddi bir sürecin başlatılmaması sebebiyle, kıymetleriyle ekonomisine kazanım sağlanamıyor, ulusal ve uluslararası boyutta marka kent olamıyor. 1980’li yılların enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Togay Gemalmaz’ın özel çabasıyla turizm gündemine sokulan Palandöken dışında markamız yok.

Kendini arayan şehir…

Erzurum, ekonomik ve sosyal değerleriyle, özellikli bir il olmasına rağmen, tanıtımı konusunda ciddi bir sürecin başlatılmaması sebebiyle, kıymetleriyle ekonomisine kazanım sağlanamıyor, ulusal ve uluslararası boyutta marka kent olamıyor. 1980’li yılların enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Togay Gemalmaz’ın özel çabasıyla turizm gündemine sokulan Palandöken dışında markamız yok.
ERZURUM MARKA AMA..
Marka kelimesinin lügat manası, bir malı, hizmeti, değeri, herhangi bir nesneyi tanıtan, benzerinden ayıran; taklit edilemeyen, özgün, tanınmış ve saygın işaret veya tarifi içeriyor. Erzurum; insanı, doğası, ekonomik ve sosyal değerleriyle özgün ve özellikli bir il. Ne var ki tüm bunları bir marka halinde sunamıyor ve kendimizi ifade edemiyoruz.
DEĞERLERİMİZ YOK OLUYOR
Marka olabilecek kültürel ve tarihi değerlerimiz, ekonomik kıymetlerimiz birer ikişer yok oluyor. Şehir, özgün kimliği ve benliğinden uzaklaşıyor. Suyumuzu ve havamızı kaybettik. Tarihi ev, sokak ve mahallelerimiz, modern binalara kurban ediliyor. Erzurum’un ruhu yok oldukça, Erzurumluluğu tarif edecek değerlerimiz elden çıkıyor.
GSF’DEN TARİHİ ATILIM
Erzurum’un kültürel ve sosyal değerleri bakımından markalaşmadan uzaklaşma seyrine engel olmak ve yeni bir süreç başlatarak, Erzurumluluk heyecanını canlandırmak noktasında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünce “Marka Şehir; Erzurum” adlı bir proje başlatıldı. Bu önemli girişim Erzurum sevdalılarınca memnuniyetle karşılandı.
MARKA ŞEHİR:ERZURUM PROJESİ
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü, imaj ve kurumsal kimlik tasarımı bağlamında, “Marka Şehir; Erzurum” isimli bir çalışma yürütüyor. Erzurum’un markalaştırılması ve Erzurum için yeni markalar üretilmesinin amaçlandığı çalışmayla, tarihinden doğasına, kültüründen sularına varıncaya kadar şehir adeta yeniden yapılandırılıyor.
SIRA YÖNETİCİLERDE
GSF Grafik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Denli, çalışmayla, İlin markalaştırılmasını amaç edindiklerini söyledi. İlin marka haline getirilmesi ve İl için yeni markalar üretilmesi konusunda ele alınan projeleri, sadece imaj ve kurumsal kimlik tasarımı bağlamında hayata geçirdiklerini kaydeden Denli, “Bizler sadece öneride bulunuyor ve fikir bağlamında sunumlar yapıyoruz. Projelerin hayata geçirilmesi, elbette devlet kademelerinin işidir” dedi.
FARKEDİLME VE MARKA
Çalışmada, Erzurum’un, sosyal ve kültürel açıdan fark edilebilir bir noktaya gelmesinin tasarlandığını kaydeden Denli, “İlin çok yönlü doğal kaynakları, turistik değerleri mevcut, anacak gerekli kalite seviyesine ulaştırılabilmiş değil. Erzurum bir açık hava müzesidir, coğrafi konumu itibariyle de bir tarih müzesidir. Bu müzede sadece bilgi ve belge bulundurmak ya da saklamak yetmiyor.” yorumunu yaptı.
TANITIM VURGUSU
Denli, “Bunların sunulması, turistik anlamda pazarlanması ve satılması gerekiyor. Üzerinde çalıştığımız marka şehir projesinde, öncellikle Erzurum’u tarihi özellikleriyle ele aldık. Bu tarihi özelliklerin ve güzelliklerin pazarlanması ve paylaşılması gerektiğine vurgu yaptık” diye konuştu.
ERZURUM TARİH SOKAĞI
Erzurum’un, mimari yapısı itibariyle de marka olabileceğini aktaran Salih Denli, marka şehir projesi çerçevesinde, “Erzurum Tarih Sokağı’ oluşturduklarını belirtti. Bu başlık altında çalıştıkları projeyle Erzurum evlerinin yanında “Erzurum Tarih Sokağı” oluşturduklarını aktaran Denli, “Erzurum Kültür Merkezi” adlı bir başka görsel çalışmayı da, söz konusu başlık altındaki projeye dahil ettiklerini kaydetti.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü, imaj ve kurumsal kimlik tasarımı bağlamında, “Marka Şehir; Erzurum” isimli bir çalışma yürütüyor. Erzurum’un markalaştırılması ve Erzurum için yeni markalar üretilmesinin amaçlandığı çalışmayla, tarihinden doğasına, kültüründen sularına varıncaya kadar şehir adeta yeniden yapılandırılıyor.
ERZURUM TANITIMINA KATKI
Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih Denli, “Marka Şehir; Erzurum” adı verilen bir çalışmayla, Erzurum’un markalaştırılmasını amaç edindiklerini söyledi. Erzurum’un marka haline getirilmesi ve Erzurum için yeni markalar üretilmesi konusunda ele alınan projeleri, sadece imaj ve kurumsal kimlik tasarımı bağlamında hayata geçirdiklerini kaydeden Denli, “Bizler sadece öneride bulunuyor ve fikir bağlamında sunumlar yapıyoruz. Erzurum’un marka bir şehir halini almasına giden yolları gösteriyoruz. Tasarladığımız projelerin hayata geçirilmesi, elbette devlet kademelerinin işidir” dedi.
ERZURUM’UN GÖRSEL GÜZELLİKLERİ VE MİMARİ ZENGİNLİKLERİ
Grafik Bölümü öğrencileriyle birlikte yürütülen çalışmada, Erzurum’un, sosyal ve kültürel açıdan fark edilebilir bir noktaya gelmesinin tasarlandığını kaydeden Salih Denli, “Erzurum’un çok yönlü doğal kaynakları, turistik değerleri mevcut, anacak gerekli kalite seviyesine ulaştırılabilmiş değil. Erzurum bir açık hava müzesidir, coğrafi konumu itibariyle de bir tarih müzesidir. Bu müzede sadece bilgi ve belge bulundurmak ya da saklamak yetmiyor. Bunların sunulması, turistik anlamda pazarlanması ve satılması gerekiyor. Üzerinde çalıştığımız marka şehir projesinde, öncellikle Erzurum’u tarihi özellikleriyle ele aldık. Bu tarihi özelliklerin ve güzelliklerin pazarlanması ve paylaşılması gerektiğine vurgu yaptık” diye konuştu.
“CENNET SULARININ KAYNAĞI” ERZURUM”
Erzurum’un, sularıyla meşhur bir kent olduğunu, termal ve membaa kaynaklarıyla, sağlık turizmi açısından önemli potansiyeller barındırdığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Denli, kentteki kaynak sularının, ‘Cennet Sularının Kaynağı’ adlı bir çalışmayla ele alındığını dile getirerek, sularıyla bile Erzurum’un marka şehir olabilecek niteliklere sahip olduğunu kaydetti.
Grafik Bölümü olarak, suları için çalışma yürüttükleri Erzurum’da, ulaşıma da el attıklarını ve bunun için de, “Kar Tramvay” adlı bir marka proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Denli, “Bu çalışmada hafif raylı sistem üzerinde duruluyor.” dedi.
SALİH DENLİ: ERZURUM’DA “TARİHİ ERZURUM SOKAĞI” NEDEN OLMASIN?
Erzurum’un, mimari yapısı itibariyle de marka olabileceğini aktaran Salih Denli, marka şehir projesi çerçevesinde, “Erzurum Tarih Sokağı’ oluşturduklarını belirtti. Bu başlık altında çalıştıkları projeyle Erzurum evlerinin yanında “Erzurum Tarih Sokağı” oluşturduklarını aktaran Denli, “Erzurum Kültür Merkezi” adlı bir başka görsel çalışmayı da, söz konusu başlık altındaki projeye dahil ettiklerini kaydetti.
Erzurum’daki Rüstempaşa Kervansarayı’nın, post modern bir bakış açısıyla yeniden ele alındığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Denli, bir çarşı-Pazar iş kompleksi projesinin de, bu çalışmaya dahil edildiğini vurguladı. Sanat festivalleri, eğlence ve kültür parkları ve uluslararası fuar organizasyonlarının da, yine “Marka Şehir; Erzurum” çalışması içerisinde yer aldığını vurgulayan Denli, “Biz grafik Bölümü olarak; dersimizde projeler olarak bu konularla ilgili olarak sadece imaj ve kurumsal kimlik tasarımı bağlamında öneriler sunuyoruz” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
güven 28 Nisan 2009 Salı 23:21

Gerçekten duyarlı yazılarınızdan dolayı gazetenizi kutluyorum. Heşke Erzurum'u yönetenlerde sizin kadar duyarlı olsaydı.Malesef Erzurum'da vizyon sahibi gündem belirleyen proje üreten halka yön veren bir tek Allah'ın kulu yok.Bu nedenlerle sizde gazetenizde bu tür yazılarla doldurmayın size yazık,sonra sizide incelemeye alırlar gerçekleri yazıyorsunuz diye...

Yorumu oyla      6      4  
Alparslan KOTAN 28 Nisan 2009 Salı 20:49

GSF'nin girişimi Erzurum'un yok EDİLEN tarihi dokusunu yeniden kazanması açısından ümit verici bir yaklaşımdır. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, projelerin uygulanması aşamasında tüm yetkililerin duyarlılıgını bekliyoruz. Bu konuda Atatürk Üniversitesi'ne çok önemli bir görev düşmektedir. Konuyla ilgili yaptığı yayınla içimizdeki ıztırabı bir nebze olsun dindiren ERZURUM GAZETESİ'ne teşekkürlerimi arz ediyor; gazetenin sayın yetkililerinden bir konuda kamuoyu oluşturma çalışmalarına ağırlık vermelerini diliyorum. Bu konu Erzurum'da acilen MİMARLIK FAKÜLTESİ kurulmasıdır. Aslında kendine has büyük ve özel bir mimarisi bulunan şehrimizde mimarlık fakültesi olmaması büyük bir kayıptır. Erzurum Tarih Sokağı projesini geliştiren değerli hocalarımızı, tarihi dokunun kurtarılması için yaptığı yayın sebebiyle Erzurum Gazetesi'ni tekrar tebrik ediyor, konuyla ilgili olarak yetkili her kurum ve kişinin artık elini taşın altına sokmasının zamanı geldiğini hatırlatıyorum. Saygılarımla

Yorumu oyla      6      4  
Fatih 28 Nisan 2009 Salı 17:48

Türk tarihinin kültürünün beşiği olan Erzurumumuzun geriye gittiğini bu şehri yönetenlerin farkına varmasını istiyorum artık!!!!

Yorumu oyla      6      4  
ümit kotanoglu 28 Nisan 2009 Salı 11:34

anlatılan proje mükemmel fakat tam destek verilmesi gerektiğini düsünüyorum... bir erzurum genci olarak erzurumun su an ki durumunun geriye gittiğini, daha zaman sonra da hiçbir özelliğinin kalmayacagı endişesiyyle içimde ve içimizde korkular uyanıyor... lütfen erzurum için yapılan projelere yani hepsine değil erzurumun gelecegi için gerkli olanlarına saygı gösterin ve uygulaNMASI İÇİNDE GEREKLİ DESTEKLERİ SAGLAYIN.... saglayın ki erzurum bir marka sehir iken marka olmaktan cıkmasın.....

Yorumu oyla      6      4  
adam 28 Nisan 2009 Salı 08:36

galiba geriye bir markamız kaldı .haydan bre aslanlar dadaşlar.....vatan millet sakarya...

Yorumu oyla      6      4  
Adnan Bilgili 28 Nisan 2009 Salı 03:24

Korkarım, birkaç yıl sonra Erzurumluyum demenin hiçbir anlamı, özelliği kalmayacak. Erzurum haketmediği biçimmde sıradanlaşıyor. Halbuki marka değerlerimiz, marka kültürümüz, marka tarihimiz, marka doğamız var. Burada hayretimiz, Erzurum halknın erzurumu gerçekten ilgilendiren bu konulara ilgisiz kalmaları üzerinedir. Dikkat ediyorum, Erzurumluluğuyla övünenler bile bu konuda duyarsız. Erzurum gazetesi bu konuyu sıkça dillendirdiği için, adına layık hizmet yapıyor, ya Erzurumlular destek veriyor mu? Mesele galiba bu..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Gerçeği niçin görmüyorsunuz?”
Yakutiye Belediye Başkanı Korkut, ABD Başkanı Obama’nın 24 Nisan’da yaptığı ...
Vali Bulut’tan örnek girişim..
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Her Okula Fidan Kampanyası” ...
Erzurum Garı 70. yaşında
TCDD Erzurum Gar Müdürlüğü, açılışının 70’inci yılını, meşhur ‘Hicaz Demiryolu ...
 
Kılınboz veda etti
Erzurum Su ve Kanalizasyon İşleri (ESKİ) Genel Müdürlüğü görevinden emekliye ...
Ermeni vatandaşlardan "soykırım" iddialarına tepki
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi Kapaklı köyü Tütenli Mahallesi'nde 300 yıldır ...
Acı Gerçek…
Doğu Anadolu Bölgesi’nde her 2.6, Erzurum’da ise her 3 kişiden biri yeşil ...
 
Ermeniler tarihi karalıyor
İHA/ “Sözde soykırım meselesinin kültürel yönü konferansı” konulu konferansta ...
Alkışlanacak eylem
A.TÜRKEZ/Erzurum'da üniversiteli gençler tarafından kitap okuma eylemi ...
Hac için rekor başvuru
Erzurum’da bu yıl hacca gidecek olan vatandaşlar için kayıtlar sona erdi. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva